FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 januari 2013

Suk verruilt Groningen voor Portugal

Marítimo Funchal is de nieuwe club van Hyun-Jun Suk. De Zuid-Koreaanse aanvaller kwam bij FC Groningen nauwelijks meer aan spelen toe en mocht zodoende uitkijken naar een nieuwe werkgever.

Suk zal woensdag zijn eerste training afwerken bij Marítimo. Dit liet de Portugese club via hun website weten. De 21-jarige Suk is de derde speler met een verleden bij FC Groningen die aan de slag gaat bij de Portugese middenmoter. Arvid Smit en Antoine van der Linden gingen de Aziaat voor.

Met zijn overgang naar de Portugese competitie komt een einde aan een weinig succesvol verblijf van Suk bij Groningen. Hij kwam in 2011 transfervrij over van Ajax, maar wist nooit een basisplaats te veroveren bij de Trots van het Noorden.

Omzet Google voor het eerst boven 50 miljard

Internet- en technologiegigant Google heeft vorig jaar voor het eerst in zijn bijna 15-jarig bestaan meer dan 50 miljard dollar omzet behaald. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. "Geen slechte prestatie in slechts anderhalf decennium", zei topman Larry Page.

Over heel 2012 haalde Google 50,2 miljard dollar aan inkomsten binnen, tegen 37,9 miljard dollar een jaar eerder. Onder de streep bleef 10,7 miljard dollar over, een miljard meer dan in 2011.

De winst in het vierde kwartaal bedroeg 2,89 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 2,71 miljard dollar. De omzet groeide met 36 procent tot 14,4 miljard dollar. "Een sterk laatste kwartaal", aldus Page.

Omzet Google voor het eerst boven 50 miljard
Omzet Google voor het eerst boven 50 miljard (Foto: ANP)

Modolo klopt Cavendish in San Luis

Sacha Modolo is de winnaar geworden van de tweede etappe in de Ronde van San Luis. De Italiaanse wielrenner bleef op Argentijnse bodem in de massasprint klassementsleider Mark Cavendish en de Australiër Leigh Howard voor.

De tweede etappe was een 171 kilometer lange rit van Tilisarao naar Terraza del Portezuelo. Net als gisteren mondde de etappe uit in een massasprint. Door de etappezege nam Modolo de leiderstrui over van Cavandish.

Oud-AZ'er Pocognoli naar Hannover 96

Sébastien Pocognoli verruilt per direct Standard Luik voor het Duitse Hannover 96. De oud-speler van AZ speelde sinds 2010 bij het Belgische Standard en was een vaste waarde in het team. Maar de 25-jarige verdediger verkast nu naar de nummer elf van de Duitse Bundesliga.

Pocognoli speelde tussen 2000 en 2002 al in de jeugd bij Standard Luik, waarna hij de overstap maakte naar Racing Genk. In 2004 maakte hij zijn debuut voor die club en bleef er tot 2007. De drie jaar daarna speelde hij in de Eredivisie bij AZ, waarna hij dus weer naar Standard ging.

Bij Hannover 96 komt hij een oud-ploeggenoot tegen in de vorm van de Braziliaanse verdediger Felipe. Hij bewandelde afgelopen zomer al dezelfde weg als Pocognoli nu doet. Hannover is nog actief in de Europa League en is daarin gekoppeld aan Anzhi Makhachkala.

V-raad veroordeelt raketproef N-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Noord-Koreaanse raketlancering van december dinsdag unaniem veroordeeld. In een resolutie zijn tegelijk nieuwe sancties afgekondigd tegen de Noord-Koreaanse dienst voor ruimtevaart.

De raketlancering wordt door het buitenland gezien als een dekmantel om ballistische raketten te ontwikkelen die kernwapens kunnen dragen. De raad herhaalt in de resolutie zijn eis dat Noord-Korea stopt met lanceringen en zijn atoomprogramma 'volledig en op een verifieerbare en onomkeerbare wijze' laat varen.

Opvallend is dat ook China de resolutie heeft aanvaard en voor het eerst sinds vier jaar met uitbreiding van het sanctieregime tegen Noord-Korea heeft ingestemd. Over de tekst van de resolutie heeft Washington in het weekeinde met Beijing onderhandeld.

[Upd] Tsjechisch talent (15) in 2014 naar Ajax

Volgens Ajax-watcher Mike Verweij van De Telegraaf is het de Amsterdammers gelukt om het Tsjechische talent Vaclav Cerny aan te trekken. De 15-jarige linksbuiten zou volgens Verweij vandaag nog een contract ondertekenen bij Ajax.

Het is niet duidelijk hoe dit in combinatie zit met de regel dat spelers pas hun zestiende een contract mogen ondertekenen. Cerny werkte afgelopen zomer een stage af bij Ajax en liet een sterke indruk achter, wat nu in een contract is geresulteerd.

Update 23.05 uur:

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Vaclav Cerny, een vijftienjarige Tsjechische aanvaller. De jeugdspelers werd geboren op 17 oktober 1997 in Pribram, Tsjechië. De linksbenige buitenspeler is afkomstig van FK Pribram en zal vanaf 2014 deel gaan uitmaken van de jeugdopleiding van de Amsterdammers.

Mansveld niet onder indruk van belofte AnsaldoBreda

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) is niet onder de indruk van de belofte die de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda dinsdag deed. Guiseppe Marino, de tweede man van het bedrijf dat de Fyra-trein leverde, zei dinsdag dat de problemen met de geplaagde hogesnelheidslijn binnen een paar dagen zijn opgelost.

"Daar ben ik niet van onder de indruk", zei Mansveld dinsdagavond in Nieuwsuur in reactie op de geruststelling. "Ik wil eerst weten of het daadwerkelijk het geval is."

Mansveld wilde niet vooruitlopen op het eventueel annuleren van de deal die is gesloten met AnsaldoBreda, maar sloot de optie ook niet uit. "Eerst wil ik dat er zo snel mogelijk een optimaal alternatief komt voor de reiziger."

De Fyra werd vorige week uit de dienstregeling gehaald, omdat de trein niet bestand bleek tegen het winterweer. De trein werd echter al sinds de ingebruikname in december geplaagd door vertragingen, storingen en uitval.

'Trainer Olympiakos betrapt met voorzittersvrouw'

Leandro Jardim werd zaterdag verrassend op staande voet ontslagen door Olympiakos. De reden zou zeer pikant zijn. Olympiakos staat na achttien wedstrijden aan kop in de Griekse competitie met een straatlengte voorsprong op de rest. Na vijftien zeges en drie gelijkspellen is de voorsprong maar liefst dertien punten op de eerste belager PAOK Saloniki.

De Portugese trainer werd zaterdag toch op non-actief gesteld met als officiële reden een 'te defensieve speelstijl'. 41 goals in achttien duels bewijzen toch het tegendeel. Daarom gingen er geruchten over de echte reden van het ontslag. Jardim zou het volgens Portugese media hebben aangelegd met Jelene Trojanske, de vrouw van voorzitter Sokratis Kokkalis. De opvolger van Jardim bij Olympiakos is oud-doelman Antonios Nikopolidis, 90-voudig international en Europees kampioen met Griekenland in 2004.

PSV wil Manolev alleen verkopen

Stanislav Manolev zal niet naar Fulham verkassen. De ploeg van trainer Martin Jol wilde de Bulgaarse rechtsback op huurbasis overnemen, maar Voetbal International weet te melden dat de Eindhovense ploeg de Bulgaar alleen wil verkopen.

Manolev wil graag bij PSV vertrekken, aangezien hij niet in de plannen van Dick Advocaat voor komt. Fulham heeft inmiddels de aandacht verlegd naar Vasilis Torosidis, speler van Olympiakos. Zaakwaarnemer Mino Raiola zal zodoende zijn zoektocht naar een nieuwe club voor Manolev moeten vervolgen.

Manolev, die inmiddels aan zijn vierde seizoen voor PSV bezig is en tot nu toe 76 competitieoptredens achter zijn naam heeft, heeft nog een contract tot de zomer van 2014. Sinds de komst van Advocaat maakt Manolev nauwelijks speelminuten meer. Dit seizoen maakte hij slechts tweemaal zijn opwachting.

De kans is wel aanwezig dat Manolev komend weekend zijn derde competitiewedstrijd van het seizoen kan spelen. Achter de naam van Atiba Hutchinson staat momenteel een vraagteken.

[League Cup] Stuntploeg Bradford City finalist

Bradford City beleeft nog steeds een jongensdroom. De vierdeklasser plaatste zich voor de League Cup-finale op Wembley ondanks een verlies tegen Aston Villa.

De thuisploeg moest een 3-1 nederlaag in het eerste duel goedmaken. Villa begon de wedstrijd goed met Christian Benteke in de hoofdrol. De Belgische spits kreeg in het eerste kwartier al een aantal kansen. Maar hij miste twee kopballen en tussendoor kon ploegmaat Gabriel Agbonlahor zijn voorbereidende werk niet afronden.

Eindelijk Benteke
Halverwege de eerste helft kon Benteke dan toch juichen. Joe Bennett stuurde hem richting doel en Benteke schoof de bal simpel met de binnenkant voet in het doel. Vier minuten later leek Stephen Ireland de 2-0 te maken op aangeven van opnieuw Bennett, maar hij werd terecht afgevlagd voor buitenspel.

Bradford verrast opnieuw
Bradford kwam er weinig aan te pas, maar stond door de 3-1 thuiszege nog wel virtueel in de finale. Tien minuten na rust kwam Bradford zelfs nog dichter bij de finale. Ron Vlaar liet James Hanson vrij, die zo de 1-1 mocht binnenkoppen.

Hanson kon zeven minuten later de wedstrijd definitief in het slot gooien. Zavon Hines zette hem volledig vrij op vijf meter van het doel, maar Hanson miste jammerlijk. Even later was invaller Garry Thompson nog dichter bij de voorsprong, maar hij krulde de bal op de lat.

Villa te laat
Andreas Weimann - doelpuntenmaker in Bradford - viel nog in bij Aston Villa en vlak voor tijd scoorde hij op aangeven van mede-invaller Darren Bent de 2-1. Maar voor Villa was het te laat, dat ondanks de winst ten onder gaat aan Bradford City.

Op naar Wembley
Bradford speelt daarom op 24 februari de finale van de League Cup op Wembley. De tegenstander heet dan Swansea City of Chelsea. Swansea won het eerste duel met 2-0 en speelt woensdag thuis tegen Chelsea de return.

Zeven nieuwe tips over aanslag Waalre

De politie heeft de afgelopen week zeven nieuwe tips binnengekregen over de aanslag op het gemeentehuis in Waalre. De tips worden momenteel onderzocht, meldt de politie dinsdagavond in het programma Opsporing Verzocht.

Bij de aanslag op het gemeentehuis op 8 juli reden twee auto's 's nachts het gebouw binnen. Vervolgens werd brand gesticht. Het historische pand brandde grotendeels uit en de schade liep in de miljoenen euro's.

Vorige week maakte de politie bekend dat na het tonen van de bewakingsbeelden al zes tips waren binnengekomen. Deze week kwamen daar nog zeven bij.


Zeven nieuwe tips over aanslag Waalre (Foto: Novum)

Sampdoria-voorzitter Garrone (76) overleden

Op 76-jarige leeftijd is Ricardo Garrone, voorzitter van Sampdoria, overleden. Garrone, die morgen 77 zou worden, leed aan een agressieve vorm van longkanker.

Garrone werd voorzitter in 2002, toen Sampdoria in de Serie B speelde. Een jaar later promoveerde het naar de Serie A. Het beste resultaat onder Garrone was een vierde plaats in het 2009-2010.

Naast voorzitter was Garrone ook ondernemer. Hij was de zoon van Edoardo Garrone, stichter van de petroleumgigant ERG. Van 1963 tot 2003 stond hij aan het hoofd van het bedrijf dat ook zestien jaar lang, tot 2011, shirtsponsor was van Sampdoria.

[Upd] Netanyahu claimt overwinning via Facebook

Exitpolls geven aan dat de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu samen met haar rechtse en religieuze bondgenoten een nipte meerderheid hebben behaald in de Israëlische parlementsverkiezingen.

Likud behaalde 31 zetels, veel minder dan vooraf op grond van de peilingen werd verwacht. Samen met haar bondgenoten zou Likud echter net aan een meerderheid komen in de Knesset, die 120 zetels telt.

De grootste verrassing was de gematigde Yesh Atid van Yair Lapid, die negentien zetels in de wacht sleepte. Lapid zou daarmee kunnen kiezen voor een rol als oppositieleider, of een plaats in de regering. Netanyahu's campagneleider, Gideon Saar, zegt te hopen op een brede coalitie.

Update 22.25 uur
Premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdagavond de overwinning van de Israëlische parlementsverkiezingen opgeëist. Uit de eerste exitpolls blijkt dat hij met een rechtse regering op een nipte meerderheid kan rekenen in het parlement.

"Volgens de exitpolls is het duidelijk dat de Israëli's willen dat ik blijf dienen als premier en dat ik een brede coalitie vorm", meldde Natanyahu, de lijstrekker van de rechtse Likud-partij, op zijn Facebook-pagina. 

Parijs stuurt recordaantal illegalen weg

Frankrijk heeft vorig jaar 36.822 illegale buitenlanders het land uit gezet. Dit is het hoogste aantal ooit in één jaar. Er is sprake van een stijging van 11,9 procent ten opzichte van 2011.

Dit hebben Franse media dinsdag gemeld op gezag van minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls. Het was een van de prioriteiten van de vorige president, Nicolas Sarkozy, om een streng immigratiebeleid te voeren. Het aantal uitzettingen was dan ook vooral hoog in de maanden voordat de socialist François Hollande in mei zijn intrek nam in het Elysée-Paleis.

Project X Zone deze zomer in Europa

Het strategische rollenspel Project X Zone verschijnt deze zomer in Europa voor Nintendo 3DS. Dat heeft uitgever Namco Bandai bekendgemaakt. Het van origine Japanse spel is uniek omdat het tot stand is gekomen door een samenwerking tussen de Japanse gamebedrijven Namco Bandai, SEGA en Capcom.

Door de samenwerking bevat Project X Zone in totaal vijftig speelbare personages uit 29 verschillende gamereeksen van alle drie de uitgevers. Onder meer Jin en Xiaoyu uit de vechtreeks Tekken, Cyrille uit de Shining Force-serie en Mega Man X en Zero moeten voorkomen dat een kwade kracht de wereld overneemt.

Spelers hebben de controle over een personage en twee handlangers. Die kunnen elkaar ondersteunen bij het uitvoeren van krachtige aanvallen. Ook kunnen de handlangers zorgen voor een extra verdediging tegen vijandelijke aanvallen.

'School weinig op de hoogte van pesten'

Scholen en docenten spreken te weinig over pesten. Ze vinden het een ongemakkelijk onderwerp dat ze liever mijden. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Docenten hebben vaak moeite om pestgedrag in de klas te signaleren. Ook zijn ze terughoudend om het pesten aan te pakken. Daarnaast ervaren ouders en gepeste kinderen 'dat zij met klachten over pestgedrag van het kastje naar de muur worden gestuurd'.

Dekker presenteert in maart zijn plannen om pesten terug te dringen. Het onderwerp kwam eind vorig jaar hoog op de politieke agenda te staan na de zelfmoord van twee jongeren die gepest werden.

Federer laat DC-ontmoeting schieten

Roger Federer heeft bedankt voor de eerste ronde van de Davis Cup. Daarin neemt Zwitserland het dan op tegen titelverdediger Tsjechië.

De Zwitser is niet de enige topspeler die heeft afgezegd voor de landenwedstrijd. Ook Juan Martin del Potro (Argentinië) en David Ferrer (Spanje) laten de eerste ronde aan zich voorbij gaan. Novak Djokovic heeft wel toegezegd van de partij te zijn. Hij neemt het met Servië dan op tegen België. De rest van de Servische ploeg bestaat uit Janko Tipsarevic, Viktor Troicki en Nenad Zimonjic. De Belgen treden aan met David Goffin, Steve Darcis, Olivier Rochus en Ruben Bemelmans.

Automobilist overlijdt na botsing met trein

Een 21-jarige man uit Zwolle is dinsdag om het leven gekomen nadat zijn auto werd geschept door een trein. Het ongeluk vond rond 17.15 uur plaats op de overweg Gemeenteweg in Staphorst. Dat meldt de politie.

De bestuurder van de auto passeerde een andere automobilist, die voor de dichte spoorbomen stond te wachten. Nadat een trein was gepasseerd stak de man over. Er bleek echter nog een tweede trein aan te komen. Hij werd aangereden en overleed ter plekke.

Door het ongeval was er enige uren geen treinverkeer mogelijk tussen Zwolle en Meppel.

Olympus Has Fallen-trailer

Die Hard in het Witte Huis, dat is misschien wel de beste manier om Olympus Has Fallen te beschrijven op basis van de trailer die vandaag uitkwam. Gerard Butler als ex-veiligheidsagent Mike Banning schopt de kont van een stel gijzelnemers die de President (Aaron Eckhart) onder schot hebben. Explosieve actie gegarandeerd.

De film wordt geregisseerd door Antoine Fuqua (Training Day) en heeft nog een aantal bekende namen te bieden naast Butler en Eckhart. Wat te denken van Morgan Freeman, Angela Bassett, Dylan McDermott, Ashley Judd en Melissa Leo. 

De film gaat 18 april in première in Nederland.

Beyoncé playbackte tijdens beëdiging Obama

Beyoncé heeft maandag het volkslied niet live gezonden tijdens de beëdiging van de Amerikaanse president Barack Obama. Dat vertelt Kristen Dubois, woordvoerster van de US Marine Corps Band, aan Sky News. De US Marine Corps Band treedt traditiegetrouw op tijdens presidentiële inauguraties.

Volgens Dubois neemt iedere artiest voor het evenement een versie op, om op terug te kunnen vallen. De woordvoerster vertelt dat Beyoncé op het laatste moment toch besloot te playbacken. De reden is niet bekend.

Het zou de eerste keer zijn dat het volkslied tijdens een Amerikaanse inauguratie niet live ten gehore werd gebracht. De andere artiesten hebben volgens Dubois tijdens het evenement wel live gezongen. Ook onder anderen Kelly Clarkson en James Taylor gaven een optreden.

[AC] Uitslagen en stand Groep D

Vanavond werden tijdens de African Cup of Nations ook in Groep D de eerste groepswedstrijden afgewerkt. Ivoorkust nam het op tegen Togo, terwijl Tunesië het opnam tegen Algerije. Hieronder de uitslagen en tussenstand in Groep D.

Ivoorkust - Togo 2-1
Ivoorkust is de Afrika Cup dinsdag begonnen met een benauwde 2-1 zege op Togo. Gervinho werd in de 88e minuut de matchwinnaar door van dichtbij raak te schieten. De Oranje Olifanten waren via Yaya Touré al na zes minuten op voorsprong gekomen, maar in de blessuretijd van de eerste helft maakte Jonathan Ayité gelijk namens Togo.

Ivoorkust begon zonder 'Nederlandse' inbreng. Salomon Kalou viel na een uur in en werd drie minuten later gevolgd door Cheik Tioté. Ruim een kwartier voor tijd kreeg ook eredivisietopscorer Wilfried Bony nog speeltijd.


Ivoorkust wint dankzij Gervinho van Togo (Foto: Novum)

Tunesië - Algerije 1-0
Tunesië is de Afrika Cup goed begonnen. In blessuretijd won het de eerste groepswedstrijd verrassend van buurland Algerije. Algerije was in de eerste helft de betere ploeg en vertrouwde vooral op Valencia-vleugelspeler Sofiane Feghouli. Na twintig minuten had hij de eerste grote kans voor Algerije, maar zijn vrije trap kwam niet in de buurt van het Tunesische doel.  Even later omspeelde Foued Kadir zijn tegenstander Bilel Ifa, maar zijn schot belandde in de handen van de Tunesische goalie Moez Ben Chrifia.

Na een half uur spelen kreeg Algerije veruit de grootste kans van de eerste helft. Feghouli omspeelde zijn man en gaf voor op Islam Slimani, maar zijn kopbal spatte uiteen op de lat. In de tweede helft kwam Tunesië meer aan aanvallen toe, maar tot grote kansen leidde dat niet. Na 73 minuten was het Algerije dat een penalty claimde nadat Feghouli naar de grond werd gebracht, maar de Gambiaanse arbiter Bakary Papa Gassama wilde er niet aan.

Twee minuten later kreeg Tunesië de grootste kans op een goal. Invaller Oussama Darragi stuurde Hamdi Harbaoui diep, maar oog in oog met de doelman struikelde hij over de bal. De wedstrijd leek op 0-0 af te stevenen. Maar in de eerste minuut van blessuretijd kreeg Youssef Msakni de bal op twintig meter van het doel. Hij kapte naar zijn rechtervoet en draaide de bal knap in de verre kruising.

