FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 augustus 2013

VS beraden zich over militaire hulp Egypte

De Amerikaanse regering beraadt zich over de militaire en economische hulp aan Egypte. Een zitting van de Nationale Veiligheidsraad staat dinsdag gepland en verschillende kabinetsleden onder wie minister van buitenlandse zaken John Kerry zullen er aan deelnemen, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

De hulp omvat 1,5 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) per jaar. Bepaalde onderdelen van deze hulp kunnen in reactie op het afzetten van president Mohammed Morsi door het leger, de buitenwerkingstelling van de grond en de later ingezette campagne tegen Morsi's Moslimbroederschap worden opgeschort, zeiden regeringsfunctionarissen.

De regering houdt vol dat zij nog geen definitieve beslissing over de hulp heeft genomen. In de afgelopen week zijn in Egypte bijna duizend mensen om het leven gekomen. President Barack Obama en zijn adviseurs zoeken een manier om het Amerikaanse ongenoegen hierover te laten blijken, zonder ook het laatste beetje invloed van Washington op zijn vroegere Arabische bondgenoot te verspelen.

Obama wil overhaaste stappen vermijden. Het zou niet in het belang van de Verenigde Staten zijn om plotseling een punt te zetten achter de financiering van operaties als de bestrijding van Al-Qaida, het verzekeren van de stabiliteit rond het Suezkanaal of het tegenhouden van de stroom wapens naar Hamas in de Gazastrook. Angstvallig heeft de regering vermeden de afzetting van Morsi als een 'coup d'etat' te betitelen, omdat dan de meeste Amerikaanse hulpprogramma's volgens de wet automatisch moeten worden gestopt.

Het ministerie van buitenlandse zaken zegt dat de meeste vormen van economische hulp gewoon kunnen doorgaan, ook als het inderdaad een staatsgreep was. Alleen de militaire hulp zou sneuvelen.

Eerder dinsdag zei een medewerker van senator Patrick Leahy, voorzitter van een subcommissie van de Senaat, dat de 'overdracht van militaire hulp is gestopt'. Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest zei echter dat iedere suggestie dat de regering de hulp heeft stopgezet onjuist is. Er is nog niets besloten, zei hij, wat door de ministeries van buitenlandse zaken en defensie werd beaamd.

De regering heeft wel de aflevering van vier F-16's opgeschort, evenals tweejaarlijkse militaire oefeningen die voor volgende maand gepland stonden. Maar tegelijkertijd zijn er bepaalde kleinere onderdelen die wel door zijn gegaan, zei Earnest. "Er kunnen nog meer tranches volgen, maar dat wordt van geval tot geval bekeken."

Van de hulp voor dit jaar ligt 585 miljoen dollar (438 miljoen euro) nog op de plank, liet het ministerie van buitenlandse zaken weten. De regering heeft nog tot 30 september, wanneer het begrotingsjaar wordt afgesloten, de tijd om het uit te geven.

Launch line-up PlayStation 4 bekend

Na Microsoft heeft ook Sony de games bekendgemaakt die op of net na de launch van hun nieuwste console in de (digitale) winkels liggen. In totaal verschijnen er 33 titels tussen de launch op 29 november en het einde van 2013.

Games die fysiek in de winkel te koop zijn:
NBA 2K14
Call of Duty: Ghosts 
Skylanders Swap Force
Need for Speed Rivals
Battlefield 4
Madden 25
FIFA 14
NBA Live
Killzone Shadow Fall
DriveClub
Knack
Assassin's Creed Black Flag
Watch Dogs
Just Dance 2014
LEGO Marvel Superheroes

Games die te downloaden zijn uit de PlayStation Store:
Basement Crawl
Pool Nation Extreme
Contrast
Warframe
Pinball Arcade
War Thunder
N++
Minecraft
DC Universe
Planetside 2
Counterspy
ResoGun
Flower
Doki Doki Universe
Hohokum
Tiny Brains
Super Motherload
Blacklight 

[CL] Uitslagen play-offs (20/08/2013)

Op dinsdagavond werden er vijf duels gespeeld in de play-offs in de Champions League. Naast PSV - AC Milan werden er nog vier andere duels afgewerkt. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers en eventuele bijzonderheden van de gespeelde wedstrijden. De returns voor deze wedstrijden staan gepland op woensdag 28 augustus. Woensdag staan er ook vijf voorronden op het programma. 

Shakhter Karagandy (Kaz) - Celtic (Sco) 2-0

 12' Finonchenko 1-0
 77' Khizhnichenko 2-0

FC Paços de Ferreira (Por) - Zenit St. Petersburg (Rus) 1-4

 27' Shirokov 0-1
 58' Leão 1-1
 60' Shirokov 1-2
 85' Degrá(e.d.) 1-3
 90' Shirokov 1-4 

Olympique Lyonnais (Fra) - Real Sociedad (Spa) 0-2

 17' Griezmann 0-1
 50' Seferovic 0-2
 73' Biševac (Lyon/2xg)

PSV (Ned) - AC Milan (Ita) 1-1

 15' El Shaarawy 0-1
 60' Matavz 1-1

FC Viktoria Plzeň (Tsj) - NK Maribor (Slo) 3-1

 8' Cišovský 1-0
 58' Darida 2-0
 66' Mejac 2-1
 90' Duris 3-1

Merkel legt krans in Dachau

Angela Merkel heeft dinsdag als eerste Duitse bondskanselier een bezoek gebracht aan het voormalige concentratiekamp Dachau. Zij legde een krans en hield een korte toespraak waarin zij zei vervuld te zijn van gevoelens van schaamte en droefheid.

"Wat in de concentratiekampen is gebeurd was en blijft niet te bevatten", zei Merkel.

In Dachau werden in de jaren 1933-1945 door de nazi's meer dan 43 duizend mensen vermoord. Merkel was voor het bezoek aan Dachau uitgenodigd door Max Mannheimer, een 93-jarige ex-gevangene die in 1945 door de Amerikanen werd bevrijd. Eerder zei Merkel zeer geroerd te zijn door de uitnodiging.

[CL] Uitslag PSV - AC Milan

PSV heeft de eerste ontmoeting met AC Milan in de vierde voorronde van de Champions League in eigen huis met 1-1 gelijkgespeeld tegen AC Milan. Volgende week is de return in Milaan.

PSV begon goed aan het duel en kreeg diverse mogelijkheden om al vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen. Schoten van Matavz, Wijnaldum en Willems gingen er echter net niet in. Van het eerste moment van onoplettendheid achterin werd vervolgens direct geprofiteerd door Milan. Na een voorzet van Abate de vrijstaande El Shaarawy inkoppen. De Eindhovenaren waren echter niet uit het veld geslagen en gingen op jacht naar de gelijkmaker. Maher was met diverse schoten, waaronder één op de lat, dichtbij, maar PSV ging de rust in met een 0-1 achterstand.

In de tweede leek Milan de voorsprong te willen verdedigen en had PSV moeite om door de defensie heen te komen. Daarnaast kreeg El Shaarawy goede mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Toch kwam PSV langszij. Een schot van Bruma werd niet klemvast gepakt door Abbiati waarna Matavz raak kopte. Daarna ging het spel op en neer, maar gescoord werd er aan beide zijden niet meer.

PSV

1 - 1

AC Milan

 60' Matavz    15' El Shaarawy 
 
 Gele kaart: Maher, (PSV), K. Boateng, Muntari, Balotelli, (AC Milan)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Cakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Schaars (Hiljemark/89)
Maher
Park (Jozefzoon/68)
Matavz (Locadia/76)
Depay
  Abbiati
Abate
Zapata
Mexès
Emanuelson
Muntari
N. de Jong (Poli/78)
Montolivo
K. Boateng (Niang/84)
Balotelli
El Shaarawy

Amazon verloor $120K per minuut

Gisteren was de website van Amazon slechts 45 minuten onbereikbaar. Maar het waren wel dure minuten voor Amazon, ze verloren namelijk maar liefst 120.000 dollar (kleine 90.000 euro) per minuut dat de website down was in de VS en Canada,

In totaal gaat het om 4,8 miljoen dollar wat Amazon is misgelopen door de storing. Het bedrag is gebaseerd op de omzet van 15,7 miljard dollar in het vorige kwartaal, wat weer neerkomt op 120.000 dollar per minuut.

Afgelopen vrijdag had Google ook een storing. Hierdoor was Google 545.000 dollar aan advertentie-inkomsten misgelopen.

Student in Vietnam vast voor fataal ongeluk

Een student uit het Brabantse Loon op Zand zit vast in Vietnam wegens betrokkenheid bij een fataal ongeluk. De 20-jarige Tim Valk wordt ervan beschuldigd het ongeluk te hebben veroorzaakt en zit sinds begin deze maand in de cel. Volgens zijn familie en vrienden hangt hem een zware straf boven het hoofd, schrijven ze op een speciale Facebook-pagina.

Familie en vrienden van de student zijn een inzamelingsactie begonnen om geld bij elkaar te krijgen voor de vergoeding die de nabestaanden van het slachtoffer eisen ter compensatie van de dood van de man, een 51-jarige Vietnamees. Het smartengeld kan volgens de familie van de Brabander de procesduur verkorten en tot een lagere straf leiden.

Valk reed volgens zijn vrienden op een scooter door een dorp op een eenrichtingsweg toen hij de macht over het stuur verloor door een tegemoetkomende motorrijder die hem schampte. De student kon vervolgens een groepje voetgangers niet ontwijken en schepte een van hen. De man overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. De motorrijder die de Brabander raakte ging ervandoor.

Het voorarrest van de Nederlander is inmiddels met twee maanden verlengd en kan oplopen tot zestien maanden.

Basketbalbond legt zich neer bij straf FIBA

De Nederlandse basketballers zijn definitief de overwinningen in de EK-kwalificatie op Estland en Portugal kwijt. In die duels speelde Oranje met twee genaturaliseerde spelers, terwijl er maar één is toegestaan. De Nederlandse basketbalbond NBB heeft dinsdag laten weten niet in beroep te gaan tegen het besluit van de internationale bond FIBA.

Volgens de NBB en de federatie van eredivisieclubs (FEB) heeft de FIBA een fout gemaakt, omdat Sean Cunningham al vanaf zijn geboorte Nederlander is. Een beroep zou echter te lang duren om de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren alsnog toegang te verschaffen tot de halve finale van de EK-kwalificatie.

"Linksom of rechtsom, wij kunnen in een beroepsprocedure geen sportieve genoegdoening halen. De uitschakeling voor de halve finales is voor de spelers en de staf van Oranje een drama en daarin kunnen wij helaas geen verandering brengen", laat voorzitter Henk Reekers van de FEB weten.

De NBB gaat wel in gesprek met de FIBA, zodat een herhaling van het probleem kan worden voorkomen. De bond wil tevens dat de boete van vijfduizend euro wordt geschrapt.

Oranje kan zich via de volgende kwalificatiecyclus volgend jaar alsnog plaatsen voor het EK van 2015 in Oekraïne.

Al Jazeera van start in Amerika

Na tien jaar proberen krijgt de Arabische televisiezender Al Jazeera eindelijk voet aan de grond in de Verenigde Staten. Al Jazeera America gaat in meer dan 45 miljoen Amerikaanse huishoudens de plaats innemen van Current TV, de actualiteitenzender van voormalig vicepresident Al Gore.

De van oorsprong Qatarese zender heeft veel oudgedienden uit de Amerikaanse televisiewereld in dienst genomen, zoals John Seigenthaler, Joie Chen, Antonio Mora en Sheila McVicar. Al Jazeera wil kijkers een 'stevig' menu van nieuws voorschotelen, dat anders is dan bij de Amerikaanse nieuwszenders gebruikelijk is.

"Wij komen met iets wat volgens ons uniek is en waar het Amerikaanse volk volgens onze overtuiging naar uitkijkt", zei Kate O'Brien, voormalig directeur van ABC News die nu topvrouw is van Al Jazeera America. Vicepresident voor nieuwsprogrammering is David Doss, die zijn sporen heeft verdiend bij ABC, NBC en CNN.

Behalve in New York heeft AJA in nog elf Amerikaanse steden kantoren. Het kantoor in New York is tijdelijk; de zender zoekt een groter onderkomen, maar wilde snel beginnen nadat in januari Current TV werd uitgekocht. Buiten de Verenigde Staten heeft Al Jazeera zeventig kantoren.

Directeuren van AJA benadrukken dat de programmering op de Amerikaanse smaak wordt toegesneden. Intern heeft dat wel tot discussie geleid. Zo schreef politiek analist Marwan Bishara in een memo aan zijn bazen dat de directeuren te ver gingen om Amerikaanse kijkers te gerieven. Zo stoorde hij zich er aan dat potentiële kijkers werd gevraagd of zij Al Jazeera als anti-Amerikaans beschouwden.

AJA zal in minder dan de helft van de Amerikaanse huishoudens te zien zijn. Kabelmaatschappij Time Warner liet bijvoorbeeld Current vallen toen de overname ervan door Al Jazeera bekend werd gemaakt. AJA is met Time Warner en andere kabelbedrijven, die Current ook al niet doorgaven, in onderhandeling om in hun aanbod te worden opgenomen, liefst met een niet te hoog programmanummer, net als de concurrentie.

Online had Al Jazeera English al een aanzienlijk publiek. Veel mensen volgden de livestreams. Al Jazeera moet daar nu mee stoppen, het was een voorwaarde om tot de kabel te worden toegelaten. Volgens voormalig Al Jazeera English-verslaggever Dave Marash verruilt de zender daarmee een jong en groeiend publiek voor een ouder publiek van televisiekijkers.

Seizoen Herlings voorbij

Voor motorcrosser Jeffrey Herlings zit het seizoen erop. Hij blijkt bij een val afgelopen weekend zijn schouderblad te hebben gebroken.

Herlings, die al zeker was van de wereldtitel in de MX2 klasse, mist nu de laatste twee  GP's van het seizoen, die van Engeland en in Lierop. Ook de Motocross of Nations in Duitsland en de laatste wedstrijd voor het ONK in Lichtenvoorde moet de Brabander aan zich voorbij laten gaan. Of hij die titel nu kan prolongeren is nog maar de vraag. Glenn Coldenhoff heeft een achterstand van 45 punten.

[EK hockey] Oranje eenvoudig langs Wit-Rusland

De Nederlandse hockeysters hebben bij het EK in Boom ook hun derde groepsduel gewonnen. De ploeg van bondscoach Max Caldas, die al zeker was van de halve finale, had dinsdag geen kind aan Wit-Rusland, dat met 7-0 werd verslagen. Bij de laatste vier is Engeland de tegenstander, terwijl gastland België op Duitsland stuit.

Nederland moest in de eenzijdige wedstrijd tot de achttiende minuut geduld hebben voordat de Wit-Russische muur werd geslecht door Kim Lammers. Uit een strafcorner sloeg vervolgens ook Maartje Paumen toe, maar de motor van de olympisch kampioen draaide na de pauze pas echt op volle toeren.

Dankzij Sabine Mol, Roos Drost en nogmaals Lammers nam Oranje snel afstand. Wereldspeelster van het jaar Paumen tekende met een benutte strafbal en strafcorner nog voor haar tweede en derde treffer van de avond.

De halve finales worden donderdag gespeeld. Nederland komt om 20.30 uur in actie tegen de Engelsen.

Oorlogsheld Winckel (100) overleden

De Nederlandse militair Gus Winckel is zaterdag op 100-jarige leeftijd overleden. Dat zegt zijn zoon tegen de Australische radiozender ABC. "Hij had zes maanden geleden een ongeluk waarbij hij zijn heup brak", vertelt Shayne Winckel aan de zender. "Hij leek het niet te redden, maar telkens leefde hij weer op. Tegen het einde had hij problemen met bewegen."

Winckel hielp Nederlandse vluchtelingen uit de Jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De piloot is vooral bekend van zijn heldendaden tijdens de aanval op de Australische plaats Broome. Hij wist toen als eerste luitenant van het Nederlands-Indische leger een Japanse vlieger uit de lucht te schieten met een machinegeweer.

Shayne Winckel reisde vorig jaar nog naar Broome met zijn twee broers om de aanval van zeventig jaar geleden te herdenken. "We werden daar koninklijk ontvangen", vertelt hij. In de Australische plaats Moruya staat een standbeeld voor de militair, omdat hij daar tijdens de oorlog vanuit zijn bommenwerper een Japanse onderzeeër wist uit te schakelen.

In Nederland is hij in 1942 geëerd met een Bronzen Kruis met eervolle vermelding, dat later werd omgezet in een Bronzen Leeuw. Op 3 november zou Winkel 101 jaar oud worden. Hij laat zijn 92-jarige vrouw en drie zoons achter.

'Miraculeus herstel' voor Aretha Franklin

Aretha Franklin is aan de beterende hand. De zangeres wil niet kwijt wat ze mankeerde, maar zei dinsdag dat een recente CAT-scan heeft uitgewezen dat haar toestand met 85 procent is verbeterd. Franklin zegde onlangs een aantal optredens af en is komend weekeinde niet van de partij bij een honkbalevenement waar ze een award zou krijgen.

Franklin maakt een 'miraculeus' herstel door en heeft zin om binnenkort weer op te treden, stelde ze in een telefonisch interview. De zangeres zei verder dat haar aandoening veel voorkomt bij vrouwen en te maken heeft met wat ze drie jaar geleden mankeerde. Destijds ging het gerucht dat Franklin aan alvleesklierkanker leed.

De 71-jarige Franklin heeft de afgelopen tijd veel rust genomen. Ze hoopt in februari weer op te treden in Radio City Music Hall in New York.

Man bouwt feestje in vliegtuig van Merkel

Een insluiper heeft zich vorige maand enkele uren vermaakt in het regeringsvliegtuig van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, dat op de luchthaven Bonn-Keulen geparkeerd stond. Hij zat aan de knoppen, activeerde de noodglijbaan en gebruikte brandblussers. Pas toen hij zonder het te beseffen in de cockpit een alarmknop omzette, ging bij de politie een belletje rinkelen.

Het incident deed zich voor op de avond van 25 juli, zei een woordvoerder van de Duitse luchtmacht dinsdag. Merkel was toen niet in Keulen. Waarschijnlijk kon de man, een 24-jarige bodybuilder met de naam Volkan T., op het veld komen doordat het alarmsysteem in verband met werkzaamheden was uitgeschakeld, zei de woordvoerder. "Hij haalde de kap van de motor, klom naar boven en kwam het vliegtuig binnen via de nooduitgang."

Toen hij was ontdekt weigerde de man het vliegtuig te verlaten. Pas nadat hij door een politiehond twee keer was gebeten liet hij zich overmeesteren, meldt het Duitse persbureau dpa. Volgens Duitse media, die zich beroepen op uitgelekte informatie van de federale politie, had hij ecstasy geslikt en stond hij in zijn onderbroek in het toestel te dansen toen de politie hem snapte.

De man was niet eerder met de politie in aanraking geweest. Volgens de hoofdofficier van justitie in Keulen, Ulrich Bremer, is de man mogelijk psychisch niet in orde en is hij wellicht ontoerekeningsvatbaar.

De Airbus A319 is een van twee regeringsvliegtuigen die op de militaire afdeling van de luchthaven van Keulen staan. Niet alleen Merkel, maar ook bondspresident Joachim Gauck en andere leden van de regering kunnen er gebruik van maken. Volgens de luchtmachtwoordvoerder had de insluiper het toestel nooit kunnen starten. Inmiddels is het toestel helemaal nagelopen en na een testvlucht weer in orde bevonden. "Wij hebben wel een extra medewerker opgedragen de regeringsvliegtuigen continu te bewaken", zei de woordvoerder.

Ook spoorbeheerder verdachte treinramp Spanje

De machinist van de vorige maand bij Santiago de Compostela verongelukte trein is niet langer de enige verdachte in het onderzoek naar de treinramp. Onderzoeksrechter Luis Alaez wil ook degene die ter plaatse verantwoordelijk was voor de veiligheid van het spoor als verdachte horen.

Alle beschuldigende ogen waren tot dusver gericht op treinmachinist Francisco José Garzon Amo. Hij gaf bijna onmiddellijk na het ongeluk, dat 79 mensen het leven kostte, toe dat hij veel te hard een bocht was ingegaan. Garzon Amo wordt verdacht van dood door schuld. Onderzoeksrechter Alaez heeft spoorbeheerder Adif dinsdag gevraagd wie de verantwoordelijkheid droeg voor de veiligheid van het tracé waar de treinramp plaatsgreep. Hij wil die Adif-werknemer of -werknemers als verdachte aanmerken en verhoren. Alaez sluit niet uit dat zij medeschuldig zijn aan het ongeluk, maar meent nog steeds dat snelheidsduivel Garzon Amo het meest te verwijten valt.

Het bord dat machinisten voor de fatale bocht waarschuwde vaart te minderen 'was klaarblijkelijk niet voldoende om het ongeval te voorkomen', zei de onderzoeksrechter. De hogesnelheidstrein liep in de gevaarlijk scherpe bocht vlak voor Santiago de Compostela van de rails en sloeg te pletter tegen de muur die het spoor omzoomde.

De trein reed vlak 195 kilometer per uur waar hoogstens tachtig kilometer per uur was toegestaan. Een paar tellen voor de trein uit de bocht vloog had Garzon Amo met een collega gebeld. Op de vraag waarom hij niet op tijd afremde bleef de bestuurder het antwoord schuldig.

Opnieuw versperring WOII gevonden in Nijmegen

Voor de tweede keer in twee weken is bij graafwerkzaamheden rond de Waalbrug in Nijmegen een versperring uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dit keer gaat het om wegafsluitingsblokken, die waarschijnlijk door de Duitsers zijn geplaatst om het verkeer te reguleren, meldt de gemeente dinsdag.

