'Toezicht op advocaten moet beter'

Het toezicht op advocaten is nog altijd onder de maat. De Orde van Advocaten maakt werk van verbetering, maar het is nog niet genoeg. Dat stelt onafhankelijk rapporteur Rein Jan Hoekstra in een rapport dat hij dinsdag heeft gepresenteerd.

Sinds een tussenrapport dat Hoekstra afgelopen zomer uitbracht, heeft de Orde van Advocaten een speciale eenheid in het leven geroepen die strenger toezicht moet gaan houden op de financiële handel en wandel van advocaten. Die mogen bijvoorbeeld grote bedragen in contanten niet zomaar aannemen. Hoekstra zal 'nauwgezet volgen' wat er terechtkomt van het strengere toezicht.

Hoekstra wil verder meer toezicht op de kwaliteit van de diensten die advocaten leveren. Volgens de regels mogen advocaten alleen zaken aannemen waarvoor zij deskundig zijn. Voor cliënten moet gemakkelijker te achterhalen zijn welke advocaat waarin is gespecialiseerd. Ook moeten advocaten meer werk maken van bijscholing.

Hoekstra, oud-lid van de Raad van State en voormalig informateur, onderzoekt de verbeteringen in het toezicht op de advocatuur op verzoek van de Orde van Advocaten. Ook dit jaar gaat hij daarmee door.

De Orde van Advocaten zegt zich te realiseren dat nog veel werk moet worden verzet. "We zijn er nog niet. Maar in 2013 wordt het resultaat van het verscherpte toezicht zeker zichtbaar", zegt algemeen deken Jan Loorbach.