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Ivoorkust 1 1 0 0 3 2-1
2. Tunesië 1 1 0 0 3 1-0
3. Algerije 1 0 0 1 0 0-1
4. Togo 1 0 0 1 0 1-2

Nummers één en twee naar kwartfinales

Verdachten schilderijenroof zijn Roemenen

De drie mannen die in Roemenië zijn aangehouden in verband met de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal, zijn Roemenen. Dat bevestigde de politie Rotterdam-Rijnmond dinsdagavond.

Op 16 oktober drongen twee mannen de Kunsthal binnen aan de zijde van het Museumpark. Ze namen zeven zeer kostbare schilderijen mee, waaronder werken van Claude Monet, Pablo Picasso en Henri Matisse.

Bij de aanhouding van de drie Roemenen zijn geen doeken teruggevonden. De politie liet ook weten dat het drietal is aangehouden in een lopend Roemeens onderzoek en niet op verzoek van de Rotterdamse politie.

James Franco wil American Tabloid verfilmen

James Franco heeft het plan opgevat de roman American Tabloid van James Ellroy te verfilmen. "Het is nog niet helemaal rond", zegt de filmmaker tegen de Amerikaanse muziekzender MTV. "We zijn nog maar net begonnen, je krijgt een scoop."

In American Tabloid uit 1995 raken drie Amerikaanse agenten betrokken bij het onderzoek naar de moord op president John F. Kennedy. Het boek wekte al eerder de interesse van Hollywood. Zowel Bruce Willis als Tom Hanks hebben geprobeerd het boek te verfilmen, maar geen van beiden kreeg het project van de grond.

De 34-jarige Franco is binnenkort te zien als Playboy-topman Hugh Hefner in het drama Lovelace. Daarnaast regisseerde hij het drama Interior. Leather Bar, waarin hij ook een hoofdrol speelt. Beide films gaan in première tijdens het Sundance Film Festival.


James Franco wil American Tabloid verfilmen (Foto: Novum)

Minecraft meer dan 20 miljoen keer verkocht

Jens Bergensten, een ontwikkelaar van Minecraft, heeft even geleden op twitter heuglijk nieuws gemeld: "About 10 hours ago, Minecraft (PC) hit 9,000,000 sold copies! Which should bring the total for all platforms to... 20 million?"

Bergensten zei ook dat Minecraft Pocket Edition 7,3 miljoen keer is verkocht en Minecraft: Xbox 360 Edition bijna 4,5 keer over de digitale toonbank ging.

De volgende update, versie 1.5, komt deze maand nog uit.

Minecraft sunny

Proef om gestolen auto's eerder terug te vinden

Om gestolen auto's sneller te traceren moet het kenteken twee uur na melding van de diefstal zowel nationaal als internationaal geregistreerd staan als gestolen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf dinsdag het startschot voor een proef hiertoe, meldt zijn ministerie.

Veel auto's die worden gestolen zijn binnen enkele uren het land uit. Momenteel kost het gemiddeld vijf dagen voordat de diefstal van een auto is doorgevoerd in internationale systemen.

Door nauwere samenwerking tussen verzekeraars, politie en de RDW moeten meldingen sneller worden verwerkt en daders eerder gepakt worden. De proef begint op 1 februari in de politieregio Brabant Oost.

Als het experiment een succes is, wordt de aanpak landelijk ingevoerd. De verwachting is dat dan wekelijks tien gestolen voertuigen meer worden teruggevonden dan nu het geval is. Jaarlijks worden in Nederland zo'n dertigduizend voertuigen gestolen. Een derde daarvan wordt teruggevonden.

Mama laat kids sterven voor seks

De politie van Fort Myers, in de Amerikaanse staat Florida, heeft vorige week ene Heather Lynn Jensen opgepakt. De 24-jarige vrouw uit Colorado heeft eind vorig jaar haar kinderen laten stikken in de auto. Moederlief had het namelijk te druk met een vrijpartij in een andere auto.

In de vroege avond van 27 november vorig jaar keerde Jensen na de seks terug naar haar auto. De twee jaar oude William ademde echter niet meer, waarop de jongedame het alarmnummer belde. Ook het twee jaar oudere broertje van William, Tyler, was bewusteloos.

Volgens de ambulancebroeders deed Jensen nogal vaag over het gebeuren. Ze verklaarde haar kinderen slechts tien minuten alleen te hebben gelaten om een sigaret te roken. Helaas bleek William al overleden, zijn broertje overleed enige tijd later in het ziekenhuis.

Na de tragische dood stelden de autoriteiten een onderzoek in. Hieruit bleek dat de jonge moeder had gelogen. De milf bleek een intiem onderonsje te hebben gehad met een andere man, in de auto op het parkeerterrein van een skihal. Ze moet haar kinderen zeker anderhalf uur alleen hebben gelaten.

Hoewel onderzoekers eerst uitgingen van koolstofmonoxidevergiftiging als doodsoorzaak, zijn ze daar nu van teruggekomen. Uit het autopsierapport blijken de peuters te zijn overleden aan oververhitting. Moederlief had namelijk de kachel in auto aangelaten.

Jensen zal worden overgedragen aan Florida. Zij zal worden aangeklaagd wegens verwaarlozing en kindermishandeling.

De dame in kwestie (foto: Mesa County Sheriff’s Department)

[Video] [AO] Beroerde service belandt in publiek

Li Na plaatste zich vannacht ten koste van de Poolse Agniezka Radwanska voor de halve finale van de Australian Open. De Chinese won met 7-5 en 6-3 en kwam niet of nauwelijks in de problemen.

Toch ging het niet helemaal souverein met Li. Halverwege de partij ging een service volledig de mist in. Ze raakte de bal veel te vroeg, waardoor hij aan de overkant van de baan in de tribune belandde. Achteraf zei Li dat ze op deze manier "de communicatie met de fans wilde verbeteren." Naar verluidt is er niemand gewond geraakt bij de service.


Li Na serveert het publiek in. (Bron YouTube)

Verkeersinfarct rond Rotterdam

Een ongeluk met een vrachtwagen heeft voor een verkeersopstopping gezorgd rond Rotterdam. Een te hoge truck was dinsdagmiddag tegen het plafond van de Heinenoordtunnel gereden. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst.

Twee van de drie rijstroken van de A29 richting het zuiden werden afgesloten. Daardoor liep ook de A15 vast. Omdat het metrostation Kralingse Zoom gesloten is was het toch al drukker op de weg. Het verkeer ten oosten en ten zuiden van Rotterdam kwam volledig vast te staan.

Rond 19.30 uur werd de A29 weer opengesteld. De ANWB verwacht dat de verkeershinder snel voorbij is.

Schietpartij op college in Texas

Op de campus van een college in de Amerikaanse staat Texas heeft zich dinsdag een schietpartij voorgedaan. Het terrein is afgesloten en alle aanwezigen hebben opdracht gekregen zich schuil te houden, zegt een woordvoerder van de Lone Star College System campus in Harris County, in de omgeving van Houston.

Politie en hulpdiensten zijn naar het college gespoed. De politie had nog geen details, maar op beelden van een lokale televisiezender is te zien dat er gewonden worden afgevoerd.

Hilarische trailer voor Black Ops 2 DLC

Het Revolution DLC map pack voor Call of Duty: Black Ops 2 heeft een nieuwe trailer ontvangen met de naam The Replacer. In de trailer toont Peter Stormare dat hij ook reclame voor games kan maken (en hoe!). De DLC introduceert vier nieuwe maps, een nieuwe zombiemap, de mogelijkheid om als zombie te spelen en een nieuw wapen.

Op 29 januari komt de DLC uit voor Xbox 360, later volgen PlayStation 3 en pc.

Puyol verlengt contract bij FC Barcelona

Clubicoon Carles Puyol heeft zijn contract bij FC Barcelona verlengd tot 2016. Enkele dagen geleden werd al bekend dat hij zijn aflopende contract zou openbreken, maar dinsdag heeft hij dat dan ook definitief op papier gezet. De 34-jarige verdediger is al sinds het seizoen 1999/2000 vaste speler bij Barcelona.

Sinds 2004 is hij tevens aanvoerder van de Catalanen en won hij met de club vele prijzen. Zo won hij driemaal de Champions League, vijfmaal de landstitel, twee nationale bekers en twee keer de Wereldbeker voor clubs.

De 99-voudige international van Spanje kampt de laatste seizoenen steeds vaker met blessures, maar dat heeft Barcelona er niet van weerhouden om het clubicoon langer aan zich te binden.

CBR-keuring mag ook door psycholoog of coassistent

Een medische keuring voor het rijbewijs bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag voortaan ook gebeuren door een psycholoog of coassistent. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot dusverre was de regel dat het medische onderzoek werd uitgevoerd door een arts of specialist, maar in de praktijk gebeurde dit vaak door psychologen, coassistenten of verpleegkundigen die een masteropleiding hebben gevolgd. Wel vond het onderzoek plaats onder verantwoordelijkheid en supervisie van arts of specialist.

Schultz schrijft in de brief dat de huidige regels nooit bedoeld waren om een beperking op te leggen waardoor alleen artsen en specialisten mogen keuren voor het CBR. Om onduidelijkheid te voorkomen worden de regels deze maand nog aangepast zodat het onderzoek ook mag worden uitgevoerd door derden 'zoals in de medische wereld gebruikelijk is', schrijft Schultz.

In december kwam de regelgeving in het nieuws, toen De Telegraaf schreef dat het CBR het rijbewijs van een alcoholist had ingevorderd. Het medisch onderzoek van de man bleek echter uitgevoerd door een psycholoog onder supervisie van een psychiater. De Raad van State bepaalde daarop dat de beslissing van het CBR ongeldig was omdat de psycholoog niet bevoegd was om het onderzoek uit te voeren.

Bij sommige lichamelijke of psychiatrische problemen wil het CBR onderzoek laten doen door een medisch specialist voordat een rijbewijs wordt uitgegeven of verlengd. Het CBR verwijst daarvoor door naar bijvoorbeeld neurologen, psychiaters of oogartsen. Wie boven de 70 jaar is of een rijbewijs C of D wil krijgen of verlengen, moet altijd medisch worden gekeurd.

Franse interesse voor bankzitter Tyton

Przemyslaw Tyton, tegenwoordig tweede keeper achter Boy Waterman bij PSV, kan op de interesse rekenen van diverse Franse clubs. Dit meldt zijn zaakwaarnemer tegenover het Eindhovens Dagblad. Tyton kan onder Dick Advocaat niet rekenen op een basisplaats.

Daardoor staat de Pool hoogstwaarschijnlijk niet onwelwillend tegenover een vertrek uit Eindhoven. Het is overigens niet bekend welke Franse clubs de verrichtingen van Tyton nauwlettend in de gaten houden.

De keeper is sinds de zomer van 2011 actief bij de Eindhovense ploeg. Daarvoor kwam Tyton onder meer uit voor Roda JC. De kans is groot dat ook PSV wil meewerken aan een transfer. Met de verhuurde Jeroen Zoet ziet de Eindhovense ploeg komende zomer een talentvolle keeper terugkeren.

Kroon: "Ik had geen positieve controle"

Karsten Kroon werd in 2004 door de internationale wielerunie UCI slechts gewezen op afwijkende bloedwaarden. "Het was dus geen positieve controle", benadrukt de coureur tegenover het ANP.

Kroon betreut het vooral dat dit feit juist nu naar buiten is gekomen. "Het is tekenend voor de huidige situatie in de wielersport dat deze vertrouwelijke medische informatie gewoon op straat ligt", liet hij in een reactie weten.

In 2004 reed Kroon in dienst van Rabobank. De inmiddels opgeheven ploeg ligt door tal van publicaties en bekentenissen flink onder vuur. Vrij Nederland meldt dat Kroon één van de renners is, die door de UCI werd gewaarschuwwd vanwege afwijkende bloedwaarden.

"Ik ben een aantal jaren geleden, ik schat in 2004, inderdaad door de UCI gebeld met de mededeling dat er een afwijkende bloedwaarde bij me geconstateerd was. Ik heb dat indertijd ter kennisgeving aangenomen en er daarna nooit meer iets van gehoord", aldus Kroon.

Hij vervolgt: "Ik begrijp dat dit in het huidige mediaklimaat in Nederland bijzonder slecht overkomt. Maar je moet je goed realiseren dat het hier geen positieve controle betreft, maar een afwijkende waarde die door veel zaken veroorzaakt kan worden. Meer woorden wil ik er niet aan vuilmaken."

Carlsen op weg naar eindzege in Wijk aan Zee

Schaker Magnus Carlsen kan de eindzege van het schaaktoernooi in Wijk aan Zee nauwelijks meer ontgaan. Het Noorse schaakwonder won vandaag van de Chinese Hou Yifan, de enige vrouwelijke deelneemster in de A-groep.

Carlsen profiteerde vandaag van het gelijkspel van Viswanathan Anand. De Indische wereldkampioen kwam niet verder dan een remise tegen de Hongaar Peter Leko. Met nog vijf speelronden te gaan moet Anand een vol punt goedmaken op Carlsen.

Newcastle biedt op Van Wolfswinkel

Newcastle United wil de Nederlandse inbreng nog meer vergroten. Na Tim Krul en Vurnon Anita hoopt de Engelse ploeg ook Ricky van Wolfswinkel in te lijven. Volgens O Jogo verwacht Sporting Lissabon minimaal twaalf miljoen euro voor de spits.

De voormalig aanvaller van Vitesse en FC Utrecht zal bij Newcastle de leegte moeten opvullen die Demba Ba achter heeft gelaten. Hij verruilde deze maand Newcastle voor Chelsea. Van Wolfswinkel maakt bij Sporting een dramatisch seizoen mee. De ploeg staat slechts in de middenmoot van de Portugese competitie. Wel pikt onze landgenoot geregeld zijn doelpuntjes mee.

'Fyra-problemen in paar dagen opgelost'

Fyra-bouwer AnsaldoBreda verwacht de problemen met het V250-treinstel van Fyra binnen een paar dagen op te kunnen lossen.

Dat beweert topman Guiseppe Marino van het Napelse bedrijf tegenover NOS: "Er zijn geen mechanische of electrische problemen", aldus Marino. "Het is allemaal heel erg jammer voor de reiziger, maar er is een probleem met sneeuw en ijs. Allemaal heel vervelend"

Of de spaghettiboemels binnen een paar dagen - jeweetwel, precies als het gaat dooien - ook weer gaan rijden is nog niet bekend, maar het ligt niet in de lijn der verwachting.

'Ga eens dood'

"Ga eens dood." Nee, het is geen summiere samenvatting van alle discussies die ooit op het internet zijn gevoerd, noch het nieuwste stuk fanmail hier op de FOK!-frontpageredactie. Het is een uitspraak van een man die zijn naam eer aandoet, namelijk de Japanse minister van Financiën Taro Aso.

Hij zei dit in het kader van het debat over de vergrijzing in Japan. Een kwart van de Japanners is ouder dan 60, en dat zal in de komende jaren oplopen tot zo'n 40%. Die vergrijzing kost de overheid steeds meer geld, en dat ziet deze rasliberaal niet zo graag. Daarom roept hij de Japanners op om eens tijdig dood te gaan.

Aso, de erfgenaam van een steenrijke Japanse clan, vindt dat ook zieke mensen met weinig geld beter de eer aan zichzelf kunnen houden: "Ik zou me verschrikkelijk voelen als ik wist dat al mijn medische zorg wordt betaald door de overheid." Vooral sondevoeding vindt hij maar onzin, omdat dat de overheid volgens hem veel te veel kost.

Of Aso, met z'n 72 jaren ook bejaard te noemen, z'n advies zelf gaat opvolgen, is nog onbekend.

Fuck you dolphin, fuck you whale, and fuck you old man
Fuck you dolphin, fuck you whale, and fuck you old person
(Foto: Valeriy Yevseyev)

Verpleegkundige heeft seks met lijk

De politie van Los Angeles heeft zondag een 61-jarige verpleegkundige in de boeien geslagen. De beste man heeft namelijk zijn lusten gebotvierd op een vers lijk van een vrouw.

Het incident heeft plaatsgevonden in het Sherman Oaks Hospital, zo heeft LAPD gisteren meegedeeld. Het ziekenhuis onthoudt zich echter van commentaar.

De necrofiel is hangende het onderzoek weer op vrije voeten. Na het aftikken van de borgsom van 20.000 dollar mocht hij weer huiswaarts keren.

'Screen gevangenen op zwakbegaafdheid'

Gevangenissen moeten nieuwe gedetineerden een test afnemen om te beoordelen of ze zwakbegaafd zijn. Dat adviseert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dinsdag in een brief aan staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Deze groep verstandelijk beperkten, die naar schatting tot een kwart van de gedetineerden uitmaakt, ervaart nu in de gevangenis allerlei extra problemen door hun lage IQ.

Een kort, makkelijk screeningsinstrument voor zwakbegaafde gedetineerden is er nu nog niet. Zo'n test zou al in een vroeg stadium kunnen uitwijzen wie zwakbegaafd is, waardoor tijdig maatregelen kunnen worden getroffen voor de omgang met deze gevangenen.

De gedetineerden met een lichte verstandelijke beperking hebben onder meer problemen met leren, lezen, schrijven, sociale vaardigheden en persoonlijke verzorging. Door hun beperking hebben deze gevangenen vaker conflicten met andere gevangenen, het personeel en hebben ze meer problemen met huisregels, aldus de raad.

Het plan van Teeven om gevangenen te belonen naarmate zij meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen detentie valt slecht bij de RSJ. Volgens de raad werkt dit principe niet voor de groep laagbegaafden en moet hun juist maatwerk op eigen niveau worden aangeboden.

Verder moeten gevangenismedewerkers volgens de RSJ beter getraind worden in hun omgang met deze groep gevangenen en moet in de nazorg meer rekening met hen worden gehouden. Zo zou in samenspraak met de reclassering bijvoorbeeld een specifieke training voor deze groep worden ontwikkeld als voorbereiding op terugkeer in de maatschappij.

De Zeeuw op huurbasis naar Anderlecht

Demy de Zeeuw gaat Spartak Moskou tijdelijk verlaten. De Nederlandse middenvelder maakt het seizoen op huurbasis af bij Anderlecht, de club van trainer John van den Brom.

De Belgische club heeft daarnaast een optie op de 29-jarige Apeldoorner om hem van de Russen te kopen. De Zeeuw speelt sinds 2011 bij Spartak Moskou, maar fungeerde daar nogal vaak als reserve.

Daarvoor speelde hij voor Ajax, AZ en Go Ahead Eagles.

[Roddelcorner] Ebecilio verpatst Ajax-cadeau, drama voor Miller

FOK!sport zal in 2013 soms net even anders zijn als de afgelopen jaren. Naast sportnieuws zal je op gezette tijden ook randnieuws tegenkomen. (Roddel)nieuws wat geen eigen bericht op onze sportsite waard is maar die we toch het vermelden waard vinden. Op dinsdag en vrijdag laten we jullie voortaan kennismaken met het leven dat de (top)sporters buiten de velden leiden.

Trainer Swindon Town trakteert sneeuwruimers op pizza
Paolo di Canio, de Italiaanse manager van de Engelse League-One club Swindon Town, heeft zich deze week van zijn gulle kant laten zien. Alle vrijwilligers die afgelopen weekend het veld sneeuwvrij maakten, hebben van Di Canio een pizza gekregen. Totale kosten; ruim zeshonderd euro. De wedstrijd leek lange tijd niet door te gaan, maar een team van ongeveer tweehonderd man zorgde ervoor dat het duel toch gespeeld kon worden. "Heel mooi om te zien dat complete gezinnen, vader met kinderen, de club kwamen helpen. Wat de supporters gedaan hebben, is fantastisch", aldus Di Canio, die vervolgens zijn team met 2-0 van Shrewsbury zag winnen.

Miskraam voor partner van skiër Bode Miller
Minder nieuws was er voor skiër Bode Miller en zijn vrouw Morgan Beck. Beck, zwanger van hun eerste kind, liet namelijk via Twitter weten dat hun nog ongeboren kind is overleden. "Ons hart is gebroken, maar we slaan ons er samen doorheen”, aldus de beachvolleybalster. Voor Miller zou het zijn tweede kind worden, hij heeft al een dochter uit een eerdere relatie.

