FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 december 2012

Samuel L. Jackson wil terugkeren in Star Wars

Samuel L. Jackson wil wel terugkeren als Mace Windu in de nieuwe Star Wars-films. Het maakt hem daarbij niet zoveel uit op welke manier. Windu zou toch levend kunnen blijken, hetzij eenarmig. Maar ook als lichtgevende geest grijpt Jackson de kans met beide handen aan, mocht deze zich voordoen.

"Ik wil gewoon geassocieerd blijven met de franchise," verklaart Jackson. "Niet dat ik dat niet al ben met de prequel trilogie. Ik heb er gewoon altijd van gehouden, van het idee dat er ergens een beschaving is die net zo leuk, divers en ander is als de onze."

Eerder gaven Harrisson Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher al aan dat ze openstaan voor een rol in de nieuwe film, die in 2015 moet uitkomen.

Samuel L. Jackson als Mace Windu
Samuel L. Jackson als Mace Windu

Shit! Zombies!

Zombies staan bekend om hun grondige afkeer van de vegetarische levensstijl. Daarmee zijn ze ook een dankbaar onderwerp voor menig horrorfilm, waarbij expliciete viezigheid en grondig absurdisme hand in hand gaan. Zo ook Stalled, waarvan vandaag een eerste trailer is verschenen.

Op kerstavond, terwijl de rest van het kantoor een kerstborrel houdt, is de concierge van het pand genaamd W.C. nog druk bezig met zijn werkzaamheden. Wanneer hij zich even terugtrekt op het vrouwentoilet voor wat drukwerk, mist hij dan ook bijna de zombie apocalypse die zich voltrekt op de bovenste etage van het pand. Bijna..

Stalled laat zich omschrijven als een kruising tussen Phonebooth en The Living Dead. En met een tagline als: 'He's in the perfect place to be scared shitless' weet je dat het met het niveau ook wel snor zit.

 7 kleuren stront aan de knikker

 Over de verschijningsdatum van dit fijnzinnige stukje cinema is nog niets bekend.

Ban Ki-moon bezorgd over Sahel

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft maandag zijn zorgen uitgesproken over de Sahel in Afrika. Politieke onrust, terrorisme en drugs- en wapenhandel bedreigen de vrede en veiligheid in het gebied, zei hij tegen de Veiligheidsraad.

De crisis in Mali, waar moslimextremisten nu het noorden beheersen, maakt deel uit van een 'aanhoudende, systemische crisis' in de hele regio. "De waarschuwingslampjes voor het Sahel-gebied blijven knipperen. Extreme klimatologische omstandigheden en fragiele economieën komen er in dit giftige brouwsel van kwetsbaarheid nog bij", zei Ban.

In de regio hebben dit jaar naar schatting 18,7 miljoen mensen niet genoeg te eten en worden meer dan een miljoen kinderen onder de 5 jaar door acute ondervoeding bedreigd. De problemen in Mali kunnen alleen afdoende worden aangepakt als de internationale gemeenschap zich ook richt op de problemen in Mauritanië, Niger, Burkina Faso en het zuiden van Algerije, aldus de secretaris-generaal.

Romano Prodi, de speciale gezant van de VN voor de Sahel, probeert wereldwijde steun te mobiliseren voor humanitaire hulp en ontwikkeling op lange termijn. De crisis in de Sahel kan zich uitbreiden als die niet tijdig wordt aangepakt. Voorwaarde is 'herstel van de eenheid van Mali in een vreedzame Sahel', zei hij, te beginnen met 'transparante en vrije democratische verkiezingen'.

De tweedeling van Mali vond plaats nadat een militaire staatsgreep in Bamako in maart een machtsvacuüm had gecreëerd. Toeareg-rebellen zagen hun kans schoon om zich het noorden van het land toe te eigenen. Enkele maanden later werden zij echter overvleugeld door radicale islamitische groepen, die inmiddels in het noorden de sharia hebben afgekondigd.

Waar Ban Ki-moon pleit voor het trainen van buitenlandse en Malinese troepen en politieke verzoening voordat tot militair ingrijpen wordt ingegaan, staan Afrikaanse landen te popelen om het leger van Mali met internationale troepen bij te staan. Zo deed de Ivoriaanse minister van buitenlandse zaken Charles Koffi Diby namens het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas een beroep op de Veiligheidsraad om dringend een internationale strijdmacht goed te keuren. Zijn oproep kreeg krachtige steun van Marokko en Togo.

