[AC] Uitslagen en stand Groep D

Vanavond werden tijdens de African Cup of Nations ook in Groep D de eerste groepswedstrijden afgewerkt. Ivoorkust nam het op tegen Togo, terwijl Tunesië het opnam tegen Algerije. Hieronder de uitslagen en tussenstand in Groep D.

Ivoorkust - Togo 2-1
Ivoorkust is de Afrika Cup dinsdag begonnen met een benauwde 2-1 zege op Togo. Gervinho werd in de 88e minuut de matchwinnaar door van dichtbij raak te schieten. De Oranje Olifanten waren via Yaya Touré al na zes minuten op voorsprong gekomen, maar in de blessuretijd van de eerste helft maakte Jonathan Ayité gelijk namens Togo.

Ivoorkust begon zonder 'Nederlandse' inbreng. Salomon Kalou viel na een uur in en werd drie minuten later gevolgd door Cheik Tioté. Ruim een kwartier voor tijd kreeg ook eredivisietopscorer Wilfried Bony nog speeltijd.

Ivoorkust wint dankzij Gervinho van Togo (Foto: Novum)

Tunesië - Algerije 1-0
Tunesië is de Afrika Cup goed begonnen. In blessuretijd won het de eerste groepswedstrijd verrassend van buurland Algerije. Algerije was in de eerste helft de betere ploeg en vertrouwde vooral op Valencia-vleugelspeler Sofiane Feghouli. Na twintig minuten had hij de eerste grote kans voor Algerije, maar zijn vrije trap kwam niet in de buurt van het Tunesische doel.  Even later omspeelde Foued Kadir zijn tegenstander Bilel Ifa, maar zijn schot belandde in de handen van de Tunesische goalie Moez Ben Chrifia.

Na een half uur spelen kreeg Algerije veruit de grootste kans van de eerste helft. Feghouli omspeelde zijn man en gaf voor op Islam Slimani, maar zijn kopbal spatte uiteen op de lat. In de tweede helft kwam Tunesië meer aan aanvallen toe, maar tot grote kansen leidde dat niet. Na 73 minuten was het Algerije dat een penalty claimde nadat Feghouli naar de grond werd gebracht, maar de Gambiaanse arbiter Bakary Papa Gassama wilde er niet aan.

Twee minuten later kreeg Tunesië de grootste kans op een goal. Invaller Oussama Darragi stuurde Hamdi Harbaoui diep, maar oog in oog met de doelman struikelde hij over de bal. De wedstrijd leek op 0-0 af te stevenen. Maar in de eerste minuut van blessuretijd kreeg Youssef Msakni de bal op twintig meter van het doel. Hij kapte naar zijn rechtervoet en draaide de bal knap in de verre kruising.