Schansspringer gaat glijdend de schans af
Daiki Ito, een Japanse schansspringer, zal de Wereldbekermanche in Sapporo niet snel vergeten. Meteen na de afstootbalk ging hij onderuit en gleed vervolgens de schans af. Ondanks tegenspartelen leek een val van de schans onvermijdbaar, maar Ito wist op het nippertje toch nog te stoppen. Hieronder de beelden van Ito zijn vreemde actie.


Schansspringer Ito gaat glijdend de schans af (Bron: YouTube)

Ebecilio verpatst Rolex die hij van Ajax kreeg
Lorenzo Ebecilio heeft de Rolex die hij in 2012 cadeau kreeg van Ajax verkocht via de website NLWatch. Het horloge, dat aangeboden werd voor 6500 euro, is inmiddels verkocht. Alle spelers en trainer Frank de Boer kregen na het behaalde landskampioenschap in 2012 een Rolex cadeau. De naam en het rugnummer van de speler staat achterin het horloge gegraveerd, net als 'AFC Ajax' en 'Landskampioen 2011/12'. Ebecilio maakte deze winterstop de overstap naar de Oekraïense club Metallurg Donetsk.

Amerikaanse presentatoren spotten met Armstrong
Vorige week werd het veelbesproken interview van Lance Armstrong met Oprah Winfrey uigezonden. Enkele bekende Amerikaanse talkshowpresentatoren trokken, voordat het interview op tv kwam, hun grappenarsenaal open. "Volgens de Centers for Disease Control and Prevention zijn dit jaar 128 miljoen mensen ingeënt met een griepvaccin. Dat zijn bijna evenveel injecties als Lance Armstrong in zijn hele carrière heeft gekregen", liet Jay Leno van The Tonight Show With Jay Leno weten.

"Wat is het geheim van zijn succes? Armstrong is altijd positief geweest", aldus Jimmy Kimmel in Jimmy Kimmel Live. "Het interview dat Lance Armstrong gaf aan Oprah duurde bijna drie uur. Dat is zowat een gewoon interview maar dan op steroïden", vertelde Jimmy Fallon in Late Night With Jimmy Fallon.

Celtic-coach beantwoordt gsm van journalist
Neil Lennon, trainer van Celtic, is wel in voor een geintje. Tijdens een persconferentie ging voor hem een telefoon van een journalist af. De Schotse trainer aarzelde niet en beantwoordde de telefoon van de journalist. Hij kreeg vervolgens de echtgenote aan de lijn, die er duidelijk geen raad mee wist. Helemaal niet toen Lennon een tweede maal opnam en liet weten dat ze met de trainer van Celtic sprak en de persconferentie niet mag onderbreken. Hieronder de beelden.


Trainer Celtic beantwoordt gsm van journalist (Bron: YouTube)

Joodse therapeut mag 103 jaar brommen

Een ultraorthodoxe joodse therapeut in New York is dinsdag veroordeeld tot 103 jaar celstraf omdat hij jarenlang een meisje heeft misbruikt. Nechemya Weberman werd in december al schuldig bevonden aan kindermishandeling, het in gevaar brengen van een kind en seksueel misbruik.

Zowel de 54-jarige Weberman als zijn slachtoffer was lid van de chassidische Satmar-sekte. De Satmar hebben hun eigen ambulances, een politiekorps dat bestaat uit vrijwilligers en religieuze rechtbanken. De sekte ontmoedigt leden om zich met problemen te melden bij de seculiere autoriteiten.

Tijdens het proces zijn diverse mannen gearresteerd die het meisje en haar echtgenoot probeerden om te kopen om de aanklacht in te trekken. Anderen zouden foto's van het meisje hebben gemaakt in de rechtbank en de beelden op internet hebben geplaatst.

Het slachtoffer, dat inmiddels 18 is, zei dat Weberman haar van haar 12e tot haar 15e misbruikte in zijn kantoor. Haar school had haar opgedragen in therapie te gaan bij Weberman omdat ze kritisch was over haar geloof en zich, in de ogen van de sekte, niet zedig genoeg kleedde. Weberman had geen diploma's om als therapeut te werken, maar stond al wel tientallen jaren getrouwde stellen en gezinnen bij.

Er was geen fysiek bewijs van het misbruik.

De advocaten van Weberman zeiden dat het meisje boos was op Weberman, omdat hij haar ouders had ingelicht dat ze op haar 15e een vriendje had, iets wat verboden is binnen de Satmar-gemeenschap.

Ronaldinho keert terug in Braziliaanse selectie

Ronaldinho is door bondscoach Luiz Felipe Scolari weer opgeroepen voor het nationale elftal van Brazilië. De inmiddels 32-jarige aanvaller was na zijn hoogtijdagen bij FC Barcelona en AC Milan enigszins uit beeld geraakt, maar Scolari wil Ronaldinho graag weer aan het werk zien.

Ronaldinho, 89-voudig international, zal 6 februari in actie komen als de Brazilianen gaan oefenen tegen Engeland op Wembley. Júlio César, doelman van Queens Park Rangers, kreeg ook een invitatie van Scolari. De keeper was het laatste jaar ook uit beeld verdwenen.

Scolari, die Brazilië in 2002 naar de wereldtitel leidde en in november terugkeerde als bondscoach, stuurde Kaká geen invitatie.

[Video] Sexy spotje Kate Upton fel bekritiseerd

Mercedes heeft weer eens een nieuwe auto gelanceerd. Omdat het dit keer niet om en ouwelullenbak als een B-, E- of S-klasse gaat, besloot de Duitse autofabrikant eens een lekker wijf in te zetten. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van niemand minder dan Kate Upton. Het reclamespotje wordt inmiddels fel bekritiseerd.

In het bewuste spotje is een stel kerels te zien die de nieuwe Mercedes CLA staan te wassen. Hierbij staat een bloedgeile Kate Upton, gekleed in een diep uitgesneden, zwart topje en hotpants. Het rondborstige model pakt vervolgens wat schuim en blaast dit geil van haar hand. Mannen klagen echter steen en been, en niet omdat de commercial te sexy zou zijn.

Integendeel. De mannen, die waarschijnlijk al de broek op de enkels hadden, vinden het een domper dat Kate niet zelf aan het soppen is. "Dit spotje is het slechtste dat ik ooit heb gezien", vindt een klager. "Het zou beter zijn geweest als ze zelf de auto had gewassen. Dan had ik direct een CLA gekocht."

Ook een andere rukker krijgt er geen stijfje van. "Dit is de slechtste autocommercial die ik ooit heb gezien", zeurt hij. "Zo'n vulgair spotje had ik van iedere autofabrikant verwacht, behalve Mercedes."

Kate Upton; immer onterechte klacht

Feyenoord legt verdediger Van Beek vast

Feyenoord heeft met de 18-jarige Sven van Beek een akkoord bereikt over een contract voor anderhalf jaar, met een optie voor nog een jaar. De centrale verdediger is afkomstig uit de jeugdopleiding van de Rotterdamse club.

Hij mocht eerder deze maand al met de A-selectie van trainer Ronald Koeman op trainingskamp naar Marbella. Voor Van Beek is het zijn eerste profcontract.

Counting Crows komt naar Nederland

Counting Crows gaat voor het eerst in vier jaar weer toeren in Europa. De Amerikaanse band staat op 16 april in de Heineken Music Hall, kondigde concertorganisator Mojo dinsdag aan. De kaartverkoop gaat vrijdagochtend van start.

Adam Duritz en David Bryson richtten Counting Crows op in 1991. In 2004 scoorden de mannen hun enige nummer 1-hit in Nederland met Holiday in Spain, dat samen met Bløf werd opgenomen. Vorig jaar kwam het album Underwater Sunshine (Or What We Did on Our Summer Vacation) uit, met covers van onder meer Bob Dylan.

"Alles wat ik kon zeggen toen ik de plannen voor een Europese toer zag, was: het werd tijd", reageert Duritz. "Het is moeilijk uit te leggen waarom bands soms zo veel tijd laten verstrijken tussen optredens. Soms zit het leven even in de weg en voor je het weet zijn er weer een paar jaren verstreken."

Zonder het gezeur van Buma/Stemra zou er nu uiteraard een bijpassend filmpje bij dit artikel staan, maar helaas. Voor het treffend voorbeeld: ga naar Youtube en gebruik de zoektermen "Counting Crows" en "Round Here". Neem het tweede filmpje.


Counting Crows in voorjaar naar Nederland (Foto: Novum)

Webber als eerst in nieuwe Red Bull-wagen

Mark Webber zal als eerst de nieuwe Red Bull RB9 testen. De Australische coureur liet via Twitter weten dat hij de eerste twee testdagen in het Spaanse Jerez voor zijn rekening neemt.

Webber komt op 5 en 6 februari in actie op het circuit van Jerez, waar dan de eerste test van het jaar wordt gehouden. Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel zal waarschijnlijk 7 februari zijn eerste kilometers maken in de RB9. De nieuwe bolide van Red Bull wordt 3 februari gepresenteerd in de fabriek in Milton Keynes.

Vorig jaar mocht Webber ook als eerste de nieuwe auto testen.  Dit houdt wel in in dat hij tijdens de eerste tests het grootste risico loopt getroffen te worden door kinderziektes.

Vooronderzoek naar elleboog Mulder (Willem II)

De aanklager betaald voetbal gaat een vooronderzoek instellen naar aanleiding van de wedstrijd Willem II - ADO Den Haag. In die wedstrijd zou Willem II-speler Hans Mulder een elleboogstoot hebben uitgedeeld aan ADO Den Haag-speler Tjarron Chery.

Het voorval was arbiter Maarten Ketting ontgaan, maar de KNVB gaat het nu op basis van camerabeelden onderzoeken. Ketting maakte in elk geval één grote fout in het Eredivisieduel. Hij keurde een doelpunt van Willem II'er Danny Guijt in de 34e minuut onterecht af. Ketting en zijn assistent dachten aan buitenspel, maar dit was geenszins het geval.

Een woordvoerder van de KNVB sprak zich ook daar over uit. "Dat was inderdaad ook te zien op tv-beelden, maar de reglementen bieden ons geen mogelijkheden om daar achteraf een onderzoek naar te laten instellen."

[Upd] Blessure Elia valt mee

Volgens de Duitse krant Bild heeft Eljero Elia een zware blessure opgelopen tijdens de training van Werder Bremen. Onze landgenoot verliet per brancard het veld.

Tijdens de training raakte Elia in aanraking met teamgenoot Assani Lukimya. Vervolgens werd de vleugelaanvaller per brancard naar het ziekenhuis in Bremen vervoerd. Daar wordt hij verder onderzocht.

Update 18.36 uur:

De blessure die Eljero Elia vanmiddag opliep tijdens de training van Werder Bremen blijkt mee te vallen. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat onze landgenoot slechts zijn voet heeft gekneusd. Volgens Thomas Schaaf, trainer van Werder Bremen, komt zijn meespelen komend weekend in de derby tegen Hamburger SV niet in gevaar.

FOK!filmtip van de dag: From Paris With Love

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag mag je afstemmen op Veronica als je in de stemming bent voor actie en humor. Om 20.30u kun je kijken naar From Paris With Love met John Travolta en Jonathan Rhys Meyers. Charlie Wax (Travolta) is een CIA-agent die naar Londen is geroepen om James Reece (Meyers), de ambitieuze assistent van een Britse ambassadeur, bij te staan. Reece is bezig met een opwaartse klim en daarbij komt de hulp van een schietgrage Amerikaan niet echt van pas. Ze moeten een terroristische aanslag voorkomen, maar James is het vaak niet eens met de radicale aanpak van Charlie. Veel actie en een leuke plottwist maken deze film een waardige tip voor de dinsdagavond.

Als je nog wat energie over hebt kun je aansluitend aan deze film ook nog Crank zien om 22.35u. Jason Statham speelt Chev Chelios, een professionele huurmoordenaar die is vergiftigd met een 'Beijing Cocktail' nadat hij de baas van een grote bende heeft vermoord. Het gif zorgt ervoor dat hij sterft zodra zijn hartslag daalt. Chev moet dus constant worden geprikkeld om in leven te blijven. Een hectische film, maar zeer vermakelijk. Eveneens te zien op Veronica.

Motie tegen Dijsselbloem verworpen

De motie van wantrouwen van de PVV tegen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is dinsdag verworpen door de Tweede Kamer. Geen enkele andere partij steunde de motie.

Volgens de PVV kan Dijsselbloem niet langer het Nederlandse belang dienen nu hij voorzitter is geworden van de eurogroep, het overlegorgaan van de eurolanden. De partij zegde daarom het vertrouwen in Dijsselbloem op.

"Hij is nog geen twintig uur benoemd of hij doet al uitspraken in de media die ons gelijk bevestigen", zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck, doelend op de uitspraak van Dijsselbloem eerder dinsdag dat hij er niet voor is om landen uit de euro te zetten. Het kabinet wilde die mogelijkheid eerder wel creëren.

Dijsselbloem zei dat de discussie over het uit de euro zetten van landen inderdaad niet langer aan de orde is. "Die discussie was actueel op het dieptepunt van de crisis. We krabbelen nu overeind, en het dient geen enkel doel om de discussie weer aan te zwengelen. De prioriteit van het kabinet is het herstel van de economie in de eurozone."

Dijsselbloem werd maandagavond door zijn collega-ministers uit de overige eurolanden gekozen als opvolger van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die de eurogroep voorzat sinds 2005.

Vrouw zoekt tieten

Loes ten Anscher is op zoek naar hetgeen waar alle mannen al naar op zoek zijn: tieten van vrouwen tussen de 20 en 26 jaar. Ten Anscher krijgt er echter geen stijfje van. Ze is namelijk kunstenares, en heeft een mooie voorgevel nodig voor een kunstwerk.

De vrouw in kwestie wil van het mooiste stel tieten een gevelsteen maken. Deze zogeheten 'Aegtensteen' maakt Ten Ascher ter ere van Sint Agatha. Deze heilige, die beschermvrouw is voor onder anderen bakkers, voedsters, glasblazers en brandweerlieden, stond ondanks de martelingen ten tijde van de Romeinen haar mannetje. Dit terwijl haar borsten werden afgeknepen met een tang.

Ten Anschers voorgevelsteen moet aan de gevel van het Amersfoortse Flehite komen te hangen. Hiervoor wordt met gips een afgietsel gemaakt van een paar stevige vrouwentieten. Belangstellenden kunnen zich melden voor 5 februari bij het desbetreffende museum. Tieten dienen vooraf worden gekeurd door een foto te mailen naar Djeez apenstaartje Fok.nl.

Meer onderzoek in zaak Limburgse molotovgooier

Er moet meer onderzoek komen in de zaak van de 60-jarige man uit het Limburgse Haelen die in juni vorig jaar agenten bekogelde met molotovcocktails. Justitie moet meer gegevens aan het dossier toevoegen. Dat bepaalde de rechtbank in Roermond dinsdag, meldt een woordvoerder van het OM in Limburg.

De Haelenaar ging op 21 juni door het lint toen gemeentewerkers een illegaal hek voor zijn huis wilden verwijderen. De man onthaalde de politie met molotovcocktails, overgoot een agente met benzine en dreigde met een handboog. Vervolgens sloeg hij op de vlucht, maar de man kon 's avonds worden aangehouden toen hij zijn woning weer in wilde gaan.

De uitspraak in de zaak stond voor dinsdag gepland, maar vindt nu later plaats. Justitie eiste acht jaar cel tegen de Haelenaar.

Russische pro-homobetoging verstoord

Leden van de Russische homogemeenschap die protesteerden tegen een wetsvoorstel waarin 'homopropaganda' wordt verboden zijn dinsdag slaags geraakt met militante orthodoxe activisten.

Een tiental betogers was dinsdag bijeengekomen voor het gebouw van de Doema om te protesteren tegen het wetsvoorstel. Met de wet zou het in heel Rusland illegaal worden om minderjarigen van informatie te voorzien die wordt omschreven als 'propaganda van sodomie, lesbisch zijn, biseksualiteit en transgenderisme'. Openbare evenementen voor de rechten van homoseksuelen, zoals de Gay Pride, zouden ook in de ban worden gedaan. Homo's die elkaar in het openbaar zoenen kunnen rekenen op een forse boete.

De betoging werd verstoord door een aantal jonge mensen. Ze vielen de betogers aan, verscheurden hun posters en protestborden en scholden ze uit.

Hoewel in Rusland sinds 1993 homoseksualiteit niet meer strafbaar is, heerst er nog steeds een sterke homofobie.


Russische pro-homobetoging verstoord (Foto: Novum)

RE: Revelations vanaf 24 mei beschikbaar

Vandaag heeft Capcom bekendgemaakt dat de voorheen exclusieve Nintendo 3DS-titel Resident Evil: Revelations op 24 mei ook gaat verschijnen op Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc. Deze versies zullen onder andere voorzien zijn van geoptimaliseerde graphics en geluidseffecten.

Ook is er een nieuwe vijand en een extra hoge moeilijkheidsgraad bijgekomen en zijn er verbeteringen in de zogenaamde Raid Mode doorgevoerd. Deze modus zal straks ook online coöperatief te spelen zijn. De consoleversies gaan 49,99 euro kosten en zijn daarmee een tientje duurder dan de pc-versie die voor 39,99 euro te koop zal zijn.

Resident Evil: Revelations

Sneller beroepsverbod voor foute arts

Artsen die in de fout zijn gegaan, moeten sneller een beroepsverbod kunnen krijgen. Dat wil minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) regelen, schrijft zij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu kunnen artsen alleen uit hun beroep worden gezet als zij zich schuldig hebben gemaakt aan zware delicten, zoals levens- en zedendelicten en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Schippers wil het aantal delicten uitbreiden en gaat daarover in overleg met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Begin vorig jaar kondigde Schippers al aan dat zij wil dat artsen tegen wie een ernstige verdenking bestaat, meteen een beroepsverbod kunnen krijgen. Dit voorjaar komt ze met een uitgewerkt voorstel.

Schippers wil ziekenhuizen verplichten zich te informeren over hoe artsen in het verleden bij andere instellingen hebben gefunctioneerd. Verder mogen ziekenhuizen alleen artsen aannemen als die beschikken over een verklaring van goed gedrag.

Aanleiding voor de brief van Schippers is de zaak rond de neuroloog Ernst Jansen Steur, die in Nederland niet meer mocht werken maar in Duitsland toch aan de slag bleek te zijn.


Sneller beroepsverbod voor foute arts (Foto: Novum)

NS: Ook woensdag minder treinen

Ook woensdag krijgen treinreizigers te maken met een aangepaste dienstregeling. Dat meldt de NS dinsdagmiddag.

Het is de vierde dag op rij en de zevende keer sinds vorige week dinsdag dat de NS minder treinen laat rijden vanwege het winterse weer. Vrijdag en zaterdag reden de treinen wel volgens het normale spoorboekje.

Vanwege de grote hoeveelheden sneeuw die zijn gevallen en de aanhoudende vorst is het spoor kwetsbaar voor storingen aan de infrastructuur en treinen. Door minder treinen te laten rijden is er volgens de NS meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen op te vangen.

Drie arrestaties voor roof Kunsthal

Drie mensen zijn in Roemenië opgepakt voor de roof op de Kunsthal in Rotterdam in oktober. Er zijn geen gestolen schilderijen aangetroffen. Dat meldt de politie Rotterdam-Rijnmond dinsdag. De politie kan niets zeggen over de nationaliteit en identiteit van de verdachten.

De drie zitten nog vast in Roemenië. Daar worden ze verhoord over hun betrokkenheid bij de roof. Het is nog niet bekend of en wanneer ze worden uitgeleverd aan Nederland.

Twee mensen drongen op 16 oktober het gebouw van de Kunsthal binnen. In korte tijd namen ze zeven schilderijen mee, waaronder werken van Claude Monet, Pablo Picasso en Henri Matisse. De werken zouden vele miljoenen waard zijn.

Drie mensen opgepakt voor roof Kunsthal
Drie mensen opgepakt voor roof Kunsthal (Foto: ANP)

'Badr en Estelle verlaten Nederland'

Kickbokser Badr Hari, die wordt verdacht van een waslijst aan mishandelingen, verlaat Nederland. Dat meldt de Telegraaf op basis van uitspraken van riooljournalist Evert Santegoeds.

Hari, die door de rechter is verboden getuigen te intimideren, zal 'even lekker uitwaaien' in het buitenland, samen met zijn vriendin Estelle Cruijff.

Het stel zou volgens Santegoeds op vakantie gaan. Waarheen is niet bekend, Of hij ooit nog terug komt zal de tijd moeten uitwijzen.

Vijf jaar cel geëist voor wapenhandel Hells Angel

Tegen een 53-jarig lid van motorclub Hells Angels is dinsdag vijf jaar cel geëist voor vuurwapenhandel en grootschalige wietteelt. De verdachte uit Amersfoort stond in de rechtbank van Utrecht terecht voor de verkoop van pistolen en pistoolmitrailleurs.