De betonnen blokken liggen net ten noorden van de plek waar begin augustus een tankversperring werd aangetroffen. Op de plek van de vondst wordt momenteel gewerkt aan een verlenging van de Waalbrug.

Na de oorlog is geprobeerd de betonblokken te slopen door ze op te blazen. Het grootste blok van elf lang en ongeveer drie meter hoog en breed is daardoor in twee delen uiteengevallen. Het tweede blok van vijf bij drie meter is intact gebleven. Op beide betonblokken zijn mortier- en kogelinslagen te zien.

Op twee van de drie delen die nu zijn uitgegraven is een rood-witte markering te zien. Op deze delen is met hout een pijl aangebracht, bedoeld om richting te geven aan het verkeer. Daarvan zijn nog houtresten aanwezig. Woensdag worden de blokken opgetakeld. Ze worden opgeslagen tot een geschikte plek is gevonden om ze neer te zetten.

De eerder aangetroffen zogeheten aspergeversperring is in de maanden voor de Duitse inval aangelegd door de Nederlandse krijgsmacht om het tanks moeilijk te maken de stad in te komen. Deze constructie van staal en beton is gevonden aan de noordkant van de Waalbrug en meet naar schatting twaalf bij 3,5 meter.

Bij de Waalbrug wordt een nevengeul gegraven, waardoor de Waal aan de kant van Lent meer ruimte krijgt. Dit moet de risico's op overstromingen inperken. De werkzaamheden begonnen vorig jaar en moeten in 2016 zijn afgerond. Vorige maand werd bij werkzaamheden aan de damwand van de Waalkade nog een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Nederland blijft AAA bij Fitch

Fitch Ratings heeft de hoogste kredietwaardigheid van Nederland bevestigd. Wel blijven er zorgen en beoordeelt de kredietbeoordelaar het vooruitzicht als negatief.

Fitch meent dat de AAA-status voor Nederland terecht is vanwege onder meer de concurrerende economie en het overschot op de handelsbalans. Ook wijst de kredietbeoordelaar op de Nederlandse historie van gezond begrotingsbeleid en fiscale discipline.

Fitch ziet echter ook minpunten, zoals de oplopende staatsschuld, zwakkere economische vooruitzichten en de problematische huizenmarkt.

[US Open] Westerhof verliest in kwalificatie

Boy Westerhof is dinsdag in de eerste kwalificatieronde van de US Open blijven steken. De Nederlandse tennisser pakte tegen Stéphane Robert uit Frankrijk nog wel de eerste set, maar had in het vervolg weinig meer in te brengen. Het werd 6-3, 1-6 en 1-6 voor de mondiale nummer 150. Westerhof staat 275e op de wereldranglijst.

Jesse Huta Galung komt dinsdag nog niet in actie in de kwalificaties van het Amerikaanse grandslamtoernooi. Bij de vrouwen hopen Richel Hogenkamp en Angelique van der Meet zich te kwalificeren voor het hoofdschema. Zij verschijnen later op de dag wel op de baan.

PlayStation 4-lancering eind november

Tijdens een persconferentie van Sony zijn de details van de lancering van de PlayStation 4 bekendgemaakt.

 De console zal voor het eerst verkrijgbaar zijn op 29 november in Europa. Amerikanen kunnen twee weken eerder aan de slag met de console. Voor een prijs van 399 euro kun je de kekke console eind november in huis halen. Spelers die de console kopen krijgen er gratis veertien dagen PlayStation Plus bij.

De console heeft inmiddels al 1 miljoen pre-orders. In combinate met PlayStation Vita zijn veel van de aangekondigde games op nieuwe manieren te spelen. 

PS4

Samenvatting Sony persconferentie op gamescom

Over iets minder dan een kwartier start de persconferentie van Sony op gamescom. Tijdens deze conferentie maken ze als het goed is de launchdetails van de PlayStation 4 bekend. Hopelijk zal er ook wat Vita-nieuws te melden zijn. 

Wil je meekijken dan kan dat op de site van Sony, of je volgt deze liveblog op FOK!games.

20.32 En daarmee sluiten we deze liveblog af, wat vonden jullie ervan?

20.30 De prijs was al bekend, 399 euro, maar de datum nog niet. Die staat nu vast op 15 november in Amerika en 29 november in Europa. In totaal zal PS4 in 32 landen beschikbaar zijn met Kerst. 

20.27 PS4-gamers krijgen korting als ze de next-gen versie uit de PlayStation Store kopen en de PS3-versie al hebben.

20.26 Nee, we gaan eerst de PlayStation 3 afprijzen. De 12GB gaat naar 199 euro.

20.25 Andrew House komt het podium op om de conferentie af te sluiten. Hi zal de launchdetails wel gaan bekendmaken. Toch?

20.23 Minecraft aangekondigd voor PS4, en War Thunder komt ook. 

20.23 Watchdogs krijgt ook exclusieve levels op PlayStation.

20.20 Meer Ubisoft. Watchdogs wordt ook een film, waar Ubisoft meewerkt met Sony.

20.17 Niet alleen Microsoft heeft exclusieve content, ook Sony! Zij doen het met Ubisoft en krijgen een exclusief level in ACIV.

20.15 De speler op het podium schakelt nu over van Dual Shock op Vita. Het lijkt wel een Wii U!

20.10 Tijd voor de third party-games, te beginnen met Assasin's Creed IV. Men toont direct de remote gameplaymogelijkheden zodat je PS4-games op je Vita kunt spelen via je wii-netwerk thuis.

20.09 PlayStation Plus wordt weer benadrukt als geweldige service voor PS4, Vita en PS3. Elke nieuwe gebruiker krijgt 14 dagen gratis toegang bij aanmelding. Voor PS3 komt in september Assassin's Creed 3 beschikbaar. Tot slot kondigt Sony aan dat iedereen die een jaarabonnement afsluit 90 dagen gratis krijgt.

20.07 Sony gaat met providers samenwerken om Europa meer breedband te geven. De eerste zijn onder andere Orange en Virgin. Sneller internet voor iedereen!

20.05 Tijd voor de mediaservices. Ze zullen allemaal gratis beschikbaar zijn (abonnementen zoals voor Netflix uitgezonderd). Denk ook aan Music Unlimited, die vanaf launch beschikbaar is.

20.03 Een aantal andere oude bekenden, Knack, DriveClub, The Order 1886 en Killzone worden genoemd. Van Killzone Shadow Fall worden nieuwe gameplaybeelden getoond.

20.01 inFamous Second Son krijgt ook zendtijd in de vorm van een nieuwe trailer. 

19.59 PlayRoom wordt voorgeïnstalleerd op elke PlayStation 4 en dient als kennismakingssoftware voor iedereen, hardcore en casualgamer.

19.57 Sony blijft nieuwe games aankondigen, de volgende is Shadow of the Beast. Shadow of the Beast is een beat 'm up met het neefje van Wolverine.

19.56 Van de makers van Super Stardus komt Resagun, een sidescrolling arcadeshooter

19.55 Helldivers is een crossplatformgame  voor PS3, PS4 én Vita.

19.53 Nu is het tijd voor wat vroege beelden van Tequila Works' nieuwste: Ryme. Een game die veel weg heeft van Zelda Windwaker in combinatie met Ico. Veelbelovend dus!

19.52 Het is nog een beetje onduidelijk wat voor game het is... Het begint in ieder geval met het eind van de wereld.

19.50 Everybody's gone to the Rapture is de eerste nieuwe PS4-game van de avond. Gemaakt door The Chinese Room, een developer in Londen.

19.49 Niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit en diversiteit van Sony's studio's is belangrijk.

19.46 Hotline Miami is de laatste game deze ronde en, je raadt het al, deze zal zijn exclusieve consoledebuut maken op PS4 en Vita. 

19.45 Ahmad blijft voorbeelden noemen van indie-games die hun consoledebuut maken op PS4 en PS Vita. 

19.45 The Binding of Isaac komt in de lente, maar dat wisten we al.

19.43 Shahid Ahmad lost Cerny af en komt vertellen over indie-developers. Net als Vita is PlayStation 4 ook ge-wel-dig voor indies. 

19.38 Tijd voor PlayStation 4! Mike Cerny komt weer vertellen over hoe ze de hardware bedacht hebben. Met de gamer in het achterhoofd, maar ook fijn voor developers. Enzo.

19.35 Er wordt nu een verzameltrailer getoond van indie-developers die vertellen hoe tof het wel niet is om te ontwikkelen voor PlayStation Vita. 

19.33 Nog een nieuwe Vita-game is Big Fest, een game waarbij je je eigen muziekfestival organiseert.

19.30 Nieuwe Vita-games van Sony: Killzone, Tearaway (beide bekend), maar ook Murasaki Baby. Van deze artistieke game wordt een trailer getoond.

19.29 Indiegames zijn erg belangrijk voor Vita, er komen er heel veel uit volgens Sony. Tevens wordt de prijs verlaagd naar 199 euro. Ook de geheugenkaarten zullen drastisch in prijs dalen.

19.28 Nieuwe games zijn onder andere LEGO, Football Manager 2014, Batman Arkham Origins en Borderlands 2.

19.27 Na PS3 is het nu tijd voor Vita. Er komen nieuwe bundels met games en een 8GB-kaartje voor 35 euro. 

19.25 GTA V is verkrijgbaar in een bundel en pre-orders voor GTA V krijgen 75% korting op Rockstar-games uit de PlayStation Store.

19.23 Met nieuwe franchises als Last of Us en Beyond Two Souls innoveert Sony nog steeds op PlayStation 3. Maar dat is niet alles. LittleBigPlanet krijgt een eigen hub van waaruit je van alles kunt lopen/spelen.

19.22 Sony heeft ook een volwaardige film gebaseerd op Gran Turismo in de planning staan. Deze komt in 2014.

19.21 Gran Turismo 6 verschijnt op 6 december 2013, wereldwijd

19.20 In de trailer van GT6 komen allerlei automerken voorbij, maar ook Nike komt voorbij. Exclusieve sneakers als dlc?

19.18 We beginnen met de PlayStation 3 en wel met Gran Turismo 6. 

19.17 Degene die in de stoel zat te gamen was Yoshida-san.

19.15 Een muziekje met de songtekst 'Open your eyes' draait. In de zaal is het nog steeds donker.

19.14 Na een rondje in een shooter (was het CoD, of Battlefield, of Killzone? Wie het weet mag het zeggen) zagen we de tekst-opties. Vervolgens werd het beeld zwart en nu beginnen we dan echt.

19.12 De bliepjes zijn erg next-gen!

19.10 We zien iemand op een comfortabele stoel zitten, hij zit in het menu van de PlayStation 4 en laat zien hoe deze in elkaar steekt.

19.09 Eindelijk! We gaan los. Spannend muziekje met op de achtergrond beelden van de hardware en controllers.

19.02 Of nou, er is geluid... Hopelijk is de vertraging niet al te lang. 

19.00 Het begint!

18.56 De persconferentie schijnt maar liefst drie uur te duren. Zorg dus voor voldoende limonade en pak snel nog wat te snacken!

PS3 games krijgen upgrade naar PS4

Sony denkt aan zijn klanten. Sony heeft zojuist bekend gemaakt dat gamers die dit jaar nog een PlayStation 3 game kopen korting krijgen op de digitale download van hetzelfde PlayStation 4 spel.

Het gaat echter om bepaalde games en voor een bepaald tijdsbestek. De games die er onder vallen zijn onder meer Call of Duty: Ghosts, Battlefield 4, Watch_Dogs en Assassin's Creed IV: Black Flag. Later worden er waarschijnlijk meer games aangekondigt met deze crossbuy functionaliteit. 

Afghanistan verslaat Pakistan in historisch duel

Afghanistan heeft voor het eerst in tien jaar tijd een internationale voetbalwedstrijd gespeeld voor eigen publiek. Het lange tijd door oorlog verscheurde land versloeg in de hoofdstad Kabul Pakistan in een vriendschappelijke interland met 3-0. De laatste thuiswedstrijd van de nationale voetbalploeg dateerde uit 2003. Toen werd met 1-0 gewonnen van Turkmenistan.

Circa zesduizend mensen in het uitverkochte stadion zagen Sanjar Ahmadi, Harash Atefi en Marouf Mohammadi de doelpunten maken. In en buiten het stadion waren veel politieagenten en soldaten op de been om de veiligheid te waarborgen. Een groepje vrouwen mocht de wedstrijd op een aparte tribune bijwonen.

De interland was vooraf betiteld als de 'wedstrijd van de vriendschap'. Afghanistan en Pakistan stonden al 36 jaar niet meer tegenover elkaar op het voetbalveld. De verhoudingen tussen beide landen in de regio zijn al lange tijd gespannen.

De voetbalbond van Afghanistan spreekt van een grote stap in de goede richting. "Dit maakt de weg vrij voor andere landen om naar Afghanistan te komen en er een geweldige wedstrijd te spelen", zegt voorzitter Karamudeen Karim. "Het geeft ook een positief signaal af over de steeds beter wordende situatie in Afghanistan."

Bertens na US Open onder het mes

De US Open is het laatste toernooi van het jaar voor Kiki Bertens. De 21-jarige tennisster uit Wateringen laat zich na het grandslamtoernooi in New York opereren aan een langdurige enkelblessure, zei ze dinsdag tegen de NOS. Ze moet na de ingreep minstens drie maanden revalideren.

De nummer 68 van de wereld heeft al langer last van haar rechterenkel. "Deze operatie is echt nodig. Daar kan ik niet omheen", liet ze weten. "De ene keer gaat het erg goed, de andere keer is het wat lastiger. Laatst kwamen er weer een paar ontstekingen bij kijken. Dat gaat gelukkig snel weer over."

Bertens hoopt op Flushing Meadows weinig hinder te ondervinden van het gewricht. "Ik voel het altijd, dat is al vijf jaar zo. Maar ik heb er een goed gevoel over dat ik volgende week zonder al te veel pijn kan spelen."

CAS doet volgende week uitspraak over Charkiv

Het internationaal sporttribunaal CAS doet volgende week uitspraak in de beroepszaak die Metalist Charkiv heeft aangespannen tegen de UEFA. De Oekraïense club verzet zich tegen de uitsluiting uit de Champions League. Het CAS geeft op 28 augustus duidelijkheid, een dag voor de loting voor de groepsfase van het kampioenenbal.

Voor Charkiv lijkt de uitspraak sowieso te laat te komen. De club is door de UEFA inmiddels vervangen door PAOK Saloniki, dat het woensdag in de play-offs voor de Champions League mag opnemen tegen Schalke 04. De Grieken, gecoacht door Huub Stevens, werden in de vorige ronde nog verslagen door Charkiv.

De huidige nummer twee van Oekraïne had aan het CAS gevraagd om de beslissing van de UEFA op te schorten, maar kreeg nul op het rekest. De club moet boeten voor een omkoopschandaal uit 2008. Een tegenstander in de Oekraïense competitie zou toen zijn omgekocht. Technisch directeur Yevhen Krasnikov werd als gevolg daarvan al voor vijf jaar geschorst.

[Upd] Victoria Koblenko volledig naakt gekiekt

Victoria Koblenko is volledig naakt gefotografeerd. Een van de lekkerste wijven van Nederland is uit de kleren gegaan voor Veronica Magazine.

Het leek de radiobode wel een tof idee om gewaagde foto's in het blad te zetten. En daar zijn ze in geslaagd. Alleen jammer dat er telkens een kerel bij op de foto staat.

Benieuwd naar de foto's? Enkele zijn hier te zien. En anders koop je die tv-gids maar!

Update 20.28 uur:
Uw razende reporter heeft zojuist als Veronica-lid de radiobode gelezen, met daarin een interview met Victoria en de gelukkige kerel, ene Manuel Broekman (nooit van gehoord-red.). En die Manuel heeft niet eens een stijve gekregen tijdens de fotoshoot!

"Als acteur krijg je er geen erectie van", bekent hij. "Dit lag niet aan Victoria, maar aan het feit dat je totaal niet met seks bezig bent. Als actrice maakt Victoria je gek, maar als puntje bij paaltje komt, rijdt ze weg in haar Porsche."

Ook de bloedmooie actrice zelf doet een duit in het zakje. "Ik heb een paar nagels gescheurd aan de gesp van Manuels broek", aldus de geboren Oekraïense. "Ook heb ik een schaafwond aan mijn stuitje opgelopen om over de spierpijn maar te zwijgen."

Het beest en zijn schaduw zijn terug

Het beest en zijn schaduw zijn terug. Sony heeft vandaag tijdens de gamescom-persconferentie bekendgemaakt dat de Amiga-sidescroller Shadow of the Beast een reboot gaat krijgen op PlayStation 4. Amiga-fans, kom uit uw grotten.

In de video die tijdens de persconferentie werd getoond zagen we de hoofdpersoon rondrennen en met een verscheidenheid aan wapens demonen afslachten.

Waar het origineel uit 1989 nog een sidescroller was, doen de beelden tijdens de bekendmaking suggereren dat het dit keer geen sidescroller wordt, maar een hack-and-slashgame.

Sotheby's: verkoop gestolen werk nog niet rond

De verkoop van een gestolen werk van de Nederlandse kunstenaar Jan Schoonhoven door veilinghuis Sotheby's in Londen is nog niet definitief. Dat laat het Londense veilinghuis dinsdagavond weten in een verklaring.

NRC Handelsblad meldde dinsdag dat de Londense vestiging van Sotheby's dit voorjaar in Londen een werk van Schoonhoven heeft geveild dat kort daarvoor was gestolen uit Museum van Bommel van Dam in Venlo. Sotheby's zou het witte reliëf van papier-maché en latexverf, dat voor bijna 214 duizend euro werd verkocht, hebben geveild ondanks een waarschuwing van het Art Loss Register, de Londense databank met gestolen kunst.

Het veilinghuis schrijft dat het Art Loss Register Sotheby's voorafgaand aan de verkoop van het kunstwerk heeft gebeld vanwege een mogelijke link met een gestolen werk in de databank. Sotheby's gaf vervolgens aan dat de titel op de achterkant van het werk niet overeenkomt met die in het gestolenkunstregister. Het veilinghuis stelt dat het Art Loss Register daarop niet heeft gemeld dat het toch om een gestolen kunstwerk ging.

In welk stadium de verkoop zich precies bevindt, is niet bekendgemaakt, evenmin als de koper. Sotheby's zegt de autoriteiten te helpen bij het onderzoek.

Griezel de nacht door op PS Vita

Sony heeft tijdens de gamescom-persconferentie vandaag een nieuwe game bekendgemaakt voor PlayStation Vita. In Murasaki Baby moet je een klein meisje helpen om door een angstige droomwereld heen te komen.

De game is speciaal gemaakt voor PlayStation Vita en maakt volledig gebruik van alle features die de handheld in zich heeft. Het is nog niet bekend wanneer Murasaki Baby uitkomt.

PlayStation Vita vanaf morgen goedkoper

Sony heeft net tijdens de persconferentie tijdens de gamescom aangekondigd dat de PlayStation Vita vanaf morgen een prijsverlaging krijgt. Ook gaf Sony aan dat de prijs van de geheugenkaartjes drastisch verlaagt gaat worden.

Zo wordt de adviesprijs van de PS Vita 200 euro. Sony heeft helaas nog niet verklapt hoeveel de geheugenkaartjes in prijs gaan dalen, maar een 8 gigabyte gaat 35 euro kosten.

ps vita

Voetbalsupporters vallen matrozen aan

Een groep hooligans, uitgedost in de clubkleuren van Ruch Chorzow, hebben in de Noord-Poolse plaats Gdynia Mexicaanse matrozen aangevallen. De 57 matrozen lagen lekker het op het strand te chillen, toen opeens een groep van zo’n 300 xenofoben op ze in begon te slaan.

Door deze wereldburgers werden de Mexicanen uitgemaakt voor 'smerige negers' en ‘Brudasy’.  De redactie zoekt nog een iemand die het Pools machtig is, om dat laatste woord te vertalen. De zeelui werden aangevallen met allerlei voorwerpen, waaronder flessen. Een aantal van hen kregen klappen te verduren tot ze het bewustzijn verloren. Zij zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

De Mexicaanse cadetten maken met het zeilschip de 'Cuauhtemoc' een zeilreis om de wereld om een boodschap van vrede en vriendschap uit te dragen. De zeelui staan bekend als zeer correct en vriendelijk en ingewijden kunnen zich niet voorstellen dat zij een aanval als deze uitgelokt zouden kunnen hebben.

Na knappe en professionele bestudering van camera beelden is het de Poolse politie gelukt om maar liefst twee hooligans aan te houden. Als ze schuldig worden bevonden aan geweldpleging, maken ze kans om drie jaar achter slot en grendel te verdwijnen.

De kaalkopjes in kwestie waren in Gdynia vanwege de bekerwedstrijd Arka Gdynia–Ruch Chorzow. Een wedstrijd die met 3-2 door Arka gewonnen werd.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn excuses aangeboden vanwege het incident.

 
Kaalkopjes slaan erop los

One Direction-fans wachten nachten op idolen

Sommige fans van One Direction liggen al dagenlang te wachten op het Leicester Square in Londen waar dinsdagavond de debuutfilm This Is Us van de Engelse boyband in première gaat. De bandleden maken daar op de rode loper hun opwachting. "We waren hier zaterdagavond al, maar toen werd ons verboden voor de deur te gaan liggen. We zijn zondagochtend om 9.00 uur teruggekomen", zei een vrouwelijke fan die vooraan in de rij staat dinsdagmiddag tegen de BBC.