Prodi benadrukte echter dat politieke unie en democratische evolutie in Mali cruciaal zijn voor de langetermijnontwikkeling in de Sahel. "Wij moeten alles proberen om onze doelen met vreedzame middelen en onderhandelingen te bereiken. Langdurig militair ingrijpen brengt altijd niet alleen humanitair leed, maar ook enorme financiële kosten en een langdurige economische crisis met zich mee." Ook wees Prodi er op dat militaire experts zeggen dat vele maanden nodig zijn om een interventiemacht op sterkte te krijgen.

Gewonden door koolmonoxidevergiftiging in Amsterdam

Zeven mensen uit een appartementencomplex in Amsterdam zijn maandag met koolmonoxidevergiftiging overgebracht naar het ziekenhuis. Dat meldt de brandweer.

De brandweer werd rond 21.00 uur gealarmeerd en constateerde in verschillende woningen in het appartementencomplex aan de Overslaghof een verhoogde concentratie koolmonoxide. Wat de oorzaak van de verhoogde concentratie koolmonoxide is, is niet bekend.

Eerder op de avond werd in een woning op de Henri Polaklaan in Amsterdam ook een verhoogde concentratie koolmonoxide gemeten. Een meisje is met koolmonoxidevergiftiging naar het ziekenhuis overgebracht. Zij sliep naast een gaskacheltje dat defect was.

Boulahrouz pakt rood in Portugese derby

Khalid Boulahrouz heeft het einde van de wedstrijd tussen Sporting Lissabon en Benfica niet gehaald. Onze landgenoot maakte na tachtig minuten spelen een opzichtige handsbal in het eigen strafschopgebied en moest dit met de rode kaart bekopen.

Met zijn handsbal voorkwam Boulahrouz weliswaar een zekere treffer, maar vanaf de zijkant zag hij toe hoe Oscar Cardozo de toegekende strafschop alsnog tegen de netten wist te werken.

Ricky van Wolfswinkel opende de score namens Sporting, maar na een klein uur spelen was de stand na een eigen doelpunt van Marcos Rojo weer gelijk. Cardozo schoot vervolgens tien minuten voor tijd vanaf elf meter namens Benfica de 1-2 binnen en vier minuten voor het einde bepaalde diezelfde Cardozo de eindstand op 1-3. Ola John stond aan de kant van Benfica in de basis, maar werd tien minuten voor tijd naar de kant gehaald.

Benfica gaat na elf speelrondes met 29 punten aan de leiding in de Portugese competitie. FC Porto staat met hetzelfde aantal punten tweede, maar beschikt over een minder doelsaldo. Sporting Lissabon staat op een teleurstellende negende plaats. Uit elf duels haalde de ploeg, waar ook Stijn Schaars zijn brood verdient, slechts elf punten.

Koning van Katoren bij tien best bezochte films

Koning van Katoren behoort deze week tot de tien best bezochte films. De verfilming van het boek van Jan Terlouw, die sinds donderdag in de bioscopen draait, komt binnen op de tiende plek van de Nederlandse boxoffice.

Koning van Katoren bracht al bijna honderdduizend euro op in de bioscopen. Daarmee is de Nederlandse film nog geen partij voor Skyfall, die voor de zesde week op rij op nummer 1 prijkt. De Bondfilm bracht in Nederland al ruim 14,8 miljoen euro op.

Naast Koning van Katoren is ook Anna Karenina nieuw in de top tien. De Britse film met Keira Knightley verovert de achtste plek.

GTA San Andreas vanaf dinsdag op Amerikaanse PSN

Gamers onder ons die in Amerika wonen, een PlayStation 3 bezitten en helemaal dol zijn op Grand Theft Auto: San Andreas kunnen vanaf morgen in de handjes klappen. Het spel zal vanaf morgen beschikbaar zijn op PlayStation Network, onder de noemer 'PS2 Classics'.

Deze uitgifte volgt in de voettreden van de eerder verschenen 'PS2 Classic', Grand Theft Auto III. Over een release voor Grand Theft Auto: Vice City is overigens nog niets bekend, ondanks dat er wel al ratings voor dit spel gezien zijn in oktober. Mocht je nou heel graag Vice City willen spelen, kan je hem wel kopen op de Apple App Store, en binnenkort ook in de Google Play Store.

Over een release in Europa hebben Sony en Rockstar nog niets losgelaten.

Samsom: 'Europa kost meer dan beloofd'

Europa gaat meer geld kosten dan ooit was beloofd. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom maandagavond in Amsterdam gezegd tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de 25ste sterfdag van partij-icoon Joop den Uyl.

