Ontsnapte gevangenen Indonesië weer gepakt

De Indonesische autoriteiten hebben de orde hersteld in een overvolle gevangenis in het westen van Indonesië nadat zondag onrust uit was gebroken. Dat hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt. De dertig gevangenen die tijdens het oproer de benen namen zijn bijna allemaal weer in de kraag gevat.

De onrust brak zondagmiddag uit in de Labuhan Ruku-gevangenis in het district Batubara toen een groep gevangenen van elders werd overgeplaatst. Een bewaker werd in elkaar geslagen en ongeveer dertig gedetineerden klommen over een muur en verdwenen. Andere gevangenen stichtten brand.

Inmiddels zijn 23 gevangenen alweer gepakt. Vier mensen hebben zich zelf gemeld bij de autoriteiten. "We roepen gevangenen die op de vlucht zijn op om zich over te geven", zei politiechef Japerson Sinaga. "We zullen niet aarzelen om hard in te grijpen om ze te dwingen de wet te gehoorzamen."

In de Labuhan Ruku-gevangenis is maar plaats voor driehonderd mensen, maar er zaten ruim 850 gedetineerden opgesloten. Een groot deel van de gevangenen wordt nu overgeplaatst, omdat driekwart van de gevangenis door de brand niet meer gebruikt kan worden.