Rwanda staat oppositiepartij toe

anoniem_22072019025900

De Rwandese regering heeft de oppositionele Democratische Groene Partij gelegaliseerd. De partij, onder leiding van Frank Habineza streed al vier jaar lang voor officiële erkenning.

In een verklaring zei Habineza dat het nog niet zeker is of de partij mee kan doen aan de parlementsverkiezingen die voor 16 september gepland staan. De deadline voor registratie is maandag. De partij heeft de kiescommissie gevraagd om de deadline te verplaatsen.

"Als we niet mee kunnen doen, dan gaan we ons voorbereiden op de presidentsverkiezingen van 2017", aldus Habineza. "Maar al met al is het een belangrijke stap richting het democratiseringsproces van Rwanda. We hebben vier jaar lang moeite gedaan om de partij geregistreerd te krijgen. De partij werd officieel op 14 augustus 2009 opgericht en het is een zware tijd geweest."

Rwanda kent diverse politieke partijen, maar de meeste partijen zijn trouw aan het Rwandees Patriottisch Front van president Paul Kagame. De partij van Habineza wordt gezien als een echte oppositiepartij.