"Ja, Europa gaat meer geld kosten dan ooit was beloofd. En ja, we gaan meer bevoegdheden met elkaar delen dan we comfortabel vinden", zei Samsom tijdens de bijeenkomst in De Rode Hoed. "Omdat we voor onze kinderen dat Europa willen dat problemen oplost, in plaats van creëert."

Samsom vindt het belangrijk om het 'echte verhaal' over Europa te vertellen, omdat anders mensen afhaken. Van de opgaven waar Nederland voor staat, zorgt Europa bij Samsom voor de 'meeste hoofdbrekens'. "Europa wordt onze zwaarste beproeving." Volgens de PvdA-leider moeten nu belangrijke besluiten worden genomen zoals de vorming van een bankenunie.

"Nu. Tenzij we bereid zijn onze kinderen uit te leggen dat we het project uit onze handen hebben laten vallen; dat ze onderdeel uitmaken van een Europa waar de geschiedenis werd geschreven", zei Samsom. "Daar pas ik voor. Ik wil dat onze kinderen opgroeien in een Europa waar de toekomst wordt gemaakt."

De andere opgaven die 'het uiterste' vragen van de PvdA zijn de hervorming van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten en de problemen op MBO-scholen. Volgens Samsom zijn het juist de 'erfgenamen van Den Uyl' die als enigen deze uitdagingen nu vorm kunnen geven zonder mensen 'tussen wal en schip' te laten vallen.

Samsom wil daarbij wel samenwerken met de oppositie. Louter regeren op basis van 'toevallige verkiezingsuitslagen en daarmee verbandhoudende coalities' volstaat niet om toekomstbestendige besluiten te nemen. "We hebben lange adem nodig. Dat betekent een politiek waarin tegenstellingen niet worden weggepoetst, maar wel worden overbrugd. Niet alleen tussen coalitiepartijen, maar ook tussen coalitie en oppositie."

"U heeft daar nog niet veel van kunnen zien, we zijn nog maar net begonnen, maar neemt u van bij aan: het bijzondere karakter van deze coalitie is wat mij betreft niet de samenwerking VVD - PvdA, maar de samenwerking coalitie-oppositie", zei hij. "Alleen zo komen we de lastige jaren door."

Het doel is daarbij belangrijker dan de 'exacte route ernaartoe'. Voor de hervormingen moet worden gezocht naar de breedst mogelijke samenwerking, 'ook als daarvoor de plannen enigszins moeten worden aangepast', aldus Samsom.


Samsom: 'Europa kost meer dan beloofd' (Foto: Novum)

'Parlementaire enquête om pensioenfondsen'

De Tweede Kamer moet een parlementaire enquête houden over pensioenfondsen. Dat wil de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG). Onderzocht moet worden wat er is gebeurd rond het onttrekken van miljarden euro's aan pensioenfondsen.

De fondsen zouden het geld in perioden van economische voorspoed hebben teruggestort aan bedrijven. Volgens staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma (PvdA) is niet meer te achterhalen wat er precies is gebeurd. Zij wil geen aanvullend onderzoek doen.

De KNVG legt zich daar niet bij neer. De koepelorganisatie noemt de opstelling van Klijnsma 'ongeloofwaardig'. "De mededeling dat zulks niet meer te achterhalen zou zijn zou, indien dit op waarheid zou berusten, een ernstig brevet van onvermogen betekenen voor de Nederlandse accountancy en de administratie van pensioenfondsen."

Chery kan gewoon spelen tegen Feyenoord

ADO Den Haag kan komend weekend tegen Feyenoord beschikken over Tjaronn Chery. De aanvaller hoeft pas de maandag daarop voor de tuchtcommissie te verschijnen.

Chery kreeg twee weken geleden tijdens de competitiewedstrijd tegen FC Twente een rode kaart en miste daardoor het laatste duel van ADO tegen PEC Zwolle (1-1). De KNVB wilde de aanvaller voor drie duels schorsen, maar daar ging Chery niet mee akkoord.

Doordat Chery pas na komend weekend voor de beroepscommissie hoeft te verschijnen, kan de vleugelaanvaller gewoon meespelen in het competitieduel tegen Feyenoord, dat zondag om 14:30 op het programma staat. Chery is dit seizoen een vaste waarde in het elftal van trainer Maurice Steijn. De aanvaller speelde vijftien competitiewedstrijden mee, waarin hij vijf doelpunten maakte.