Zoals het een boyband betaamt, zijn de fans vrijwel uitsluitend meisjes van tussen de 13 en de 18 jaar. Ondanks de zomerse temperaturen vonden sommigen zo'n overnachting midden in de stad wel spannend. "Het was hier best koud en vooral erg eng", zei een andere fan.

One Direction is momenteel uitermate 'hot'. De film is dinsdagavond ook in meerdere Nederlandse zalen van bioscoopexploitant Jochem's Theaters te zien. Ruim 3300 van de in totaal 3500 stoelen zijn gereserveerd, liet een woordvoerder aan het eind van de middag weten. Uiteraard kunnen kaartjes ook aan de deur worden gekocht. De kaartverkoop liep harder dan voor de liveregistratie van Robbie Williams' concert uit zijn Take the Crown-tour, die dinsdagavond ook in enkele Nederlandse bioscopen te zien is.

This Is Us wordt in Nederland dinsdagavond voorafgegaan door beelden van de rode loper in Londen, een primeur. Ondanks dit extraatje worden de bioscoopkaartjes tegen de normale prijs aangeboden. "Wij snappen ook wel dat de fans van One Direction nog geen dikke salarissen verdienen", zegt de woordvoerder.


One Direction-fans wachten nachten op idolen (Foto: Novum)

Belkin neemt Sanchez mee naar Vuelta

Luis Leon Sanchez is door Belkin opgenomen in de selectie voor de Vuelta, die zaterdag begint in Vilanova de Arousa. Voor de Spanjaard wordt het zijn eerste grote ronde dit jaar. Hij moet de kopmannen Bauke Mollema en Laurens ten Dam bijstaan in de bergen. Met Theo Bos hoopt de Nederlandse formatie op succes in de sprints.

De selectie van de 29-jarige Sanchez is verrassend. De meervoudig Spaans kampioen tijdrijden werd genoemd in de zaak rond dopingarts Eufemiano Fuentes. Hij werd dit seizoen aanvankelijk aan de kant gehouden door Belkin en maakte pas in de Ronde van België in mei voor het eerst zijn opwachting.

Naast Sanchez kunnen Mollema en Ten Dam ook op de steun van Stef Clement en Juan Manuel Garate rekenen. "Met Laurens en Bauke hopen we zo hoog mogelijk te eindigen in het klassement", verklaart ploegleider Erik Dekker. "Het wordt voor hen een uitdaging om na de Tour opnieuw mentaal en fysiek diep te gaan."

Volgens Dekker moeten de nummer zes en dertien van de laatste Tour de France direct bij de les zijn. "Ze zullen vanaf het begin goed moeten zijn, want na de ploegentijdrit van de eerste dag wachten er meteen een paar aankomsten bergop."

"Met Theo hopen we op een dagzege", vervolgt de ploegleider. "Hij heeft maximaal vijf kansen, want zo veel vlakke ritten zijn er niet. Anderzijds wordt het voor hem belangrijk om te zien in hoeverre hij in staat is de bergen over te komen en of hij een grote ronde uit kan rijden."

Het is in Spanje aan de Duitser Robert Wagner en de Australiërs David Tanner en Graeme Brown om Bos in stelling te brengen. Wagner vervangt Mark Renshaw, die ziek is en daardoor niet van start kan gaan.

De volledige selectie:

Theo Bos, Graeme Brown, Stef Clement, Laurens ten Dam, Robert Wagner, Juan Manuel Garate, Bauke Mollema, Luis Leon Sánchez en David Tanner.

Jogger vermoord uit verveling

Omdat ze zich verveelden besloten drie Amerikaanse tieners iemand te vermoorden. Het slachtoffer was een Australische honkballer die toevallig voorbij rende, zegt de politie.

Honkballer Christopher Lane (22) was vrijdag in Duncan, een voorstad van Oklahoma City, waar zijn vriendin en haar ouders wonen. Hij was aan het joggen en was daarbij langs een huis gerend waar de jongens waren. "Daar is ons doelwit", had een van hen volgens de politie gezegd. "Wij verveelden ons en hadden niets te doen, dus besloten we iemand te vermoorden." Een motief uit de categorie 'I don't like mondays'. 

De tieners stapten in een auto en reden achter de joggende honkballer aan en schoten hem in zijn rug, waarna ze wegreden. Omstanders snelden toe, maar konden de Australiër niet meer helpen.

De drie verdachten zijn 15, 16 en 17 jaar oud. Het wapen is niet gevonden, maar de oudste heeft volgens de politie een gedetailleerde bekentenis afgelegd. Het drietal wordt dinsdag voorgeleid.

[EK Hockey] Dames Duitsland en Engeland naar halve finale

In groep B zijn de laatste wedstrijden gespeeld op de Europese kampioenschappen hockey gespeeld. Duitsland speelde tegen Spanje en Engeland nam het op tegen Schotland. De Nederlandse dames spelen later vanavond tegen Wit-Rusland in groep A. 

Duitsland - Spanje 2-0 (0-0)
Vele kansen kregen de Duitse vrouwen om de wedstrijd te beslissen, maar pas in de 66ste minuut viel de eerste goal. Eileen Hoffmann scoorde vanuit een strafcorner, waarna Lydia Haase in de allerlaatste seconden ook doel trof. Door de overwinning eindigt Duitsland als koploper in poule B. Onze oosterburen nemen het in de halve eindstrijd op tegen de winnaar van het duel tussen België en Ierland. 

Engeland - Schotland 2-1 (1-0)
De Engelse vrouwen moesten de burenruzie winnen, wilden ze nog steeds kans maken op een plekje in de halve finale. Voor Schotland viel er eigenlijk niets meer te halen, want de ploeg stond na twee duels met lege handen. Ook het derde potje leverde ze niets op, Engeland was met 2-1 te sterk. De Engelse vrouwen kwamen via Hannah Macleod voor rust op voorsprong. Schotland kwam in de tweede helft langszij via Nikki Kidd, maar veel baatte dat doelpunt niet. Vier minuten later zette Sam Quek de Engelse equipe namelijk weer op voorsprong: 2-1. Engeland eindigt als tweede in poule B en zal het in de halve finale opnemen tegen Nederland.

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Duitsland 3 9 +4
2 Engeland 3 6 +3
3 Spanje 3 3 -4
4 Schotland 3 0 -3

Legendarische helden in FIFA 14 voor Xbox One

Speciaal voor de Xbox One-koper heeft Electronic Arts een nieuwe modus voor FIFA 14 bekendgemaakt. In FIFA 14 Ultimate Team Legends zul je met oude helden je ultimate team kunnen samenstellen. Niet als de gebrekkige oude opa's die ze nu zijn, maar als de jonge goden die ze vroeger waren.

Het complete roster van die veertig legendes, exclusief voor Xbox One, is hieronder te zien.

FIFA 14

'VW Polo meest waardevast'

De Volkswagen Polo is de meest waardevaste auto op de Nederlandse markt. Dat meldt de nieuwssite Z24.nl dinsdag op basis van eigen onderzoek. De Polo verliest jaarlijks nog geen negen procent van zijn waarde. Ook de Renault Clio wordt slechts in beperkte mate goedkoper, met een jaarlijkse daling van 10,3 procent.

Veel sterker is de waardedaling bij de Lancia Thesis, die gemiddeld bijna twintig procent in vraagprijs afnam. Ook de luxe Volkswagen Phaeton levert na een aantal jaren relatief weinig meer op. Waar de sedan nieuw zo'n 134 duizend euro koste, levert het model nu gemiddeld nog twintigduizend euro op. Dat is een daling van 19,5 procent per jaar.

De website voor zakelijk nieuws baseert zich op de gegevens van tweehonderdduizend tweedehands auto's, die in juni op de verkoopsites Autotrack en Autotrader stonden. Gemiddeld waren deze occasions zeven jaar oud, hadden ze honderdduizend kilometer gereden en kostten ze dertienduizend euro. Omgerekend is dat een gemiddelde jaarlijkse waardedaling van twaalf procent.

Helemaal lineair is de daling echter niet, schrijft Z24. In de eerste vijf jaar verliezen auto's doorgaans de meeste waarde, terwijl de daling daarna afvlakt. Voertuigen gebouwd in 2008 zijn al ruimschoots gehalveerd in waarde. Auto's met bouwjaar 1996 zijn relatief gezien het goedkoopst: zij kosten anno 2013 nog slechts tien procent van hun nieuwwaarde.

Bij tweedehands auto's ouder dan dat neemt de prijs juist weer wat toe. Occasions van voor 1976 leveren zelfs meer op dan de verkoopprijs, omdat het aantal exemplaren jaarlijks afneemt. Een auto uit 1967 is het meest in waarde gestegen en kost nu gemiddeld 110 procent meer dan destijds. De MG MGB uit dat jaar steeg van alle geanalyseerde auto's het sterkst in waarde, met 139 procent.

Derksen krijgt muziekprogramma bij RTL

Johan Derksen krijgt weer een nieuw programma bij RTL 7. De professionele mopperkont wordt het gezicht van een muziekprogramma. Dat bleek dinsdag bij de najaarspresentatie van RTL.

In zijn nieuwe show gaat Derksen op zoek naar Nederlandse artiesten die muziekgeschiedenis hebben geschreven. Derksen zoekt de verhalen achter de vaak vergeten zangers, musici en hun hits. 'De Snor' is een groot muziekliefhebber, en was in het verleden onder meer bevriend met de legendarische Drentse bluesband Cuby and The Blizzards, waar Herman Brood begon.

Naast het nieuwe programma blijft de 64-jarige Derksen trouw aan kijkcijferhit Voetbal International en keert hij terug met zijn interviewprogramma Derksen &.

'Nederland moet christenen Egypte opvangen'

De regering moet koptische christenen aanmerken als risicogroep. Kopten die gevaar lopen in Egypte kunnen dan in Nederland tijdelijk onderdak krijgen, bijvoorbeeld bij familieleden. Dat bepleit Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) dinsdag in een reactie op de brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) stuurde over de situatie in Egypte.

Voordewind vindt dat Timmermans te weinig ingaat op de situatie van kopten. "De verklaringen van Timmermans en van de Europese Unie zeggen vrijwel niks over de gerichte aanvallen op de koptische christenen door moslimbroeders. Kerken worden verbrand en christenen neergeschoten", stelt hij.

"Christenen in Egypte werden altijd al behandeld als tweederangsburgers, maar sinds de machtswisseling lijken de moslimbroeders definitief te willen inzetten op een religieuze zuivering", aldus Voordewind, die vorige week al sprak van een 'Kristallnacht' tegen kopten.

Voordewind organiseerde maandag een bijeenkomst met koptische christenen in de Tweede Kamer over de situatie in Egypte. Het Kamerlid vindt dat Timmermans zich specifiek moet inzetten voor de bescherming van deze groep, bijvoorbeeld door hun onderdak te bieden in Nederland. Ook zou de ministers organisaties moeten steunen die de kopten hulp bieden.

De Europese ministers van buitenlandse zaken komen woensdag in Brussel bijeen om de situatie in Egypte te bespreken. Timmermans zal er tijdens dat overleg op aandringen dat de EU-hulp aan Egypte verder wordt opgeschort. Nederland zette vrijdag al twee hulpprogramma's aan de Egyptische overheid stil. De steun aan maatschappelijke organisaties wordt wel voortgezet.

Russische politie doodt salafisten

De Russische politie heeft dinsdag in de deelrepubliek Dagestan negen vermoedelijke militanten gedood, onder wie een prominente krijgsheer. Dat hebben de Russische autoriteiten gezegd.

De agenten bestormden dinsdagochtend een huis in het stadje Boeinaksk, zei een woordvoerder. Onder de doden was de 50-jarige Bammatchan Sjeikov, een krijgsheer die het bevel zou willen voeren over alle activiteiten van militanten in Dagestan. Sjeikov werd in 2008 tot drie jaar cel veroordeeld wegens het voeren van een opstand, nadat hij zichzelf had aangegeven. Volgens de autoriteiten waren de militanten die werden gedood verantwoordelijk 'voor tientallen moorden op vreedzame burgers'.

De noordelijke Kaukasus wordt geplaagd door een opstand door salafistische moslims die een fundamentalistische vorm van de islam aanhangen.

Maagdelijkheidtest schoolmeisjes in Indonesische stad

Het Indonesische Prabumulih wil schoolmeisjes voortaan onderwerpen aan een maagdelijkheidstest. Zo wil de Zuid-Sumatraanse stad seks voor het huwelijk ontmoedigen en voorkomen dat meisjes in de prostitutie belanden.

Muhammad Rasyid, verantwoordelijk voor het onderwijsbeleid in Prabumulih, joeg met zijn voornemen tal van Twitteraars en Facebookgebruikers op de kast. Indonesische hoogwaardigheidsbekleders haastten zich dinsdag om hun ongenoegen uit te spreken over het plan. Dat zou de mensenrechten schenden en discriminatoir zijn.

Maar Rasyid geeft vooralsnog geen krimp. Toen hij de maagdelijkheidstests maandag aankondigde en meteen maar financiering voor de maatregel voorstelde, voelde hij de bui naar eigen zeggen al hangen. Rasyid zei erop te rekenen dat zijn plan op weerstand zou stuiten, maar bleef erbij dat het 'een juiste manier is om kinderen te vrijwaren van prostitutie en vrije seks'.

Als Rasyid de gemeenteraad niet voor zijn voorstel wint, gaat het echter niet door. Volgens minister van onderwijs Mohammad Nuh maakt het plan inbreuk op gemeenschappelijke waarden. Het provinciale hoofd onderwijs liet dinsdag weten dat hij Prabumulih heeft gevraagd het voornemen te laten vallen.

Indonesië is 's werelds grootste moslimland. Het gros van de Indonesiërs hangt een gematigde, verdraagzame variant van de islam aan, en het land kent scheiding van religie en staat. Maar een flinke groep conservatieve scherpslijpers vreest dat de snelle modernisering van Indonesië rampzalige gevolgen heeft voor de zeden.

De Nationale Commissie voor Kinderbescherming kijkt met argusogen naar die groep, die sommige politici zouden willen paaien met ideeën als Rasyids maagdelijkheidstest. Met zijn plan is de Sumatraanse bestuurder 'enkel uit op populariteit', zei Aris Merdeka Sirait van de Kinderbescherming.

FC Utrechtdoelman Ruiter vier weken aan de kant

FC Utrecht zal het de komende vier weken moeten stellen zonder keeper Robbin Ruiter. In de warming-up voorafgaand aan het duel met FC Twente (6-0 nederlaag) raakte hij geblesseerd aan zijn rechterdijbeen. Jeroen Verhoeven, die tegen FC Twente ook al keepte, zal waarschijnlijk de komende weken onder de lat staan. 

Ruiter is de zoveelste speler die kan plaatsnemen in de ziekenboeg van de Utrechtste club. Edouard Duplan, Cedric van der Gun, Adam Sarota en Kenny Teijsse kampen allen met een blessure. "Na Adam, Edouard en Cedric ben ik de vierde basisspeler die niet kan spelen, dat is enorm balen", zegt Ruiter op de clubwebsite.

"Dit is weer een tegenvaller voor mij en het team", vervolgt hij. "Ik wil er juist, nu het wat minder gaat, staan. Ik hoop dat, ondanks de moeilijke seizoenstart, het publiek ons steunt en de twaalfde man is tegen AZ. Dat heeft de ploeg nu echt nodig."

"Ik weet van vorig seizoen dat het spelen met volle en sfeervolle tribunes in je rug het team verder helpt, zeker op de momenten dat we het nodig hebben. Dat zetje hebben we nu weer nodig", besluit de keeper. FC Utrecht, dat één punt pakte uit de eerste drie wedstrijden, speelt zondag thuis tegen AZ. 

Noord-Korea wil toeristen terug

Zuid-Korea is bereid volgende maand met Noord-Korea te praten over het hervatten van toeristische reizen naar een vakantieoord in de bergen van Noord-Korea. Dat liet het Zuid-Koreaanse ministerie van eenwording dinsdag weten. Noord-Korea zei maandag deze week nog over de kwestie te willen praten.

Pyongyang gaf maandag aan donderdag over toerisme te willen praten, een dag voordat de twee landen in overleg treden over de hereniging van families die door de Korea-oorlog van elkaar werden gescheiden. Seoul zei dinsdag echter eind september over het hervatten van de reizen te willen praten en dat deze kwestie los moet staan van de familiehereniging. Noord-Korea heeft nog niet op dit voorstel van zijn zuiderbuur gereageerd.

De Zuid-Koreaanse toeristen die in het verleden naar de berg Kumgangsan, Koreaans voor de Diamanten Berg, kwamen, waren een belangrijke bron van inkomsten voor Noord-Korea. De reizen werden in 2008 stilgelegd nadat een Zuid-Koreaanse toerist was doodgeschoten door een Noord-Koreaanse militair.

[Upd] Toch geen boete voor NAC'er Lurling

Anthony Lurling is op de bon geslingerd. De aanvaller van NAC Breda moet een boete van driehonderd euro betalen vanwege betrokkenheid bij een vechtpartij in de binnenstad van Den Bosch anderhalve week geleden. Dat heeft een politiewoordvoerder dinsdag laten weten.

Volgens ooggetuigen was Lurling voorgedrongen bij een snackbar en gaf hij iemand die daar wat van zei een duw. Even later werd Lurling geboeid afgevoerd. Een omstander maakte daar een foto van en plaatste die op Twitter. Na een kort verblijf in een politiecel kon Lurling weer naar huis.

Lurling ontkende overigens dat er van een vechtpartij sprake was. "Ik stond met m'n rug naar iemand toe en kreeg toen een tikje op mijn hoofd. Ik draaide me om en toen gaf ik die jongen een duwtje. Er is geen vechtpartij geweest. Er is geen aanklacht ingediend, omstanders hebben ook gezegd dat er niks aan de hand was."

Update 17.03 uur

Anthony Lurling heeft toch geen boete gehad. De politie meldde dinsdag dat de speler van NAC Breda op de bon was geslingerd vanwege betrokkenheid bij een opstootje in de binnenstad van Den Bosch anderhalve week geleden, maar dat klopt niet. De dossiers van de aanvaller en een andere arrestant zijn per abuis verwisseld.

De politie heeft voor het misverstand inmiddels zijn excuses aangeboden aan de 36-jarige Lurling, laat de Brabantse club weten. Een politiewoordvoerder bevestigde eerder dinsdag nog dat de boete 300 euro bedroeg. Er is wel een proces-verbaal uitgeschreven, maar wat de gevolgen daarvan zijn voor Lurling is nog niet bekend, verklaart een zegsman.

Lurling ontkende dat er bij het incident in een Bossche snackbar sprake van een vechtpartij was. "Er is geen vechtpartij geweest. Er is geen aanklacht ingediend, omstanders hebben ook gezegd dat er niks aan de hand was."

Tennisster Sharapova vraagt naamsverandering aan

Maria Sharapova heeft bij het Hooggerechtshof in Florida een tijdelijke naamsverandering aangevraagd. De in de VS woonachtige Russin wil tijdens de US Open haar eigen snoepmerk promoten, en hoopt op Flushing Meadows dan ook als 'Sugarpova' door het leven te gaan.

Sugarpova is de merknaam van de snoeplijn van Sharapova. Indien goedgekeurd door zowel de rechters in Florida als het Grand Slam-comité zal de naamsverandering ervoor zorgen dat de naam op de tennisbaan door de umpires onder andere uitgesproken wordt wanneer Sharapova een game wint.

Ondanks deze promotiestunt zal de snoep echter niet naast Redband in de winkel komen te staan. Een zakje kan alleen op internet worden besteld en kost al gauw vijf dollar.

Bezoeker Lowlands overleden

Een mannelijke bezoeker van Lowlands die onwel werd, is een paar dagen later overleden in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie dinsdag.

De festivalganger meldde zich vrijdagnacht bij een medische post van Lowlands, waarna hij naar het ziekenhuis in Lelystad werd gebracht. Vandaar is hij overgebracht naar een ziekenhuis in Amsterdam, waar hij is overleden. De doodsoorzaak wordt onderzocht, aldus de zegsman, die geen uitspraken doet over de identiteit van de man.

Lowlands laat in een schriftelijke reactie weten dat een ambulanceteam van het festival de onwelgeworden man direct heeft behandeld, waarop hij naar het ziekenhuis is gebracht. Dit is zaterdagochtend aan de politie gemeld. De organisatie heeft volgens protocol gehandeld, aldus de politie.

Het festival in Biddinghuizen kreeg zondag het 'onofficiële' bericht dat de bezoeker zou zijn overleden. Dat heeft de politie maandagochtend bevestigd. Lowlands zegt mee te leven met de nabestaanden.

Gevangenis in Vught is sleutels kwijt

De extra beveiligde gevangenis in Vught is een sleutelbos kwijt. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

De vermissing werd donderdag geconstateerd. De sleutels geven geen toegang tot de gevangenis en kunnen dus niet worden gebruikt om de extra beveiligde inrichting binnen te gaan of te verlaten. Nadat duidelijk werd dat de sleutels zoek zijn, zijn direct maatregelen getroffen. De veiligheid van het personeel of het gebouw is geen moment in het geding geweest, aldus het ministerie.

De Dienst Justitiële Inrichtingen is een onderzoek gestart naar de 'oorzaak van de vermissing'.

Het is niet de eerste keer dat in de gevangenis sleutels zoek raken. In 2011 was ook al een sleutel foetsie. Toen werden na de ontdekking de sloten vervangen en werd verscherpt toezicht ingesteld.

Dwangvoeding gevangenen CaliforniŽ mag

Hongerstakende gevangenen in gevangenissen in Californië mogen onder dwang worden gevoed. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Tienduizenden gevangenen in Californië zijn in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen eenzame opsluiting.

