Achttien ambassades en consulaten VS weer open

anoniem_22072019025900

Achttien van de negentien Amerikaanse ambassades en consulaten in het Midden-Oosten en Afrika die vanwege een terreurdreiging waren gesloten gaan zondag weer open. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. De ambassade in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, blijft gesloten.

In een verklaring die vrijdagnacht werd uitgegeven staat niet waarom de werkzaamheden bij de ambassades en consulaten worden hervat. Woordvoerder van het ministerie Jen Psaki zei slechts dat de ambassade in Sanaa dicht blijft omdat er nog altijd sprake is van een terreurdreiging, afkomstig van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP).

De negentien ambassades en consulaten waren sinds zondag gesloten, omdat uit onderschepte communicatie tussen hoge leden van Al-Qaida bleek dat een grote terreuraanval werd gepland. Een andere dreiging leidde er donderdag toe dat het Amerikaanse consulaat in Lahore in Pakistan werd gesloten. Die ambassade blijft voorlopig ook gesloten.

In het voorjaar zei Obama nog dat Al-Qaida 'een schaduw' van zichzelf was geworden en dat de leiding van de terreurorganisatie was 'gedecimeerd'. Vrijdag ging Obama hier op een persconferentie op in. Hij verklaarde het in het voorjaar slechts te hebben gehad over de 'kern van Al-Qaida'. "Het klopt dan ook als ik zeg dat het strikt georganiseerde en relatief gecentraliseerde Al-Qaida dat ons op 11 september 2001 aanviel uiteengevallen is, zwak is en weinig operationele capaciteit heeft. Het klopt ook dat regionale takken, zoals AQAP een bedreiging kunnen vormen, dat die met een bomauto op een ambassademuur in kunnen rijden en mensen kunnen doden."