Rust teruggekeerd in Eritrea

In het kleine Afrikaanse land Eritrea is het dinsdag weer rustig. Maandag bestormde naar verluidt een groep militairen het gebouw van het ministerie van informatie in de hoofdstad Asmara, maar volgens de ambassadeur van Eritrea in Zuid-Afrika Salih Omar is er niets aan de hand.

"Er is geen teken van muiterij of een staatsgreep of tekenen van een opstand", aldus Omar. De 'geruchten en speculaties' zijn afkomstig van westerlingen die 'al lange tijd proberen de Eritrese regering te stabiliseren'.

Twee Eritrea-deskundigen bestrijden dit. Zij zeggen dat meer dan honderd militairen het gebouw van het ministerie bestormden en op de staatstelevisie een verklaring voorlazen. De uitzending werd echter na twee zinnen al gestaakt. De militairen zeiden onder andere dat de grondwet van 1997 weer van kracht werd en dat alle politieke gevangenen zouden worden vrijgelaten.

In Eritrea is geen sprake van een vrije pers en buitenlandse media hadden grote moeite om informatie in te winnen over de gebeurtenissen in Asmara. Maandagmiddag leek in ieder geval duidelijk te zijn dat de actie van de militairen was mislukt. Voor het ministeriegebouw stond een tank en in de straten was het rustig.