De gevangenen protesteren tegen de eenzame opsluiting van bendeleiders en andere gewelddadige gedetineerden. De eenzame opsluiting kan tientallen jaren duren. Toen de staking 8 juli begon deden bijna dertigduizend van de 133 duizend gevangenen in Californië er aan mee. Dat aantal is sindsdien echter drastisch geslonken. Inmiddels weigeren zo'n 136 mensen nog altijd te eten. De autoriteiten vrezen inmiddels voor de gezondheid van zo'n zeventig hongerstakers.

Het is het beleid van het gevangeniswezen om gevangenen te laten sterven als ze hebben aangegeven niet in leven te willen worden gehouden. De rechter bepaalde maandag echter dat dit niet zal gelden voor de gevangenen die onlangs een dergelijke verklaring hebben ondertekend. De autoriteiten in Californië hadden hier om gevraagd omdat deze gevangenen mogelijk onder dwang zo'n verklaring hebben afgelegd.

Hogeschool Leiden eist geld bommeldsters

De Hogeschool Leiden wil de financiële schade van de valse bommelding op 26 april verhalen op de twee verdachten. Dat laat de hogeschool dinsdag weten. De twee vrouwen van 19 en 20 jaar worden gedagvaard en moeten voor de rechter verschijnen, bevestigt het Openbaar Ministerie.

Hoe hoog de claim is, wil een woordvoerder van de hogeschool dinsdag niet kwijt. "Een aantal mensen kon zijn werk niet meer doen, toetsen moesten worden verzet en daarvoor moesten weer nieuwe surveillanten worden ingehuurd", aldus de woordvoerder. "Zoiets loopt aardig op."

De twee vrouwen zouden dinsdag oorspronkelijk op een zogeheten Taakstraf Openbaar Ministerie-zitting verschijnen. Die werd ingetrokken nadat de hogeschool aan het OM had laten weten een vordering in te dienen. Bij een TOM-zitting kan een officier van justitie een verdachte een taakstraf of boete opleggen. Wanneer de rechtszaak plaatsvindt, is nog niet bekend.

De verdachten studeren aan de Hogeschool Leiden. Na de bommelding rond 14.30 uur ontruimde de politie het gebouw, waarbij driehonderd aanwezigen werden geëvacueerd. De politie wil de kosten van de evacuatie ook op de verdachten verhalen.

De bommelding zorgde voor veel ophef, omdat een paar dagen daarvoor een jongen via internet had gedreigd met een schietpartij op scholen in Leiden. De studentes werden in juli aangehouden. Een van hen bekende samen met de andere de valse melding te hebben gedaan.

NS lijdt verlies door Fyra

De NS heeft in het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 76 miljoen euro. Oorzaken voor de rode cijfers zijn onder meer de reserveringen voor verliezen op de Fyra, minder opbrengsten uit het binnenlandse vervoer en hogere operationele kosten. Dat meldt het spoorbedrijf dinsdag.

Vorig jaar boekte NS nog een winst van 147 miljoen euro in de eerste zes maanden. De verkoop van het Stadskantoor in Utrecht zorgde toen eenmalig voor een hoge opbrengst, aldus de vervoerder in een toelichting.

De omzet van de NS kwam in het eerste halfjaar uit op 2,28 miljard euro, iets minder dan de 2,34 miljard in de eerste helft van 2012. De bedrijfslasten stegen in totaal van 2,1 naar bijna 2,4 miljard euro. Het aantal werknemers bij het spoorbedrijf steeg met een paar honderd naar ruim 28 duizend.

'VI hoeft zich nog geen zorgen te maken om FOX'

Voetbal International hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over FOX Voetbal. Het programma van RTL 7 en dat van de nieuwe zender FOX stonden maandagavond voor de eerste keer recht tegenover elkaar. VI won de kijkcijferstrijd en verliest dit jaar weinig kijkers aan de concurrent, denkt Maarten Reesink, tv-deskundige en docent televisie aan de Universiteit van Amsterdam tegen Novum Nieuws. "Voorlopig absoluut niet, maar volgend jaar wel", zegt hij.

"Het was niet zo heel bijzonder, ik weet niet of heel veel mensen daar op zitten te wachten. Het voegt niet zo veel toe aan wat je die zondag al gezien hebt", is zijn eerste indruk van FOX Voetbal, dat het moest doen met 65 duizend kijkers tegenover 835 duizend kijkers voor VI. Reesink verwacht dat het programma kracht wint als de zender de uitzendrechten van de Eredivisie-samenvattingen verkrijgt, wat hij wel verwacht.

"Ik denk wel dat ze een interessant programma kunnen gaan neerzetten, door die samenvattingen te gaan integreren in de bespreking van Jan van Halst. Want Jan van Halst op zichzelf...", gaat hij verder. "Terwijl VI, zelfs zonder dat ze van die beelden gebruik mogen maken, toch een aantrekkelijk programma heeft. Bij VI hebben ze natuurlijk ook de afgelopen jaren aan een format kunnen werken dat nu langzaam maar zeker wel staat."

Volgens Reesink krijgt FOX het vooral moeilijk met zichzelf, omdat het bedrijf zowel een open zender heeft als twee betaalzenders. "Wat hun uitdaging gaat worden is dat ze aan de ene kant op deze zender aantrekkelijke content gaan weggeven en andere kant ook weer niet teveel, want uiteindelijk wil je toch dat je zoveel mogelijk abonnees voor je betaalkanalen krijgt", legt hij uit.

De zender is volgens de deskundige dan ook een 'langetermijnproject', waar de grote zenders voorlopig niet van wakker hoeven te liggen. "Ik schat dat het ergens op het niveau van Veronica blijft hangen, onder het marktaandeel van RTL 7", zegt Reesink. "De echt grote zenders, de publieke zenders en een RTL 4, die hoeven zich hier echt geen zorgen over te maken."

FOX zendt sinds maandagavond uit. Op de open tv-zender van het Amerikaanse concern is voornamelijk sport te zien en worden series en films uitgezonden. Eerder deze maand gingen de twee betaalzenders van Fox, Fox Sports Eredivisie en Fox Sports International, al van start.

NS geeft vaker informatie over ontregeling

De NS geeft steeds vaker informatie in de trein en op stations bij een ontregeling. Dat blijkt volgens het vervoerbedrijf uit reizigersonderzoek over het tweede kwartaal van dit jaar.

Van de reizigers geeft 67,4 procent aan in het tweede kwartaal informatie bij een ontregeling in de trein te hebben ontvangen, tegenover 51,2 procent in dezelfde periode vorig jaar. Op het station was zelfs sprake van een stijging van 77,5 procent in het tweede kwartaal vorig jaar naar 85,6 procent in dezelfde periode dit jaar.

Het aantal mensen dat een geslaagde reis had zonder vertraging en met een succesvolle overstap steeg van 88,2 procent in het eerste kwartaal naar 92,6 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Klanten waren afgelopen kwartaal ook tevredener. Over het tweede kwartaal gaf 76 procent van de reizigers NS een 7 of hoger voor de prestaties op het spoor en de stations, tegenover 72 procent in het eerste kwartaal en 73 procent in het tweede kwartaal van 2012.

Timmermans: bezuinigen op Defensie onverstandig

Het kabinet moet niet verder bezuinigen op Defensie. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag na afloop van de ministerraad waarin gesproken werd over de begroting van volgend jaar.

"Als je kijkt naar het internationale beeld lijkt het mij buitengewoon onverstandig om in deze tijd extra te bezuinigen op Defensie." Het onderwerp is tijdens de begrotingsraad overigens niet besproken, zei Timmermans.

Mogelijk dat het kabinet besluit om volgend jaar alle ministeries een 'generieke korting' te geven. Dit betekent dat alle ministeries minder geld krijgen. Het ministerie van Defensie hoeft van Timmermans niet gevrijwaard te blijven van deze bezuiniging, maar hier bovenop nog meer bezuinigen is onverantwoord, vindt hij.

Roda stalt Secerovic op huurbasis bij MVV

Adnan Secerovic speelt komend seizoen voor MVV Maastricht. De 21-jarige Bosniër wordt voor een jaar gehuurd van Roda JC. Het is niet voor het eerst dat Secerovic door de club uit Kerkrade wordt uitgeleend. Eerder deed de middenvelder al ervaring op bij NEC en Fortuna Sittard.

Hoofdtrainer Tini Ruijs kent Secerovic nog van hun gezamenlijke tijd bij Fortuna Stittard. "Ik vind hem een talent. In onze niet al te grote selectie is hij een gegarandeerde versterking. Ik ben blij dat Adnan overkomt en ben ook tevreden dat we er met Roda zijn uitgekomen."

Secerovic heeft één officieel optreden in de hoofdmacht van Roda achter zijn naam staan. In april 2010 mocht hij een kwartiertje invallen tegen RKC Waalwijk.

Rutte brengt bezoek aan IndonesiŽ

Premier Mark Rutte (VVD) brengt in november een bezoek aan Indonesië. Hij leidt een handelsmissie en ontmoet de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt.

"De verdere versterking van de politieke en economische banden tussen Nederland en Indonesië staan centraal tijdens het bezoek", meldt de RVD. Rutte wordt vergezeld door een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven. Bedrijven die mee willen, kunnen zich vanaf dinsdag inschrijven. De handelsmissie vindt plaats van 20 tot en met 22 november.

De relatie tussen Nederland en Indonesië liep een deuk op in 2010, toen president Yudhoyono een staatsbezoek aan Nederland op het laatste moment afzegde. Dat had te maken met een kort geding dat de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) had aangespannen. De RMS eiste, overigens vergeefs, de arrestatie van Yudhoyono in verband met mensenrechtenschendingen op de Molukken.

Vorig jaar keerde de Tweede Kamer zich tegen de voorgenomen verkoop van tanks aan Indonesië, uit angst dat de staat ze zou inzetten tegen de eigen bevolking. Het kabinet wilde de tanks wel verkopen, maar Indonesië bedankte na het verzet uit de Tweede Kamer voor de deal en kocht tanks van Duitsland, voor zo'n 225 miljoen euro.

Daarnaast wordt de relatie tussen Nederland en Indonesië overschaduwd door het koloniale verleden. Eerdere kabinetten hebben spijt betuigd over de politionele acties. Excuses zijn er tot nu toe alleen gekomen voor het bloedbad dat Nederlandse militairen aanrichtten in het Javaanse dorp Rawagede.

Binnenkort komen er ook excuses voor tien weduwen in Zuid-Sulawesi, van wie de echtgenoten zijn geëxecuteerd. Net zoals aan de weduwes in Rawagede betaalt Nederland ook hier herstelbetalingen aan een beperkt aantal nabestaanden.

De VVD is 'geen voorstander van bredere excuses', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke dinsdag in NRC Handelsblad. Excuses voor specifieke slachtoffers zijn volgens de VVD'er 'proportioneel', maar van uitbreiding wil hij niet weten. Ten Broeke vreest dat de 'doos van Pandora' wordt geopend 'als we excuses gaan maken voor allerlei fouten uit het verleden'.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) heeft in 2005 tijdens een bezoek aan Indonesië voor het eerst spijt betuigd. Hij zei onder meer dat Nederland 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis' stond met de pogingen om de onafhankelijkheid van Indonesië met geweld te voorkomen.

[Vuelta] Colombiaan Henao kopman Sky

Team Sky heeft zijn hoop voor de Ronde van Spanje gevestigd op Sergio Henao. De 25-jarige Colombiaan is als kopman aangesteld, zo maakte de Britse wielerploeg dinsdag bekend. Henao werd vorig jaar veertiende in de Vuelta en eindigde een aantal maanden eerder in de top tien van de Giro.

Teambaas Dave Brailsford vindt Henaos kopmanschap een logische stap. "We hebben allemaal gezien hoe Sergio zich heeft ontwikkeld sinds hij bij het team is. Op een groot podium als de Vuelta is dit een geweldige kans voor hem om te laten zien wat hij kan."

Henao heeft in de vorm van landgenoot Rigoberto Uran, de nummer twee van de recente Giro, zelfs een luxe meesterknecht. De selectie wordt gecompleteerd door Edvald Boasson Hagen, Dario Cataldo, Vasil Kiryienka, Christian Knees, Salvatore Puccio, Luke Rowe en Xabier Zandi.

De Vuelta gaat zaterdag van start met een ploegentijdrit in Vilanova. Zondag 15 september is de traditionele slotetappe naar Madrid.

Geen doping gevonden in Tour de France

Geen enkele renner in de Tour de France van dit jaar is betrapt op het gebruik van doping. Alle uitgevoerde tests waren negatief, laat de internationale wielerunie UCI dinsdag weten. In totaal werden 622 stalen onder de loep genomen, 56 meer dan vorig jaar.

De renners werden onder meer getest op het gebruik van epo, steroïden en groeihormonen. In totaal werden 443 bloedmonsters en 179 urinemonsters afgenomen. De meerderheid van de controles (419) vond plaats tijdens de Tour de France, de overige 203 stalen werden afgenomen in de trainingsweken in aanloop naar de ronde.

Vorig jaar liep één renner tijdens de Tour tegen de lamp. Fränk Schleck werd betrapt op het gebruik van een vochtafdrijvend middel en voor een jaar geschorst. De dopingtests in de Tour de France worden uitgevoerd door het UCI en het Franse antidopingagentschap AFLD.

Samenvatting persconferentie EA

Over een half uurtje begint de persconferentie van Electronic Arts. In deze persconferentie gaan we meer te horen krijgen over onder andere Battlefield 4, FIFA 14 en de nieuwe Sims 4. De persconferentie start om 16.00 en FOK!games houdt je middels deze liveblog op de hoogte.

17:14 Yep, dat was het! Wij gaan ons voorbereiden op Sony om 19:00. Tot dan!

17:13 En dan nu... Het einde. Nog een afsluitend praatje over hoe goed EA is.

17:11 We hebben natuurlijk niet genoeg gezien. NOG EEN TRAILER.

17:10 Nieuwe gamemodus. enemy targets moeten worden uitgeschakeld, je eigen plekken moeten worden verdedigd. De bom wordt op een willekeurige positie geplaatst. We kunnen ook tussen de kokosnoten spelen op een bounty-eiland.

17:08 Er komt weer een Battlefield 4 Premium. De ontwikkelaars geven een uitleg. Elke week komen er updates, nieuwe content en je krijgt early access bij DLC. Ook oude BF3 maps zijn speelbaar.

17:06 Ziet er tof uit, maar alles kan kapot > granaat in de trein die niet kapot gaat ervan is natuurlijk een beetje gek.

17:05 Nieuw concept: Levolution. Schijnbaar kun je alles met de grond gelijk maken. 'HELE LEVEL PLAT! NU!', '..Maar waarom commander?.' 'DOET ER NIET TOE!'

17:03 Battlefield 4 nu. Mensen zeggen hoe tof ze het vinden. Karl Magnus komt praten over zijn opus magnum. In oktober kunnen we allemaal een voorproefje van deze game krijgen.

17:02 FIFA 14, available at launch. Behalve in Nederland. Tenminste, de Xbox One is niet available at launch.

17:01 De trailer heet ok 'The Living World'. MEGATON! De mensen in het publiek zijn geen pop-ups meer.

17:00 Tijd voor wat gameplay. Alles komt tot leven. We zien dingen die we nooit hebben gezien. Even kijken wat dit te bieden heeft.

16:59 BERGKAMP EN GULLIT ZITTEN ERIN! Ze werden als eerst genoemd. BAM!

16:57 Een oude Duitse voetbalheld, Lothar Matthaüs, komt op het podium om FIFA Ultimate Team Legends uit te leggen. Wie? Precies. Ik wil bergkamp, ik wil Gullit. IK WIL CRUYFF

16:55 De online kant van FIFA 14 is dit ook weer verbeterd. Seasons kunnen Co-op gespeeld worden. Oh, en alle nieuwe feautures zijn beschikbaar op alle generaties consoles. Je kunt zelfs je Xbox 360 voortgang meenemen naar Xbox One, mocht je die halen.

16:54 Gameplay is dit jaar weer verbeterd. Vorig jaar was dus minder. FIFA 12 was slecht en FIFA 11 bestaat niet meer in onze gedachten.

16:53 Patrick Stewart mag best wel mijn wekker worden. Episch wakker worden.

16:52 Patrick Stewart die wat over voetbal vertelt! De game lijkt nu vijftig keer zo ziek. En de game was al zo goed in zijn genre.

16:51 Tijd voor nieuwe sportgames. FIFA 14 is de grootste EA-franchise die een groter publiek wil bereiken. FIFA 14 voor mobiel wordt gratis. Goed om te weten.

16:50 Je kunt zelfs neo-moves uit de matrix doen in Titanfall. Vriendelijke vrienden wat ziet dit er vet uit zeg. Deze gameplaytrailer ga ik nog een keer rustig bekijken.

16:48 Op een of andere manier kun je jouw mech laten droppen uit de lucht. Bruut.

16:47 We zien een stukje verhaal, grote mechs en gameplay. Op muren rennen, double jumps. BEwegen in deze game zal echter heerlijk zijn. 

16:46 Zijn wij klaar voor Titanfall? Tuurlijk! Geef me alles! Wat we nu gaan zien is live gameplay. De game is ook speelbaar op de beurs.

16:45 Na een trailer van de nieuwe undercover gameplay is het weer tijd voor een nieuwe game. Ik voel een shooter aankomen. 

16:43 Ferarri is terug. Ze zijn er zo blij mee dat ze er een trailer voor hebben gemaakt. Ziet er gelikt uit.

16:42 Je kunt nieuwe vaardigheden krijgen en je statistieken ontwikkelen door speedlists. Dit zijn taken die je moet uitvoeren om beter te worden. Ze laten nu gelijk een stuk gameplay zien.

16:40 Nieuwe game! Need for Speed rivals. Je kunt Co-op en tegen elkaar tegelijkertijd spelen. Interessant.

16:39 Met de nieuwe engine ziet alles er beter, mooier en realistischer uit. Dat is elk jaar overigens.

16:38 voorspelling: De game krijgt exclusieve content voor Xbox One.

16:37 Veel gelul over de sport. Waar blijft de game?

16:35 Een aantal belangrijke mesen komen praten over deze game.

16:34 Die briljante Amerikanen die Duits proberen te spreken. Dat moet even benoemd worden.

16:33 Stoere muziek, stoere speeches over vechten. Tijd voor een nieuwe game die toevallig daar over gaat. De nieuwste UFC Fighter krijgt een live action intro. Nog een paar decennia wachten en onze graphics zien er zo uit.

16:32 YEAH PEGGLE 2! EERSTE GAMEPLAY! BIND ME VAST, IK GA NAAR KEULEN!

16:31 Je kunt via Smartglass op het veld helpen door bommen te plaatsen etc. Ziet er leuk uit. Of het praktisch is moet nog uitzijzen.

16:29 Dat is niet alles. Vandaag wordt Bossmode ook aangekondigd. De komt exclusief naar Xbox One. We maken kennis met Dr. Zomboss. Ik herken de stem niet meteen, maar hij moet bekend zijn.

16:27 Wat je ook over de game te zeggen hebt, de voice acting is briljant. En de bouwvakker-zombie met bouwvakkersdecolothé ook.

16:26 Alles wat we nu te zien krijgen is 100% in engine. Tijd om kennis te maken met de gameplay van zombies.

16:25 PvZ2 krijgt DLC! Garden Warfare komt naar consoles! Dit lijkt overigens een briljante game te worden.

16:23 Tijd voor de Popcap games. Plant vs. Zombies 2 gaat heel erg goed. Beste mobiele launch in jaren. Er gaat nu meer over verteld worden.

16:22 Dragon Age Inquisition komt in de herfst van volgend jaar uit.

16:20 De wereld heeft verschillende prachtige omgevingen. De draken vliegen in het rond. Het verhaal: De wereld ligt aan het einde van zijn bestaan. Het schild waarmee demonen werden tegengehouden is opengebroken. Je maakt een inquisitor. Deze gaat er op uit om de wereld terug te winnen.

16:19 Wow, snelle switch naar de nieuwste Dragon Age! De game is next gen en heet Dragon Age Inquisition. Zoveel was al bekend. Nu een dev diary.

16:18 Tijd voor een trailer. Er is een compaign toegevoegd die zowel samen als solo gespeeld kunnen worden. De game is schijnbaar zowel een RTS als een FPS. vanaf 2014 dan.

16:17 Gelukig hebben de mensen op het podium lol. Schreeuwmannetje schreeuwt alle informatie naar de tegenstander. Nuclaire bommen wordeng gedropt. Team blauw heeft gewonnen, neem ik aan. Pretzels en bier voor iedereen. PRETZELS EN BIER VOOR IEDEREEN DIE VOOR BLAUW WAS.

16.15 De twee ontwikkelaars gaan het gevecht aan. Ondertussen wordt er nieuwe informatie vrijgegeven.

16:13 Tijd voor een nieuwe game! Command & Conquer. Er gaat een strijd gestreden worden die al eeuwen duurt tussen twee ontwikkelaars. Een live demo van de gameplay dus. De strijd gaat tussen Krause en en Earhart. Wie gaat de Koning van Köln worden?

16:12 Sims is speelbaar op de beursvloer. Blabla. VOLGENDE GAME.

16:10 Je poppenhuis is zojuist veel emotioneler geworden. Zou Tomb Raider een prelude voor de sims zijn geweest?

16:09 Lief vrouwtje laat een stukje zien van het nieuwe emotiesysteem. Zielige Ollie. Gelukkig is er Sims-magie.

16:07 Hallo lief vrouwtje. Lief vrouwtje komt uitleggen hoe de sims werkt. Sims is geëvolueerd. Emoties zijn nu erg belangrijk. Spelers kunnen Mind. Body. Heart. bespelen van de Sims. Alles is ook sneller en makkelijker gemaakt. Je kunt nu hele kamers verplaatsen, kastelen maken en kleren AANKLEDEN BIJ DE SIMS! AAAAAAAH GEKTE! ZELFS DE STIJL VAN HET LOPEN KAN WORDEN AANGEPAST.