Daling kinderopvang, ouders blijven werken

Het aantal kinderen in kinderopvang is de laatste 9 maanden met 4 procent gedaald, maar ouders zijn niet minder gaan werken. Vorig jaar werkte 71,1 procent van de moeders met kinderen tot 12 jaar, in de eerste drie kwartalen van dit jaar was dat 71,2 procent. Bij de vaders met jonge kinderen was een stijging van 0,2 procent zichtbaar.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zal dat dinsdag aan de Tweede Kamer melden. Asscher zegt te beseffen dat het voor veel mensen lastig is werk en zorg voor kinderen te combineren. Op kinderopvang is de afgelopen tijd flink bezuinigd. De minister houdt de effecten scherp in de gaten, zodat hij op tijd maatregelen kan nemen.

Asscher wil laten uitzoeken of de daling van het gebruik van kinderopvang komt door de bezuinigingen of dat er andere oorzaken zijn. Bijvoorbeeld doordat ouders werkloos raken of doordat er meer gecontroleerd wordt op rechtmatig gebruik van kinderopvangtoeslag.

Dave Grohl toert niet met Queens of the Stone Age

Dave Grohl is niet van plan op tournee te gaan met Queens of the Stone Age, die volgend jaar op Pinkpop staat. Dat vertelde de frontman van Foo Fighters, die wel drumt op het nieuwe album van Queens of the Stone Age, in een interview met CBS Local.

Grohl zei in oktober dat Foo Fighters voorlopig niet op gaat treden. Hoe lang de rockers van plan zijn pauze te nemen, is echter nog een raadsel. Grohl laat bij CBS Local wel doorschemeren wat te voelen voor een toer met supergroep Them Crooked Vultures.

"Het was een van de hoogtepunten van mijn leven toen John Paul Jones zei: nu heb ik in twee grote groepen gespeeld", herinnert Grohl zich een uitspraak van het Led Zeppelin-lid, dat met Grohl en Queens of the Stone Age-frontman Josh Homme Them Crooked Vultures vormt.

"We hebben het erover gehad en ik weet dat we ooit weer samen komen, omdat we het te gek vinden om met elkaar te spelen", gaat Grohl verder over Them Crooked Vultures.


Qotsa zonder Grohl

Blok gaat huurplannen tegen het licht houden

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) is bereid om nog eens naar de 'grondslag' van zijn huurplannen te kijken. In het regeerakkoord is afgesproken dat de maximale huurprijs die corporaties mogen hanteren gekoppeld wordt aan de WOZ-waarde van woningen. Corporaties vrezen in problemen te komen als de waarde daalt.

Corporaties moeten een verhuurdersheffing van twee miljard euro betalen, maar als de waarde van woningen niet stijgt kunnen ze dit niet ophoesten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Blok dat de voorgenomen grondslag, 4,5 procent van de WOZ-waarde, beperkingen oplevert voor het mogelijk maken van marktconforme huren.Corporaties kunnen de verhuurdersheffing ook betalen door efficiëntere bedrijfsvoering, lagere overheadkosten en kostenreductie bij onderhoud en verkoop van huurwoningen, laat hij weten.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch liet maandag aan Nu.nl weten dat zijn partij de plannen uit het regeerakkoord wil herzien.

Genomineerden Sportgala 2012


Het einde van 2012 nadert alweer. Het afgelopen jaar zijn er talloze schitterende sportprestaties geleverd. Tijdens het NOC*NSF Sportgala 2012 in de RAI in Amsterdam zullen diverse sporters onderscheiden worden voor hun prestaties in 2012.

De beste sporters van het jaar worden hiermee in het zonnetje gezet. Het gaat om de categorieën Sportman, Sportvrouw, Gehandicapte sporter, Sportploeg, Coach en Young Talent. FOK!sport zal deze week alle genomineerden, door middel van diverse specials, aan je voorstellen.

12-12: Genomineerden Sportvrouw van het Jaar 2012
13-12: Genomineerden Young Talent 2012
14-12: Genomineerden Sportcoach van het Jaar 2012
15-12: Genomineerden Sportman van het Jaar 2012
16-12: Genomineerden Gehandicapte sporter van het Jaar 2012
17-12: Genomineerden Sportploeg van het Jaar 2012


Ranomi Kromowidjojo geldt als dé kanshebster om Sportvrouw van het Jaar te worden (Foto: Pro Shots)

Ruby blijft weg op proces Berlusconi

De Marokkaanse Karima el-Mahroug, bijgenaamd Ruby, heeft maandag verstek laten op het proces dat voor de rechtbank in Milaan wordt gevoerd tegen Silvio Berlusconi. De Italiaanse oud-premier staat terecht omdat hij de toen minderjarige Ruby zou hebben betaald voor seks op de door hem georganiseerde bunga-bungafeestjes. Zowel Berlusconi als El-Mahroug ontkent.