In een garagebox midden in een woonwijk die de man als opslagplek gebruikte, vond de politie vorig jaar een grote hoeveelheid wapens en patronen. Volgens getuigen werd de box gebruikt door het Hells Angels-chapter in Zeist. De officier van justitie noemt het 'schokkend' hoe makkelijk de man in staat was levensgevaarlijke wapens te leveren, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag.

De Amersfoorter zit sinds januari vorig jaar vast. Behalve de verdachte uit Amersfoort staan nog vijf mannen en twee vrouwen terecht in de zaak. Met hen vormde de man volgens justitie een criminele organisatie die zich bezighield met professionele wietteelt. Tegen de zeven anderen eiste justitie straffen variërend tussen 120 uur werkstraf en twee jaar en drie maanden cel.

De rechtbank doet uitspraak op 13 februari.

Anzhi wint slag om Argentijns toptalent

Anzhi Makhachkala is een bataljon aan Europese clubs te snel af geweest. De werkgever van Guus Hiddink neemt Ricardo Centurión over van Racing Santander.

Racing-voorzitter Gastón Cogorno heeft de transfer van zijn sterspeler naar Rusland bevestigd. De transfersom, die de vermogende club uit Dagestan moet ophoesten, bedraagt naar verluidt omstreeks 7,5 miljoen euro. De aankomende zes maanden zal Racing nog een beroep kunnen doen op haar sterkhouder, waarna hij in juni de overstap naar de Russische competitie zal maken.

De Argentijnse revelatie van de Primera División wist zich gevolgd door een handvol clubs verspreid over Europa. Zo dongen volgens diverse geruchten ook Benfica, FC Porto, Napoli en AC Milan naar de handtekening van het 20-jarige talent.

Journaliste The Sun aangeklaagd voor omkoping

Een journaliste van de Britse schandaalkrant The Sun en een voormalige Britse agent zijn dinsdag aangeklaagd in verband met het omkopen van ambtenaren. Dat hebben Britse aanklagers gezegd. De journaliste, Virginia Wheeler, en de agent, Paul Flattley, is samenzwering met als doel wangedrag in een openbaar ambt ten laste gelegd.

Aanklagers beweren dat Flattley tussen 2008 en 2011 in totaal omgerekend zo'n 7700 euro heeft ontvangen voor informatie over 'ongelukken, incidenten en misdaden'. Sommige informatie zou betrekking hebben gehad op bekende mensen en hun intimi.

Bungie laat zich van zijn beste kant zien

Het is altijd goed om te zien dat bedrijven zich niet alleen bezig houden met het verdienen van geld. Deze keer laat gameontwikkelaar Bungie zichzelf van zijn beste kant zien. Door op ziekenbezoek te gaan bij een jongetje en hem te verassen met leuke cadeaus.

Toen Bungie hoorde dat het zoontje van een gebruiker op Reddit binnenkort een zware transplantatie moet ondergaan stuurden zij een medewerkster langs om hem te verassen met een beterschapskaart, t-shirt en een Spartan-helm. Om hem en de familie een beetje te helpen deze zware tijd door te komen.

Bungie laat zich van zijn beste kant zien

 

Bungie laat zich van zijn beste kant zien


Bungie laat zich van zijn beste kant zien

'Toezicht op advocaten moet beter'

Het toezicht op advocaten is nog altijd onder de maat. De Orde van Advocaten maakt werk van verbetering, maar het is nog niet genoeg. Dat stelt onafhankelijk rapporteur Rein Jan Hoekstra in een rapport dat hij dinsdag heeft gepresenteerd.

Sinds een tussenrapport dat Hoekstra afgelopen zomer uitbracht, heeft de Orde van Advocaten een speciale eenheid in het leven geroepen die strenger toezicht moet gaan houden op de financiële handel en wandel van advocaten. Die mogen bijvoorbeeld grote bedragen in contanten niet zomaar aannemen. Hoekstra zal 'nauwgezet volgen' wat er terechtkomt van het strengere toezicht.

Hoekstra wil verder meer toezicht op de kwaliteit van de diensten die advocaten leveren. Volgens de regels mogen advocaten alleen zaken aannemen waarvoor zij deskundig zijn. Voor cliënten moet gemakkelijker te achterhalen zijn welke advocaat waarin is gespecialiseerd. Ook moeten advocaten meer werk maken van bijscholing.

Hoekstra, oud-lid van de Raad van State en voormalig informateur, onderzoekt de verbeteringen in het toezicht op de advocatuur op verzoek van de Orde van Advocaten. Ook dit jaar gaat hij daarmee door.

De Orde van Advocaten zegt zich te realiseren dat nog veel werk moet worden verzet. "We zijn er nog niet. Maar in 2013 wordt het resultaat van het verscherpte toezicht zeker zichtbaar", zegt algemeen deken Jan Loorbach.

Programmamaker Ellen Blazer (81) overleden

Programmamaker en regisseur Ellen Blazer, die jarenlang samenwerkte met Sonja Barend, is overleden. Blazer stierf dinsdagochtend op 81-jarige leeftijd na een kort ziekbed in haar woonplaats Hilversum, liet de VARA dinsdagmiddag weten.

"De mooiste samenwerking, de dierbaarste vriendschap, een groot geluk, tijdperk ten einde", reageert Barend, die bijna twintig jaar met Blazer werkte. Blazer was eindredactrice van programma's als Sonja's Goed Nieuws Show, Sonja op Zaterdag en Sonja op Zondag.

Daarnaast stond Blazer aan de wieg van kennisquizzen als Per Seconde Wijzer en Twee voor Twaalf. "Ellen heeft mij en veel anderen geleerd hoe je televisieprogramma's moet maken die iets met je doen, die ergens over gaan, maar die ook leuk zijn om naar te kijken", reageert Kees Driehuis, presentator van Per Seconde Wijzer. "Ze was heel stimulerend en vernieuwend. En daarnaast was ze tot op het laatst een gastvrije, grappige en vrolijke overlever."

Blazer ging in 1996 met pensioen. In 2007 won ze, samen met Barend, de Ere Zilveren Nipkowschijf voor haar gehele oeuvre. Twee jaar geleden maakte documentairemaker Coen Verbraak de film Ellen Blazer: Schitteren in de Schaduw, die dinsdagavond wordt uitgezonden door de VARA.

"De rol van Ellen Blazer in de geschiedenis van de Nederlandse televisie in het algemeen en die van de VARA in het bijzonder is van onschatbare betekenis", reageert VARA-programmadirecteur Frans Klein. "Ze was een 'kleine, grote vrouw', die geen moeite had met een plek op de achtergrond. De VARA denkt met veel respect en warmte aan haar terug."

Verbruggen twijfelde al veel langer aan Armstrong

Hein Verbruggen had al sinds 2001 het gevoel dat Lance Armstrong mogelijk doping gebruikte. "De twijfel is geleidelijk opgebouwd", zegt de voormalig voorzitter van de UCI in Vrij Nederland. "Het begon met de eerste verdachte waarden en geleidelijk aan neemt je twijfel toe."

Bij Verbruggen gingen de alarmbellen rinkelen toen in juni 2001 tijdens de Ronde van Zwitserland bij Armstrong verdachte waarden werden geconstateerd. Er was geen sprake van een positieve test, maar wel werd de renner, zoals Verbruggen eerder in een interview met De Muur al aangaf, om uitleg gevraagd.

"Armstrong blufte onmiddellijk, hij zei: de test is niet goed. Dit kan niet, ik gebruik geen doping, die test is klote", herinnert Verbruggen zich. "Toen zei hij: nou dan moet u mij die test maar eens uitleggen. Dat is gebeurd."

Tientallen renners kregen in die periode een soortgelijk bericht van de UCI. Onder hen ook Karsten Kroon. Hij bevestigt aan Vrij Nederland in 2004, tijdens zijn periode voor Rabobank, op de hoogte te zijn gesteld.

"We hebben die eerste jaren, bij testen die zeer verdacht waren, maar niet positief, de renners laten komen", legt Verbruggen het toenmalige beleid uit. "Ik sta daar honderd procent achter. Wanneer je hem binnenhaalt, maak je hem onzeker. Dan zeg je: beste vriend, dat kan niet. Wellicht overtuig je hem om geen doping meer te gebruiken, en wellicht ook niet."

Naar buiten toe heeft Verbruggen Armstrong altijd verdedigd. "Als voorzitter van een bond kun je niet in het openbaar gaan twijfelen aan renners, dat kan niet." Daarbij hield hij ook het belang van de UCI in het achterhoofd. "Ik kan toch niet naar de buitenwereld gaan en zeggen: die testen zijn waardeloos."

Verbruggen voelt zich achteraf gezien verraden door Armstrong. "Ik zit nu behoorlijk in de problemen, mijn reputatie heeft schade geleden door hem." Zeven maanden geleden belde de Amerikaan hem nog op met de mededeling dat de beschuldigingen bullshit waren. "Natuurlijk sloop de twijfel er wel in, maar ik had altijd hoop. Dat zal wel naïef klinken, maar toch is het zo."

[Upd] FOK! serverporno

Omdat onze oude database -en fileservers al een tijdje aan vervanging toe zijn, zijn afgelopen zondag 2 nieuwe servers geplaatst. Een fileserver en een databaseserver.

Om met de kleinste te beginnen: de fileserver is een relatief simpele 1U Dell R310. Deze is voorzien van een Intel Xeon X3430 met 16GB aan DDR3 geheugen (1333MHz) en een viertal 3,5" 500GB schijven.

De databaseserver is beduidend krachtiger. Deze Dell R720 is voorzien van 2 Intel Xeon E5-2643 processors die elk op 3.3Ghz hun werk doen. Om de complete database in het geheugen te kunnen laden hebben we deze bak voorzien van 16 reepjes van 16GB, voor een totaal van 256GB aan ram-geheugen, draaiend op 1600Mhz. Als deze moet opstarten - wat hopelijk niet vaak zal zijn - doet hij dit vanaf twee 2,5" 250GB SATA harddisks. De database zelf staat op vier 2,5" SAS schijven van 300GB. Deze draaien op 15.000 toeren.

We hebben hier niet voor SSD gekozen, deels vanwege de prijs en deels omdat er wat betreft betrouwbaarheid van SSD's nog niet heel veel ervaring is op servergebied. Daarnaast zal het niet heel vaak voor komen dat een herstart nodig is.

De servers worden de komende dagen geconfigureerd. Wanneer ze precies in gebruik zullen worden genomen is nog niet bekend, maar we zullen dit uiteraard melden.

Voor fotomateriaal van het bijhangen van de servers klik je hier en voor nog meer (andere) foto's van het bijplaatsen klik je hier.

Update
En voor foto's van het hele rek vóór de update (van een jaar of drie geleden, maar uitgebreider) klik je hier.

Update 22 januari
Vannacht is de database-server in gebruik genomen. De downtijd bedroeg ongeveer een minuut.


256GB Baby! (de geboorte van onze nieuwe databaseserver, first boot...)

Boussaboun wijst exotisch aanbod af

Ali Boussaboun wil terugkeren in het betaalde voetbal. Een dienstverband binnen de Thaise competitie liet de veteraan evenwel aan zich voorbij gaan.

TOT, een middenmoter in Thailand, had een aanbod klaarliggen voor de 33-jarige aanvaller, die momenteel zijn meters maakt voor Topklasser Haaglandia. Aan de voorwaarden van het voorgestelde contract is zijn afwijzing niet te wijten, zo verzekert zaakwaarnemer Samir el Gaaouri.

"Het is een gevoelskwestie voor Ali", verduidelijkt de belangenbehartiger in gesprek met Voetbal International. "De mensen van TOT vinden het heel jammer, maar waarderen zijn eerlijkheid. Er lag een goed contract. Maar hij had zijn twijfels over de club, niet zozeer over het land."

In zijn zestienjarige voetballoopbaan diende Boussaboun diverse clubs uit binnen- en buitenland. De twaalfvoudig Marokkaans international stond bij ADO Den Haag, FC Groningen, NAC Breda, Feyenoord, FC Utrecht, Al-Wakrah en Al-Nassr onder contract.

[video] Kopschoppers geven zich aan

Twee Belgische jongens hebben zich dinsdag bij de politie in Eindhoven gemeld voor de zware mishandeling van een man begin deze maand in de Brabantse plaats. Camerabeelden hiervan werden maandag getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant. Daarna werd de zaak uitgebreid besproken op sociale media, wat er volgens de politie aan heeft bijgedragen dat de jongens van 15 en 17 jaar zich hebben aangegeven.

De mishandeling vond 4 januari plaats op de Vestdijk in Eindhoven. Het 22-jarige slachtoffer uit Oirschot liep na een avondje uit naar huis en werd schijnbaar zonder aanleiding door een groep van acht zo zwaar mishandeld dat hij buiten bewustzijn raakte. De man werd onder meer in zijn gezicht geschopt.

Na de uitzending van de beelden, waarop verdachten duidelijk herkenbaar zijn, ontstond veel commotie op sociale media, vertelt een politiewoordvoerder. "Mensen waren verontwaardigd. Het heeft zo'n enorme vlucht genomen. De twee verdachten hebben zich mede daarom gemeld. Ze waren anders vanzelf wel herkend."

De twee jeugdige verdachten komen uit de buurt van het Belgische Turnhout. De politie onderzoekt hun rol en zoekt nog naar de andere verdachten.

Met het slachtoffer gaat het inmiddels naar omstandigheden goed. Hij liep onder meer een zware hersenschudding op. De politie noemt het een wonder dat de man niet veel zwaarder gewond is geraakt.

Dronken Ieren mogen rijden

In de Ierse zuidwestelijke provincie Kerry is het tegenwoordig toegestaan om na twee of drie pullen bier de auto te pakken. Een nieuwe regel, die alcoholbeleid versoepeld, zou zelfs zelfmoord tegen kunnen gaan, meldde de Britse krant The Guardian dinsdag.

Bewoners van het platteland leven vaak afgelegen en moeten de auto nemen om bij de kroeg te komen. Een strengere alcoholwet die in 2011 is ingevoerd, zorgt er echter voor dat de Ieren geen pint (halve liter bier) meer mogen drinken als ze nog moeten rijden. De provincie wil voorkomen dat mensen thuis veel gaan drinken, met het gevolg dat ze in een depressie raken of zelfs zelfmoord plegen.

Maandag ging Kerry akkoord met het voorstel van wethouder en kroegbaas Healy-Rae. Hij claimde dat mensen op het platteland "op kleine weggetjes rijden en nog nooit iemand hebben doodgereden."

Net als in Nederland mogen beginnende bestuurders in Ierland hooguit een glaasje drinken, ervaren bestuurders tweeà drie.

Rijden onder invloed moet zelfmoord tegengaan
Rijden onder invloed moet zelfmoord tegengaan (Foto: ANP)

India waarschuwt voor atoomoorlog in Kashmir

De autoriteiten in het Indiase deel van Kashmir hebben inwoners dinsdag in een lokale krant gewaarschuwd voor een mogelijke atoomoorlog in het gebied. Inwoners worden opgeroepen kelders aan te leggen die bestand zijn tegen een kernbom en voor twee weken voedsel en water in te slaan.

De lokale autoriteiten zeiden dat de onheilspellende oproep routine is, maar niet eerder werd een dergelijke oproep gepubliceerd in een krant. Volgens het lokale bestuur zijn er geen nieuwe zorgen over een atoomoorlog in Kashmir, een gebied waar Pakistan en India al tientallen jaren over twisten. De afgelopen weken heeft een aantal grensoverschrijdende incidenten plaatsgehad, waarbij zowel Pakistaanse als Indiase militairen zijn omgekomen.

De politie in Indiaas Kashmir publiceerde de waarschuwing dinsdag in de krant Greater Kashmir. Mensen wordt geadviseerd hun kelders uit te rusten met een toilet. Mensen die geen kelder hebben wordt aangeraden een bunker in hun voortuin te bouwen. In het artikel wordt tevens geadviseerd kaarsen, lampen en radio's die op batterijen werken in te slaan.

Niet alle inwoners zijn te spreken over het goedbedoelde advies. "Dit zorgt alleen maar voor meer angst", zei Fayaz Ahmed. "Mensen onderwijzen is prima, maar niet op zo'n brutale manier."

Dode naturisten op camping

De politie heeft de lichamen van een vader en zoon aangetroffen in een vakantiehuisje op naturistencamping Flevo Natuur in Zeewolde. De politie gaat niet uit van een misdrijf, meldt een woordvoerder van de politie.

De vader, een man op leeftijd, werd maandagavond dood aangetroffen. Hij is een natuurlijke dood gestorven, stelde een schouwarts vast.

De volgende ochtend werd in hetzelfde huisje het lichaam van de zoon aangetroffen. In het huis werden verhoogde koolmonoxidewaarden gemeten door de brandweer. De politie gaat uit van koolmonoxidevergiftiging en denkt niet aan zelfdoding. De zoon was maandagavond niet aanwezig in het huisje, aldus de zegsman.

De politie wil de identiteit van de mannen nog niet bekendmaken. De lichamen worden onderzocht.

Finnbogason lijkt PEC Zwolle-uit te halen

Wanneer Marco van Basten zaterdag op bezoek gaat bij PEC Zwolle kan de oefenmeester van sc Heerenveen waarschijnlijk een beroep doen op zijn topschutter. Alfred Finnbogason is op de weg terug van een blessure.

Enkelklachten hielden de spits al enkele weken aan de kant, maar het aanstaande duel met PEC Zwolle lijkt een haalbare kaart. Dat meldt zijn werkgever via de officiële clubsite.

Tijdens het trainingskamp dat sc Heerenveen afwerkte in Portugal werkte de IJslandse topscorer van de Friezen een aangepast programma af en ook de wedstrijd tegen Heracles Almelo van afgelopen weekend moest hij aan zich voorbij laten gaan.

Veldrijder Vantornout kan starten bij WK

Klaas Vantornout kan begin februari toch meedoen aan de wereldkampioenschappen veldrijden in het Amerikaanse Louisville. De 30-jarige Belgisch kampioen liep zaterdag bij een val in Zonnebeke een spierblessure aan de linkerbil op. Zijn deelname aan de WK werd hierdoor onzeker. Onderzoek in het ziekenhuis wees dinsdag uit dat het om meerdere kleine spierscheurtjes gaat en dat hij hiervan niet al te veel hinder hoeft te ondervinden.

Vantornout meldde zich met de blessure af voor de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen die zondag werd verreden in Hoogerheide.

Wielrenner Hoste verdacht van doping

Wielrenner Leif Hoste wordt door de internationale wielerunie UCI verdacht van overtreding van de dopingregels. De UCI heeft de Belgische wielerbond KBWB gevraagd een disciplinaire procedure te starten tegen de 35-jarige Belg. Hoste heeft inmiddels zijn loopbaan al beëindigd.

De verdenkingen zijn een gevolg van afwijkende bloedwaarden in het biologisch paspoort van de Belg. De renner krijgt de kans zich te verdedigen voordat een definitief oordeel wordt gevormd. Hoste, die onder meer in het shirt van Domo-Farm Frites, Omega en Kathusha reed, maakte afgelopen najaar bekend een punt te zetten achter zijn actieve wielerloopbaan vanwege aanhoudend blessureleed.

Sneijder medisch gekeurd bij Galatasaray

Wesley Sneijder heeft de medische keuring bij Galatasaray zonder problemen doorstaan, laat de Turkse club weten. Sneijder verliet het ziekenhuis na de keuring omringd door een leger journalisten. Later op dag zet hij zijn handtekening onder een contract dat hem voor 3,5 jaar bindt aan de koploper in de Turkse competitie.

Sneijder arriveerde maandag in Istanbul, waar hij werd opgewacht door duizenden fans. Mogelijk maakt de aanvoerder van het Nederlands elftal zondag in de derby tegen Besiktas al zijn debuut voor zijn nieuwe club.

Joseph Gordon-Levitt over Batman en Man of Steel

Sinds zijn rol in The Dark Knight Rises gonst het van de geruchten dat Joseph Gordon-Levitt de rol van Batman op zich zal nemen in de Justice League-film. Recentelijk kwam daar het gerucht bij van een cameo als Batman in de nieuwe Superman-film, Man of Steel. Gordon-Levitt ontkent echter.

In een interview met MTV antwoordt de acteur desgevraagd dat hij van niets weet. "Deze variant had ik nog niet gehoord," aldus Gordon-Levitt. "Het blijkt maar weer wat je van geruchten zou kunnen geloven. Beter maar om niets te geloven. Als ik ergens in speel, dan vertel ik het wel."