16:05 Die gok was niet moeilijk. The Sims 4 is officieel aangekondigd!

16:04 We beginnen met een belangrijke franchise. Meer dan 30 miljoen spelers. FOK! gokt The Sims.

16:02 Peter Moore komt ons welkom heten in het duits. Dat is alles wat hij kan overigens.

16:01 De presentatie begint met een kekke trailer die ons verschillende games laat zien. Van sports tot shooters. Van Mechs tot plantjes. ALLES.

16:00 Het begint! Blauw is de kleur van de dag.

CIA achter Iraanse coup van 1953

Uit vrijgegeven documenten van de CIA blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst een rol speelde in de Iraanse coup van 1953, Toen werd de democratisch verkozen premier Mohammed Mossadeq afgezet en de absolute monarchie van sjah Mohammed Reza Pahlavi geïnstalleerd.

Een historicus van de CIA schrijft in een vrijgegeven document: "De militaire coup die Mossadeq en zijn Nationaal Front-regering omver wierp werd uitgevoerd onder toezicht van de CIA, als deel van het buitenlandbeleid van de VS, bedacht door en met toestemming van de hoogste overheidsniveaus."

Inhoudelijk is de onthulling overigens allerminst opmerkelijk. Het is een publiek geheim dat de CIA een dikke vinger in de pap had bij de coup die 'toevallig' leidde tot de afzetting van de socialistische Mossadeq en de installatie van de pro-Amerikaanse Pahlavi-dynastie.

Volgens het onafhankelijke onderzoeksinstituut National Security Archive (NSA, niet te verwarren met de National Security Agency), is wel opmerkelijk dat de CIA hiermee voor het eerst hun rol in de coup toegeeft. Hoewel Amerikaanse politici al eerder impliciet verwezen naar de rol, is dit 'de eerste formele bekentenis van de CIA dat de organisatie de coup hielp plannen en uitvoeren'.

Het NSA publiceerde de papieren maandag, maar niet met dank aan de inlichtingendiensten. Die ontkennen alles. Documenten die opgevraagd worden, zouden vernietigd zijn wegens plaatsgebrek. Het rapport dat het NSA onder ogen kreeg is al eerder vrijgegeven, maar toen waren alle verwijzingen naar CIA-betrokkenheid gecensureerd.

Adjunct-directeur van het NSA Malcolm Byrne zegt dat zulke geheimzinnigheid moet stoppen: "Er is geen goede reden om geheimzinnig te doen over zo'n cruciale periode in ons recente verleden. Ieder schoolgaand kind in Iran kent de belangrijkste feiten. Door de details te onderdrukken wordt slechts de geschiedenis verdraaid en ontstaan er allerlei mythes aan beide kanten."

De VS, met hulp van de Britten, zetten de Iraanse premier Mossadeq in 1953 af omdat hij oliemaatschappijen nationaliseerde en goede banden had met de Sovjets. Hij werd vervangen door sjah Mohammed Reza Pahlavi, die op z'n beurt weer afgezet werd tijdens de Iraanse revolutie van Ayatollah Khomeini.

Feyenoord zonder Goossens naar Krasnodar

John Goossens moet het Europa Leaguetreffen bij FC Kuban Krasnodar aan zich voorbij laten gaan. De linkerflankspeler raakte maandagavond geblesseerd tijdens een wedstrijd van Jong Feyenoord/Excelsior tegen Jong Roda JC en blijft achter in Rotterdam, meldt Feyenoord dinsdag. Ook Daryl Janmaat, die de competitieduels met FC Twente en Ajax al miste wegens een bovenbeenblessure, behoort niet tot de twintigkoppige selectie.

Aanwinst Samuel Armenteros is speelgerechtigd en zou zijn Europese debuut voor Feyenoord kunnen maken. De huurling van Anderlecht speelde zondag al twintig minuten mee in de Klassieker tegen Ajax, maar kon een nederlaag niet voorkomen.

Feyenoord is gebaat bij een goed resultaat na de valse start in de Eredivisie, waar de eerste drie wedstrijden werden verloren. Vorig jaar wisten de Rotterdammers de play-offronde niet te overleven. Het Tsjechische Sparta Praag bleek over twee duels te sterk.

Cor Pot wordt commissaris bij Sparta

Cor Pot treedt toe tot de raad van commissarissen van Sparta Rotterdam. De 62-jarige Hagenaar gaat de vacante portefeuille technische zaken bekleden, meldt de Rotterdamse club dinsdag. Pot had zijn handen vrij na zijn vertrek bij Jong Oranje. Met de Oranjebeloften reikte hij afgelopen zomer tot de halve finale van het jeugd-EK in Israël.

Sparta is bekend terrein voor Pot, die tussen 1969 en 1972 als speler de Rotterdamse club diende. Na zijn actieve loopbaan werd Pot trainer bij RBC Roosendaal, NAC, Excelsior, Al-Masry, Dynamo Dresden en Zenit Sint-Petersburg, alvorens hij in 2009 coach van Jong Oranje werd.

De raad van commissarissen van Sparta bestaat na de toetreding van Pot uit vijf mensen. Naast voorzitter Willem Bröcker hebben Ard-Jan Kooren, Willem van de Vrie en Lodewijk Varossieau zitting in de raad.

'Willian op weg van Anzhi naar Spurs'

Tottenham Hotspur staat op het punt zich te versterken met de Braziliaanse spelmaker Willian. Volgens de Britse krant The Telegraph hebben de Spurs een akkoord bereikt met Anzhi Makhachkala over een transfersom van zo'n 35 miljoen euro en wordt Willian dinsdag medisch gekeurd. De tweevoudig international moet na Nacer Chadli en Roberto Soldado de derde grote zomeraankoop worden.

De Spurs hadden in januari al interesse in Willian, die toen voor Anzhi koos. Vanwege de onrustige situatie bij de Russische club zou de spelmaker nu alweer willen vertrekken. Anzhi zag Guus Hiddink opstappen en stuurde nog geen twee weken later diens opvolger René Meulensteen de laan uit. Daarnaast zette eigenaar Suleyman Kerimov het gehele eerste team te koop.

Met de komst van de 25-jarige Willian speelt de Londense club mogelijk in op de verkoop van sterspeler Gareth Bale. De Welshman geniet belangstelling van Real Madrid.

Valencia wil F1 mogelijk toch behouden

Komt er nu wel of niet nog een Formule 1-race op het stratencircuit in Valencia? Vorige week berichtten we dat de Spaanse stad van het verlieslijdende evenement af wil en met F1-baas Bernie Ecclestone in gesprek is over de afwikkeling van het contract. Nu gaan er stemmen op om de race toch te behouden.

De vice-president van Valencia Jose Ciscar weigert uit de sluiten dat Valencia mogelijk volgend jaar toch weer de F1 zal ontvangen, ondanks dat Barcelona de kaartverkoop voor de Spaanse GP al gestart is. Ciscar houdt dan nog wel een enorme slag om de arm, want om de race weer naar zijn stad te halen zal Ecclestone het bedrag dat voor de race betaald moet worden flink moeten laten zakken. Alleen dan zou de wedstrijd in Valencia door kunnen gaan.

'Plofkip vaak enige optie'

Bijna driekwart (73 procent) van het kip-assortiment in de supermarkt is alleen beschikbaar in producten gemaakt van plofkip en niet van diervriendelijkere mogelijkheden. Dit blijkt dinsdag uit onderzoek van Stichting Wakker Dier bij de tien grootste supermarktketens.

"Als je bijvoorbeeld in de winkel kipdrumsticks, kippenvleugeltjes of kipschnitzel wilt kopen dan is dat vaak alleen van plofkip te koop. Bij deze kipproducten wordt de klant zo min of meer gedwongen om plofkip te kopen", aldus Wakker Dier.

Een plofkip is een kip die voor het vlees in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk moet groeien. De dieren krijgen veel antibiotica toegediend.

Bowlingbal in gezicht: jaar cel

Een 22-jarige man uit Almere die in mei dit jaar met volle kracht een bowlingbal in het gezicht van zijn toenmalige vriendin gooide, moet een jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag bepaald.

Jordaniel R. gooide de 3,5 kilo zware bal naar zijn vriendin tijdens een ruzie in een Almeers Bowlingcentrum. De vrouw werd vol geraakt en kwam pas enkele dagen later bij in het ziekenhuis. Ze liep ernstig hersenletsel op en had volgens de artsen geluk dat ze nog leefde. Ze kampt nog dagelijks met de gevolgen van de klap.

De rechtbank kwalificeerde de worp als een poging tot doodslag. Volgens R. zelf was er sprake van een ongeluk.

Chan en Cage definitief niet in The Expendables 3

Jackie Chan en Nicolas Cage zijn toch niet te zien in The Expendables 3. Dat liet producent Lionsgate weten, schrijven verschillende Amerikaanse filmsites. Geruchten over hun deelname circuleerden al maanden. Ook is nu zeker dat Mel Gibson de schurk Conrad Stonebanks speelt, die het Expendables-team ooit oprichtte met Barney Ross, het personage van Sylvester Stallone.

Helaas werd Stonebanks een harteloze wapenhandelaar die Ross al jaren geleden heeft omgelegd, zo dacht hij. Stonebanks blijkt echter springlevend en wil nu voor eens en altijd afrekenen met Ross en zijn trawanten.

Ross zit intussen niet stil en heeft zijn team van oude veteranen versterkt met een paar jonge talenten, gespeeld door onder anderen Twilight-acteur Kellan Lutz, MMA-vechter Ronda Rousey en weltergewicht bokser Victor Ortiz. Zo wordt de strijd niet alleen eentje tussen oude knarren, maar kan het jonge talent laten zien hoe handig het is met computers.

Zoals bekend maken Harrison Ford, Wesley Snipes en Antonio Banderas voor het eerst hun opwachting in een Expendables-film. Mickey Rourke en Chuck Norris schitteren door afwezigheid, evenals Bruce Willis die eerder deze maand uit de productie werd gezet.

De opnames voor The Expendables 3 zijn maandag van start gegaan in Bulgarije, onder meer in de hoofdstad Sofia. De film verschijnt volgend jaar augustus in de Nederlandse bioscoop.


Chan en Cage definitief niet in The Expendables 3 (Foto: Novum)

'IsraŽl achter coup Egypte'

De afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi was het werk van Israël. Turkije kan dat bewijzen, beweert de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Vooralsnog onderbouwde Erdogan zijn stelling met niet meer dan een citaat van een joods-Franse intellectueel die hij niet met name noemde. Die zou in 2011 in een gesprek met de Israëlische minister van justitie hebben gezegd dat de Moslimbroederschap in Egypte niet aan de macht zou komen; zelfs niet als de islamistische beweging de verkiezingen zou winnen. Mogelijk moet gedacht worden aan de islamcriticus Bernard-Henri Lévy.

De conservatief-islamitische Erdogan heeft Morsi steeds gesteund. Hij zag de Moslimbroeder als een toonbeeld van democratisch gelegitimeerd islamitisch leiderschap en is een van de felste critici van de machtsgreep van het Egyptische leger. De strijdkrachten zetten Morsi begin juli af en houden hem sindsdien op een onbekende locatie gevangen.

Sinds de machtsovername van het Egyptische leger zijn de betrekkingen tussen Ankara en Caïro ernstig bekoeld. Beide regeringen riepen vorige week hun ambassadeur terug.

Bekladder monument Verstappen aangehouden

Een 43-jarige man uit Landgraaf is aangehouden op verdenking van het bekladden van het monument van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide in Limburg. De man werd dinsdagochtend bij het monument aangehouden, laat de politie weten.

De politie kreeg een melding over een man die bij het monument stond. Omdat het gedenkteken de afgelopen tijd meerdere keren is beklad en er brieven werden gevonden, gingen agenten direct poolshoogte nemen.

De man die ze bij het monument aantroffen maakte een verwarde indruk, waarop hem werd gevraagd mee te gaan naar het bureau. Daar bleek dat de man als verdachte van de bekladdingen kan worden beschouwd. Hij wordt er ook van verdacht de briefjes bij het monument te hebben neergelegd.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp. Hij werd later dood gevonden. De moord is nooit opgehelderd.

Voortvluchtige mag dochter niet zien

Een voortvluchtige gevangene die in een kort geding eiste zijn dochter te mogen zien heeft bij de rechtbank in Roermond bot gevangen. De rechter bepaalde dat een eerder bepaalde omgangsregeling niet hoeft te worden nageleefd, blijkt uit een dinsdag gepubliceerde uitspraak.

De man heeft een minderjarige dochter met een vrouw met wie hij inmiddels niet meer samen is. Het kind staat sinds vorig jaar onder toezicht van Bureau Jeugdzorg en verblijft op doordeweekse dagen in een instelling. In het weekeinde woont ze bij haar moeder. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde in 2011 dat de man zijn kind een weekend in de twee weken mag zien en de helft van vakanties en feestdagen.

De vader keerde in mei niet terug van een verlof en is sindsdien voortvluchtig. Hij vindt dat hij zijn kind evengoed moet kunnen blijven zien, maar de moeder en de stichting die verantwoordelijk is voor het toezicht op het meisje zijn het daar niet mee eens. Ze willen dat de omgangsregeling wordt gewijzigd.

De rechter vindt dat het meisje niet moet worden blootgesteld aan de 'angsten en risico's' die de situatie van haar vader met zich meebrengt, zoals getuige worden van zijn aanhouding. Bovendien heeft de man zijn situatie zelf veroorzaakt en kan hij daar verandering in brengen door alsnog zijn straf uit te zitten. Waarvoor de man is veroordeeld is niet duidelijk.

Details verwondingen Boston-bomber bekendgemaakt

De nog levende verdachte van de aanslag op de marathon van Boston liep bij zijn aanhouding diverse schotwonden op, waaronder een in zijn gezicht. Daarnaast hield Dzjochar Tsarnajev aan zijn arrestatie een schedelfractuur en diverse andere verwondingen over. Dat staat in een verklaring van een arts die maandag openbaar is gemaakt.

Dokter Stephen Ray Odom legde de getuigenis in april af, drie dagen na Tsarnajevs arrestatie. Het transcript van zijn verklaring werd echter pas maandag vrijgegeven.

De ernstigste verwonding was een schotwond in Tsarnajev's gezicht. De Boston Globe schrijft dat de kogel Tsarnajev trof 'links aan de binnenkant van zijn mond' en dat de kogel vervolgens aan de linkerkant van zijn gezicht weer naar buiten kwam.

Urbanus terug in Nederlandse theaters

Urbanus komt na twaalf jaar weer naar de Nederlandse theaters. De Vlaamse grappenmaker trekt vanaf volgende maand door Nederland met zijn best of show.

De komiek verzorgt tot en met mei zestig optredens in Nederland. Urbanus doet onder meer Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Utrecht aan. Voor 5 en 6 september staan twee try-outs gepland in Goirle, Urbanus sluit zijn Nederlandse tournee op 28 mei af in Veldhoven.

Urbanus verzorgde eind december 2011 vier uitverkochte shows in het Antwerpse Sportpaleis. Daarop kreeg de 63-jarige komiek uitnodigingen van vele Belgische theaters. Onze zuiderburen konden het afgelopen theaterseizoen al naar de best of show van Urbanus. De show, waarin hits als Bakske Vol met Stro, Madammen met een Bontjas en Poesje Stoei voorbij komen, is volgens Urbanus inmiddels 'perfect gefinetuned'.

Twee PopCap-games eerst op Xbox

Microsoft heeft bekendgemaakt dat twee PopCap-spellen eerst verschijnen voor Xbox One. Het gaat om Plants vs. Zombies: Garden Warfare en Peggle 2.

De Plants vs. Zombies spin-off moet ergens volgend jaar verschijnen, terwijl Peggle 2 deel uitmaakt van de launch line-up in november. Dit wil echter niet zeggen dat de games Xbox-exclusives zijn. Garden Warfare komt bijvoorbeeld ook naar PlayStation 3.

Plants vs Zombies: Garden Warfare

Nazi zombiesfilm DÝd SnÝ krijgt vervolg

Goed nieuws voor de liefhebbers van de nazi zombiesfilm Dead Snow oftewel Død Snø. De cultfilm van de Noorse regisseur Tommy Wirkola krijgt namelijk een vervolg. Wirkola, die eerder dit jaar internationaal succes boekte met zijn film Hansel and Gretel: Witch Hunters, heeft zelfs de eerste acteurs voor Dead Snow: Red vs. Dead al bekendgemaakt.

Via de website van Variety vernemen we dat Martin Starr, Ingrid Haas en Jocelyn Deboer een rol hebben in de opvolger van Mirkola's cult hit uit 2009. In Dead Snow: Red vs. Dead zal de strijd aangegaan worden met een nog groter leger van ondode nazis, maar ditmaal krijgt men wel de hulp van The Zombie Squad, een groep professionele zombiejagers uit Amerika. Wanneer we Dead Snow: Red vs. Dead in de bioscopen kunnen verwachten is nog niet bekend.

Spelunky volgende week naar PSN

Op twitter heeft ontwikkelaar Derek Yu zopas bevestigd dat Spelunky op woensdag 28 augustus verschijnt voor PlayStation 3 en PlayStation Vita. Spelunky is de tweede game in de zogenaamde Summer Select Line-up, waar ook Divekick, KickBeat en Dragon Fantasy: Book 2 toe behoren.

De platformer ondersteunt daarenboven Cross-Buy, wat betekent dat je slechts één keer moet betalen om Spelunky op beide Sony-consoles te spelen. Spelunky is al een tijdje verkrijgbaar via Steam en Xbox Live.

Prijzen Killer Instinct bekendgemaakt

De prijzen voor de gratis game Killer Instinct zijn door Microsoft bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat de basisgame zoals bekend gratis is en elk nieuwe personage je € 4,99 gaat kosten als je ze los aanschaft.

Weet je vooraf al dat je meerdere personages wil kopen, dan kun je kiezen voor een van de bundels:

Combo Breaker Pack: Bespaar 50 procent door de eerste acht personages direct aan te schaffen (zes op launch, twee iets later). Deze bundel kost € 19,99

Ultra Edition: Voor de echte fans die € 39,99 willen neerleggen komt de Ultra Edition welke het volgende bevat:

 • Alle acht personages uit het Combo Breaker Pacl
 • Character accessory packs
 • Character costumes
 • The original “Killer Instinct” arcade game

Operatie Afellay voor chronische spierblessure

Ibrahim Afellay gaat donderdag onder het mes. Dat heeft werkgever FC Barcelona dinsdag bekendgemaakt. Volgens de Spaanse landskampioen is een operatie noodzakelijk om een 'chronische spierblessure' in Afellays rechterbeen te verhelpen. De 27-jarige Afellay staat al sinds november aan de kant.

Afellay wordt sinds zijn overstap van PSV naar Barcelona in januari 2011 achtervolgd door blessureleed. In september 2011 scheurde hij de kruisbanden van zijn linkerknie af, waardoor hij acht maanden buitenspel stond. Eenmaal hersteld kwam Afellay niet in de plannen van de technische staf voor.

Om de aanvallende middenvelder uitzicht op speeltijd te geven, werd hij vorig seizoen uitgeleend aan Schalke 04. Door de spierblessure bleef Afellays inbreng in Gelsenkirchen beperkt tot slechts tien competitieoptredens.

Een interland tegen Duitsland op 14 november was Affelays laatste optreden. De 27-jarige middenvelder heeft in Barcelona nog een contract voor twee jaar.

Aziatische tijgermug aangetroffen in Assen

De Aziatische tijgermug is ook opgedoken in Assen. Bij een handelaar in banden werd vorige week een exemplaar van het insect aangetroffen, laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag weten. Het is het achtste bedrijf waar de exotische mug dit jaar is gevonden.

De insecten zijn gevaarlijk omdat ze infectieziekten kunnen overdragen. Eerder werden de insecten in Oss, Weert, Montfoort, Almere, Lelystad en Emmeloord en Hardenberg aangetroffen. De NVWA probeert het dier te bestrijden.

De Aziatische tijgermug kan infectieziekten als gele koorts en het West-Nijlvirus overdragen en komt naar Nederland door onder meer de handel in autobanden. In banden kan het beest zich goed voortplanten als er een laagje water in staat.

Brandweerlieden aangeklaagd om brand club BraziliŽ

De Braziliaanse autoriteiten hebben acht brandweerlieden aangeklaagd in verband met de brand in een nachtclub in januari, die aan 241 mensen het leven kostte. De brandweerlieden zouden gesjoemeld hebben met de vergunningen voor de nachtclub. Dat schrijft de BBC.

De brand in nachtclub Kiss, in de stad Santa Maria, brak uit toen een band vuurwerk afstak tijdens een show. Het vuurwerk deed het isolatiemateriaal in het plafond van de club ontvlammen, waardoor giftige dampen vrijkwamen. De meeste slachtoffers kwamen door verstikking om het leven.

Uit het onderzoek is gebleken dat de vergunningen van de nachtclub niet in orde waren. Er was onder meer geen noodplan voor het geval er brand uitbrak. Het is aan de brandweer om hier op toe te zien.

De brandweerlieden zijn niet de enige verdachten in de zaak. De bandleden en de eigenaar van de club zijn aangeklaagd wegens doodslag.

'Badr Hari wilde Wesley Sneijder afpersen'

Badr Hari heeft geprobeerd Wesley Sneijder af te persen. Dat stelt journalist en schrijver Jens Olde Kalter, die een boek heeft geschreven over de kickbokser. "Sneijder ontkent dat ook niet helemaal", zei hij in de radioshow van Giel Beelen.