El-Mahroug was opgeroepen om te getuigen, maar zij liet haar advocaat in een sms'je weten dat zij in het buitenland verblijft. Zij gaf geen indicatie wanneer zij denkt weer in Italië terug te zijn, meldden Italiaanse media.

Officier van justitie Ilda Boccassini stelde voor de rechtbank dat Ruby door de advocaten van Berlusconi wordt weggehouden om het proces tot na de verkiezingen op te houden. Advocaat Niccolo Ghedini noemde de bewering van de officier 'lasterlijk'.


Ruby blijft weg op proces Berlusconi (Foto: Novum)

Ibrahimovic: "Record van Messi stelt weinig voor"

Gisteren wist Lionel Messi zijn 85e en 86e doelpunt in 2012 te maken. Daarmee verbrak hij het wereldrecord van Gerd Müller. Niet iedereen was onder de indruk van de prestatie van Messi.

Zlatan Ibrahimovic is van mening dat het allemaal niks voorstelt. "Het record van Messi? Gezien het aantal strafschoppen dat Barcelona krijgt, had ik dit jaar wel negentig doelpunten gemaakt", aldus Ibrahiomvic in Corriere dello Sport.

Zlatan kwam in het seizoen 2009/10 een jaar uit voor FC Barcelona. De Zweede spits, die verder onder meer voor Ajax en Internazionale speelde, kwam destijds in 29 wedstrijden tot zestien treffers.

Vitesse wil langer door met trainer Rutten

Ted van Leeuwen, technisch directeur bij Vitesse, heeft laten weten dat de ploeg het liefst door wil met trainer Fred Rutten. Het contract van de oefenmeester loopt deze zomer af.

"Ik spreek namens de gehele clubleiding als ik zeg dat iedereen hoopt dat Fred aanblijft", aldus Van Leeuwen tegenover Voetbal International. "Hij toont eens te meer aan dat hij een toptrainer is."

De gesprekken met Rutten moeten nog geopend worden. "Officieel hebben we nog geen actie ondernomen, maar onze intentie is overduidelijk. Wij willen verder met Fred. Deze winter zullen we op het trainingskamp verder praten. De bal ligt nu bij hem", vervolgt de technisch directeur van de Arnhemse ploeg.

Onder leiding van Rutten, die eerder onder meer werkzaam was bij PSV, FC Twente en Schalke 04, presteert Vitesse dit seizoen uitstekend. Op dit moment staat de ploeg tweede in de Eredivisie.

Renners Argos enorm blij met World Tour-licentie

De wielrenners van Argos-Shimano reageerden vandaag dolblij op het bericht dat de Nederlandse formatie een licentie op zak heeft voor de World Tour. Dit houdt in dat de ploeg tijdens alle belangrijke wedstrijden, waaronder de drie grote rondes, in actie mag komen.

"Yeah baby!!!", liet Marcel Kittel via Twitter weten. Het Duitse sprintkanon voegde hieraan toe: "Onze filosofie heeft ons een WorldTour-licentie opgeleverd.” Ook Tom Stamsnijder reageerde in navolging van Kittel via Twitter: "Heel blij met het nieuws dat Argos-Shimano is gepromoveerd. Felicitaties aan iedereen die zo hard heeft gewerkt om deze licentie te krijgen."

Tom Veelers had slechts één woord nodig om te laten merken dat hij enorm blij is: "TROTS!!!!". De Fransman Thierry Hupond liet weten een feestje te gaan vieren: "Ik ga een biertje nemen om onze nieuwe status te vieren."

Tobias Ludvigsson, de jonge Zweed van Argos-Shimano, twitterde: "Zo geweldig om onderdeel van dit team te zijn, World Tour here I come."

'FC Twente neemt alweer afscheid van Boyata'

De samenwerking tussen FC Twente en Dedryck Boyata is maar van korte duur geweest. Voetbal International meldt dat de Tukkers de verdediger in de winter weer van de hand doen.

Boyata werd afgelopen zomer op huurbasis overgenomen van Manchester City, dat hem voor een half jaar aan de Tukkers wilde slijten. Tot meer dan vijf competitiewedstrijden kwam Boyata echter niet.

De verdediger kon geen indruk maken en kon geen basisplaats afdwingen. Voetbal International meldt dat Twente City te kennen heeft laten geven dat het geen gebruik gaat maken van de optie om Boyata langer te binden.