Het is wel waar dat Gordon-Levitt in het door Robert Rodriguez geregisseerde Sin City: A Dame To Kill For te zien zal zijn. Hij speelt een geharde gokker met die nog een appeltje te schillen heeft met iemand. "Dat wordt zo leuk! Ik speel een typische Rodriguez-rotzak."

Sin City: A Dame To Kill For gaat 2 januari 2014 in première in Nederland. De Amerikaanse release is al op 4 oktober 2013.

how about: no.
how about: no.

FOK!sport foto onderschrift zondag 20 januari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen woensdag was de tweede ronde. Na veel wikken en wegen ging deze naar Cara met de onderschrift 'Waar ben ik nou weer in verzand geraakt..'. Gefeliciteerd!

De opgave van zondag 20 januari
 
De Amerikaanse IJshockey-competitie is na een lange lock-out toch van start gegaan, maar wat is er nu met de spelers aan de hand? Plaats je onderschrift in een reactie! (Foto: Pro Shots)

Mansveld roept NS-topman op matje om Fyra

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) heeft dinsdag NS-topman Bert Meerstadt op het matje geroepen over de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra. Hij moest naar het ministerie komen om de maatregelen die de NS neemt toe te lichten.

"Ik heb hem uitgelegd dat deze situatie onacceptabel is", aldus Mansveld tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De NS heeft onder meer besloten dat directielid Merel van Vroonhoven de Fyra en de bijbehorende perikelen onder haar hoede neemt. Ook is een externe partij ingehuurd om te beoordelen of de problemen met het materieel op te lossen zijn.

Verder zoekt de NS samen met de Belgische vervoerder NMBS naar een snelle, tijdelijke oplossing voor reizigers tussen Amsterdam en Brussel.

Zombieland wordt toch tv-serie

Zombieland wordt een tv-serie. Het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon gaat de film uit 2009 ombouwen tot een tv-serie. Dat schrijft de Britse nieuwssite Broacast Now. Van oorsprong moest Zombieland altijd al een tv-serie worden, maar gaandeweg werd besloten het verhaal in een bioscoopfilm te gieten. Daarin speelden Woody Harrelson, Emma Stone en Jesse Eisenberg de hoofdrollen.

Amazon is nu van plan Zombieland alsnog uit te brengen als een doorlopend verhaal in een aantal afleveringen van dertig minuten. Net als de film moet de serie vooral de nadruk leggen op het komische element.

In de serie keren de personages uit de film terug. Het is nog de vraag of, zoals ooit het plan was, elke aflevering een bekende filmster in een zombierol heeft. In de film speelt Bill Murray een rolletje. Over de cast, crew of verschijningsdatum is nog niets bekend.


Zombieland wordt toch tv-serie (Foto: Novum)

Kans voor Kubica in DTM

De Poolse autocoureur Robert Kubica heeft onverwacht zicht op een stoeltje in de prestigieuze Duitse autosportklasse DTM. Hij zal deze week een Mercedes besturen tijdens testraces in Valencia. "Hij verdient deze kans", zei Toto Wolff dinsdag, de nieuwe motorsportdirecteur van Mercedes.

Kubica zag zijn carrière in de Formule 1 abrupt eindigen door een zwaar ongeval begin 2011 in een rally. Hij raakte zo ernstig gewond aan met name armen en hand, dat hij zelfs moest vrezen voor een vervolg in de autosport. Inmiddels heeft de Pool alweer het nodige wedstrijdritme. November vorig jaar won hij nog de rally van Como.

Brein en het OM vangen bot

Een 21-jarige man uit Oud-Beijerland die volgens stichting Brein 5000 e-books verspreidde via bittorrent is hiervoor niet veroordeeld. De rechter verklaarde de zaak niet-ontvankelijk nadat de verdediging zich beriep op de zogenoemde aanwijzing van het Openbaar Ministerie (OM), over hoe te handelen bij auteursrechtenschending. Dat meldt Tweakers.net.

In de aanwijzing zegt het OM civielrechtelijke handhaving na te streven en daarvan mag het OM niet zonder meer afwijken. De zaak werd gestart nadat stichting Brein aangifte deed. Deze vangt nu dus bot bij de rechter.

Het is niet de eerste keer dat het OM hard faalt nadat zij zich inliet met de graaiers van Brein. In een eerdere zaak kreeg het OM flink op de kop van een rechter die vond dat het OM buiten haar boekje was gegaan door zogenaamd en onrechtmatig verkregen 'bewijs' te gebruiken. Het OM had zich volgens de rechter daarbij 'voor het karretje van Brein laten spannen'.

Of het OM in beroep gaat tegen de uitspraak is niet bekend. Brein was, zoals gebruikelijk als zij een zaak verliezen, niet bereikbaar voor commentaar.

Galliani geeft op: "Kaká komt niet"

Ricardo Kaká keert niet terug naar AC Milan. De Braziliaan onderhandelde met Real Madrid en Milan, maar uiteindelijk kwamen de partijen niet tot een akkoord.

Adriano Galliani, algemeen directeur van de Rossoneri, laat weten aan Sky Sports dat hij de hoop heeft opgegeven. "De onderhandelingen zijn op niets uitgelopen. We hebben moeten opgeven wegens fiscale redenen."

Waar het precies op stuk liep is voor Galliani duidelijk. "Kaká heeft er in ieder geval alles aan gedaan, maar de deal liep dus stuk wegens de fiscale situatie. Hierdoor heeft Real Madrid zich teruggetrokken uit de onderhandelingen."

Milan zal waarschijnlijk geen pogingen meer ondernemen om de Braziliaans international naar San Siro te halen. "Op dit moment lijkt het erop dat we met dezelfde selectie de tweede seizoenshelft ingaan", aldus Galliani.

Servië met Djokovic tegen België in Davis Cup

Servië zal volgende maand met Novak Djokovic aantreden in het Davis-Cup duel tegen België. De wedstijd wordt van 1 tot en met 3 februari afgewerkt op de gravelbaan in Charleroi.

Djokovic, de huidige nummer één van de wereld, heeft in Charleroi gezelschap van zijn landgenoten Janko Tipsarevic, Viktor Troicki en Nenad Zimonjic. De Belgische ploeg bestaat uit David Goffin, Steve Darcis, Olivier Rochus en Ruben Bemelmans.

Vorig jaar was Djokovic niet actief in de Davis Cup, maar hij liet eerder al weten in 2013 weer mee te doen aan de landenstrijd.

Nieuwe data duels Jupiler League

De KNVB heeft nieuwe data gevonden voor de reeks afgelaste duels in de Jupiler League. De wedstrijden FC MVV - FC Volendam, FC Den Bosch - FC Eindhoven en Go Ahead Eagles - SC Veendam zijn opnieuw vastgesteld voor maandag 4 februari. Emmen - Cambuur Leeuwarden wordt gespeeld op 11 februari.

Op maandag 25 februari worden de andere afgelaste wedstrijden ingehaald. Het gaat om FC Emmen - Excelsior, FC Volendam - FC Dordrecht, FC Oss - MVV, Fortuna Sittard - SC Cambuur, Sparta Rotterdam - FC Den Bosch, De Graafschap - Go Ahead Eagles en FC Eindhoven - SC Veendam.

Blom fluit PSV - Feyenoord in beker

Kevin Blom fluit volgende week woensdag de wedstrijd in de kwartfinale van de KNVB-beker tussen PSV en Feyenoord. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. De ontmoeting tussen Vitesse en Ajax, die een dag later in Emmen wordt gespeeld omdat het Gelredome niet beschikbaar is, staat onder leiding van Richard Liesveld.

FC Den Bosch en AZ bijten volgende week dinsdag het spits af. Die wedstrijd wordt gefloten door Reinold Wiedemeijer. Ruud Bossen moet de dag daarna PEC Zwolle tegen Heracles Almelo in goede banen zien te leiden.

Stinkende gaswolk bij chemische fabriek Frankrijk

Bij een chemische fabriek in het noorden van Frankrijk is dinsdag een stinkende gaswolk vrijgekomen. Hoewel het gas niet schadelijk is reikt de stank van de buitenwijken van Parijs tot de Britse kust.

Het Franse ministerie van binnenlandse zaken heeft in een verklaring laten weten dat het gas onschadelijk is. De geur wordt veroorzaakt door mercaptan dat onder meer wordt toegevoegd aan geurloos kookgas zodat mensen weten wanneer er sprake is van een gaslek. De wind heeft het gas over een gebied van honderden vierkante kilometers verspreid.

De politie in het Britse kuststadje Hastings heeft inwoners op Twitter tot kalmte gemaand met de hashtag 'noneedtopanic'. De Londense politie liet weten ook meldingen te hebben gekregen van inwoners die gas dachten te ruiken.

De fabriek in het Franse Rouen hoopt het lek voor vanavond nog te dichten.

Lindsay Lohan heeft geen trek in dansshow

Lindsay Lohan heeft een lucratief aanbod van Dancing with the Stars afgeslagen. De actrice heeft geen zin in een realityshow, vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Naar verluidt lag er een bod van ruim een half miljoen dollar op tafel voor Lohan, die in de financiële problemen zou zitten. Ze heeft tegen vrienden gezegd nooit mee te willen doen aan realityprogramma's en het bij films te willen houden. Een woordvoerder van Dancing with the Stars wilde niet bevestigen of de 26-jarige Lohan inderdaad is gevraagd voor de show.

Lohan kwam vorige week nog in het nieuws, toen een hoorzitting plaatsvond naar aanleiding van een ongeluk in juni waarbij de actrice betrokken was. Lohan heeft in totaal drie aanklachten aan haar broek hangen. Volgende week moet ze voor de rechter tekst en uitleg geven.

Metrostation langer dicht om vallend beton

Het metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam blijft dinsdag in ieder geval tot na de avondspits afgesloten, nadat maandag bleek dat blokken beton op metrosporen waren gevallen. Mogelijk blijft het station ook woensdagochtend nog dicht, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam dinsdagochtend.

Het metrostation werd maandagmiddag afgesloten. De brokken van zo'n twintig bij veertig centimeter groot zijn afkomstig van een parkeergarage die in aanbouw is. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Bouwkundig onderzoek naar het vallende beton is nog volop gaande, aldus de zegsman. "Op basis daarvan wordt besloten hoe we dit gaan oplossen."

De Rotterdamse vervoerder RET zet bussen in. Doordat het metrostation ook tijdens de ochtendspits van dinsdag was gesloten en reizigers met bussen werden vervoerd, was het er wel drukker en kampten reizigers met vertragingen. "Maar er ontstonden geen ernstige situaties."

Kamermeerderheid wil nog geen enquête Fyra

VVD en PvdA vinden het nog te vroeg om een parlementaire enquête naar de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra op te starten. Eerst moet de uitleg van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) worden afgewacht, vinden de zij. Vooralsnog is er dus geen Kamermeerderheid voor de parlementaire enquête waar D66 en CDA dinsdag voor pleiten.

"Je moet niet gaan evalueren terwijl het probleem nog niet is opgelost", zegt PvdA-Kamerlid Duco Hoogland. "We moeten de NS ruimte geven dit aan te pakken. Een diepgravend onderzoek is een schakel erbij en dan duurt het alleen maar langer." Hij sluit niet uit dat de PvdA later alsnog voor een onderzoek is.

VVD-Kamerlid Betty de Boer wil dat eerst wordt afgewacht hoe de problemen worden aangepakt, laat haar woordvoerder weten. "Er zijn nog veel vragen die moeten worden beantwoord. Zo moeten we nog zien wat de technici te zeggen hebben. De reizigers moeten eerst worden geholpen." Ook de VVD kan later alsnog instemmen met een enquête.

D66 en CDA willen dat onder meer wordt onderzocht of bij de aanbesteding niet al te veronderstellen was dat het bod van de NS niet realistisch was. Marktexperts waarschuwden toen al dat de prijs zou oplopen en dat bleek ook het geval.


Kamermeerderheid wil nog geen enquête Fyra (Foto: Novum)

Van Houwelingen wacht commissie af

Adri van Houwelingen wilde dinsdag niet meer ingaan op de dopingperikelen rond de Raboploeg. De voormalige ploegleider liet zaterdag weten dat hij niet op de hoogte was van het gebruik van verboden middelen door renners van de Nederlandse formatie. Maar Danny Nelissen zei maandag na zijn dopingbekentenis dat dit wel zo was.

"Ik geloof niet dat de huidige generatie erbij gebaat is als Danny en ik elkaar in het openbaar in de haren gaan vliegen over zaken die 17 jaar geleden zijn gebeurd", aldus Van Houwelingen. "Ik reageer nergens meer op en zeker niet op individuele zaken. Ik wacht de bevindingen van de onderzoekscommissie van de KNWU wel af. Ik neem aan dat zij met de waarheid komen."

Van Houwelingen wacht commissie af
Van Houwelingen wacht commissie af (Foto: ANP)

'Valdés in beeld bij Manchester United'

The Times weet vandaag te melden dat Manchester United interesse heeft in Barcelona-goalie Victor Valdés. De Spaanse doelman liet afgelopen week weten zijn contract bij de Catalaanse club niet te willen verlengen.

Aangezien de kritiek op David De Gea, de huidige eerste doelman van ManU, steeds grotere vormen aanneemt, zou Alex Ferguson graag willen dat Valdés zijn plekje onder de lat vanaf volgend seizoen inneemt.

Valdés, die naar eigen zeggen graag andere culturen en andere voetbalstijlen wil ontdekken, speelt al sinds 2002 voor Barcelona. Met de Spaanse topclub won hij driemaal de Champions League en werd vijf keer Spaans landskampioen. Behalve Valdés zou Ferguson ook een oogje hebben op Pepe Reina (Liverpool) en Asmir Begovic (Stoke City).

Luchtvaartpersoneel voert actie

Zo'n 300 cockpit- en cabinepersoneelsleden hebben dinsdag actie gevoerd op Schiphol. Door middel van het uitdelen van flyers aan reizigers op de luchthaven protesteerden ze tegen het plan van de Europese luchtvaartautoriteit EASA om de aaneengesloten werktijden te verhogen van 17 naar maximaal 20 tot 22 uur.

"In Amerika is juist het besluit genomen om werkdagen nog maximaal 16 uur te laten duren", aldus Ton Scherrenberg, voorzitter van de Nederlandse bond voor het cabinepersoneel VNC. "En in Europa willen ze juist dat we langer aaneengesloten gaan werken."

Luchtvaartpersoneel voert actie
Luchtvaartpersoneel voert actie (Foto: ANP)

Oud-internationals spelen benefiet tegen Buitenboys

Vrijdag 26 april zullen de oud-internationals een benefietwedstrijd spelen tegen SC Buitenboys. De opbrengst van dit duel zal naar de familie gaan van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

De amateurclub liet weten dat onder meer Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar, Frank en Ronald de Boer, Arthur Numan, Pierre van Hooijdonk en Giovanni van Bronckhorst hun toezegging hebben gedaan om in actie te komen. Wanneer de kaartverkoop start, is nog niet bekend.

Nieuwenhuizen was grensrechter bij Buitenboys uit Almere. Hij kwam in december om het leven nadat hij was mishandeld door een aantal jeugdspelers van Nieuw Sloten.

Perez: "Fischer kan ooit tot de beste drie behoren"

Viktor Fischer is dit seizoen doorgebroken bij Ajax en heeft in de topwedstrijden tegen PSV en Feyenoord laten zien een veelbelovend talent te zijn. Aan het begin van het seizoen haalde Ajax-trainer Frank de Boer de talentvolle Deen bij de selectie.

Fischer scoorde tot dusver zeven keer en was belangrijk voor de Amsterdammers in de topduels met PSV en Feyenoord. Landgenoot en analist Kenneth Perez is vol lof over de aanvaller van Ajax. "Hij heeft het in zich om ooit tot de beste drie spelers ter wereld te behoren", zegt Perez in het Algemeen Dagblad.

"Hij heeft de intelligentie, de persoonlijkheid en mentaal zit het ook goed bij hem. Hij weet waar het om draait, ook op deze jonge leeftijd. Viktor koppelt technische kwaliteiten aan denkvermogen. Dat zag je tegen Feyenoord."

Fischer maakte er afgelopen zondag tegen Feyenoord twee. Bij zijn eerste goal zag Perez gelijkenissen met een van de grootste Deense voetballers ooit. "Hij had een echt ‘Laudrup-moment’. Hij kreeg de bal, leek aanvankelijk te willen schieten, maar bedacht zich in een split second en sleepte de bal. Technisch heel goed."

[NBA] Nets verslaan Knicks in derby

Brooklyn Nets heeft in de NBA de derby tegen stadsgenoot New York Knicks gewonnen. In Madison Square Garden trokken de bezoekers met 88-85 aan het langste eind. Dankzij de zege zijn de Nets de Knicks in de stand van de Eastern Conference tot op één punt genaderd. Miami Heat, dat niet in actie kwam, blijft koploper.

Brooklyn kwam pas 22 seconden voor tijd dankzij een jumpshot van Joe Johnson op voorsprong. De forward maakte in totaal 25 punten, waarvan tien in het laatste kwart. Bij de Knicks was Carmelo Anthony goed voor 29 punten, al liet hij in het laatste kwart zijn zes scoringskansen liggen.

Los Angeles Lakers ging maar weer eens onderuit. Bij Chicago Bulls leed de zeventienvoudig landskampioen de zesde uitnederlaag op rij: 95-83. Sterspeler Pau Gasol was door coach Mike D'Antoni buiten de basisopstelling gelaten, maar dat zorgde niet voor het gewenste schokeffect.

Uitslagen
Memphis - Indiane 81-82
New Orleans - Sacramento 114-105
Charlotte - Houston 94-100
Atlanta - Minnesota 104-96
New York - Brooklyn 85-88
Golden State - LA Clippers 106-99
Philadelphia - San Antonio 85-90
Chicago - LA Lakers 95-83
Portland - Washington 95-98


Nets verslaan Knicks in NBA (Foto: Novum)

Eriksson wil Beckham naar VAE halen

Sven-Göran Eriksson wil David Beckham naar Al Nasr halen. De Zweed werd afgelopen weekend aangesteld als technisch directeur van de club uit de Verenigde Arabische Emiraten.

"Ik ben nog steeds met hem in gesprek, al weet ik niet waar hij uiteindelijk terechtkomt", zegt Eriksson, die zich met de jeugdopleiding en het aankoopbeleid van Al Nasr zal bemoeien. Hij is ervan overtuigd dat Beckham in de smaak zou vallen bij de club. "Ik weet zeker dat ze de poort voor hem openzetten als hij hierheen wil komen."

Beckham zit zonder club nadat hij eind vorig jaar afscheid nam bij Los Angeles Galaxy. Hij wordt in verband gebracht met clubs uit onder meer Frankrijk, China en Australië. Een terugkeer naar Engeland behoort ook tot de opties, met Queens Park Rangers als geïnteresseerde club.

Eriksson werkte eerder samen met Beckham in zijn tijd als bondscoach van Engeland.

Serero op Afrika Cup: "Nog steeds niet fit"

Ondanks een blessure werd Thulani Serero uitgekozen om de kleuren van zijn land te verdedigen tijdens de Afrika Cup. Na een teleurstellend gelijkspel in de openingswedstrijd tegen Kaapverdië hoopt de 22-jarige Zuid-Afrikaan drie punten over te houden aan de aanstaande krachtmeting met Angola.

De behendige middenvelder van Ajax is echter op zijn hoede. "Angola is een erg sterk team", zo vertelde hij Kickoff.com. "We hebben ze gezien via de televisie en ze zijn een erg bedrijvige ploeg. Toch geloof ik dat de tijd rijp is om woensdag de drie punten binnen te slepen."

Een liesblessure hield Serero lange tijd aan de kant gedurende de eerste seizoenshelft bij Ajax. Ook bij Bafana Bafana ondervindt het jeugdexponent van Ajax Cape Town nog altijd hinder van de kwetsuur. "Ik ben nog steeds niet honderd procent fit, maar iedere wedstrijd gaat het beter."

Rust teruggekeerd in Eritrea

In het kleine Afrikaanse land Eritrea is het dinsdag weer rustig. Maandag bestormde naar verluidt een groep militairen het gebouw van het ministerie van informatie in de hoofdstad Asmara, maar volgens de ambassadeur van Eritrea in Zuid-Afrika Salih Omar is er niets aan de hand.

"Er is geen teken van muiterij of een staatsgreep of tekenen van een opstand", aldus Omar. De 'geruchten en speculaties' zijn afkomstig van westerlingen die 'al lange tijd proberen de Eritrese regering te stabiliseren'.

