'Noorden boos over weglokken rijksdiensten'

De noordelijke provincies zijn kwaad over een campagne van Overijssel om rijksdiensten naar kantoorpanden in de provincie te lokken. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe hebben bij minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) geklaagd dat Overijssel met de portemonnee zwaait om rijksdiensten te lokken, schrijft Trouw dinsdag.

Overijssel steekt acht miljoen euro in projecten om kantoorleegstand op 'creatieve wijze' te bestrijden. De provinciehoofdstad Zwolle biedt het rijk steun aan bij kantoorverhuizing binnen de stadsgrenzen, in de hoop dat rijksdiensten in de stad blijven. Volgens commissaris van de koningin in Drenthe Jacques Tichelaar gaan hierachter financiële constructies schuil waarmee Overijssel de eigen kantoormarkt vlottrekt ten koste van de noordelijke provincies.

Het kabinet wil geld besparen door rijksdiensten te laten verhuizen naar centrale rijkskantoren. Het kan bijvoorbeeld gaan om een regionaal kantoor van de Belastingdienst dat met een andere rijksdienst in één pand komt. De vestiging van zo'n kantoor in een stad brengt veel banen met zich mee.

Het vertrek van een kantoor betekent uiteraard dat banen verloren gaan. Daarom lobbyen provincies voor het behoud van de kantoren. Later dit jaar beslist het parlement waar de rijksdiensten worden gevestigd. Overijssel probeert met haar campagne 'Rijksdiensten thuis in Overijssel' Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Zwolle onder de aandacht te brengen.

Tichelaar haalde volgens de krant in zijn nieuwjaarstoespraak al uit naar 'provincies die huurpanden van rijksdiensten opkopen'. Overijssel geeft in de krant aan dit niet te doen. De acht miljoen die in het project om leegstand te bestrijden wordt gestoken zou een 'bescheiden bedrag' zijn.