Kabinet wil toch wel met oppositie praten

Wat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) betreft is het kabinet nog steeds in gesprek met de oppositie. "Ik heb geen enkele afspraak afgezegd", zei hij maandagavond op een partijbijeenkomst in Amsterdam.

D66-leider Alexander Pechtold zei maandag dat Dijsselbloem hem vrijdag had gebeld om te melden dat het overleg over steun aan bezuinigingen van de baan is. Dijsselbloem weerspreekt dit.

"Pechtold heeft tegen mij gezegd dat met D66 niet te spreken valt als er geen 1,6 miljard euro naar onderwijs gaat. Dat geld heb ik niet. Vrijdag heb ik Pechtold gevraagd: 'klopt het dat wij nog geen nieuwe afspraak hebben om verder te praten?' Dat beaamde hij."

Dijsselbloem is niet bevreesd dat de plannen van het kabinet door de oppositie getorpedeerd worden in de Eerste Kamer. "Ik hoop dat we in constructieve sfeer het debat kunnen voeren."

De gesprekken die Dijsselbloem tot nu toe met Pechtold en CDA'er Sybrand Buma heeft gehad waren ook in constructieve sfeer, stelt de miniter. "Niemand zit in de politiek om de economie verder in de soep te laten draaien."