Naar verluidt vond Hari dat de voetballer zijn ex-vrouw Ramona niet genoeg alimentatie betaalde. Enkele jaren geleden ging het gerucht dat de kickbokser en Sneijders ex iets met elkaar hadden. Volgens Olde Kalter 'is niet helemaal duidelijk' wat hoe concreet de afpersing was. "Feit is wel dat hij daarop aanstuurde."

Door optreden van vrienden van de voetballer is de zaak in de kiem gesmoord. "Hij zegt dat er inderdaad is opgetreden door zijn vrienden in Utrecht, maar dat hij daar niet zelf om gevraagd heeft, dat dat kennelijk vanzelf is gegaan", zegt Olde Kalter. "Dat lijkt me wat sterk. Dat zei ik ook, toen moest hij een beetje lachen."

Hari en Sneijder werden deze zomer overigens nog samen gespot. De twee trapten op het strand van Ibiza een balletje met elkaar.

Olde Kalter sprak 'tientallen, misschien wel honderden mensen' rond de kickbokser voor zijn boek Badr. "Een man met twee gezichten", omschrijft de schrijver Hari. Volgens een arts die hij sprak is de kickbokser zelfs een psychopaat.

"Een man die ontzettend aardig kan zijn, extreem charmant zowel naar mannen als naar vrouwen", aldus Olde Kalter. "Maar iemand die ook in een halve seconde kan omschakelen en hard kan bijten of slaan."

Hari wordt verdacht van een reeks geweldsdelicten, waaronder de mishandeling van miljonair Everink. Hij heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Maandag werd bekend dat de politie vorig jaar tijdens een huiszoeking bij Hari doping heeft aangetroffen.

Launch line-up Xbox One bekend

De volledige launch line-up voor Xbox One is zojuist bekendgemaakt door Microsoft. We zien een aantal exclusives als Dead Rising 3 en Killer Instinct, maar ook multiplatformtitels als Assassin's Creed IV en Need for Speed Rivals.

Vooralsnog is er nog steeds geen exacte datum bekend, enkel 'november 2013' voor de Europese landen als Duitsland en Engeland. Nederland en België zijn zoals bekend 'ergens volgend jaar' aan de beurt.

 • Assassin's Creed IV Black Flag (Ubisoft, Ubisoft)
 • Battlefield 4 (DICE, Electronic Arts)
 • Call of Duty: Ghosts (Infinity Ward, Activision)
 • Crimson Dragon (Grounding/Land Ho!, Microsoft Studios)
 • Dead Rising 3 (Capcom Vancouver, Microsoft)
 • FIFA 14 (EA Sports, Electronic Arts)
 • Fighter Within (AMA Ltd., Ubisoft)
 • Forza Motorsport 5 (Turn 10 Studios, Microsoft Studios)
 • Just Dance 2014 (Ubisoft Paris, Ubisoft)
 • Killer Instinct (Double Helix, Microsoft Studios)
 • LEGO Marvel Super Heroes (TT Games, Warner Bros. Interactive)
 • Lococycle (Twisted Pixel, Microsoft Studios)
 • Madden NFL 25 (EA Sports, Electronic Arts)
 • NBA 2K14 (Visual Concepts, 2K Sports)
 • NBA LIVE 14 (EA Sports, Electronic Arts)
 • Need for Speed: Rivals (Ghost Games, Electronic Arts)
 • Peggle 2 (Popcap, Electronic Arts)
 • Powerstar Golf (Zoe Mode, Microsoft Studios)
 • Ryse: Son of Rome (Crytek, Microsoft Studios)
 • Skylanders: Swap Force (Vicarious Visions, Activision)
 • Watch Dogs (Ubisoft Montreal, Ubisoft)
 • Zoo Tycoon (Frontier Developments Ltd., Microsoft Studios)
 • Zumba Fitness: World Party (Zoë Mode, Majesco)

Duikers vissen tienduizend kilo aan netten op

Vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben in drie jaar tijd tienduizend kilo aan netten en lijnen geborgen uit wrakken in de Noordzee. Daarnaast doken de schoonmaakteams ook twee ton vislood op, dat werd verloren door sportvissers. Dat maakte de stichting dinsdag bekend.

Het doel van de actie was het schoonmaken van honderd wrakken en dat doel werd dinsdag bereikt. De vrijwillige schoonmaakteams hebben in drie jaar tijd 175 duiken gemaakt en besteedden daaraan in totaal 35 duizend uur.

De duikers verwijderden visnetten, lood en kunstaas uit de gezonken boten om het onderwaterleven te beschermen. Als waterdieren als vissen, krabben en kreeften in de netten verstrikt raken, duurt het lang voordat ze de dood vinden.

The Post Online slokt De Nieuwe Pers op

De Nieuwe Pers (DNP) houdt op in zijn huidige vorm te bestaan en gaat op in nieuwssite The Post Online. Dat schrijft hoofdredacteur van The Post Online Bert Brussen dinsdag op de nieuwssite. De Nieuwe Pers was ontstaan als online doorstart van gratis dagblad De Pers, dat vorig jaar ophield te bestaan.

De fusie is naar verwachting medio volgende maand afgerond. Met het samengaan ontstaan nieuwe kansen voor de twee digitale mediaondernemingen om te groeien, denkt Brussen. Op The Post Online komen zowel gratis artikelen als stukken waarvoor moet worden betaald.

DNP, dat op 11 februari 2013 werd gelanceerd, noemt zichzelf een 'platform voor freelance journalisten'. Geïnteresseerden kunnen er persoonlijke abonnementen op journalisten nemen voor een maand, halfjaar of jaar. Ook kan een abonnement op alle journalisten, onder wie oorlogsverslaggever Arnold Karskens, worden genomen.

Wie nu zo'n abonnement heeft kan na de fusie gewoon terecht bij The Post Online, legt Brussen uit. "We gaan een extra kanaal maken voor betaalde content en een deel van de artikelen blijft gratis te lezen." In de toekomst wil de nieuwssite ook het betalen per artikel mogelijk maken, aldus Brussen.

Bert Brussen blijft hoofdredacteur van The Post Online. DNP-directeur Jan-Jaap Heij wordt uitgever.

'Pistorius wil schikken met familie Steenkamp'

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius probeert een schikking te treffen met de familie van zijn voormalige vriendin Reeva Steenkamp. De familie wil hoogstwaarschijnlijk een civiele zaak tegen Pistorius aanspannen. Dat schrijft het Zuid-Afrikaanse dagblad The Times.

Pistorius is aangeklaagd voor de moord op Steenkamp. Zijn strafzaak begint volgend jaar maart. De advocaten van beide partijen hebben bevestigd dat er wordt onderhandeld, maar wilden verder niet uitweiden.

De ouders van Steenkamp waren voor hun levensonderhoud deels afhankelijk van hun dochter, aldus de advocaten van de familie. Volgens The Times wil de familie-Steenkamp omgerekend zo'n 220 duizend euro van Pistorius. De advocaten wilden echter niet reageren op geruchten over de geëiste schadevergoeding.

De advocaten van Pistorius hopen de civiele zaak te schikken voordat de strafzaak tegen hem wordt beslist. Als hij schuldig wordt bevonden aan moord kan de schadevergoeding in een civiele zaak hoger uitvallen.

Versace bouwt hotel in Macau

Versace heeft een deal gesloten met casino-exploitant SJM om in Macau een hotel te bouwen op de Cotai Strip. Het luxe modehuis verzorgt met het Palazzo Versace Hotel een deel van het casinoresort dat SJM bouwt in de voormalige Portugese kolonie. Dat maakten beide partijen dinsdag bekend.

SJM kreeg in mei toestemming van de autoriteiten om het resort te bouwen. Het complex krijgt tweeduizend kamers en zevenhonderd goktafels. De locatie, de Cotai Strip, is gemodelleerd naar de Las Vegas Strip.

Macau is de enige plek in China waar casino's zijn toegestaan. Mede door het toenemende aantal Chinese toeristen draaiden de casino's in Macau vorig jaar een omzet van 38 miljard dollar (28,4 miljard euro).

Kunst terugbrengen: een broodwinning!

Nederlandse musea lijken een waar roofparadijs te zijn voor kunstdieven. Van de Kunsthal in Rotterdam is het de vraag of er nog schilderijen terugkomen, de geroofde stukken in het museum van Gouda zijn nog steeds vermist. Maar vorige week was er dan toch goed nieuws: drie van de vier gestolen kunstwerken uit het Venlose Museum van Bommel van Dam zijn teruggebracht. De champagneflessen gingen open daar in Limburg, want ze hadden niet verwacht de kunstwerken ooit nog terug te zien. Maar hoe gaat dat eigenlijk, kunst terugbrengen?

Nieuwe trailer voor The Counselor

Er is een nieuwe trailer verschenen voor de thriller The Counselor. In de film van Ridley Scott draait het om een advocaat (Michael Fassbender), die denkt dat hij zich eenmalig aan een drugsdeal kan wagen zonder in de criminaliteit te belanden. De realiteit blijkt echter anders te zijn en vanaf dat moment wordt het een kwestie van overleven.Gaat het de advocaat lukken om uit deze uitzichtloze situatie te komen?

The Counselor is geregisseerd door Ridley Scott en kent, naast Michael Fassbender, een sterke cast met Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem en Brad Pitt in de belangrijkste rollen. The Counselor draait vanaf 14 november in de Nederlandse bioscopen.


Nieuwe trailer voor The Counselor

The Division en de companion app

Het houdt niet op met nieuws rond Tom Clancy's The Division. In deze nieuwe trailer kun je zien hoe de companion app werkt. De companion app kan realtime samenwerken met de console- en pc-versie.

Na het goede nieuws voor pc-gamers laat Ubisoft ook een nieuwe trailer zien van The Division. De trailer laat je beleven hoe het is om via de tablet een vriend te hulp te schieten en hoe deze vriend dat meemaakt.

De companion app lijkt mij in ieder geval een leuke toevoeging aan de game, hoe denken jullie hierover?

The Division komt nu ook naar pc

Veel fans hoopten er op en vandaag is het bevestigd: Tom Clancy's The Division komt naar pc. Eerder liet Ubisoft al weten geen enkel platform uit te sluiten.

Executive producer Fredrik Rundqvist laat weten dat de beslissing grotendeels is gebaseerd op de vele verzoeken om de game naar pc te brengen. Er werd ook een petitie gemaakt, waar meer dan 140.000 gamers lieten weten dat ze The Division graag op pc wilden spelen.

Massive Entertainment laat op de Ubisoft blog verder weten dat op gamescom er nog meer informatie over The Division bekend wordt gemaakt.

In The Division moeten spelers in de stad New York proberen te redden wat er te redden valt, na de uitbraak van een dodelijke ziekte.

Tom Clancy's The Division komt eind 2014 naar PlayStation 4, Xbox One en dus ook naar pc.

GOG gaat Indie developers ondersteunen

GOG.com gaat, net als Steam, Indie developers ondersteunen. Echter gaan zij het heel anders aanpakken dan Steam. Zij hebben laten weten dat niet de community, maar het bedrijf de games zal testen en bepalen of die games uitgebracht zullen worden op GOG en laten weten dat zij zullen luisteren naar haar developers.

Bij GOG zal het bedrijf naar iedere game kijken, het maakt niet uit wat je instuurt, er wordt naar gekeken. Vervolgens geven zij feedback en geven ze het wel of niet uit. GOG heeft aangegeven dat zij zullen kijken naar de aspecten die gamers belangrijk vinden, dingen zoals gameplay, diepte en originaliteit.

Mocht een game uitgebracht worden, dan zullen developers een steuntje in de rug ontvangen in de vorm van een voorschot. Gemiddeld worden de opbrengsten van Indie games 70/30 verdeelt, in het voordeel van de developer. GOG gaat dit ook doen, maar door het voorschot zal je beginnen met 60/40, tot het voorschot is afbetaald dan wordt het 70/30. Mocht de game dus niet goed genoeg verkocht worden, dan maakt GOG er verlies op.

Microsoft geeft ontwikkelaars vrijheid

Microsoft biedt ontwikkelaars de vrijheid zelf games uit te geven voor de Xbox One. Elke spelcomputer kan gebruikt worden om games te maken, waarbij de ontwikkelaars toegang krijgen tot alle functies van de Xbox One. Hierbij gelden geen beperkingen, maakte Microsoft dinsdagochtend bekend tijdens een presentatie in Keulen.

Microsoft stelt geen kwaliteitscontrole in. Bovendien hoeven ontwikkelaars niet te betalen om hun spel via Xbox One op de markt te brengen. De softwaregigant geeft in een interview met gamesindustry.biz wel aan dat zij het laatste woord hebben bij de prijsbepaling.

Geruchten rond de nieuwe richting van Microsoft deden al langer de ronde. In juni liet het bedrijf nog weten dat onafhankelijke ontwikkelaars geen vrijheid zouden krijgen om spellen te maken. De gamegigant heeft veel van zijn standpunten rond de Xbox One in de afgelopen maanden herzien.


Microsoft geeft ontwikkelaars vrijheid

Fable Legends aangekondigd

Microsoft heeft zojuist Fable Legends voor Xbox One aangekondigd. Fable Legends is een four player online co-op-game in de wereld van Fable. De game wordt ontwikkeld door de originele studio achter de franchise: Lionhead Studios.

Op dit moment is er nog niet heel veel meer informatie bekend. Wel hebben we een drietal screenshots voor jullie, samen met de aankondigingstrailer.

5500 Nederlandse toeristen in Egypte

In Egypte bevinden zich zo'n 5500 Nederlandse toeristen in en rond de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag gemeld aan de Tweede Kamer.

Timmermans baseert zich op informatie van reisorganisaties. Bij de ambassade in Caïro hebben zich zo'n 1400 Nederlanders geregistreerd. Dit zijn voornamelijk mensen die in Egypte wonen.

De ambassade heeft tijdelijk versterking gekregen van vier consulaire medewerkers, die verblijven op locaties waar veel Nederlanders zijn, meldt Timmermans verder.

Sinds eind vorige week ontraadt het ministerie van Buitenlandse Zaken reizen naar de toeristengebieden. Nederlanders die al in Egypte zijn, moeten zich afvragen of ze willen blijven.

Ondaan van Telstar naar Willem II

Na drie wedstrijden en vier doelpunten vertrekt Telstarspeler Terell Ondaan per direct naar Willem II. De speler speelde op amateurbasis in Velsen-Zuid en wekte door zijn doelpunten belangstelling van diverse clubs. De Tricolores hoeft vanwege de amateurststus geen transfersom te betalen aan Telstar.  

Ondaan kwam afgelopen zomer over van AZ waar zijn contract niet werd verlengd. De vleugelspeler doorliep de jeugdopleiding van Ajax en kwam uit voor het Nederlands Elftal voor spelers onder achttien jaar. De 19-jarige speler zal vanmiddag voor het eerst meetrainen bij Willem II. 

Titanic-voorwerpen naar Nederland

Nederlanders kunnen vanaf 14 november oog in oog komen te staan met authentieke voorwerpen uit de Titanic, het beroemde stoomschip dat op 15 april 1912 ten onder ging na een aanvaring met een ijsberg. Amsterdam EXPO opent dan de tentoonstelling Titanic: The Artifact Exhibition, die het tragische verhaal vertelt van het 'onzinkbare schip' en zijn passagiers.

Bezoekers zien talloze spullen die tijdens expedities uit het wrak werden geborgen. Zoals de parfumflessen van een handelaar die zijn waren wilde verkopen in New York, de gouden sieraden met diamanten van een rijke vrouw en een ongeschonden porseleinen servies met het logo van rederij White Star Line.

Authentieke voorwerpen Titanic naar Nederland
Authentieke voorwerpen Titanic naar Nederland (Foto: ANP)

'Achahbar op huurbasis naar Duitsland'

Anass Achahbar kan zijn loopbaan vervolgen in Duitsland. Arminia Bielefeld, actief in de Tweede Bundesliga, wil de spits huren van Feyenoord. Achahbar heeft bij Feyenoord geen uitzicht op een basisplaats. De Rotterdamse club is bereid mee te werken aan de verhuurperiode.

De jeugdinternational is al in Bielefeld geweest voor een kennismaking. "De interesse van Bielefeld is serieus", zei technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord tegen Voetbal International.

"'We praten nu met de club en onderzoeken de mogelijkheden voor de verhuur van Anass. Voor zijn carrière is het beter als hij ergens aan spelen toekomt omdat wij bij Feyenoord momenteel veel aanvallers onder contract hebben, zeker na de komst van Samuel Armenteros", aldus Van Geel, die ook Sekou Cissé wil laten gaan.

Aanpak spookmigranten neemt toe

Gemeenten dwingen bedrijven met arbeidsmigranten steeds vaker om hun werknemers in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Dat meldt de NOS dinsdag na een rondgang. De gemeenten hopen op die manier uitbuiting van migranten te voorkomen en het aantal spookburgers terug te dringen.

Zeventien van de ruim vierhonderd Nederlandse gemeenten probeert inmiddels op verschillende manieren om de inschrijving van arbeidsmigranten - die veelal uit Polen, Roemenië en Hongarije komen - te stimuleren. Twee jaar geleden deed alleen de gemeente Westland in Zuid-Holland dat nog. Ook enkele andere gemeenten overwegen methoden om inschrijving in de GBA af te dringen, zo meldt de NOS.

Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna zeshonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Ongeveer de helft staat niet ingeschreven in de GBA, uit onwetendheid of omdat ze de juiste documenten niet hebben. Daarnaast schrijven sommige migranten zich bewust niet in, omdat ze dan geen gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting hoeven te betalen

Om het aantal niet ingeschreven arbeidsmigranten terug te dringen, kwam de gemeente Westland met een pressiemiddel. Werkgevers of verhuurders die de werknemers uit het buitenland onderdak bieden, moeten toeristenbelasting betalen wanneer zij niet in de GBA zijn geregistreerd. Dat bedrag ligt per werknemer tussen de tachtig cent en 2,30 euro per nacht.

De Noord-Brabantse gemeente Zundert hanteert sinds begin dit jaar een vergelijkbare methode. "Werknemers schrijven zich massaal in", aldus wethouder Johan de Beer tegen de publieke omroep. Sindsdien zou het aantal ingeschreven migranten bijna zijn verdubbeld.

Japanse krijgsmacht laat tanden zien

Japan heeft met een grote legeroefening laten zien waartoe zijn krijgsmacht in staat is. Aan de voet van de iconische berg Fuji sloegen 2400 militairen, dertig vliegtuigen en tachtig tanks en pantservoertuigen een fictieve aanval vanuit zee af, terwijl duizenden mensen het schouwspel van een afstandje gadesloegen.

Japan kan de 'groeiende onzekerheden' in de regio aan en is in staat zijn grondgebied te verdedigen, zei minister van defensie Itsunori Onodera.

Japan en China liggen op ramkoers over de eigendomsrechten op een groepje kleine eilanden in de Oost-Chinese Zee. Het geschil heeft er in Tokyo toe geleid dat de behoefte aan een sterker en assertiever leger groeit. Japan wil vaker gaan deelnemen aan internationale vredesmissies, de strijd tegen piraterij en bilaterale activiteiten met bondgenoten. Dat is een flinke verschuiving met de huidige taken van de krijgsmacht.

Na de Tweede Wereldoorlog, waarin Japan de rol van agressor speelde, werd in de Japanse grondwet verankerd dat de Japanse strijdkrachten zich alleen mogen richten op de verdediging van het land en slechts bij hoge uitzondering en door strenge regels ingeperkt kunnen worden ingezet in buitenlandse conflictgebieden.

Man steekt kinderen dood in Chinese bus

Een met een mes gewapende man heeft maandag in een bus in het oosten van China drie kinderen doodgestoken en twaalf mensen verwond. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De slachtoffers waren een zuigeling en twee jongetjes, aldus de politie. Het is onduidelijk of de man het specifiek had gemunt op kinderen. De politie heeft een verdachte opgepakt en probeert vast te stellen of hij inderdaad de dader is.

[Upd] FIFA 14 gratis bij Europese Xbox One

MCVUK heeft uit 'betrouwbare bron' vernomen dat FIFA 14 gratis meegeleverd wordt met elke Europese Xbox One. Dit zou gedaan worden omdat Microsoft de Europese gamer wil winnen, op dit moment is Europa vooral gericht op PlayStation.

FIFA 14 is één van de grootste franchises in Europa en dat zou de reden zijn dat Microsoft bij EA heeft aangeklopt. Tijdens gamescom deze week zou de officiële onthulling moeten komen. De prijs van de bundel zal niet veranderen, de game wordt gebruikt om waarde toe te voegen aan het pakket dat 499 euro zal kosten.

Update 12.00 uur
Microsoft heeft zojuist bevestigd dat alle Europese pre-orders inderdaad FIFA 14 meegeleverd krijgen. Dit geldt voor alle Europese landen waar Xbox One dit jaar verschijnt, Nederland valt daarbuiten. De actie geldt 'zolang de voorraad strekt'. 

Twente over spandoek: "Ludiek, meer niet"

FC Twente ziet niet de ernst in van het spandoek dat de fans in vak P zondag ontrolde. De aanklager betaald voetbal bekijkt de supportersactie. Voor de thuiswedstrijd werd op de tribune van de fanatieke aanhang van Twente namelijk een doek ontrold met de tekst 'Hasj, coke & pillen, zo gaan we zondags op pad'.

De KNVB besloot de actie voor te leggen aan de aanklager betaald voetbal. Die bepaalt dinsdag of hij een vooronderzoek start, met name naar de rol die Twente speelde. De Tukkers maken zich niet al te druk.

