FOK! serverporno

Omdat onze oude database -en fileservers al een tijdje aan vervanging toe zijn, zijn afgelopen zondag 2 nieuwe servers geplaatst. Een fileserver en een databaseserver.

Om met de kleinste te beginnen: de fileserver is een relatief simpele 1U Dell R310. Deze is voorzien van een Intel Xeon X3430 met 16GB aan DDR3 geheugen (1333MHz) en een viertal 3,5" 500GB schijven.

De databaseserver is beduidend krachtiger. Deze Dell R720 is voorzien van 2 Intel Xeon E5-2643 processors die elk op 3.3Ghz hun werk doen. Om de complete database in het geheugen te kunnen laden hebben we deze bak voorzien van 16 reepjes van 16GB, voor een totaal van 256GB aan ram-geheugen, draaiend op 1600Mhz. Als deze moet opstarten - wat hopelijk niet vaak zal zijn - doet hij dit vanaf twee 2,5" 250GB SATA harddisks. De database zelf staat op vier 2,5" SAS schijven van 300GB. Deze draaien op 15.000 toeren.

We hebben hier niet voor SSD gekozen, deels vanwege de prijs en deels omdat er wat betreft betrouwbaarheid van SSD's nog niet heel veel ervaring is op servergebied. Daarnaast zal het niet heel vaak voor komen dat een herstart nodig is.

De servers worden de komende dagen geconfigureerd. Wanneer ze precies in gebruik zullen worden genomen is nog niet bekend, maar we zullen dit uiteraard melden.

Voor fotomateriaal van het bijhangen van de servers klik je hier en voor nog meer (andere) foto's van het bijplaatsen klik je hier.

Update
En voor foto's van het hele rek vóór de update (van een jaar of drie geleden, maar uitgebreider) klik je hier.

Update 22 januari
Vannacht is de database-server in gebruik genomen. De downtijd bedroeg ongeveer een minuut.


256GB Baby! (de geboorte van onze nieuwe databaseserver, first boot...)