Tv-zender Fox gelanceerd in Nederland

De nieuwe open tv-zender Fox trapt maandag om 18.00 uur af. Dat gebeurt met het liveprogramma Fox Sport Centraal. De zender van het Amerikaanse concern richt zich in Nederland behalve op sport voornamelijk op series en films. De twee betaalzenders van Fox, Fox Sports Eredivisie en Fox Sports International, begonnen eerder deze maand.

Fox Sport Centraal is elke werkdag 's avonds driemaal te zien en wordt gepresenteerd door Wytse van der Goot, Bas van Veenendaal en Hélène Hendriks - afkomstig van Eredivisie Live - en Carrie ten Napel, die overkomt van RTV Oost. Het programma richt zich vooral op voetbal, maar sporten als tennis, wielrennen en schaatsen komen ook aan bod.

Op maandagavond moet Fox Voetbal de concurrentie aangaan met Voetbal International van RTL. In het programma praten Toine van Peperstraten, die na twintig jaar vertrok bij NOS Studio Sport, en Jan van Halst over het voetbal van het voorgaande weekend.

Fox zendt verder op werkdagen tussen 18.30 en 20.00 uur afleveringen van hitserie The Simpsons uit. Ook de series The Walking Dead, Da Vinci's Demons, Ripper Street en The Bridge zijn op de open zender te zien. De doelgroep van de Nederlandse zender zijn mannen en vrouwen van 12 jaar en ouder.

Welk programma maandag de meeste kijkers gaat trekken durft een woordvoerder nog niet te zeggen. "Dat is lastig in te schatten. De sportprogramma's kunnen het goed doen maar ook niet eerder in Nederland uitgezonden afleveringen van de Simpsons doen het mogelijk goed bij liefhebbers", aldus de zegsman. Later op de avond zou ook de serie The Walking Dead het volgens de woordvoerder goed kunnen doen.

De voetbalzender Eredivisie Live veranderde op 1 augustus al in de betaalzender Fox Sports Eredivisie. Sinds zaterdag is op de andere betaalzender, Fox Sports International internationaal voetbal te zien.

Fox, het bedrijf van de Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch, is sinds vorig jaar eigenaar van de voetbalrechten van de Eredivisie en betaalzender Eredivisie Live. De samenvattingen zijn dit seizoen in ieder geval nog bij de NOS te zien.