Doodsbedreigingen om snor

Ser_Ciappelletto

Mensen met een vieze snor verdienen wellicht hoon, spot en sociale isolatie, maar doodsbedreigingen gaat te ver. Laat staan bij mensen met zo'n magnifieke snor als Malik Khan Afridi. Zijn bovenlip wordt gesierd door wel 75 centimeter aan haar. Afridi is iedere dag een half uur bezig met dat in punten te zetten die boven zijn hoofd uitsteken.

De Pakistaan ziet zijn snor dan ook als deel van z'n identiteit: "Ik voel me gelukkig. Als de snor gewoon is, geeft niemand me aandacht. Ik raakte gewend aan alle aandacht en ik vind het erg leuk." Een snor is een statussymbool in het Indiaase subcontinent. Wie kan hem dat nou misgunnen, zul je denken.

Het antwoord is zoals zo vaak: een groep haatbaarden. Het tuig van Lashkar-e-Islam neemt hun bijnaam wel héél serieus. Hoewel baarden volgens hen verplicht zijn, zijn snorren haram. Daarom hebben ze maar besloten om Afridi te terroriseren.

De relifundi's, die bondgenoten van de Taliban zijn, eisten 500 dollars 'beschermingsgeld', omdat Allah's wetten kennelijk niet gelden als er genoeg betaald wordt. Maar Afridi weigerde te betalen. Daarom ontvoerden ze hem totdat hij toezegde z'n snor te knippen.

Maar nu is zijn snor teruggegroeid, en debielen van Lashkar-e-Islam zijn weer boos. Hoewel Afridi zijn geboorteregio al ontvlucht is, kreeg hij nog steeds dreigtelefoontjes. Uit angst is hij maar helemaal vertrokken uit het noordwesten van Pakistan. Toch voelt hij zich nog niet veilig, maar hij peinst niet over het afscheren van zijn snor.

"Ik houd niet van roken, ik gebruik geen snuiftabak, noch drink ik alcohol," zegt de 45-jarige Afridi: "Dit is de enige keuze in mijn leven. Ik zou zelfs eten opgeven, maar niet de snor. Het is mijn leven. Geen deel van mijn leven, maar mijn volledige leven."

Het snorrenverhaal krijgt overigens nog een staartje. De overheid van zijn vroegere thuisregio Khyber betaalt 50 van de 150 dollar aan maandelijks onderhoud van de snor. De regio doet een kleine bijdrage aan opvallende snorren, als teken van dankbaarheid voor de 'dapperheid en mannelijkheid die met zulke gezichtsbeharing wordt geassocieerd'.