De aanvoerder van Jong België speelde ook mee in het bekerduel van FC Twente tegen FC Den Bosch. Toen werd Boyata al vroeg in de eerste helft met een rode kaart van het veld gestuurd, waarna de Tukkers werden uitgeschakeld (1-2).

Hertzberger meest succesvolle cornerschutter op CT

Jeroen Hertzberger houdt een bijzondere eretitel over aan de Champions Trophy. De aanvaller bracht namelijk de meeste strafcornerdoelpunten op zijn naam op het achtlandentoernooi. Via de stick van de captain van Rotterdam gingen drie korte hoekslagen tegen de touwen of op de plank.

Hertzberger schoof in Melbourne op in de ‘cornerpikorde’ van Oranje. Omdat Mink van der Weerden wegens een blessure ontbrak, was de Rotterdammer de eerste sleper bij de ploeg van bondscoach Paul van Ass. Hertzberger moet zijn prijsje wel delen. Ook de Duitser Tobias Matania trof namelijk driemaal doel uit een corner.

Koploper Zenit pareert aanval Anzhi

Zenit Sint-Petersburg blijft koploper in de Russische competitie. De topper tegen Anzhi Makhachkala leverde geen winnaar op (1-1).

Het elftal van trainer Guus Hiddink kwam in de eerste helft op voorsprong via João Carlos. De bezoekers mochten even hopen op een fraaie overwinning, maar na een kwartier in het tweede bedrijf werd de stand weer gelijk getrokken.

Konstantin Zyrianov bezorgde Zenit in ieder geval een punt, waardoor het onderlinge verschil tussen beide ploegen twee punten blijft. De thuisploeg eindigde het duel overigens met tien man, nadat spelmaker Danny in de laatste minuut een directe rode kaart ontving.

Nummer vijf Spartak Moskou, waar Demy de Zeeuw als invaller binnen de lijnen kwam, won nipt bij Rubin Kazan (0-1). De winennde treffer kwam op naam van Aiden McGeady.

Geen NHL meer in 2012

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL gaat dit jaar niet meer van start. De organisatie van de NHL heeft maandag het programma tot en met 30 december geschrapt. Dat betekent dat nu al ruim 40 procent van het aantal wedstrijden van dit seizoen uit het schema is gehaald.

De belangrijkste ijshockeycompetitie ter wereld had eigenlijk op 11 oktober moeten beginnen. Vanwege een verschil van mening tussen de clubeigenaren en de spelersvakbond over de verdeling van het geld, is sinds half september een zogeheten lock-out van kracht. Dat betekent dat de ijshockeyers niets mogen doen. Vele onderhandelingen hebben vooralsnog geen doorbraak opgeleverd.

In 2004 was er zo veel onenigheid tussen de betrokken partijen dat het hele seizoen niet doorging.

Dynamo Dresden geweerd uit Duits bekertoernooi

Dynamo Dresden mag volgend seizoen niet deelnemen aan het Duitse bekertoernooi. De tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond kwam tot dit besluit vanwege herhaaldelijk wangedrag van de supporters van Dresden.

Eind oktober veroorzaakten zij enorem rellen rond het verloren bekerduel tegen Hannover 96. Eigenlijk mocht de ploeg uit de Tweede Bundesliga dit seizoen al niet meer meedoen aan het toernooi om de DFB Pokal.

Vorig jaar raakten fans van Dresden rond de bekerwedstrijd tegen Borussia Dortmund slaags met de politie en zorgden ze tevens voor diverse onderbrekeningen tijdens het duel. De straf, een jaar uitsluiting van het toernooi, werd destijds in hoger beroep teruggebracht tot een boete van 100.000 euro en het spelen van een wedstrijd zonder publiek.

Strauss-Kahn schikt met kamermeisje

Voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds Dominique Strauss-Kahn heeft voor de rechtbank in New York een schikking getroffen met het hotelkamermeisje dat hem beschuldigde van aanranding. Dat heeft een rechter maandag meegedeeld. Om welk bedrag het gaat is niet bekendgemaakt.

Een strafzaak rond het voorval uit mei 2011 werd geseponeerd, maar Strauss-Kahn moest zijn functie bij het IMF neerleggen en ook zijn ambitie om de strijd om het Franse presidentschap aan te gaan kon hij vergeten. Volgens Strauss-Kahn gebeurde wat er was gebeurd met beider instemming.

Openbare aanklagers lieten de zaak vallen omdat er twijfels waren over de betrouwbaarheid van de vrouw, Nafisattou Diallo. Zij zegt dat zij altijd de waarheid over het voorval heeft verteld.

