'Breiclub te gevaarlijk voor bibliotheek'

Clubs worden vaak van overlast beschuldigd. Voetbalclubs trekken tuig aan, motorclubs zijn crimineel en danceclubs draaien luide kutmuziek. Breiclubs daarentegen hebben een goede reputatie. Onterecht, zegt de gemeenteraad van het Britse Cramlington: de naalden van de lokale breiclub zijn een gevaar en ze maken te veel lawaai.

Breiclub Knit 'n' Natter komt al drie jaar lang eens per week samen. Ze breien dan kleren voor te vroeg geboren en zieke kinderen en ze breien oefenlichaamsdelen voor vroedvrouwen. De gemeenteraad was dolblij met de club en gaf hen een plaatsje in de bibliotheek van Cramlington.

Maar nu moeten ze stoppen. Cramlington heeft namelijk een nieuwe bibliotheek en daar is de club niet langer welkom: "Ze zeiden ons dat breinaalden gevaarlijke instrumenten zijn en dat ze tegen het gezondheids- en veiligheidsbeleid ingaan. Ze zeiden ook dat het komt doordat we te luidruchtig zijn."

Gemeenteraadslid Wayne Daley noemt de beslissing 'onnozel': "Het is ongelofelijk dat de gemeenteraad een groep die succesvol is en die de NHS [National Health Service, red.] helpt, straft door hen uit wat eigenlijk een gemeenschapsbibiliotheek is te gooien."

Daley wil dat de gemeente een nieuwe plek voor de breiclub vindt. De gemeenteraad heeft aangegeven dat de club door mag gaan in de bibliotheek, als ze zich opsplitsen in kleinere groepjes. Maar dat willen de ongeveer dertig leden van de club niet.