Israëliërs kiezen nieuw parlement

Kiezers in Israël brengen dinsdag hun stem uit in de parlementsverkiezingen. De partij van premier Benjamin Netanyahu maakt de grootste kans op de overwinning. Veel Israëliërs zeggen op hem te zullen stemmen bij gebrek aan een acceptabel alternatief, ook al lijkt het vredesproces met de Palestijnen onder Netanyahu een stille dood gestorven.

Uit de peilingen blijkt dat de conservatieve en religieuze partijen die de afgelopen jaren trouwe bondgenoten van de premier waren opnieuw de kern van zijn coalitieregering zullen vormen. De grote vraag is of Netanyahu een handreiking zal doen naar de gematigde partijen en hen in zijn beleidsvoering zal betrekken.

Het onbuigzame standpunt dat Israël onder Netanyahu over de Palestijnse kwestie heeft ingenomen heeft het land in toenemende mate in een diplomatiek isolement gebracht. Daarnaast kampt de joodse staat met een kwakkelende economie en dreigt op de achtergrond de mogelijkheid van een preventieve aanval op het Iraanse atoomprogramma.

Een lachende Netanyahu bracht dinsdag met zijn vrouw Sara zijn stem uit in een zwaar beveiligd stemlokaal in Jeruzalem.

Aan de verkiezingen doen in totaal 32 partijen mee. Er zijn honderdtwintig zetels te verdelen. De stembureaus sluiten om 21.00 uur Nederlandse tijd. De eerste uitslagen worden twee uur later verwacht.