"In Vak Q in het oude Diekmanstadion, waar vroeger de fanatieke supporters huisden, werd altijd 'das, sjaals en toeters' gezongen", zegt woordvoerder Richard Peters tegen het Algemeen Dagblad. "Daar heeft Vak P in de jaren negentig de parodie 'hasj, coke en pillen' op gemaakt, met een knipoog."

"Ik kan me nog herinneren dat burgemeester Jan Mans van Enschede de tekst in 1997 meezong, na de Europese zege op Lilleström SK, in Noorwegen. Een ludiek gebaar, meer niet", vervolgt Peters.

"Als je die drie woorden los ziet, kan dat gefronste wenkbrauwen opleveren. Maar wie de achtergronden kent, weet wel beter: zoals hasj, coke en pillen een verslavende werking kunnen hebben, zo is de liefde voor FC Twente ook verslavend."

'Wanted-regisseur maakt remake Ben Hur'

Timur Bekmambetov is in onderhandeling voor de regie van een remake van Ben-Hur. De Kazachstaanse regisseur, vooral bekend van Wanted en Abraham Lincoln: Vampire Hunter, zou de film dan baseren op het boek Ben-Hur: A Tale of the Christ uit 1880 van Lew Wallace. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het boek werd al in 1959 legendarisch verfilmd met Charlton Heston in de hoofdrol.

Daarnaast leidde het verhaal al in 2003 tot een animatiefilm, waarin Heston de rol van Ben Hur insprak, en in 2010 tot een Canadese miniserie. Deze nieuwe remake moet in 2015 verschijnen. De rechten liggen bij filmmaatschappij MGM, die ook de film uit 1959 financierde.

Ben Hur vertelt het verhaal van de joodse prins Judah Ben-Hur en zijn vriend Messala, zoon van een Romeinse tollenaar. De twee zijn gedurende hun jeugd onafscheidelijk maar als Messala terugkeert na een studie in Rome, is hij geheel veranderd en maakt hij Judah en zijn geloof belachelijk. Hij weet een ongeluk zo te manipuleren dat Judah zelfs als galeislaaf wordt verkocht. Maar Judah overleeft en zint op wraak, wat net als in de film met Heston uitdraait op een levensgevaarlijke wagenrace in het Romeinse hippodroom.

Bekmambetov heeft vooralsnog niets op de planning staan als regisseur. Wel is hij druk als producent, met onder meer een derde Yolki-film en Wanted 2.


'Wanted-regisseur maakt remake Ben Hur' (Foto: Novum)

'Euskaltel verdwijnt definitief uit wielerpeloton'

Euskaltel verdwijnt aan het einde van het seizoen uit het wielerpeloton. De Baskische wielerploeg is er niet in geslaagd een vervanger te vinden voor scheidend hoofdsponsor Euskaltel-Euskadi, meldt de Spaanse krant Diario Vasco dinsdag. Maandag werd het personeel van Euskaltel ingelicht dat ook voor een doorstart op een lager niveau geen geld beschikbaar is.

Euskaltel was sinds 1994 actief in het profpeloton en had tot dit jaar enkel Baskische renners in dienst. Om op het hoogste niveau actief te kunnen blijven, werd dit seizoen met die traditie gebroken. Euskaltel had nog veertien renners, waaronder boegbeeld Samuel Sanchez, vastliggen voor volgend seizoen. Zij hadden reeds toestemming gekregen om te onderhandelen met andere wielerteams.

Euskaltel had nog een licentie voor drie seizoenen. Volgens de geruchten zou Oleg Tinkov, tot het einde van het seizoen geldschieter van het Deense Saxo-Tinkoff, plannen hebben om de licentie over te nemen. De Vuelta, die zaterdag begint, wordt het laatste grote kunstje voor Euskaltel.

De kans is groot dat er op korte termijn nog een wielerploeg van het hoogste niveau verdwijnt. In navolging van Euskaltel is ook het Nederlandse Vacansoleil al maanden tevergeefs op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.

Thomas Was Alone verkoopt goed

Het puzzelavontuur Thomas Was Alone is wereldwijd zevenhonderdduizend keer verkocht. In gesprek met gameweblog Joystiq spreekt de Britse ontwikkelaar Mike Bithell van een 'onverwacht groot succes'. Het spel is sinds vorig jaar zomer verkrijgbaar voor de Mac en pc, en sinds dit voorjaar voor de PS3 en PlayStation Vita.

Thomas Was Alone was het eerste spel van Bithell. In de game moeten spelers abstracte objecten naar het juiste eindpunt brengen. Voor het spel won de Britse ontwikkelaar begin dit jaar een prijs voor het geluid tijdens de British Academy Video Games Awards.

Vorige week maakte Bithell bekend te werken aan een nieuw spel. Volume moet een sluipspel worden waarbij geluid een belangrijk onderdeel is.


Thomas Was Alone verkoopt goed 

Veel doden en vermisten door noodweer China

Aardverschuivingen hebben de afgelopen dagen in China aan zeker 105 mensen het leven gekost. Daarnaast worden nog eens 115 mensen vermist. De modderstromen, het gevolg van een tyfoon die gepaard ging met zware regenval, bedolven huizen en auto's en vaagden wegen weg.

De tyfoon Utor heeft ernstige overstromingen veroorzaakt in de provincies Hunan, Guangxi en Guangdong. De meeste doden zijn in de noordoostelijke provincie Liaoning gevallen, waar de rivier de Nei buiten zijn oevers trad. Huizen en wegen werden weggevaagd en 54 mensen kwamen om. In Liaoning worden nog bijna honderd mensen vermist.

Niet goed, geld terug op Origin

Vanaf vandaag kun je games die je niet bevallen retourneren op Origin. EA heeft aangekondigd dat games die zij zelf uitgeven geruild kunnen worden tegen volledige terugbetaling. EA noemt dit 'The Origin Great Game Guarantee.'

Uiteraard zijn er wel een aantal restricties. Zo kun je alleen je geld terugkrijgen als je de game binnen 24 uur van de eerste keer opstarten inruilt. Als je de game nog niet opgestart hebt krijg je zeven dagen de tijd vanaf het moment van kopen of vanaf de releasedatum als het een pre-order betreft.

Voor zover bekend zijn er verder weinig eisen. Je mag zelfs je geld terugvragen als je de game gewoon niet leuk vond. Bij bepaalde promoties kan het zijn dat je geen geld terug krijgt, maar dan zal het vermeld zijn.

Op dit moment worden twintig landen ondersteund, eind september moet iedereen deze service kunnen gebruiken.

Hopelijk kan dit problemen zoals bij de lancering van Simcity voorkomen.

Wilde indianen duiken op in Peru

Leden van een Peruaanse indianenstam die al vele jaren in isolatie leeft in het Amazone-regenwoud zijn in juni uit de jungle tevoorschijn gekomen en naar een klein dorpje getrokken. De ontmoeting met de plaatselijke bewoners was niet vriendelijk van aard, maar het treffen liep uiteindelijk niet uit op geweld.

De autoriteiten weten nog steeds niet zeker waarom de leden van de Mashco-Piro-stam zich drie dagen in het openbaar lieten zien, maar mogelijk zijn ze boos over illegale houtkap in hun leefgebied en de drugssmokkelaars die er doorheen trekken. Daarnaast wordt er in het gebied steeds meer olie en gas gewonnen.

Ruim honderd indianen doken 24 juni op aan de oever van de rivier Las Piedres bij het plaatsje Monte Salvado en vertrokken pas drie dagen later weer. Ze vroegen de inwoners van het gehucht om bananen, touwen en machetes en stonden op een gegeven moment op het punt de rivier over te steken. Sommigen waren al halverwege. Uiteindelijk wist een parkwachter van FENAMAD, een belangenorganisatie voor het behoud van het regenwoud, de indianen over te halen aan hun kant van het water te blijven. Hij wees ze de weg naar een bananenplantage aan die kant van de rivier.

Een van de parkwachters wist het zeldzame contact op film vast te leggen en op de beelden is te zien hoe gespannen de situatie was. Mannen en vrouwen van alle leeftijden stonden aan de oever van de rivier. De mannen waren gewapend met speren en pijl en boog. Een van hen had op een gegeven moment zijn boog gespannen, klaar om te schieten.

De Mashco-Piro houden er hun eigen mores op na. Ze ontvoeren bijvoorbeeld vrouwen en kinderen van andere stammen, aldus Carlos Soria, een hoogleraar in Lima. De Peruaanse wet verbiedt fysiek contact met de Mashco-Piro en veertien andere stammen die in het regenwoud leven, hoofdzakelijk uit veiligheidsoverwegingen: het immuunsysteem van de indianen is niet bestand tegen de bacteriën die andere mensen met zich meedragen.

MotoGP wil terugkeren naar BraziliŽ

De MotoGP wil volgend jaar na tien jaar afwezigheid terugkeren naar Brazilië, zo heeft racepromotor Dorna laten weten. In 2004 was Rio di Janeiro de laatste Braziliaanse gastheer van het circus.

Volgend jaar moet het Nelson Piquet-circuit in Brasilia het stokje overnemen, al moet deze baan na de verbouwing nog wel goedgekeurd worden en moet er met de internationale motorsportorganisatie FIM nog een contract afgesloten worden. Dorna-baas Carmelo Ezpeleta is in ieder geval enthousiast. "Brazilië is een van de belangrijkste markten in de motorsport. Het is al lange tijd een wens van de gehele MotoGP familie om hier terug te keren. Dit is een heel belangrijk project voor ons."

'NMBS eist tot 26 miljoen van Fyra-bouwer'

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS dient een schadeclaim die kan oplopen tot 26 miljoen euro in tegen de bouwer van de Fyra, de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Dat melden Belgische media dinsdag. Eerder kreeg de NMBS al 37 miljoen euro aan voorschotten terug op de aankoop van de hogesnelheidstrein.

De maatschappij zal de schadevergoeding in september eisen bij de rechtbank in Utrecht. Alle mogelijke schadeposten worden nog onderzocht, maar volgens bronnen binnen de NMBS zal het gaan om een bedrag tussen de 17 en 26 miljoen euro.

Een woordvoerder van de Belgische spoorwegmaatschappij laat dinsdag weten dat het bedrijf inderdaad een schadevergoeding eist. Het bedrag wil zij echter niet bevestigen.

In juli besliste de rechtbank al dat de NMBS de voorschotten, van ruim 37 miljoen euro, terugkrijgt. Dat bedrag werd betaald voor de drie Fyra-treinstellen die de Belgen bestelden. Dat geld is inmiddels overgemaakt.

Een woordvoerder van de NS wil dinsdag niet ingaan op vragen rondom een mogelijk schadevergoeding van AnsaldoBreda. "De juridische afwikkelingen met AnsaldoBreda zijn nog bezig". Daarop wil hij niet vooruit lopen. Of een schadevergoeding deel uitmaakt van die 'afwikkelingen' wil de woordvoerder evenmin bevestigen.

De NS bestelde eerder zestien treinen van AnsaldoBreda. Inmiddels zijn negen daarvan geleverd. De NS besloot in juni om de stekker definitief uit de Fyra te trekken als gevolg van de vele gebreken die de trein vertoonde sinds deze in december vorig jaar werd ingezet op het spoor tussen Amsterdam en Brussel. Het debacle met de trein was voor de Tweede Kamer reden om een parlementaire enquête te beginnen.

Grootste koopkrachtdaling sinds 1985

De koopkracht van de Nederlandse bevolking is vorig jaar met een procent afgenomen. Dat is de grootste koopkrachtdaling sinds 1985. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Ook in 2010 en 2011 daalde de koopkracht, maar de daling bleef toen beperkt tot respectievelijk 0,5 en 0,8 procent.

Zelfstandigen gingen er gemiddeld het hardst op achteruit. Voor deze groep daalde de koopkracht met 2,7 procent. De verschillen lopen onder zelfstandigen wel ver uiteen. Bij een tiende van de zelfstandigen daalde de koopkracht met ten minste 29 procent. Bij een even grote groep nam de koopkracht juist toe met 28 procent of meer.

Het verlies in koopkracht was voor werknemers gering met 0,4 procent. Uitkeringsontvangers leverden 1,2 procent in. Degenen met bijstand gingen er 1,5 procent op achteruit. In totaal daalde de koopkracht bij 57 procent van de bevolking. Onder uitkeringsgerechtigden had 65 procent een koopkrachtdaling.

In de periode 1985 tot en met 2009 nam de koopkracht vrijwel onafgebroken toe. Alleen in 2005 was er een geringe daling en in 1994 bleef de koopkracht ongewijzigd. De sterkste stijging vond plaats in 2001 met vijf procent.

Timmermans: minder hulp aan Egypte

De Europese Unie moet de hulp aan Egypte terugschroeven. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zal dat woensdag bepleiten tijdens overleg met zijn EU-collega's over de crisis in Egypte.

"Wat Nederland betreft dienen aan de gebeurtenissen van de afgelopen dagen concrete gevolgen te worden verbonden", schrijft Timmermans dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. "Nederland wil dat in EU-verband de mogelijkheden voor verdere opschorting van steun en de criteria voor eventuele hervatting hiervan in kaart worden gebracht."

Op de agenda staat verder de levering van militaire goederen aan Egypte. Vooruitlopend op de uitkomst van het overleg hierover heeft de douane alvast opdracht gekregen de export van militaire goederen vanuit Nederland naar Egypte tegen te houden, meldt Timmermans.

Nederland heeft vrijdag al twee hulppprogramma's aan de Egyptische overheid stopgezet. De steun aan maatschappelijke organisaties wordt wel voortgezet. "Juist deze groepen moeten worden gesteund in deze moeilijke tijden", schrijft Timmermans.

Het geweld in Egypte laaide vorige week op, nadat president Mohammed Morsi begin vorige maand door het leger was afgezet. Nederland sluit zich aan bij de EU-verklaringen waarin het geweld in Egypte is veroordeeld. "Nederland pleit ervoor dat de EU de politieke boodschap over blijft brengen in gebalanceerde bewoordingen, die de EU in staat stelt met alle partijen in gesprek te blijven", schrijft Timmermans.

Volgens Timmermans moeten de autoriteiten stoppen met excessief geweld tegen betogers en moet het pro-Morsi-kamp stoppen met provocaties en het gebruik van wapens. Hij pleit verder voor 'actieve bescherming door beide zijden van moskeeën en kerken' en voor de 'actieve bescherming van vrouwen en minderheidsgroepen'.

De Tweede Kamer had Timmermans gevraagd om een brief met het standpunt van het kabinet over Egypte, voorafgaand aan het Europese overleg van woensdag.

Twee nieuwe Windows Phone 8-games aangekondigd

WP Central meldt ons dat er later dit jaar weer twee nieuwe Windows Phone 8-games zullen gaan verschijnen. Animal Park Tycoon en Yeti Rising worden beiden ontwikkeld door Advanced Mobile Applications, een zusje van Ubisoft.

Animal Park Tycoon is een game waarin je een dierentuin moet opbouwen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Zoo Tycoon. De game werkt middels het welbekende Free 2 Play-principe wat betekent dat de basis gratis is, maar je uitbreidingen kunt kopen voor echt geld. De game is ook beschikbaar voor Android en iOS.

In Yeti Rising speel je als het legendarische sneeuwmonster en moet je bergbeklimmers weerhouden van de top te bereiken. Yeti Rising is vooralsnog alleen voor WP8 aangekondigd.

 

Animal Park Tycoon (links) en Yeti Rising

Releasedatum voor World of Warplanes

Gamestudio Wargaming.net heeft vandaag de officiële releasedatum bekendgemaakt van hun vliegtuig-mmo World of Warplanes. Het spel zal vanaf 25 september beschikbaar zijn voor de CIS-landen, de landen van de voormalige Sovjet-Unie. De rest van Europa en Amerika volgen een dag later.

In World of Warplanes draait het om luchtgevechten waarbij je strijdt in twee teams van vijftien personen. Door het behalen van ervaringspunten kun je nieuwe vliegtuigen vrijspelen waarmee je verder kunt vechten. Vanaf de release zullen ruim honderd verschillende vliegtuigen beschikbaar zijn uit onder andere Amerika, Japan en Rusland.

World of Warplanes is exclusief beschikbaar voor Windows.

CAS laat Troicki nog vier maanden wachten

Tennisser Viktor Troicki blijft voorlopig geschorst. Het internationaal sporttribunaal CAS zei vandaag in 'ongeveer vier maanden' uitspraak te willen doen. Troicki stapte eind vorige maand naar het CAS om zijn schorsing van achttien maanden wegens het overtreden van de dopingregels aan te vechten.

Troicki had in april in Monte Carlo bij een dopingcontrole wel urine, maar geen bloed afgestaan. Volgens de Serviër had hij daarvoor toestemming gekregen van de dopingarts, omdat hij zich slecht voelde. Volgens de dokter kon Troicki de bloedtest overslaan als hij een uitleg naar de internationale tennisfederatie ITF zou sturen.

De volgende dag stond Troicki alsnog bloed af, waarbij zowel zijn bloed als urine schoon was. De ITF toonde zich echter weinig coulant en schorste Troicki wegens het weigeren van een dopingcontrole. Van de standaardstraf van twee jaar werd zes maanden afgehaald omdat Troicki 'onder stress stond'.

Troicki vindt dat hem groot onrecht is aangedaan. "Ik word behandeld als een crimineel terwijl ik niets heb misdaan. Ik ben altijd schoon geweest. Ik had alleen de verkeerde dokter die me niet vertelde dat ik iets riskeerde. Ik ben er honderd procent van overtuigd dat het CAS beseft dat ik in goed vertrouwen heb gehandeld en volkomen onschuldig ben."

[US Open] Huta Galung tegen Fransman in kwalificatie

Jesse Huta Galung treft in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van de US Open de Fransman Florent Serra. Dat wees de loting vandaag uit. De 32-jarige Serra was in 2006 nog de mondiale nummer 36, maar is afgezakt naar plek 210 op de wereldranglijst. De vijf jaar jongere Huta Galung, die als derde geplaatst is, kwam deze week voor het eerst in zijn carrière de top honderd binnen.

Boy Westerhof moet eveneens aantreden tegen een Fransman. Hij speelt tegen Stéphane Robert, de nummer 32 van de plaatsingslijst. Westerhof was nog nooit actief op een grandslamtoernooi. Huta Galung kwam viermaal in actie op een grandslamtoernooi, maar wist nog nooit de eerste ronde te overleven.

Ook in het vrouwentoernooi is Nederland met twee deelnemers vertegenwoordigd. Richel Hogenkamp werd gekoppeld aan de Servische Jovana Jaksic, terwijl Angelique van der Meet Beatriz García Vidagany uit Spanje lootte.

Het kwalificatietoernooi van het laatste grandslamtoernooi van het jaar begint dinsdag.

Haase verslaat Rosol in Winston-Salem

Robin Haase heeft de derde ronde van het ATP-toernooi in Winston-Salem bereikt. De 26-jarige Hagenaar was op het Amerikaanse hardcourt in drie sets te sterk voor de als twaalfde geplaatste Tsjech Lukas Rosol. Het werd 6-4, 3-6 en 7-5 voor Haase, die in de volgende ronde op de Spanjaard Fernando Verdasco (7) of thuisspeler Tim Smyczek stuit.

Rosol was op voorhand licht favoriet. De mondiale nummer 45 staat veertien plekken hoger op de wereldranglijst en had bovendien de enige eerdere ontmoeting, vorig jaar in Stuttgart, gewonnen. Toch trok Haase na iets meer dan een uur en vijftig minuten aan het langste eind.

In Winston-Salem is naast Haase ook nog Thiemo de Bakker in de race. De Westlander was in de eerste ronde te sterk voor landgenoot Igor Sijsling.

Eerste officiŽle foto prins George openbaar

Kensington Palace heeft de eerste officiële foto van prins George openbaar gemaakt. Op het begin deze maand gemaakte kiekje staan prins William, zijn vrouw Kate en hun vorige maand geboren zoon.

De foto is genomen door Michael Middleton, de vader van Kate, in de tuin van Williams schoonfamilie in het Engelse Bucklebury. Ook de hond van William en Kate en de hond van de familie Middleton staan op het kiekje.

Prins George kwam op 22 juli ter wereld. Zijn vader noemde hem maandag in een interview met CNN een deugniet. "Het is een kleine vechter. Hij beweegt veel en hij gaat niet graag slapen."

Jennifer Hoffman was ondeugende vrijgezel

Jennifer Hoffman heeft volop genoten van haar tijd als vrijgezel. De 32-jarige actrice was voor haar huidige relatie met komiek Henry van Loon vijf jaar single, een periode waarin ze ook 'ondeugend' was.

"Ik heb erg genoten van het single zijn", zegt ze in Flair. "Ik was ongebonden op een leuke leeftijd en ben best een beetje ondeugend geweest, maar achteraf is het leuker dan op het moment zelf. Je blijft toch bang dat jij nou net precies degene bent die nooit meer verliefd wordt. Of je baalt als je weer in je eentje naar dat feest of die bruiloft moet."

Hoffman ziet zichzelf 'zeker' kinderen krijgen. "Daar heb ik prachtige, geweldige visioenen over, maar ik denk dat het allemaal tegenvalt als je zelf moeder bent", zegt de actrice, die ook vriendinnen ziet worstelen met het moederschap, schuldgevoel of commentaar van de buitenwereld. "Ik hoop dat het mij later lukt daar niet naar te luisteren en mijn eigen plan te trekken."

Games for Windows Live stopt

Microsoft heeft bekendgemaakt dat de Games for Windows Live-service in juli 2014 zal stoppen. Het nieuws verscheen op de support page van Age of Empires Online, waarvan ook de servers uitgezet zullen worden als GFWL stopt.