Strauss-Kahn noemde de aanklacht lasterlijk en diende een tegenvordering in van een miljoen dollar.

OST: Gangster Squad mag gehoord worden

Nadat de definitieve release datum van Gangster Squad even op zich liet wachten is hier dan de aankondiging van de soundtrack en datum van verschijning in de bioscoop. Passende bij de tijd waarin de film zich afspeelt heeft Steve Jablonsky een mooi soundtrack samengesteld.

De nummers die op de soundtrack staan zijn voornamelijk van het genre pop, swing en standaarden uit die tijd. Zodoende treffen we grote namen aan als Johnny Mercer, Hoagy Carmichael en Peggy Lee. Ook bijdragen van minder bekende namen -voor wie de voorgaande drie wél kende- als Pee Wee King. Wat misschien ook het vernoemen waard is is dat de zeer moderne formatie St. Vincent haar versie van "Early Autumn" laat horen. Een plaat die onder andere is gespeeld door Woody Herman (mede schrijver), Ella Fitzgerald, Mel Torme en meer.

Gangster Squad soundtrack:

1. The Hills Of California – Johnny Mercer & The Pied Pipers
2. Mr. Five By Five – Imelda May
3. Early Autumn – The Gangster Squad Movie Band
4. Chicken Shack Boogie – Delandis and The Gangster Squad Movie Band
5. Bull Fiddle Boogie – Pee Wee King
6. A Little Bird Told Me – Kitty Daisy & Lewis
7. Big Jay’s Hop / Blow Blow Blow – Big Jay McNeely
8. Chica Chica Boom Chic – Sharmila Guha & The Gangster Squad Movie Band
9. Ole Buttermilk Sky – Hoagy Carmichael
10. Bless You (For The Good That’s In You) – Peggy Lee
11. Early Autumn – St. Vincent
12. Bless You (For The Good That’s In You) – Delta Rae


Gangster Squad wordt op 10 januari 2013 verwacht.

Toplessfoto's Doutzen nu al uitgelekt

Het duurt nog meer dan drie weken tot januari (mochten we de 21ste overleven), maar de pikantste kiekjes van het januarinummer van de Britse Vogue zijn nu al op internet te bekijken. Naast de rondborstige Kate Upton is ook onze eigen Doutzen Kroes in het modeblad te bewonderen.

Onze Friezin is er zelfs topless te zien. Het blijft natuurlijk allemaal wel artistiek verantwoord, maar toch is er duidelijk een tepel te onderscheiden.

Verder ligt het topmodel onder andere op een rots en doet ze een zeemeermin na. In ieder geval weer een paar leuke foto's van Neerlands mooiste milf.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien

Bril Frans Bauer leidt tot gemixte reacties

Frans Bauer krijgt veel reacties nu hij met een bril op door het leven gaat. Niet iedereen is positief. "Sommigen vinden het leuk, anderen vinden me lelijk", vertelt Bauer in RTL Boulevard. "Of dat vonden ze me al."

De volkszanger heeft sinds dit weekeinde een bril op. "Ik had koppijn, 's avonds met autorijden en tijdens het tv-kijken. En ik zag het allemaal niet meer scherp."

Zoonlief Christiaan mocht het montuur uitzoeken. "Ik vind het wel raar, moet er nog een beetje aan wennen", geeft Frans toe. Toch is de zanger blij met zijn herstelde zicht. "Ik zie nu tenminste alle stoelen in de zaal."

Seksdroom wordt vrouw fataal

Een vrouw uit Turijn heeft onlangs op bizarre wijze het loodje gelegd. Haar 52-jarige echtgenoot heeft haar in zijn slaap doodgeschoten. De Italiaan had een levendige droom hoe zijn vrouw snoeihard werd genomen door een vreemde kerel.

Salvatore Scandale moest afgelopen week voor de rechter verschijnen wegens de moord op zijn echtgenote. Hij ontkent echter in alle toonaarden schuldig te zijn. Hij beweert namelijk pas wakker te zijn geworden door het pistoolschot.

"Ik had het pistool in de slaapkamer liggen omdat ik bang was voor inbrekers", luidt Scandales verweer. "Er is al eens eerder bij ons ingebroken." Hij zegt geen idee te hebben hoe het pistool in zijn handen terechtkwam maar vermoedt dat hij deze in zijn slaap heeft gepakt.

"Ik hield van mijn vrouw. Ik weet zeker dat ze nooit is vreemdgegaan en ben ook niet jaloers aangelegd. Het vond slechts plaats in mijn droom." De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in deze bizarre rechtszaak.

