Porte wil kopmanschap Sky in Giro

Boris (borisz)

Richie Porte is klaar om volgend jaar in de Giro d'Italia als kopman te fungeren voor Team Sky. Dat vertelde hij Cyclingnews zaterdag. "Dat is zeker zo gepland, maar we zijn pas net klaar met de Tour dus hebben er nog niet veel aandacht aan besteed", zei de Australiër.

Porte won dit jaar Parijs-Nice en hielp Chris Froome aan zijn tourwinst. "Het zou fijn zijn om me volgend jaar op zo'n doel te kunnen richten en meer verantwoordelijkheid op me te nemen", zegt hij over het beoogde kopmanschap in de Giro. Drie jaar geleden droeg de 28-jarige renner al enkele dagen de roze leiderstrui en werd hij uiteindelijk zevende. Hij won destijds de witte trui.

De Australiër vindt Parijs-Nice vergelijkbaar met de Giro. "Ik weet dat dat acht dagen duurt en niet drie weken", zegt hij over de Franse koers. "Maar het doel is in principe hetzelfde. Je probeert uit de problemen te blijven. Ik denk dat ik dit seizoen heb laten zien dat ik goed kan presteren als ik de kans krijg."

Dit jaar was Bradley Wiggins de kopman voor Sky in de Giro. De Britse tourwinnaar stelde echter zwaar teleur en viel geblesseerd uit. Porte liet de ronde aan zich voorbijgaan.