De volledige verklaring van Microsoft: "Games for Windows Live zal stopgezet worden op 1 juli 2014. Alhoewel de game via Steam verkrijgbaar is heeft Age of Empires Online de Games for Windows Live-service nodig om te spelen. Je kunt 100% van alle mogelijkheden van Age of Empires Online blijven genieten tot 1 juli 2014."

Op dit moment is het nog onbekend wat dit betekent voor andere games die met de service draaien. Mogelijk zijn die na 1 juli 2014 ook niet meer speelbaar.

Wooncomplex ontruimd om koolmonoxide

Tientallen bewoners van wooncomplex Louweshoek in Slotervaart hebben vanavond hun huizen moeten verlaten, vanwege een verhoogde concentratie koolmonoxide.

In totaal moesten 16 mensen naar het ziekenhuis om zich te laten controleren. Rond half tien ontdekte de brandweer een verhoogde concentratie koolmonoxide in verschillende woningen van het complex. Daarop werd besloten om de bewoners uit het pand te halen.

Tientallen mensen, onder wie een aantal jonge kinderen, hebben uren buiten in de kou gestaan, omdat de brandweer niet kon ontdekken waar de koolmonoxide precies vandaan kwam. De bron werd vannacht uiteindelijk gevonden in de installatieruimte van het appartementencomplex.

Verschillende bewoners vertellen aan AT5 dat ze zich al zeker drie dagen niet lekker voelen. 

Amper een jaar geleden moesten dezelfde bewoners een aantal dagen in een hotel overnachten, omdat het pand besmet was met asbest.

The Walking Dead komt naar Vita

Op de Amerikaanse PlayStation-blog laat men weten dat TellTale's The Walking Dead en de 400 Days-DLC vanaf deze week te downloaden zijn via de PlayStation Store. Verwacht wordt dat de retail-versie ook snel te koop zal zijn.

De game en de DLC zullen zowel los als in een bundel te koop zijn. Ook zal deze Vita-versie een eigen unieke lijst met trophies hebben, die niet in de PlayStation 3-versie te behalen zijn.

Voorlopig is de game alleen aangekondigd voor de Amerikaanse PlayStation Store, maar de verwachting is dat een Europese release niet al te lang op zich laat wachten.

The Order 1886 niet op gamescom

Tijdens de afgelopen E3 was The Order 1886 een van de nieuwe spraakmakende titels voor PlayStation 4. Voor iedereen die hoopte tijdens gamescom, welke vandaag begint, meer te horen over deze game hebben we slecht nieuws.

The Order 1886 zal niet apart op gamescom aanwezig zijn. Mogelijk zien we wel dezelfde trailer als op E3 tijdens een traileroverzicht voor PS4. Dit meldt Sony Santa Monica op hun Twitter.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn breekt record

Afgelopen zondag heeft Final Fantasy XIV: A Realm Reborn het record gebroken voor meeste online gelijktijdige spelers in een open bèta. Maar liefst 150.000 gamers waren tegelijk aan het spelen.

Op zaterdag liet director Yoshida via Twitter al weten dat de servers het zwaar hadden en dat op dat moment er 120.000 spelers aan het gamen waren. Square Enix besloot daarom om twee extra servers te plaatsen in Japan, genaamd Typhon en Ultima.

Nog geen dag later liet Square Enix weten dat het record nogmaals gebroken was, toen waren er dus 150.000 spelers online.

Over de hoeveelheid spelers heeft men dus niet te klagen, maar Yoshida tweette wel dat er te weinig spelers in een ondersteunende rol speelden. Blijkbaar werd er te weinig als Marauder of Gladiator gespeeld.

Het vorige record stond op naam van Phantasy Star Online 2. Op 24 juli waren daar 107.259 spelers tegelijkertijd aan de gang met de open bèta.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn is vanaf volgende week te spelen op zowel PlayStation 3 als pc. Een PlayStation 4-versie is ook onderweg, maar een releasedatum is nog niet bekend.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (Foto: Square Enix)

Ralf Mackenbach weer vrijgezel

Ralf Mackenbach gaat weer als vrijgezel door het leven. De afstand tussen de 17-jarige zanger en zijn buitenlandse liefje bleek te groot om de relatie in stand te houden.

"Ze woont in het buitenland, waar ik haar ook heb ontmoet. Helaas is de afstand tussen ons te groot gebleken", legt hij dinsdag uit in De Telegraaf. "Het is gewoon jammer dat we te ver van elkaar wonen om er echt iets van te maken." Volgens hem is 'een goede vriendschap' voor nu het hoogst haalbare.

Mackenbach, die in oktober 18 jaar wordt, heeft echter genoeg bezigheden om zijn gedachten te verzetten. Zo komt zijn nieuwe single Disco Dude eraan. Daarnaast is de zanger begonnen aan zijn laatste jaar van het vwo.

'Trek paspoort pedo's in tegen kindersekstoerisme'

Om kindersekstoerisme tegen te gaan moet Nederland de paspoorten van pedoseksuelen met een hoge recidivekans intrekken. Dat schrijft Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld Corinne Dettmeijer in een dinsdag verschenen rapport.

De drempel om naar het buitenland te gaan om daar slachtoffers te maken is volgens Dettmeijer laag. De kans om daarvoor opgepakt en vervolgd te worden is in veel landen volgens haar verder klein. Een vliegticket is eenvoudig te boeken en het oprichten van een weeshuis of school is in veel ontwikkelingslanden bijzonder welkom, concludeert de rapporteur.

Dettmeijer inventariseerde in het rapport 'Barrières tegen kindersekstoerisme' de mogelijkheden om Nederlandse kindersekstoeristen aan te pakken en concludeerde dat beschikbare mogelijkheden beter moeten worden benut. Bij drugsdelinquenten wordt het paspoort al ingetrokken, maar deze optie zou minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ook moeten inzetten bij veroordeelde pedoseksuelen die een grote kans hebben weer de fout in te gaan, zo luidt het advies.

Verder is Dettmeijer ook voorstander van een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om een reisverbod voor deze groep pedoseksuelen in te stellen. "Het opleggen van zo'n reisverbod is echter alleen effectief wanneer ook op naleving wordt toegezien."

Van minstens 34 Nederlanders is nu bekend dat zij in het buitenland vastzitten of op borgtocht vrij zijn in verband met een zedendelict met kinderen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet altijd wordt ingelicht.

Scheiding Ratelband wellicht volgende maand rond

Emile Ratelband is volgende maand waarschijnlijk definitief gescheiden. De positiviteitsgoeroe hoopt dan de laatste zaken af te wikkelen met Moon, met wie hij in 2007 trouwde.

"In september worden de laatste zaken afgerond, tenminste als het in alle redelijkheid gaat", zegt hij dinsdag in De Telegraaf. "Moon kan van alles eisen, maar het moet wel reëel zijn. Volgens mij is ze zichzelf daar nu ook meer van bewust."

De twee hadden het flink met elkaar aan de stok. Moon beschuldigde Ratelband zelfs van mishandeling. Inmiddels praten ze weer met elkaar. "We zijn zelfs onlangs met de kinderen gaan eten in een pannenkoekenhuis."

FOK!filmblik: Hard Target (1993)

Vandaag gaan we voor een film die precies 20 jaar geleden in de bioscopen verscheen. Hard Target was de allereerste Hollywoodproductie die was geregisseerd door een Chinese regisseur. De spetterende actiefilm was namelijk het Amerikaanse debuut voor de legendarische John Woo, die in cult-kringen al naam had gemaakt met klassiekers als A Better Tomorrow, The Killer, Bullet in the Head en Hard Boiled.

Hard Target 1

Voor Hard Target werkte de regisseur met Sam Raimi, die door de filmmaatschappij was ingehuurd voor het geval Woo de klus niet aan zou kunnen. Raimi was echter al een groot bewonderaar van de Oosterse filmmaker en was er van overtuigd dat Woo zelfs op halve kracht meer zou kunnen presteren dan de meeste Amerikaanse filmmakers op volle kracht. Woo wou eigenlijk Kurt Russell in de hoofdrol, maar toen hij ontdekte dat de acteur al voor twee jaar bezet was ging hij in zee met Jean-Claude Van Damme.

Hard Target 2

Van Damme speelt de rol van Chance Boudreaux, een zeeman die een jonge vrouw genaamd Natasha Binder (Yancy Butler) weet te redden van een groepje tuig. Binder is op zoek naar haar vader die spoorloos is verdwenen en Boudreaux besluit om haar te gaan helpen. Al snel ontdekt hij dat Binder senior is vermoord door de excentrieke miljonair Emil Fouchon (Lance Henriksen), die mensenjacht heeft uitgeroepen tot een soort van sport. Met Boudreaux krijgt hij echter een prooi die zich van zich af weet te bijten.

Hard Target 3

John Woo baseerde zijn film op het korte verhaal The Most Dangerous Game van Richard Connell uit 1924. Het verhaal werd in 1932 ook al eens verfilmd. Hard Target werd in 74 dagen opgenomen in New Orleans en werd een succesvolle film voor de Aziatische cineast.

 

Matterhorn krijgt Amerikaanse release

De Nederlandse film Matterhorn gaat een release krijgen in Amerikaanse bioscopen. Arthousedistributeur Artsploitation kocht de film van regisseur Diederik Ebbinge aan en brengt de film in 2014 in de Verenigde Staten uit.

Eerder dit jaar ontving Matterhorn nog de publieksprijs op het IFFR in Rotterdam. Daarna werden prijzen gewonnen op andere filmfestivals. Meest in het oog springend is daarbij dat drie prijzen werden gewonnen in Moskou. De film werd bejubeld omdat een lans wordt gebroken voor homoseksualiteit, terwijl president Poetin onlangs juist wetten heeft aangenomen die homo’s verbieden hun geaardheid te propaganderen.

In het tragikomische Matterhorn wordt Fred gevolgd. Alleen levend en zonder zijn overleden vrouw en verdwenen zoon leunt hij op kerk, bus en aardappels-groente-vlees. Totdat Theo verschijnt, hij bij Fred intrekt en Fred Theo opnieuw probeert op te voeden.

Matterhorn is na Borgman de tweede Nederlandse film in korte tijd die een overzeese release tegemoet gaat zien. Onlangs werd Matterhorn op in Nederland op dvd uitgebracht.

Sagan wint eerste etappe in Colorado

Peter Sagan heeft de eerste etappe in de USA Pro Challenge gewonnen. De Slowaakse renner van Cannondale was na een rit over 97,6 kilometer met start en finish in Aspen de snelste in de sprint. De rittenkoers door de Amerikaanse staat Colorado duurt tot en met zondag.

Sagan toonde zich in de sprint te sterk voor de Belg Greg van Avermaet en de Amerikaan Kiel Reijnen. Tony Gallopin en Tejay van Garderen kwamen als nummers vier en vijf over de streep.

Chris Froome lijkt nog niet volledig hersteld van de festiviteiten en criteriums van de afgelopen maand. De winnaar van de Tour de France werd op een colletje van vierde categorie gelost uit het peloton.

De Bakker klopt Sijsling in Winston-Salem

Thiemo de Bakker heeft ten koste van Igor Sijsling de tweede ronde van het ATP-toernooi van Winston-Salem bereikt. De nummer 101 van de wereld won het Nederlandse onderonsje met 3-6, 6-4, 6-4. De Bakker drong via de kwalificaties door tot het hoofdtoernooi.

Sijsling en De Bakker stonden één keer eerder tegenover elkaar op ATP-niveau. Drie jaar geleden trok de huidige nummer 69 van de wereld op het gras van Rosmalen in drie sets aan het langste eind.

De Bakker speelt in de volgende ronde tegen de als negende geplaatste Oostenrijker Jürgen Melzer. Robin Haase bereikte eerder al de tweede ronde. Hij neemt het daarin op tegen de Tsjech Lukas Rosol (12).

'The Guardian moest harddisks vernietigen'

Agenten van de Britse geheime dienst GCHQ hebben erop toegezien dat een aantal harde schijven van The Guardian is vernietigd. Dat heeft hoofdredacteur Alan Rusbridger maandag gezegd in een stuk op de website van de Britse krant.

Twee medewerkers van GCHQ zagen in het kantoor van Rusbridger toe op het vernietigingsproces, aldus de hoofdredacteur. Waarom de harde schijven vernietigd moesten worden, zei hij niet, maar de actie moest mogelijk voorkomen dat geheime informatie in handen van 'Chinese spionnen' kwam.

Wanneer de GCHQ bij The Guardian langskwam is niet duidelijk, maar mogelijk was dat afgelopen maand. Het was 'een van de bizardere momenten in de lange geschiedenis van The Guardian', aldus Rusbridger. Volgens de hoofdredacteur werd er al weken druk uitgeoefend op de krant, die als eerste berichtte over de geheime informatie die door klokkenluider Edward Snowden is gelekt.

Kort na de eerste berichten over omvangrijke afluistermogelijkheden van de Amerikaanse geheime dienst NSA nam een 'hoge figuur bij de regering' contact op met de krant. Deze persoon zei de 'visie van de premier' te vertegenwoordigen en eiste de overdracht of vernietiging van Snowdens materiaal. Uiteindelijk werd zelfs gedreigd met juridische stappen, waarna Rusbridger besloot de GCHQ-medewerkers toegang te verlenen tot de kelder van het kantoor van de krant, in het noorden van Londen, waar de harde schijven kapot werden gemaakt.

Veel schade is er met de actie niet aangericht, aldus Rusbridger, omdat elders kopieën van de Snowden-bestanden worden bewaard. Berichtgeving wordt van buiten Groot-Brittannië vervolgd. Daar brengt ook de arrestatie van David Miranda, de partner van journalist Glenn Greenwald, geen verandering in. Greenwald is de verslaggever van The Guardian die de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden wereldkundig maakte. Miranda werd zondag op de luchthaven Heathrow aangehouden en negen uur ondervraagd. Zijn telefoon, laptops en usb-sticks werden daarbij in beslag genomen.

Amsterdam: kind vanaf 2,5 jaar naar school

De gemeente Amsterdam wil kinderen vanaf 2,5 jaar naar de basisschool sturen. Dat meldt de Volkskrant dinsdag. In het najaar komt de gemeente met een plan om peuterspeelzalen, voorscholen en reguliere kinderopvang samen te voegen tot een 'basisvoorziening' voor peuters van 2,5 tot 4 jaar. In de loop van dit schooljaar begint op tien scholen een proefproject.

Kinderen met een taalachterstand krijgen volgens het plan wekelijks recht op vier gratis dagdelen opvang van drie uur. Voor andere kinderen is dat twee gratis dagdelen. Volgens de bestaande regeling hebben zij recht op minstens tien uur voorschoolse educatie, die wordt betaald door de gemeente.

Amsterdam kent een relatief hoog aantal kinderen met een taalachterstand. Met ruim 6300 peuters valt bijna de helft van alle kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar in die categorie. Landelijk gaat het om 45 duizend peuters.

De opvang valt onder de verantwoordelijkheid van de basisschool en vindt in hetzelfde gebouw of in de buurt daarvan plaats. Als kinderen 4 jaar oud zijn, stromen ze door naar groep 1 van dezelfde school.

Het initiatief past bij de eerdere oproep van de vier grote steden om een einde te maken aan het verschil tussen commerciële kinderopvang en gesubsidieerde opvang. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht lieten eerder weten zelf de regie te willen over de voorschoolse educatie voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar.

'Hoogste leider Moslimbroeders Egypte gepakt'

De hoogste leider van de Moslimbroederschap in Egypte, Mohammed Badie, is dinsdag opgepakt. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd.

Badie werd dinsdag aangehouden in een appartement in het oosten van Caïro, waar de aanhang van de afgezette president Mohammed Morsi zes weken lang een zitdemonstratie hield. Ook Badies plaatsvervanger Khairat el-Shater is in hechtenis genomen. De twee zullen later deze maand voor de rechter verschijnen in verband met de dood van acht demonstranten bij het hoofdkantoor van de Broederschap in Caïro in juni.

Aanklacht Musharraf om aanslag Bhutto

Voormalig president van Pakistan Pervez Musharraf is dinsdag officieel aangeklaagd voor de moord op voormalig premier Benazir Bhutto. Musharraf ontkende in de rechtszaal iets met de moord te maken te hebben, liet zijn verdediging weten.

Bhutto kwam in 2007 in de stad Rawalpindi door geweervuur en een bomaanslag om het leven. Volgens justitie heeft Musharraf, destijds president, te weinig ondernomen om een aanslag op Bhutto's leven te voorkomen. De ex-president, die in 1999 na een militaire staatsgreep aan de macht kwam, is nu aangeklaagd voor moord en medeplichtigheid aan moord.

Het proces gaat op 27 augustus verder.


Nieuwsreportage over de aanslag op Bhutto

Meer anonieme tips over geweld

Bij de anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem zijn in de eerste zes maanden van dit jaar flink meer meldingen van geweldsdelicten binnengekomen dan in diezelfde periode een jaar eerder. Met name het aantal meldingen van mishandeling en straatroof liep op, maakte Meld Misdaad Anoniem dinsdag bekend.

Zo kwamen er 221 meldingen binnen over mishandeling en 102 over straatroof. Dat gaat om stijgingen van respectievelijk 68 en 64 procent ten opzichte van een jaar eerder.168 tips gingen over moord en doodslag.

Via het tipnummer 0800-7000 kwamen in de eerste zes maanden van dit jaar totaal 7750 anonieme meldingen binnen. Dat is een stijging van vijf procent ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de directeur van het meldpunt maken mensen vaker melding omdat ze verontwaardigd zijn over gewelddadige delicten. Ook resulteert media-aandacht rond mishandelingen in meer meldingen. Beelden van mishandelingen in Tilburg en Eindhoven in uitzendingen van opsporinsprogramma Bureau Brabant leverden ruim vijftig anonieme tips op.

FOK! wat een weer...Exit buien

Goedemorgen! Verspreid over het land vielen er gisteren zware regen- en onweersbuien. Met name in het noordoosten gaf dit plaatselijk flink wat overlast door de hevige regenval. In de ochtend vielen er ook in het zuidwesten flinke buien. Waar er geluksvogels zijn, zijn er ook pechvogels die het zonder enige bui van betekenis moesten doen. Een groot 'slachtoffer' die alleen maar een zwak regentje over zich heen kreeg was ik. Als buienliefhebber wil je toch de jackpot.

Enfin, we hebben de neerslag voorlopig weer gehad, en we schakelen nu weer over naar een droog weertype. Dat doen we bij steeds verder oplopende temperaturen. Vandaag zijn er flinke perioden met zon die worden afgewisseld met uitsmerende stapelwolkjes. Langs de kust vinden we de minste bewolking. Het kwik ligt vanmiddag tussen de 20 en 23 graden en er staat maar een zwakke tot matige westelijke wind.

Tot aan het weekend is het prima weer om buiten te zijn. Er is nog wel een mogelijkheid dat de temperaturen wat verder oplopen dan dat er nu staat aangegeven.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Rotterdam1
Moonkin was het afgelopen weekend in Rotterdam en maakte een uitgebreide reportage.

 Rotterdam2

Op deze foto's zien we het cruiseschip ' Rotterdam' die vertrok voor een lange reis.

 Rotter3

 Rotter4

Rotterdam vanaf het water: prachtig. 

Rotter5
Deze foto's zijn van de City-Races even verderop.

 Rotter6
Het was spectaculair!

Rotter7
Bedankt voor je prachtige reportage Moonkin!

 

 

Dijsselbloem belooft beperkte groei economie

Volgend jaar is er absoluut economische groei. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag tijdens een PvdA-bijeenkomst in Amsterdam. "Maar de jaarlijkse groei zoals we die in de jaren negentig hadden komt niet meer terug. En dat wil ik ook niet, want dat was geen duurzame groei."

Het Centraal Planbureau (CPB) maakte vorige week bekend dat de economie in 2014 met 0,75 procent groeit, maar in die raming is het nieuwe bezuinigingspakket van zes miljard euro nog niet meegenomen. Algemeen wordt aangenomen dat de nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen de economische groei remmen, maar Dijsselbloem rekent er op dat Nederland volgend jaar toch in de plus uitkomt. Volgens hem zijn het niet de bezuinigingen die de crisis hebben veroorzaakt of de economische groei tegenhouden.

Een van de grootste pijnpunten van de Nederlandse economie is de woningmarkt, zei de minister. Maar ook daar ziet hij lichtpunten. "Ik ga geen koopadvies geven of een oproep doen om geld uit te geven. Maar ik durf wel te zeggen dat dit geen ongunstige tijd is om een huis te kopen. De rente heeft zijn dieptepunt bereikt en gaat weer stijgen en de huizenprijzen lijken zich te stabiliseren."

De zes miljard euro aan bezuinigingen vindt Dijsselbloem 'slecht nieuws', maar ook als de PvdA niet met de VVD in een coalitie had gezeten had hij dit bedrag bezuinigt. Volgens de minister liggen de overheidsuitgaven volgend jaar 24 miljard euro hoger dan de inkomsten.

"De norm van drie procent begrotingstekort hebben we voor dit jaar en de facto ook voor 2014 al losgelaten. Maar we laten de overheidsfinanciën niet uit de hand lopen." Dijsselbloem werd niet concreet over welk deel van het pakket uit lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven zal bestaan. Volgens hem is de verhouding tussen bezuinigingen en lastenverzwaringen voor een groot deel een 'definitiekwestie'. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is er fel op gebrand dat de lastenverzwaringen niet meer dan een derde van het hele pakket zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1310
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
review
Doctor Who - Empire of Death: een iets te gemakkelijk, maar emotioneel einde van het seizoen
special
Random Pics van de Dag #1309
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
©FOK.nl e.a.