Twee Eritrea-deskundigen bestrijden dit. Zij zeggen dat meer dan honderd militairen het gebouw van het ministerie bestormden en op de staatstelevisie een verklaring voorlazen. De uitzending werd echter na twee zinnen al gestaakt. De militairen zeiden onder andere dat de grondwet van 1997 weer van kracht werd en dat alle politieke gevangenen zouden worden vrijgelaten.

In Eritrea is geen sprake van een vrije pers en buitenlandse media hadden grote moeite om informatie in te winnen over de gebeurtenissen in Asmara. Maandagmiddag leek in ieder geval duidelijk te zijn dat de actie van de militairen was mislukt. Voor het ministeriegebouw stond een tank en in de straten was het rustig.

Ebecilio: "Ajax-ervaring heeft me sterker gemaakt"

Lorenzo Ebecilio dolf het onderspit in de strijd om de druk bezette Ajax-flanken en streek in zijn zoektocht naar speeltijd neer bij Metallurg Donetsk. Volgens de 21-jarige aanvaller heeft men in Nederland een verkeerd beeld van de wijze waarop voetbal gespeeld wordt in Oekraïne.

Zo draait lang niet alles om kracht. "Ik heb hier op de training al veel balkunstenaars gezien", vertelde hij Voetbal International. "En de trainingsfaciliteiten zijn van alle comfort voorzien. Hier heb je als voetballer alles wat je nodig hebt."

Na een indrukwekkende start in Amsterdamse dienst viel Ebecilio ver terug. Terugblikkend op die periode wijt hij zijn verval aan een gebrek aan ervaring. "Toen ik eenmaal doorbrak bij het eerste elftal, werd ik te relaxed. Ik had er juist harder aan moeten trekken, maar dat deed ik niet. Die levenservaring had ik nog niet. Ik wilde bewijzen dat ik een basisplaats waard was, maar keerde in de zomer van 2011 terug van vakantie met overgewicht. Ik was simpelweg te jong."

Bij zijn nieuwe werkgever wil Ebecilio aantonen dat hij geleerd heeft van zijn eerdere fouten. "Ik denk dat de ervaringen bij Ajax me sterker hebben gemaakt. Ik heb mezelf nu bepaalde doelen gesteld. Ik ga bijvoorbeeld aan de slag in de gym. In het voetbal zijn al die details enorm belangrijk."

Buemi blijft reserve bij Red Bull

Sébastien Buemi zal ook dit seizoen eerste reserve zijn bij het Formule 1-team van Red Bull. De Zwitser geldt als eventuele vervanger van wereldkampioen Sebastian Vettel of Mark Webber. Dit maakte de Oostenrijkse renstal vandaag bekend.

Vorig seizoen was de 24-jarige Buemi ook test- en reserverijder bij Red Bull. De seizoenen daarvoor was de Zwitser coureur voor Red Bulls zusterstal Toro Rosso. "Ik ken iedereen bij Red Bull en het is goed om nog een jaar te blijven. Natuurlijk is mijn doel om weer races te rijden, maar ik leer nog steeds van mijn werk bij het team", liet Buemi in een reactie weten.

Toby Jones weer nazischurk in Captain America 2

Toby Jones gaat opnieuw naziwetenschapper Arnim Zola spelen in het vervolg op Captain America: The First Avenger. "Het ziet ernaar uit dat ik terugkeer", zegt de 46-jarige Britse acteur tegen de Britse filmsite Heyuguys.

Zola werkt in The First Avenger als wetenschapper van de terroristische organisatie Hydra voor de nazi's, waar hij tracht de krachten van de buitenaardse Tesseract te gebruiken in hypermoderne wapens. Hij wordt gevangengenomen en geeft uiteindelijk belangrijke informatie door aan Captain America, gespeeld door Chris Evans.

Waar de eerste film zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, speelt Captain America: The Winter Soldier zich af anno nu. Hoe Jones' personage in het verhaal wordt verwerkt, is de vraag. Naast Evans als Captain America is ook Scarlett Johansson te zien als Black Widow, Anthony Mackie als The Falcon en Samuel L. Jackson als Nick Fury. De film moet in 2014 uitkomen.


Toby Jones weer nazischurk in Captain America 2 (Foto: Novum)

Del Piero met raceteam naar Le Mans

Alessandro del Piero heeft zijn passie voor de autosport laten gelden. De Italiaan heeft een raceteam opgericht en heeft zich daarmee al ingeschreven voor de 24 uur van Le Mans. Het is niet zeker of de voetballers zelf zal plaatsnemen achter het stuur.

Del Piero heeft samen met Hollywood-acteur Patrick Dempsey, bekend van Grey's Anatomy, het team opgezet. Dempsey zal zelf wel gaan racen en wil samen met de aangetrokken coureurs Joe Foster en Michael Avenatti de beruchte langeafstandsrace in Le Mans rijden.

"Ik heb al een passie voor de autosport van kleins af. Ik vind het geweldig om samen met Patrick een team te leiden. We verwachten op een hoog niveau te kunnen racen en willen strijden voor wereldtitels", aldus Del Piero, voormalig speler van Juventus. Op dit moment speelt hij voor het Australische Sydney FC.

Haagse postbode dumpte post in kruipruimte

In een kruipruimte van een sloopwoning in Den Haag is een vracht gedumpte post van zo'n tien jaar oud gevonden. De post werd donderdag aangetroffen in een woning aan de Reitzstraat na een anonieme tip, meldt een woordvoerder van PostNL dinsdag.

"Het gaat om zo'n twaalf posttassen met post en huis-aan-huisbladen uit de winter van 2002-2003. Ongeveer een week aan postbezorging", schat de zegsman.

De post ligt nu te drogen bij PostNL. "De poststukken zijn in slechte staat en stinken, maar wat nog geschikt is voor verzending wordt alsnog bezorgd."

Het is nog niet bekend welke postbode de post in de kruipruimte heeft gedumpt. "Dat wordt ook lastig om uit te zoeken, want onze archieven van welke wijk door welke postbode werd gelopen gaan niet zo ver terug." Mocht de postbode nog werkzaam zijn bij PostNL, dan volgt ontslag, laat de woordvoerder weten.

Flatbewoners IJmuiden voorlopig niet naar huis

De bewoners van de flat die maandagavond in IJmuiden in brand stond kunnen voorlopig niet naar huis. Acht of negen woningen hebben dusdanige brand-, rook- of waterschade opgelopen dat ze de komende tijd niet bewoonbaar zijn. Daarnaast beschikt een aantal woningen nog niet over elektriciteit, zegt een woordvoerder van de gemeente Velsen, waar IJmuiden onder valt.

Komende nacht kunnen de bewoners van de 29 flatwoningen in ieder geval nog niet terug. "Wij hopen later vandaag duidelijk te krijgen wanneer dat wel kan", zegt de woordvoerder. Nutsbedrijf Liander onderzoekt wanneer de elektriciteit weer kan worden aangesloten. De gemeente heeft 24 mensen ondergebracht in een hotel.

De brand in de flat aan de Kruisberg ontstond rond 19.00 uur in een gelhaard op de vierde etage. De bewoners van 48 woningen werden geëvacueerd.

Een persoon kreeg een hartaanval en is naar een ziekenhuis gebracht. Daarnaast moesten mensen worden behandeld omdat ze rook hadden ingeademd.

Spanje voelt zich onderbedeeld in EU

Spanje voelt zich binnen de Europese Unie niet goed gewaardeerd. Te weinig invloedrijke posten in Europa worden door Spanjaarden bekleed. Dat is de reden waarom het Zuid-Europese land maandag tegen de benoeming van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) als voorzitter van de eurogroep stemde. Dat zei de Spaanse minister van Financiën Luis De Guindos dinsdag bij aankomst van overleg in Brussel.

Hij benadrukte dat hij niets tegen Dijsselbloem persoonlijk heeft. Hij prees de nieuwe voorzitter van de eurogroep en zei voornemens te zijn prima met Dijsselbloem te willen gaan samenwerken.

Maar volgens De Guindos is Spanje, dat de vierde economie van Europa is, onderbedeeld als het gaat om belangrijke posten in Europa. "Ik ben ervan overtuigd dat deze situatie gecorrigeerd gaat worden en dat Spanje in de EU-instellingen weer representatie zal krijgen", aldus De Guindos.

Natuurijs houdt marathonschaatsers voorlopig thuis

De Nederlandse marathonschaatsers reizen voorlopig niet af naar Oostenrijk. De Aart Koopmans Memorial die zaterdag op de Weissensee zou worden gehouden, is uitgesteld. Schaatsbond KNSB neemt die beslissing in de hoop dat deze week in eigen land nog wedstrijden op natuurijs kunnen worden georganiseerd.

De KNSB kijkt in de eerste plaats of de marathon in Veenoord snel kan worden gehouden. De finale van de natuurijsvierdaagse werd vrijdagavond wegens de slechte kwaliteit van het ijs afgelast. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om een NK op natuurijs te organiseren.

De Aart Koopmans Memorial in Oostenrijk is vooralsnog uitgesteld tot volgende week maandag. Op zaterdag 2 februari staat op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht op het programma.

[AO] Djokovic in vier sets langs Berdych

Novak Djokovic heeft de halve finale van de Australian Open bereikt. De nummer één van de wereld was in vier sets te sterk voor de Tsjech Tomas Berdych (5): 6-1, 4-6, 6-1 en 6-4. Djokovic blijft daarmee op koers voor zijn derde titel op rij in Melbourne, iets wat nog geen enkele tennisser in de 'open era' wist te presteren.

Voor Djokovic is het al de elfde keer op rij dat hij de halve finale van een grandslamtoernooi bereikt. Bovendien blijft de Serviër door het bereiken van de laatste vier de nummer één van de wereld.

Djokovic oogde, ondanks de slijtageslag van zondag tegen Stanislas Wawrinka, zo fit als een hoentje. In minder dan een halfuur tijd sleepte hij de eerste set in de wacht. Berdych, die op weg naar de kwartfinale geen set had ingeleverd, kwam daarna sterk terug. Hij legde wat meer risico in zijn spel en zag dat beloond worden met een vroege break, die hij tot het eind van de set wist vast te houden.

De opleving van Berdych bleek echter van korte duur. De Tsjech, die ook de afgelopen twee jaar in Melbourne in de kwartfinale bleef steken, wist in de derde set maar één game te winnen. In de vierde set werd een vroege break op 1-1 hem uiteindelijk fataal.

Djokovic speelt in de halve finale tegen de Spanjaard David Ferrer, die dinsdag zijn landgenoot Nicolas Almagro in vijf sets versloeg. De laatste twee kwartfinales bij de mannen (Andy Murray - Jérémy Chardy en Roger Federer - Jo-Wilfried Tsonga) worden woensdag gespeeld.


Djokovic in vier sets langs Berdych (Foto: Novum)

Corrigerend tikje voor minister Plasterk

“Klap!” Dat was een corrigerend tikje voor minister Ronald Plasterk. Een paar dagen geleden riep hij ouders op om hun kinderen beter op te voeden. Anders gaan ze maar hulpverleners en ambtenaren in elkaar slaan. Of uitschelden. En dat mag niet van meneer Plasterk. Natuurlijk mag dat niet van meneer Plasterk. Niemand vindt het leuk als hulpverleners in elkaar geslagen worden. Ook meneer Plasterk niet.

Vrouwen maken meer onafhankelijke films

Vrouwelijke filmmakers zijn beter in het maken van onafhankelijke films dan dure producties voor grote filmmaatschappijen. Tussen 2002 en 2012 was 22 procent van de competitiefilms op het onafhankelijke filmfestival Sundance gemaakt door een vrouw. In diezelfde periode werd 4,4 procent van de dure Hollywoodproducties geregisseerd door een vrouw. Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse universiteit.

Van de vrouwen die uiteindelijk voor grof geld Hollywoodfilms maken, heeft meer dan veertig procent eerst een onafhankelijke speelfilm gemaakt. Volgens onderzoeksleider Stacy Smith toont het onderzoek aan dat 'als er meer geld bij komt, de vrouwen verdwijnen'.

De onderzoekers hebben meer dan elfduizend regisseurs, schrijvers, producenten, cinematografen en editors bestudeerd die in totaal 820 films en documentaires afleverden. Ze concludeerden dat een derde van die filmmakers vrouwen waren.

De helft van de makers van de documentaires die werden vertoond op Sundance is vrouw. Ook toont het onderzoek aan dat als vrouwen achter de camera kruipen, ze meer vrouwelijke collega's aannemen dan mannelijke regisseurs.

Het onderzoek werd in opdracht van het Sundance Institute en Women in Film uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Annenberg in de Amerikaanse staat Californië. De onderzoekers bestudeerden films en documentaires die te zien waren tijdens het Sundance filmfestival van 2002 tot 2012.


Vrouwen maken meer onafhankelijke films (Foto: Novum)

Nederlandse wandelaars van berg gered in Oostenrijk

De Oostenrijkse politie heeft maandag vier Nederlandse wandelaars gered nadat ze vast waren komen te zitten in de sneeuw op een berg in de deelstaat Vorarlberg. Ze waren rond 11.00 uur vertrokken van Bürsenberg voor een wandeling van een uur, meldt de politie.

Al snel verlieten ze het voetpad en baanden zich een weg door de sneeuw richting Schwarzköpfle. Het terrein werd echter steeds steiler. Na een tijd konden de vier niet meer verder en was terugkeren ook geen optie. Ze waarschuwden daarom de hulpdiensten.

Door laaghangende mist was het voor een helikopter van de politie erg lastig de vier te vinden, maar uiteindelijk lukte dit toch. De Nederlanders bleken op een vijfhonderd meter hoge berg te zitten die was bezaaid met bomen en rotsen. Wat volgde was volgens de politie een uiterst moeilijke en kostbare reddingsoperatie. De hulpverleners hadden een zekeringskabel nodig om veilig bij de Nederlanders te komen. Het is niet bekend hoe de Nederlanders er aan toe zijn. Waarom ze het voetpad verlieten, is ook onduidelijk.

Politie vrijuit na fatale achtervolging

Twee agenten die betrokken waren bij een fatale achtervolging waarbij een 18-jarige man uit Sellingen om het leven kwam, worden niet vervolgd. De politiemannen valt niets te verwijten bij de dramatische ontknoping, concludeert het Openbaar Ministerie (OM) in Assen dinsdag na onderzoek door de rijksrecherche.

De jongeman had geen rijbewijs en had in augustus vorig jaar de auto van zijn opa gepakt om een ritje te maken. Toen hij werd gesignaleerd door de twee agenten, zetten die de achtervolging in. De 18-jarige vloog met hoge snelheid uit de bocht en botste in het Drentse Nieuw-Buinen tegen een boom.

Politie vrijuit na fatale achtervolging
Politie vrijuit na fatale achtervolging (Foto: ANP)

Nederlanders gooien per dag 400.000 broden weg

Nederlanders gooien dagelijks samen ruim vierhonderdduizend broden weg. Van rijst belandt de inhoud van twee op de vijf pakken die consumenten kopen in de vuilnisbak. Van pasta eindigt 23 procent niet in de maag maar in het grijze archief. Dat meldt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal dinsdag na berekeningen.

Gemiddeld gooien mensen veertien procent van het voedsel dat ze kopen weg. Jaarlijks gaat het om 48 kilo, met een waarde van 155 euro. Samen verspillen alle Nederlandse huishoudens achthonderd miljoen kilo voedsel per jaar. Hierbij gaat het volgens Milieu Centraal niet om klokhuizen, schillen en botjes, maar om goed eetbaar voedsel.

Volgens Milieu Centraal wordt veel rijst en pasta verspild, omdat mensen lastig kunnen inschatten hoeveel ze ervan nodig hebben. "Rijst en pasta nemen tijdens het koken namelijk veel water op, waardoor ze in volume toenemen." Ook aardappelen worden vaak weggegooid. Daarvan belandt 23 procent in de vuilnisbak.

Milieu Centraal wijst erop dat met het voedsel feitelijk ook andere zaken in de afvalbak verdwijnen. "Gooi je een kilo voedsel weg, dan gooi je in feite bijna anderhalve liter benzine aan verspilde energie in de vuilnisbak. Daarnaast zijn landbouwgrond, water en hulpstoffen onnodig gebruikt."

Scott Pilgrims Vs The World-achievements gespot

Inmiddels is het alweer bijna 3 jaar geleden dat de game Scott Pilgrim Vs The World is uitgebracht voor PlayStation 3 en Xbox 360. Opmerkelijk is dat er achievements van een opkomende DLC zijn ontdekt op de website X360A.

Ontwikkelaar Tribute Games heeft al een keer eerder aangegeven dat ze met een DLC bezig zijn voor de mutliplayer sectie van de game. De DLC genaamd, Wallace Wells, kan vanaf nu op elk moment worden aangekondigd. 

Enkele achievements uit Scott Pilgrim Vs the World: Wallace Wells zijn:

  • Wallace The Novice - Voltooi een online match voor de eerste keer. 
  • Everybody wants to play - Speel met elk karakter minimaal één keer online, inclusief Wallace Wells.
     
Scott Pilgrim Vs The WorldScott Pilgrim Vs The World

Twintig miljoen mensen spelen Temple Run 2

Het behendigheidsspel Temple Run 2 is in vijf dagen tijd twintig miljoen keer gedownload. Dat heeft het Nieuw-Zeelandse gamebedrijf Imangi bekendgemaakt. Na de eerste dag stond de teller al op zes miljoen. Het gratis spel is verkrijgbaar voor de iPhone en binnenkort ook voor Android-smartphones.

De makers Temple Run 2 van verdienen geld aan het gratis te downloaden spel door virtuele edelstenen te verkopen. Deze edelstenen kunnen gebruikt worden om een misstap ongedaan te maken. Spelers moeten een parcours af zien te leggen zonder daarbij fouten te maken.

Het behendigheidsspel is het vervolg op het in 2011 uitgebrachte Temple Run. Dit spel is wereldwijd voor verschillende smartphones 170 miljoen keer gedownload.

Heath Ledger vijf jaar dood

Het is dinsdag vijf jaar geleden dat Heath Ledger op 28-jarige leeftijd overleed. De Australische acteur werd in januari 2008 dood aangetroffen in zijn appartement in Manhattan. Hij was net klaar met de opnames van The Dark Knight, waarin hij The Joker speelde. Ledger overleed aan een overdosis medicijnen die hij op doktersvoorschrift had gekregen.

Al langere tijd gingen geruchten dat Ledger drugs gebruikte. Kort na zijn overlijden verscheen een filmpje waarop te zien was hoe de acteur een feestje bijwoonde, waarbij de andere aanwezigen cocaïne snoven. Ledger vertelt dat hij jarenlang flink hasj rookte, wat de geruchten over zijn eigen drugsgebruik alleen maar aanwakkerde.

Ledger brak in 1999 door met zijn rol in 10 Things I Hate About You. Het jaar erop was hij te zien als de zoon van Mel Gibson in The Patriot, in 2001 in Monster's Ball. De daaropvolgende jaren had hij hoofdrollen in onder meer Ned Kelly, Lords of Dogtown en The Brothers Grimm.

Het was zijn rol in het drama Brokeback Mountain uit 2005 die voor grote opschudding zorgde. Als de homoseksuele cowboy Ennis Del Mar kreeg hij in de film een heimelijke relatie met het personage van Jake Gyllenhaal. Niet alleen ging de film openlijk over homoseksualiteit, het waren ook nog eens twee noeste cowboys die met elkaar de liefde bedreven.

De Batman-film The Dark Knight verscheen in de zomer van 2008 in de bioscopen. Meteen na de eerste vertoningen werd Ledgers vertolking van The Joker legendarisch genoemd. Het verraste dan ook niemand toen hij voor de rol van de verknipte schurk een postume Oscarnominatie kreeg en deze in januari het jaar erop ook won. Met een emotionele toespraak nam Ledgers vader de prijs namens zijn zoon in ontvangst.

In 2009 verscheen ook het psychedelische The Imaginarium of Doctor Parnassus, de laatste film waaraan Ledger had meegewerkt. De opnames waren nog niet afgerond toen Ledger stierf, waardoor regisseur Terry Gilliam met een flink probleem zat. Hij kwam echter met een radicale oplossing.

In de film reist de hoofdpersoon via een magische spiegel naar drie droomwerelden. Gelukkig waren alle scènes in de 'gewone wereld' al met Ledger geschoten. Gilliam besloot voor elk van de drie droomwerelden een andere acteur te casten. Niemand minder dan Johnny Depp, Colin Farrell en Jude Law tekenden voor de rollen, mede uit respect voor hun overleden collega.

In 2004 maakte Ledger kennis met actrice Michelle Williams, zijn tegenspeelster in Brokeback Mountain. Nog tijdens de opnames kregen de twee een relatie en het jaar erop beviel Willams van hun dochter, Matilda Rose. De twee gingen in 2007 uit elkaar.

