Koeweitse islamlobby actief in Amsterdam

Koeweit stuurt twee Amsterdamse moskeebestuurders maandelijks duizend euro om in Nederland de islam te promoten. Uit hun aanstellingsbrieven blijkt ook dat ze Koeweits belangen moeten dienen, schrijft Het Parool, dat de brieven in bezit heeft.

De moskeebestuurders zijn volgens de brieven aangesteld door de directeur buitenlandse zaken van het ministerie van islamitische zaken in Koeweit, Walid al-Anmar. Hij bevestigt in de krant dat hij met twee bestuurders van de Blauwe Moskee, Yassin Elforkani en Jacob van der Blom, een overeenkomst heeft. Ook met een derde Nederlandse ingezetene zou hij een overeenkomst hebben.

De drie zijn of waren bestuurslid van Europa Trust, eigenaar van de Blauwe Moskee. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei vorige maand in antwoord op raadsvragen geen signalen te krijgen dat Koeweit zich inhoudelijk met de moskee bemoeit. Een topambtenaar van het ministerie in Koeweit, Mutlaq al-Qarawi, stelt volgens de krant echter de leiding te hebben. Hij zou om de twee of drie maanden naar Amsterdam komen om te vergaderen en iedere twee weken een verslag krijgen van vergaderingen waar hij niet bij is.

In de aanstellingsbrief staat dat de bestuurders in ruil voor de vergoeding verslag moeten doen van hun zendingsactiviteiten en alles wat bijdraagt aan de promotie van de islam. Ook moeten zij het belang van de staat Koeweit in internationale kringen bevorderen.

Elforkani wijst er in de krant op dat de brief niet door hem is ondertekend, maar in de brief wordt ook niet om een handtekening gevraagd. Elforkani zegt verder alleen een onkostenvergoeding te krijgen. Een beloning zou niet nodig zijn omdat hij uit zichzelf al de islam wil verspreiden.

De PVV heeft in een reactie op het artikel Kamervragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA). De partij vindt dat de Blauwe Moskee moet worden gesloten en de ambassadeur van Koeweit moet worden uitgewezen.