Zelfverzekerder achter stuur door vroege rijles

anoniem_22072019025900

Jongeren die als ze 16,5 jaar zijn beginnen met rijlessen denken dat zij daarmee een zelfverzekerder en een veiliger bestuurder worden. Dat hebben ze aangegeven in een studie naar de effecten van het project 2toDrive, meldt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

In november 2011 ging in Nederland de zesjarige proef 2toDrive van start. Deelnemers aan de proef kunnen als ze 16,5 jaar zijn beginnen met een rijopleiding en het theorie-examen. Zodra ze 17 jaar zijn, mogen ze rijexamen doen. De jongeren die slagen, mogen tot ze 18 jaar zijn alleen de weg op onder begeleiding van een ervaren bestuurder.

Om te kijken of door deze aanpak minder jongeren betrokken raken bij een ongeval, voert de SWOV een onderzoek uit, waarvan de eindresultaten in 2017 worden verwacht. Voor het eerste deel van dit onderzoek hebben 1474 jongeren een online vragenlijst ingevuld.

Daaruit blijkt dat jongeren die met 2toDrive meedoen of willen meedoen, het belangrijk vinden dat ze direct nadat ze 18 jaar zijn geworden zelfstandig kunnen autorijden en dat ze ook vóór die tijd een auto mogen besturen. Andere belangrijke redenen om met de proef mee te doen zijn dat ze daarmee volgens hen een zelfverzekerder en een veiliger bestuurder worden, aldus SWOV.