Ledger werd op 9 februari 2008 gecremeerd. Zijn urn werd in een graf geplaatst op het kerkhof van Karrakatta, een voorstad van Perth, naast het graf van twee van zijn grootouders.


Heath Ledger vijf jaar dood (Foto: Novum)

Tarantino's Django Unchained onttroont The Hobbit

The Hobbit: An Unexpected Journey is niet langer de best bezochte bioscoopfilm van Nederland. De fantasyfilm, voorganger van de The Lord of the Rings-trilogie, trok de afgelopen vijf weken de meeste bezoekers. Dit weekeinde kwamen de meeste filmfans echter af op Django Unchained.

De nieuwste rolprent van regisseur Quentin Tarantino is een ode aan het westerngenre, waarin hij ook het Amerikaanse slavernijverleden aan de kaak stelt. De hoofdrollen in de film, die deze week binnenkomt in de bioscooplijst, zijn voor Jamie Foxx en Christoph Waltz. Django Unchained verdrijft The Hobbit: An Unexpected Journey naar plek twee.

De top drie wordt gecompleteerd door Les Misérables. De musicalfilm met onder anderen Hugh Jackman, Russell Crowe en Anne Hathaway moet in zijn tweede week een plaatsje inleveren.

Greipel opnieuw succesvol in Australië

André Greipel heeft de eerste etappe in de Tour Down Under gewonnen. De 30-jarige Duitser van Lotto-Belisol was na 135 kilometer van Prospect naar Lobethal de snelste in een massasprint. Voor Greipel is het in totaal al zijn twaalfde overwinning in de Australische rittenkoers. Bovendien sleepte hij in 2008 en 2010 de eindzege in de wacht.

Achter Greipel finishten de Fransman Arnaud Démare en de Australiër Mark Renshaw op de tweede en derde plaats. Tom-Jelte Slager werd op de vijftiende plaats de beste Nederlander.  Woensdag staat voor het peloton een 116 kilometer lange rit van Mount Barker naar Rostrevor op het programma. De Tour Down Under duurt tot en met zondag.

Blizzard verdient aan game met microtransacties

Gamebedrijf Blizzard is bezig te bekijken hoe het bedrijf geld wil verdienen aan het strategiespel Blizzard All-Stars. Het pc-spel wordt, net als het concurrerende League of Legends, waarschijnlijk gratis aangeboden. Gamers kunnen dan in een online shop tegen kleine betalingen virtuele voorwerpen kopen. Dat zei gameontwikkelaar Chris Sigaty van Blizzard tegen Eurogamer.

"We doen soortgelijke games na en verkopen kleinere hoeveelheden spullen aan spelers. De spullen die zij willen", zei de gameontwikkelaar tegen de website. Gamers zouden bijvoorbeeld spreuken of wapens kunnen kopen. Het zou de eerste keer zijn dat Blizzard een game gratis uitgeeft, al heeft het gamebedrijf wel ervaring met de verkoop van virtuele huisdieren voor World of Warcraft.

Wanneer Blizzard All-Stars op de markt komt, is niet bekend. "We werken er op dit moment hard aan", zei Sigaty. Blizzard All-Stars is een strategiegame waarbij twee of meer spelers in een online arena tegenover elkaar geplaatst worden. Met League of Legends en Dota 2 kent het spel van Blizzard grote concurrentie. Beide games worden door duizenden gamers gespeeld.

Arbeiders in opstand tegen zeikboete

Zo'n duizend Chinese arbeiders van een elektronicafabriek in Shanghai hebben hun Japanse en Chinese bedrijfsleiders anderhalve dag gegijzeld uit protest tegen de strenge regels rond plaspauzes en de hoge boetes voor telaatkomers. De politie maakte uiteindelijk zaterdag een einde aan de protestactie, deelde moederbedrijf Shinmei Electric maandag mee.

Een beveiliger van de fabriek liet dinsdag weten dat de arbeiders in opstand waren gekomen tegen de nieuwe strenge regels op de werkvloer. Onder die regels krijgen arbeiders maar twee minuten de tijd voor een toiletbezoek en wordt hun een boete van zes euro opgelegd als zij te laat komen. Twee keer te laat betekent ontslag.

De arbeiders besloten vrijdag tot de gijzeling van tien Japanse en acht Chinese bedrijfsleiders. Een dag later werden driehonderd agenten opgetrommeld om een einde te maken aan de actie. De bedrijfsleiders hadden er toen al mee ingestemd de nieuwe regels nog eens tegen het licht te houden.

Aanhoudingen bij inval woonwagenkamp Eindhoven

Bij een inval in een woonwagenkamp in Eindhoven-Noord heeft de politie dinsdagochtend ruim tien mensen aangehouden. Het onderzoek richt zich op georganiseerde hennephandel, zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Rond 07.00 uur werd het woonwagenkamp aan de Brestlaan afgesloten. Bij de inval zijn onder meer politie, justitie en de Belastingdienst betrokken. Over de identiteit van de verdachten en waar ze van worden verdacht kon de woordvoerder nog niets zeggen. Ook is nog niet duidelijk of er hennep is gevonden.

In 2003 werd ook een inval in het kamp gedaan. Destijds werd een aantal hennepkwekerijen opgerold. Omdat er voor rond de 160 duizend euro aan illegale stroom was afgetapt werd de stroom op het woonwagenkamp afgesloten totdat de rekening was betaald.

Enkele dagen daarna werd een transformatorhuisje nabij het woonwagenkamp vernield, waardoor duizend huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. De politie vermoedde toen dat het om een vergeldingsactie van de kampbewoners ging.

StarCraft II: Heart of the Swarm openingsscène nu online

Om nog wat meer in de stemming te komen voor StarCraft II: Heart of the Swarm, heeft ontwikkelaar Blizzard de openingsscène van de nieuwe uitbreiding online gezet. In de video is te zien hoe hordes zerg en marines met elkaar op de vuist gaan. Heart of the Swarm is vanaf 12 maart verkrijgbaar voor pc.    

Openingsscène StarCraft II: Heart of the Swarm 

Mogelijk langste koudegolf in halve eeuw

Nederland zit momenteel mogelijk midden in de langste koudegolf sinds een halve eeuw. Dat meldt Meteoconsult dinsdag. In de winter van 1962-1963 was sprake van een koudegolf van dertien dagen. Een evenaring van die koudegolf is volgens het weerbureau mogelijk.

Vorige week woensdag leek Nederland al midden in een koudegolf te zitten, maar door bewolking werd het uiteindelijk niet koud genoeg om van een koudegolf te kunnen spreken. De komende nachten klaart het echter op, waardoor het kwik vermoedelijk wel ver genoeg daalt.

Om te kunnen spreken van een koudegolf mag de temperatuur in De Bilt vijf dagen niet boven de 0 graden uitkomen. Van die vijf dagen moet het kwik minimaal drie dagen onder de -10 graden zijn gekomen.

Sinds vorige week maandag vriest het in De Bilt al dag en nacht. Dinsdagnacht vroor het al een keer streng. De komende dagen verwacht Meteoconsult meer opklaringen en de wind neemt geleidelijk aan af. Boven het sneeuwdek kan het op plekken met opklaringen zeer snel afkoelen, met als gevolg strenge tot zeer strenge vorst.

Een avond en een nacht met strenge vorst in landelijk hoofdstation De Bilt zijn voldoende om voor twee etmalen een minimumtemperatuur onder -10 graden te noteren, aldus Meteoconsult. "De kans op een officiële koudegolf is dus zeer groot geworden."

Als ook zaterdag de temperatuur voor de dertiende dag op rij het hele etmaal onder het vriespunt blijft, zou dat volgens Meteoconsult zelfs de langste koudegolf in vijftig jaar tijd betekenen.

Falkenburg wil zo snel mogelijk weg bij AZ

Erik Falkenburg is onder Gertjan Verbeek bij AZ op een dood spoor beland en wil weg uit Alkmaar. De middenvelder hoopt op een transfer. Begin november stond Falkenburg voor het laatst in de basis bij AZ. Sindsdien moet hij het doen met een plek op de tribune, bank of een korte invalbeurt. "Dat is heel lastig, ik heb het er zwaar mee", zei hij in gesprek met RTV Rijnmond.

Falkenburg speelt zijn wedstrijden tegenwoordig op maandagavond, bij de beloften. "Ik moet deze wedstrijden blijven spelen om in conditie te blijven en wedstrijdfit te blijven. Dat is belangrijk. Maar het is natuurlijk duidelijk dat ik wil spelen. Als dat niet bij AZ kan, dan maar ergens anders. Ik heb daar ook met AZ over gesproken."

"We zoeken naar een oplossing, wat het wordt is nog afwachten", ging Falkenburg verder. "Mijn zaakwaarnemer is bezig om een oplossing te zoeken. Ik wil weer spelen, bij een club in de Eredivisie. Zo snel mogelijk. Of er interesse is van clubs weet ik niet, dan moet je bij mijn zaakwaarnemer zijn."

Falkenburg wil zo snel mogelijk weg bij AZ. "Ik heb het nu zwaar bij AZ, ik speel niet. Dat is voor een speler ontzettend vervelend. Ik heb wel het gevoel dat het eindig is bij AZ voor mij. Er moet iets nieuws komen, daar zijn we nu mee bezig."

[AO] Ongenaakbare Sharapova naar laatste vier

Tennisster Maria Sharapova duldt nog steeds geen tegenstand in de Australian Open. De Russische favoriete bereikte dinsdag vrij eenvoudig de halve finales door haar landgenote Ekaterina Makarova in twee sets te verslaan: 6-2 en 6-2.

Sharapova verloor dit jaar in Melbourne in haar vijf gespeelde partijen slechts negen games. Zo dominant was een speelster nog nooit in het Australische grandslamtoernooi. In de eerste twee ronden won ze zelfs met twee keer 6-0.

De Russin, die het Australian Open in 2008 won en vorig jaar de finale verloor, treft in de halve finale de Chinese Li Na, die in de kwartfinales de Poolse Agnieszka Radwanska uitschakelde.

Britse krijgt doodstraf in Indonesië om drugssmokkel

Een rechtbank in Indonesië heeft dinsdag een vrouw uit Groot-Brittannië ter dood veroordeeld wegens het smokkelen van cocaïne naar het eiland Bali. De drugs hadden een waarde van bijna twee miljoen euro.

De vrouw, Lindsay June Sandiford (56), heeft het aanzien van Bali als toeristenbestemming bezoedeld en het overheidsprogramma voor drugsbestrijding aangetast, oordeelde de rechter.

Aanklagers hadden een gevangenisstraf van vijftien jaar geëist tegen Sandiford. Ze werd in mei op de luchthaven van Bali gearresteerd met 3,8 kilo cocaïne in haar bagage.

Indonesië houdt er zeer strenge drugswetten op na. Drugssmokkelaars worden niet zelden ter dood gebracht.

Pas op, Badr Hari komt vrij

Badr Hari, de kickboxer met de losse handjes, verlaat dinsdag de gevangenis. De rechter bepaalde maandag dat de vechtsporter de periode tot zijn proces in alle vrijheid mag afwachten.

De rechtbank in Amsterdam verbond wel een aantal eisen aan zijn vrijlating uit voorarrest. Zo mag Hari tussen de 20.00 en 08.00 uur niet in horecagelegenheden komen. Ook mag hij, met uitzondering van zijn partner Estelle Cruijff, geen contact hebben met getuigen in zijn zaak. Hari wordt verdacht van de ernstige mishandeling van zakenman Koen Everink, tijdens dancefestijn Sensation in de Amsterdam ArenA op 8 juli. Daarnaast zijn er meer slachtoffers van Hari's gewelddadige karakter naar voren gekomen.

Het is de tweede keer dat Hari in afwachting van zijn proces op vrije voeten komt. De eerste keer belandde hij binnen afzienbare tijd weer in de cel omdat hij, tegen de afspraak in, contact had met getuigen en horecagelegenheden bezocht.

Badr Hari verlaat gevangenis
Badr Hari verlaat gevangenis (Foto: ANP)

'Netbeheerders rekenen te veel voor gas'

De meeste netbeheerders in Nederland rekenen een te hoog tarief voor het transport van gas. Dat schrijft Nu.nl dinsdag op basis van onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). In totaal zou het gaan om een bedrag van minimaal vijftig miljoen euro per jaar, 150 tot negenhonderd euro per huishouden.

Veel huishoudens hebben een grotere gasaansluiting dan nodig is voor hun verbruik. Netbeheerders rekenen hierdoor volgens de VEH te veel. Sinds 2005 betalen Nederlandse huishoudens grotendeels op basis van de grootte van de gasaansluiting in de woning voor het transport van gas. De VEH wil dat netbeheerders de gedupeerde huishoudens financieel compenseren.

Ook Union is snel klaar met Adu

Philadelphia Union zal geen beroep meer doen op Freddy Adu. De club heeft een brief naar de supporters gestuurd waarin valt te lezen dat de speler niet meer in de plannen voorkomt.

"Freddy is niet verkocht of verhuurd. Hij blijft een speler van ons, maar in feite betalen we hem zonder dat hij nog voor ons in actie zal komen", meldt clubmanager John Hackworth in een brief aan de aanhang van Philadelphia Union. Adu verloor vorig seizoen zijn basisplaats. Hij speelde 24 wedstrijden voor de Amerikanen en vond daarin vijf keer het net. Hij leverde één assist af. Binnenkort begint Union aan een nieuw seizoen in de Major League Soccer.

De carrière van Adu begon veelbelovend met zijn profdebuut op 14-jarige leeftijd. Nadat hij naar Europa was verkast, maakte hij de verwachtingen nooit waar bij Benfica, AS Monaco, Belenenses en Aris Saloniki. Bij Ceykur Rizespor raakte hij weer in vorm, maar na een stap hogerop raakte hij opnieuw in een dip.

"We hebben in de afgelopen jaren een paar risico's genomen waar we op de lange termijn nog steeds last van hebben. Freddy is daarvan een van de grootste voorbeelden", schrijft Hackworth aan de fans van Union.

'Vrouwen steeds crimineler'

De criminaliteit onder vrouwen is de laatste jaren fors gestegen. Zelfs in de georganiseerde criminaliteit maakt de vrouw een opmars, concluderen de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam in een studie die donderdag openbaar wordt, schrijft het AD dinsdag.

Vrouwen zouden al leidinggevende rollen hebben in de drugshandel vanuit de Antillen en de mensensmokkel van prostituees uit West-Afrika. Jonge meisjes zouden vaker lid zijn van criminele jeugdbendes dan in de politieregistraties voorkomt. De politie zou vaak denken dat de meisjes geen actieve rol hebben, terwijl de meisjes tegenover de onderzoekers aangeven zelf ook misdrijven te hebben gepleegd.

De problemen zijn veel forser dan werd aangenomen, zegt onderzoeker Anne-Marie Slotboom in de krant. Criminaliteit door meisjes en vrouwen is volgens de onderzoekers te lang gebagatelliseerd en te weinig onderzocht. De aanpak om jonge meisjes van het criminele pad te houden zou falen. Een probleem zou zijn dat alle criminelen hetzelfde worden benaderd, terwijl vrouwen anders moeten worden behandeld.

De mannen zijn overigens nog altijd veruit in de meerderheid als het om criminaliteit gaat. Een op de vijf verdachten is vrouw, maar hun aandeel neemt wel toe.

Israëliërs kiezen nieuw parlement

Kiezers in Israël brengen dinsdag hun stem uit in de parlementsverkiezingen. De partij van premier Benjamin Netanyahu maakt de grootste kans op de overwinning. Veel Israëliërs zeggen op hem te zullen stemmen bij gebrek aan een acceptabel alternatief, ook al lijkt het vredesproces met de Palestijnen onder Netanyahu een stille dood gestorven.

Uit de peilingen blijkt dat de conservatieve en religieuze partijen die de afgelopen jaren trouwe bondgenoten van de premier waren opnieuw de kern van zijn coalitieregering zullen vormen. De grote vraag is of Netanyahu een handreiking zal doen naar de gematigde partijen en hen in zijn beleidsvoering zal betrekken.

Het onbuigzame standpunt dat Israël onder Netanyahu over de Palestijnse kwestie heeft ingenomen heeft het land in toenemende mate in een diplomatiek isolement gebracht. Daarnaast kampt de joodse staat met een kwakkelende economie en dreigt op de achtergrond de mogelijkheid van een preventieve aanval op het Iraanse atoomprogramma.

Een lachende Netanyahu bracht dinsdag met zijn vrouw Sara zijn stem uit in een zwaar beveiligd stemlokaal in Jeruzalem.

Aan de verkiezingen doen in totaal 32 partijen mee. Er zijn honderdtwintig zetels te verdelen. De stembureaus sluiten om 21.00 uur Nederlandse tijd. De eerste uitslagen worden twee uur later verwacht.

'KPN snijdt personeel mobiele divisie weg'

Telecomreus KPN zet het mes in zijn consumentenactiviteiten. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. Personeel van KPN Consumer Mobile rekent volgens de krant op een forse ontslagronde, terwijl KPN zegt het exacte aantal banen dat verdwijnt nog niet te kennen.

"Ons marktaandeel in de mobiele markt voor consumenten staat onder druk", schrijftdirectielid Jesper Eriksen in de interne memo die De Telegraaf heeft ingezien. "Op dit moment zijn, in vergelijking met onze concurrenten, onze operationele kosten te hoog en is de snelheid waarmee we ons aanpassen aan en anticiperen op de markt te laag. We bevinden ons als KPN en Consumer Mobile dus in een cruciale fase.’’

KPN geeft tegen de krant aan het aantal banen dat op de afdeling verdwijnt begin februari naar de ondernemingsraad te sturen.

'KPN snijdt personeel mobiele divisie weg’
'KPN snijdt personeel mobiele divisie weg’ (Foto: ANP)

Yolanthe zet carrière op laag pitje voor Wesley

Yolanthe Sneijder-Cabau doet het even rustig aan met haar carrière nu haar man Wesley is overgestapt naar de Turkse club Galatasaray. "Ik wil er helemaal voor Wes zijn", vertelt ze aan De Telegraaf. "Ik ben nu geconcentreerd op hem en zijn voetbal."

Yolanthe zegt zelf niet snel stappen te willen maken in de Turkse film- of televisiewereld. "Het is niet niks, deze overstap. Het is fijn als je kan terugvallen op je vrouw." De 27-jarige brunette wil 'de komende jaren' naar eigen zeggen een gezin gaan stichten met Wesley. "Maar we hebben niks concreets in de planning."

De actrice en presentatrice is vol lof over haar nieuwe thuisland, waar zij en haar man maandag door duizenden fans werden onthaald. "Dit is een nieuw avontuur en het betekent voorlopig voor mij een nieuwe manier van leven. Ik zet me even in dienst van Wesley en de liefde."

Sylvie en Rafael samen lachend gespot in Hamburg

Sylvie en Rafael van der Vaart zijn maandagmiddag samen gespot. De voetballer en presentatrice, die 2 januari aankondigden te gaan scheiden, lunchten in hun woonplaats Hamburg.

"We hebben een lekkere caesarsalade gegeten en samen heerlijk geluncht", vertelde de 29-jarige voetballer na afloop aan Bild. Op een foto die de Duitse krant plaatste, zijn de twee lachend te zien.

Vorige week doken geruchten op dat Rafael en de 34-jarige Sylvie, die samen een zoon hebben, hun huwelijk nog een kans willen geven. Via hun management lieten ze weten dat vooralsnog geen sprake is van een hereniging.

RTL 5 komt met nieuwe soap

RTL 5 komt vanaf het voorjaar met een nieuwe soap. Malaika komt elke werkdag om 19.00 uur op televisie en gaat over de belevenissen van drie jongeren die in een zorgcentrum werken. De hoofdrollen zijn weggelegd voor onder anderen Jasmine Sendar, Curt Fortin en Juvat Westendorp.

"Ze delen lief en leed met elkaar. In Malaika zit alles wat bij een soap hoort: spanning, humor, emoties, romances en intriges", vertelt Paul Cormont, zenderdirecteur van RTL 5, aan De Telegraaf. "Wij geloven nog altijd in dit genre. Goede Tijden, Slechte Tijden zat vorige week rond de twee miljoen kijkers."

In eerste instantie worden vijftig afleveringen gemaakt van Malaika in samenwerking met een coöperatie van zorgorganisaties die speciaal werd opgericht. "Hun doel is om zo jonge mensen voor het werken in de zorg te interesseren en een realistisch beeld te schetsen."

Malaika komt op 25 maart voor het eerst op televisie. Vanaf 14 maart is op RTL 5 ook Split Second te zien, een programma waarin wordt stilgestaan bij zinloos geweld.

