Joodse therapeut mag 103 jaar brommen

MarcusViridis

Een ultraorthodoxe joodse therapeut in New York is dinsdag veroordeeld tot 103 jaar celstraf omdat hij jarenlang een meisje heeft misbruikt. Nechemya Weberman werd in december al schuldig bevonden aan kindermishandeling, het in gevaar brengen van een kind en seksueel misbruik.

Zowel de 54-jarige Weberman als zijn slachtoffer was lid van de chassidische Satmar-sekte. De Satmar hebben hun eigen ambulances, een politiekorps dat bestaat uit vrijwilligers en religieuze rechtbanken. De sekte ontmoedigt leden om zich met problemen te melden bij de seculiere autoriteiten.

Tijdens het proces zijn diverse mannen gearresteerd die het meisje en haar echtgenoot probeerden om te kopen om de aanklacht in te trekken. Anderen zouden foto's van het meisje hebben gemaakt in de rechtbank en de beelden op internet hebben geplaatst.

Het slachtoffer, dat inmiddels 18 is, zei dat Weberman haar van haar 12e tot haar 15e misbruikte in zijn kantoor. Haar school had haar opgedragen in therapie te gaan bij Weberman omdat ze kritisch was over haar geloof en zich, in de ogen van de sekte, niet zedig genoeg kleedde. Weberman had geen diploma's om als therapeut te werken, maar stond al wel tientallen jaren getrouwde stellen en gezinnen bij.

Er was geen fysiek bewijs van het misbruik.

De advocaten van Weberman zeiden dat het meisje boos was op Weberman, omdat hij haar ouders had ingelicht dat ze op haar 15e een vriendje had, iets wat verboden is binnen de Satmar-gemeenschap.