Corrigerend tikje voor minister Plasterk

“Klap!” Dat was een corrigerend tikje voor minister Ronald Plasterk. Een paar dagen geleden riep hij ouders op om hun kinderen beter op te voeden. Anders gaan ze maar hulpverleners en ambtenaren in elkaar slaan. Of uitschelden. En dat mag niet van meneer Plasterk. Natuurlijk mag dat niet van meneer Plasterk. Niemand vindt het leuk als hulpverleners in elkaar geslagen worden. Ook meneer Plasterk niet. Stiekem vinden veel mensen het stiekem wel verdiend als ambtenaren worden uitgescholden, vooral als ze zelf úren voor loketten hebben gestaan om trage loketmedewerkers te spreken die nèt pauze hadden op het moment dat ze aankwamen, maar dat is weer iets heel anders. Agressie heurt natuurlijk niet. Dus: beter opvoeden, ouders, anders krijgen jullie een pak voor je broek!

Plasterk heeft ergens natuurlijk wel gelijk dat geweld tegen ambtenaren en hulpverleners niet opgelost kan worden door alleen maar strengere regels in te zetten. Maar of de opvoeding daar nu alles mee te maken heeft, durf ik sterk te betwijfelen. Zo roept Plasterk alle ouders op om hun kind beter op te voeden. Maar wie zijn die agressiedouwers nu eigenlijk? Dronken lui? Jongeren? Kampers? Allochtonen? SM-liefhebbende bejaarden? Nee meneer Plasterk, ik denk niet dat iedereen in staat is om een hulpverlener in elkaar te meppen. Een doelgroeponderzoek zou niet misstaan voordat alle ouders in Nederland een draai om de oren krijgen.

En wat is dat eigenlijk, ‘je kind beter opvoeden’? Meneer Plasterk is als een rechtgeaarde PvdA’er niet in staat om hier een oordeel of advies aan te binden, want voor je het weet wordt hij op zijn uitspraken afgeronseld. Figuurlijk dan hè, figuurlijk. Even een luchtballonnetje oplaten, dat kan meneer Plasterk wel. Adviezen geven is moeilijk bij onvoldoende kennis over het onderwerp. Want hoe voed je brave kinderen op? Verplichte opvoedingskampen, al dan niet verbonden aan scoutingpakjes, heeft weer zoiets nationalistisch van het verkeerde tijdperk. Opvoeden hoort niet bij de overheid. Dat vond de PvdA tenminste ook toen het CDA met de normen en waarden aankwam. Maar nu ze zelf weer de macht hebben, ligt dat blijkbaar anders. Zullen we de staatsingrepen bij opvoeden toch gewoon laten bij deskundige instanties, die zichzelf al dan niet vergrijpen aan de onschuldige jeugd?

Nu meneer Plasterk als minister van Binnenlandse Zaken toch al afwijkt van dingen die niet direct met hem te maken hebben, kan hij vast ook wel een partijmening verstrekken over kinderen die écht hulp nodig hebben. Kent meneer Plasterk bijvoorbeeld Brandon en Dexter? Dit zijn gehandicapte kinderen, die agressiever zijn gemaakt in de opvang. Ze werden vastgebonden in instellingen omdat ze te agressief zouden zijn, in een ruimte met zo min mogelijk prikkels. En weet je wat nou het gekke is? Daar worden die kinderen nóg agressiever van. Dit soort kinderen en jongeren horen platgeknuffeld te worden, met zeer intensieve een-op-een-begeleiding. En die werkgelegenheid raakt je portefeuille ook een beetje, meneer Plasterk. De politiek heeft meer dan twee jaar na de eerste schokkende meldingen nog steeds geen maatregelen getroffen. Kunt u daar ook iets over zeggen, meneer Plasterk?

Ieder kind heeft baat bij een goede opvoeding. Maar niet ieder kind dat geen excellente opvoeding heeft gehad, zal agressie gebruiken tegen ambtenaren en hulpverleners. De uitspraak van meneer Plasterk om ouders op te roepen om hun kind beter op te voeden, is dus bijzonder vreemd. Ik vraag me trouwens af of de ouders die hij wilde bereiken wel het nieuws kijken en kranten lezen, maar dat is even terzijde. Ik ken de doelgroep van agressievelingen gelukkig ook alleen maar van het nieuws. De échte oplossing laat ik aan experts over. En niet aan de loze uitroepen van iemand die nu toevallig even minister is. Of niet, meneer Plasterk?