Kamer wil brief Timmermans over Egypte

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) moet dinsdagochtend een brief naar de Tweede Kamer sturen over de situatie in Egypte. Dat willen de buitenlandwoordvoerders van de verschillende partijen, bleek maandagmiddag na afloop van een gesprek met vertegenwoordigers van de Egyptische gemeenschap in Nederland.

In de brief moet Timmermans duidelijk maken wat de inzet van Nederland is tijdens het spoedoverleg van de Europese ministers van buitenlandse zaken over de crisis in Egypte, dat woensdag in Brussel plaatsvindt. Naar aanleiding van de brief zal dinsdag een zogeheten schriftelijk overleg plaatsvinden, zodat Timmermans weet hoe de verschillende partijen in de Kamer over de ontwikkelingen in Egypte denken.

Timmermans kan dan woensdag met een mandaat van het parlement afreizen naar Brussel, lichtte Joël Voordewind (ChristenUnie) toe. Dat het overleg schriftelijk plaatsvindt, betekent dat de Kamer vooralsnog niet terugkomt van het zomerreces om met de minister te debatteren over Egypte.

Voordewind organiseerde de bijeenkomst met de Egyptische gemeenschap, die plaatsvond in een zaaltje in de Tweede Kamer. Aanleiding was de escalatie van het geweld tegen de koptische christenen, een minderheid in Egypte. Vorige week werd duidelijk dat talloze kerken in vlammen zijn opgegaan. Voordewind sprak toen van een 'Kristallnacht' tegen christenen.

Bij de bijeenkomst was onder meer pastoor Youssef Mansour van de koptische kerk in Nederland aanwezig. Hij riep op tot een grondwetsherziening, waarna parlements- en presidentsverkiezingen moeten worden gehouden.

De verschillende vertegenwoordigers van de koptische gemeenschap stelden zich uitermate kritisch op ten opzichte van de Moslimbroederschap, die werd omschreven als een terroristische organisatie die zou moeten worden uitgesloten van de verkiezingen.

Een imam van het Contactorgaan Moslims en Overheid, ook aanwezig bij het overleg, noemde de gebeurtenissen in Egypte verschrikkelijk. Hij pleitte ervoor om 'met zijn allen hand in hand op te staan en te zeggen: nu gaan we terug naar de dialoog'.

Volgens Voordewind heeft de bijeenkomst duidelijk gemaakt dat alle partijen een grondwetsherziening willen en daarna verkiezingen.