'Noorden boos over weglokken rijksdiensten'

De noordelijke provincies zijn kwaad over een campagne van Overijssel om rijksdiensten naar kantoorpanden in de provincie te lokken. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe hebben bij minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) geklaagd dat Overijssel met de portemonnee zwaait om rijksdiensten te lokken, schrijft Trouw dinsdag.

Overijssel steekt acht miljoen euro in projecten om kantoorleegstand op 'creatieve wijze' te bestrijden. De provinciehoofdstad Zwolle biedt het rijk steun aan bij kantoorverhuizing binnen de stadsgrenzen, in de hoop dat rijksdiensten in de stad blijven. Volgens commissaris van de koningin in Drenthe Jacques Tichelaar gaan hierachter financiële constructies schuil waarmee Overijssel de eigen kantoormarkt vlottrekt ten koste van de noordelijke provincies.

Het kabinet wil geld besparen door rijksdiensten te laten verhuizen naar centrale rijkskantoren. Het kan bijvoorbeeld gaan om een regionaal kantoor van de Belastingdienst dat met een andere rijksdienst in één pand komt. De vestiging van zo'n kantoor in een stad brengt veel banen met zich mee.

Het vertrek van een kantoor betekent uiteraard dat banen verloren gaan. Daarom lobbyen provincies voor het behoud van de kantoren. Later dit jaar beslist het parlement waar de rijksdiensten worden gevestigd. Overijssel probeert met haar campagne 'Rijksdiensten thuis in Overijssel' Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Zwolle onder de aandacht te brengen.

Tichelaar haalde volgens de krant in zijn nieuwjaarstoespraak al uit naar 'provincies die huurpanden van rijksdiensten opkopen'. Overijssel geeft in de krant aan dit niet te doen. De acht miljoen die in het project om leegstand te bestrijden wordt gestoken zou een 'bescheiden bedrag' zijn.

Plasterk prijst nieuwe regering Curaçao

Het is een 'prestatie van formaat' dat de nieuwe regering op Curaçao de begroting van het eiland door het parlement heeft weten te krijgen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag. Er gaat fors bezuinigd worden, waarbij de 'pijn' voor iedereen op het eiland voelbaar zal zijn.

Zo wordt de BTW op luxe goederen verhoogd van zes naar negen procent. En ook wordt er flink gesneden in de ziektekostenverzekering. Curaçao moet bezuinigen omdat het eiland de afgelopen twee jaar onder de regering Schotte te veel heeft uitgegeven.

Plasterk is voor een kennismakingsbezoek van zes dagen in Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Tijdens een persconferentie op Curaçao noemde hij die tijd te kort en een vorm van 'speeddaten'.

Volgens Plasterk is er met de nieuwe regering van Daniel Hodge weer een basis om samen te werken. De bewindsman heeft in Willemstad geen harde noten gekraakt tijdens zijn ontmoeting met de ministersploeg van Hodge. "Er zijn over en weer dingen gezegd die niet passen in een volwassen en fatsoenlijke samenwerking tussen twee regeringen in een koninkrijk", zegt Plasterk. "Maar er is nu een nieuw kabinet met nieuwe mensen, ook in Nederland. We moeten vooruit kijken zodat Curaçao zijn problemen op kan lossen."

En die noodzaak ligt er. Minister van Financiën, José Jardim, heeft onlangs aangegeven dat als maatregelen uitblijven, Curaçao mogelijk deze zomer zijn ambtenarensalarissen niet meer kan betalen. Plasterk laat in het midden of dat betekent dat Nederland zal bijspringen, mocht het misgaan. De landen binnen het Koninkrijk zijn autonoom en zelf verantwoordelijk voor hun overheidsfinanciën, volgens de minister.

"Meer wil ik daar niet over zeggen; ik heb er vertrouwen in dat de economie weer een zwaai naar boven gaat maken. Het bedrijfsleven zou weer vertrouwen moeten krijgen in de andere koers die dit kabinet vaart. Dat versterkt elkaar, die weg moeten we zoeken", aldus Plasterk.

D66 en CDA willen enquête naar Fyra

D66 en CDA willen een parlementaire enquête naar de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra. Het is nog niet duidelijk of hier een Kamermeerderheid voor is, schrijft het AD dinsdag.

De rol en het toezicht van de overheid bij de aanbesteding van de hogesnelheidslijn moet volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven grondig worden onderzocht. "Het verhaal met de Fyra is niet voor niets uitgemond in de grootste spoorchaos op één lijn ooit", zegt zij in de krant

Het Kamerlid benadrukt dat er razendsnel een oplossing voor de reizigers moet komen. "Maar de oorzaak van de ellende mogen we niet voor ons uitschuiven."

CDA steunt het plan volgens de krant. De VVD zou 'geen enkel middel' uitsluiten. De PvdA vindt het te vroeg voor een parlementair onderzoek. Wel zou op steun van SP en PVV worden gerekend.

Vakbond FNV Spoor wees maandag al op de rol van de overheid. Bij de aanbesteding zou de overheid totaal niet hebben gekeken naar ervaring in het bouwen van hogesnelheidstreinen.

Het ging volgens bestuurder Roel Berghuis alleen om wie het goedkoopst is. De Italiaanse fabrikant Ansaldobreda had volgens Berghuis vooral ervaring met het maken van metrostellen. Met gewone treinen die aan Denemarken werden geleverd waren er volgens hem al problemen. Het bedrijf zou nog nooit hogesnelheidstreinen hebben gebouwd.

De afgelopen dagen bleken de Fyra-treinen niet bestand tegen het winterse weer. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden de treinstellen. De treinen werden in België onbetrouwbaar verklaard, waarna NS en NMBS besloten de hogesnelheidslijn voorlopig stil te leggen.


D66 en CDA willen enquête naar Fyra (Foto: Novum)

[Premier League] Everton schiet niets op met gelijkspel

Everton heeft tegen Southampton nagelaten de jacht op de top van de Premier League voort te zetten (0-0). The Toffees konden het treffen met promovendus Southampton aangrijpen om de druk op de topvier in de Premier League te behouden, maar in de eerste helft zag het er slecht uit voor de ploeg uit Liverpool.

Southampton mocht een paar keer aan een doelpunt ruiken, maar had het ongeluk dat Everton-doelman Tim Howard telkens op de goede plaats stond. Na 51 minuten liet Everton haar eerste echte kans van de wedstrijd optekenen. Marouane Fellaini stichtte gevaar voor de nummer vijf van de Engelse competitie. Artur Boruc kon een doelpunt van de middenvelder ternauwernood voorkomen.

Bezoekje aan het toilet
Everton begon in de tweede helft steeds beter te spelen, maar vergat dat ook op het scorebord terug te laten zien. De club kon zelfs profiteren van een man-meer-situatie, toen Jason Puncheon na zeventig minuten een bezoekje aan het toilet bracht. Diezelfde Puncheon kon na zijn terugkeer in het veld een paar keer goed assisteren. Rickie Lambert profiteerde echter tot tweemaal toe niet van een geboden kans van de middenvelder.

'Nederlandse' inbreng
Bij Southampton speelde Jos Hooiveld in het basiselftal. Hij werd in het centrum van de verdediging vergezeld door oud-VVV Venlo-speler Maya Yoshida. Steve de Ridder, die enkele jaren bij De Graafschap onder contract stond, zat tot de 87ste minuut op de bank bij The Saints. Bij Everton stond Steven Pienaar (oud-Ajax) in het basiselftal, terwijl John Heitinga als wisselspeler begon.

[AO] Ferrer vecht zich langs Almagro

De Spaanse tennisser David Ferrer ging dinsdag drie keer langs de afgrond bij de Australian Open in zijn kwartfinale tegen landgenoot Nicolas Almagro. De nummer vijf van de wereld werkte in de derde set drie keer een matchpoint weg om zich vervolgens alsnog in vijf sets naar de overwinning te vechten: 4-6, 4-6, 7-5, 7-6 (4) en 6-2.

Ferrer treft in de halve finales de winaar van de kwartfinale tussen de Servische titelverdediger Novak Djokovic en de Tsjech Tomas Berdych, die later dinsdag wordt gespeeld in de Rod Laver Arena op Melbourne Park.

[AO] Li Na in halve finale

De Chinese tennisster Li Na heeft op redelijk overtuigende wijze een plek veroverd in de halve finale van de Australian Open. Dinsdagmiddag (lokale tijd) eiste ze met 7-5 en 6-3 de overwinning op van haar tegenstander Agniezka Radwanska uit Polen.

Het is de derde keer dat Li Na zover komt in het toernooi. De 30-jarige nummer zes van de wereld zal in de halve finale een Russin tegen zich moeten dulden: Ekatarina Makarova en Maria Sjarapova strijden later dinsdag om een ticket naar de volgende ronde.

FOK! wat een weer...Droog, maar bewolkt

Goedemorgen! De afgelopen nacht is het ook in het noorden van het land droog geworden. In het zuidwesten kwam er gisteren ijzel voor en liep de temperatuur op tot iets boven het vriespunt. Elders in het land viel er tot de avond soms nog wat sneeuw en bleef het de hele dag vriezen.

Het is vandaag een bewolkte dag en op opklaringen hoeven we niet of nauwelijks te rekenen. Neerslag valt er echter niet meer, maar de kans op gladheid blijft wel aanwezig als gevolg van bevriezing of sneeuwresten. Zeker de binnenstraatjes zullen behoorlijk glad blijven. Ook vandaag zou de temperatuur in het zuidwesten nét even boven 0 kunnen uitkomen, maar elders blijft het 1 tot 3 graden vriezen. De komende dagen neemt de kans op opklaringen wat toe en dan is er in de nacht strenge vorst mogelijk.

Het begint er langzaam op te lijken dat de dooi toch een poging gaat doen om ons land te veroveren. Dit is pas na het weekend het geval, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat er zich een westelijke stroming gaat ontwikkelen en de winter zijn biezen moet gaan pakken. Ik vind het nog wel iets te vroeg om hier al zeker van te zijn, want in het verleden is het vaak gebleken dat een dooiaanval vaak veel moeizamer verloopt dan dat het zich in eerste instantie liet aanzien.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Sneeuw vanuit de autoHet was soms lastig rijden op de weg en nijnja ondervond dat aan den lijve. Hij was op weg naar tentamens in Zwolle en maakte deze foto tussen Ruurlo en Barchem.

Fok vereeuwigd

Nog een week lang is FOK! zichtbaar in de bossen. Rewimo maakte deze foto en wie weet komen er nu wel een heleboel nieuwe users bij?

Sloot
Ook KlapMongeaul maakte een wandeling, maar in de buurt van Eemnes viel het met de hoeveelheid sneeuw wel mee.

[AO] Haase en Sijsling naar halve finale

Igor Sijsling en Robin Haase hebben zich verrassend geplaatst voor de halve finale van het dubbelspel op de Australian Open. Het Nederlandse duo was in de kwartfinale in twee sets te sterk voor het Spaanse duo Fernando Verdasco en David Marrero; 6-4 en 7-6 (3).

De Nederlanders, die in het enkelspel al in de eerste ronde verloren,  treffen in de halvs finale weer een Spaans duo. Dan spelen ze tegen Marcel Granollers en Marc Lopez, die als derde zijn geplaatst. 

Veel achievements in Tomb Raider-multiplayer

Achievement- en trophyjagers zullen zich bij Tomb Raider moeten voorbereiden op flink wat multiplayerspel. Er is namelijk bekend geworden dat een kwart van de achievements behaald moet worden in de multiplayer van het spel.

Het multiplayergedeelte wordt ontwikkeld door gamestudio Eidos Montreal. Zij hebben van Square Enix een aanzienlijk deel van de achievements en trophies meegekregen om te verwerken. Spelers die niet van multiplayers houden, zullen het dus moeten doen met een redelijk lage achievementscore.

Tomb Raider komt 5 maart uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Pc-versie Splinter Cell: Blacklist gelijktijdig met consoles

Pc-spelers hoeven niet langer te wachten dan hun consolesbroeders voor het spelen van Splinter Cell: Blacklist. Ubisoft heeft beloofd dat de pc-versie gelijktijdig uitkomt met de consoleversies.

Het spel is recent nog uitgesteld tot 23 augustus. Een woordvoerder van de uitgever heeft aangegeven dat dit ook de releasedatum is voor de pc-versie. Deze uitspraak is redelijk verrassend aangezien Ubisoft erom bekendstaat dat zij pc-versies van hun spellen standaard later uitbrengt dan de consoleversies. 

Splinter Cell: Blacklist komt 23 augustus uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Sterren schaatsen zich kapot

Te weinig dagen geleden las ik ergens dat Patty Brard na 'Sterren Springen' weer heel veel aanbiedingen had gekregen. Fijn voor haar. Het artikel was zo enorm interessant dat ik wel tot de helft van de inleiding kwam. Want hoe fijn het ook voor mevrouw is, ik heb werkelijk helemaal niks met die uit de kliko-bak van de Aldi getakelde walvis. Waarlijk, het bewijs dat de media een volledig vertekend beeld schetsen van wat schoonheid is. En die duikt dan in water. Einde column, eigenlijk. Als je daar even aan denkt dan lach je je toch helemaal kapot? Als je nog langer nadenkt, dan ga je juist een beetje huilen, want hoe komt die troep op je tv?

'Gaapje' geboren in Amsterdam

Hij heeft de kop van een geit en de kont van een schaap. Dus, het is een 'gaap'. Op Kinderboerderij Camping Zeeburg is een heel bijzonder beestje geboren.

Boer Kokkie wist niet eens dat de moeder van het dier, een schaap, zwanger was. Hij heeft namelijk geen mannetjesschapen op zijn boerderij. Maar opeens was het beestje er.

Volgens Kokkie gebeurt het heel zelden dat een gaap, of een 'scheit', geboren wordt en ook blijft leven. Maar dit kersverse Amsterdammertje, nu al bijna een week oud, lijkt kerngezond.

Het mormeltje heeft nog geen naam. Sterker nog, boer Kokkie zoekt er nog eentje. Suggesties mogen naar info@at5.nl!


Aanschouw dit wonder der natuur in het AT5-filmpje

Man (79) gaat hoogbejaarde te lijf met keu

Een 79-jarige man is opgepakt voor het mishandelen van een 93-jarige bewoner van een zorgcentrum in het Noord-Brabantse Woudrichem. De man zou het slachtoffer onder meer met een biljartkeu op het hoofd hebben geslagen, meldt de politie maandag.

Het slachtoffer vertelde de politie dat hij zaterdagochtend in het zorgcentrum werd aangevallen door een bewoner van een aanleunwoning. Hij kreeg direct een vuistslag in het gezicht en werd vervolgens met een keu op het hoofd geslagen. Het slachtoffer liep een hoofdwond op die in een ziekenhuis gehecht moest worden.

Het hoogbejaarde slachtoffer is naar eigen zeggen eerder deze maand ook al door de man aangevallen. Tegen de 79-jarige man is proces-verbaal opgemaakt. Over het motief van de mishandeling is niets bekend.

Kritiek op gelijktrekken titels hbo en wo

Het is geen goed plan om de titels tussen hbo en het wetenschappelijk onderwijs gelijk te trekken. Het wetsvoorstel hiertoe ontkent de verschillen tussen hoger beroepsonderwijs en de universiteit, oordeelt de Raad van State in advies aan de regering.

Het kabinet wil dat hbo'ers in navolging van academici voortaan 'of Arts' dan wel 'of Sciences' mogen toevoegen aan hun bachelortitel. Volgens het kabinet is de huidige bachelortitel voor hbo'ers onvoldoende herkenbaar voor werkgevers. Het wettelijk verschil tussen hbo en wo blijft wel bestaan.

Volgens de Raad van State zijn de verschillen tussen hbo en wo in Nederland groter dan in veel andere landen. Het gelijktrekken van de titulatuur doet  'geen recht' aan de Nederlandse praktijk en 'ontkent' de verschillen tussen beide onderwijsvormen, stelt de raad. Het wetsvoorstel biedt daarom onvoldoende argumenten voor het gelijktrekken van de titels.

De Raad van State heeft nog meer kritiek op het wetsvoorstel om de kwaliteit in het hoger onderwijs te verbeteren. Zo kraakt de adviseur van de regering het voorstel voor een nieuw promotietraject, waarbij promovendi niet langer in dienst zijn maar een beurs krijgen. Dit is weliswaar goedkoper voor universiteiten en die kunnen daardoor meer promovendi aannemen, maar het wordt wel minder aantrekkelijk om in Nederland te promoveren.

Een groot deel van de promovendi in de technische en natuurwetenschappelijke vakken komt momenteel uit het buitenland. Zij gaan wellicht voor een promotie in een ander land kiezen, stelt de Raad van State. Ook is de kans groot dat veelbelovende studenten in Nederland liever voor een carrière in het bedrijfsleven kiezen dan voor een promotie.

De Raad van State juicht het wel toe dat er meer opleidingen komen voor excellente studenten, maar wijst erop dat dit niet ten koste mag gaan van de gemiddelde student. Ook die groep is namelijk hard nodig voor de kenniseconomie. Verder ligt het risico op de loer dat het voor studenten en werkgevers onduidelijk wordt wat het niveau van een bepaalde opleiding is.

Meeste treinen bestand tegen winterweer

Met uitzondering van de hogesnelheidstrein Fyra houden de treinen van de NS zich goed onder het winterweer. De uitval onder reguliere treinen ligt slechts iets hoger dan normaal, meldt een woordvoerder van de NS maandag.

De zegsman heeft niet direct cijfers over uitvallende treinen paraat. "Maar in het verleden hebben we te kampen gehad met bijvoorbeeld problemen met Sprinters en stuifsneeuw. Die problemen doen zich nu allemaal niet meer voor."

Het uitblijven van dergelijke problemen is volgens de woordvoerder te danken aan 'investeringen in het verleden'. Zo zijn technische aanpassingen gedaan aan Sprinters en sommige intercity's.

Toch kan het nog altijd misgaan, aldus de zegsman. "Het materieel blijft kwetsbaar met dit soort weer." Mocht er toch iets gebeuren, dan heeft de NS voldoende ander materieel achter de hand.


Meeste treinen bestand tegen winterweer (Foto: Novum)

Drie jaar cel voor frauderende belastingambtenaar

Een oud-medewerker van de Belastingdienst is maandag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar cel. De 46-jarige Leeuwarder sluisde voor 432.000 euro aan btw-teruggaven weg die voor Friese bedrijven waren bedoeld. Hij werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

Uit de computergegevens van de Belastingdienst selecteerde de man de bedrijven die voor teruggave in aanmerking kwamen. Zogenaamd namens die bedrijven gaf hij een gewijzigd bankrekeningnummer door, waarop de btw werd teruggestort.

Om zichzelf in te dekken waarschuwde hij de betreffende bedrijven dat er een brief onderweg was waarin de Belastingdienst er per abuis van uitging dat het rekeningnummer was veranderd.

Behalve de 46-jarige Leeuwarder stonden ook een 34-jarige plaatsgenoot en een 51-jarige vrouw uit Badhoevedorp terecht. De hoofdverdachte liet de vrouw vijf bankrekeningen openen, waarop de btw konden worden gestort. Ze had via Marktplaats iemand gezocht die haar uit de financiële problemen kon helpen.

De vrouw kreeg 2750 euro voor haar diensten. De rechtbank veroordeelde haar tot een werkstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

De 34-jarige Leeuwarder haalde het geld van de rekeningen. Hij hielp de belastingambtenaar het geld wit te wassen door sieraden en gouden munten te kopen. De man kreeg tien maanden cel. Een groot deel van het geld is teruggevonden bij de twee Leeuwarders, bij familie en in een bedrijfsloods.

Selena Gomez heeft veel aan bekende vriendinnen

Selena Gomez hangt regelmatig aan de telefoon met Taylor Swift en Vanessa Hudgens. Het doet de 20-jarige zangeres goed dat ze in moeilijke tijden steun kan zoeken bij de drie jaar oudere zangeres en de vier jaar oudere actrice.

"Ze hebben al wat meer meegemaakt en tegelijkertijd maken we precies dezelfde dingen samen mee", zegt Gomez tegen het Amerikaanse tijdschrift People over haar eveneens beroemde vriendinnen. "Het is fijn om mensen uit het wereldje in mijn leven te hebben, want dat helpt enorm."

Onlangs kwam er een einde aan Selena's knipperlichtrelatie met zanger Justin Bieber. "Ik heb de afgelopen maanden veel meegemaakt. Het was raar, treurig en tof", zei Gomez dit weekeinde volgens het blad Us Weekly tijdens een optreden tegen het publiek, voordat ze aan de tranentrekker Cry Me a River begon.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.