VS zetten Jabhat al-Nusra op terroristenlijst

De Verenigde Staten hebben maandag de gewapende Syrische rebellengroep Jabhat al-Nusra als terroristische organisatie bestempeld. De groep zou banden hebben met Al-Qaida in Irak.

Eventuele tegoeden van de groep in de VS worden bevroren en het wordt Amerikaanse staatsburgers verboden zaken te doen met Jabhat al-Nusra.

Met de stap proberen de VS de invloed van extremisten in te dammen terwijl zij de samenwerking met de Syrische oppositie uitbreiden. Jabhat al-Nusra heeft de verantwoordelijkheid voor enkele zelfmoordaanslagen op het Syrische regime opgeëist en heeft zich niet aangesloten bij de nieuwe verzetscoalitie in Syrië.

KNVB verplaatst duels van Ajax

Voetbalbond KNVB heeft een aantal duels van Ajax verplaatst, rekening houdend met het Europese programma dat de Amsterdammers af moeten werken. Ajax speelt als enige Nederlandse team nog in de Europa League en zal daarom zo veel mogelijk op zondagmiddag om 16.30 uur in actie gaan komen.

Ajax moet op 14 en 21 februari Europees in actie komen en daarom zijn de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (17 februari) en het thuisduel tegen ADO Den Haag (24 februari) naar de late zondagmiddag verplaatst. Ook de Klassieker thuis tegen Feyenoord (20 januari) en de topper uit tegen PSV (14 april) zijn naar 16.30 uur verplaatst. Drie dagen voor laatstgenoemde duel kan Ajax nog Europees spelen.

Competitieleider Gijs de Jong legt uit. "Vorig jaar moesten we daarin namelijk vrij veel wijzigingen aanbrengen, omdat de Nederlandse clubs het zo goed deden in Europa. Veel Nederlandse clubs overwinterden, waardoor er wedstrijden van de zaterdag naar de zondag en omgekeerd verplaatst moesten worden in de winter. Om dit te voorkomen spraken we af om pas in de winterstop de aanvangstijden voor de tweede competitiehelft vast te stellen. Dan weet je namelijk hoe de clubs er Europees voorstaan."

"Helaas is Ajax dit jaar de enige Nederlandse club die Europees nog actief is. Hiermee houden we rekening bij de vaststelling van aanvangstijden en speeldata voor de tweede helft van de competitie. Als Ajax op donderdag Europa League speelt, dan plannen wij hun Eredivisiewedstrijd op zondag en bij voorkeur op het late tijdstip van 16.30 uur."

Het slot van de competitie is nu ook vastgesteld. Op 5 mei trappen alle teams om 12.30 uur af, terwijl vier dagen later de finale van de KNVB Beker op het programma staat. 12 mei is de laatste ronde, waarbij alle wedstrijden om 14.30 uur beginnen.

Sparta-trainer schrikt van commotie

Sparta-trainer Michel Vonk is geschrokken van de felle reacties op het interview dat hij vrijdag gaf na de wedstrijd in de Jupiler League tegen Excelsior. "Dat ongelukkige uitspraken tot een hetze in Nederland kunnen leiden, is denk ik niet de bedoeling", vertelde hij maandag aan RTV Rijnmond. "Ik hoop dat iedereen zich dat realiseert."

Vonk nam het na de met 2-1 verloren wedstrijd openlijk op voor zijn speler Donovan Deekman, die met rood van het veld was gestuurd na een trap op de borstkas van de op de grond liggende Jurgen Mattheij. Volgens de trainer had de aanvaller juist geprobeerd over zijn tegenstander heen te springen, maar de beelden leken het tegendeel te bewijzen. Deekman werd maandag door de KNVB voor twee wedstrijden geschorst.

Omdat het voetbalweekend door de gewelddadige dood van voetbalvader Richard Nieuwenhuizen in het teken stond van respect voor elkaar op het voetbalveld, schoten de woorden van Vonk bij veel mensen in het verkeerde keelgat. KNVB-voorzitter Michael van Praag liet maandag weten dat voor mensen als Vonk geen plaats meer moet zijn in het voetbal.

"Ik ben ervan geschrokken", geeft Vonk toe. "Wij hebben hier bij Sparta de gebeurtenissen van aflopen weekeinde intern besproken en hopen daar lering uit te trekken." De Alkmaarder zegt geen spijt te hebben van zijn woorden. "Al had ik me misschien anders uit moeten drukken, zeker dit weekeinde. Dat realiseer ik me nu wel. Maar iedereen maakt fouten. Ik zal het een andere keer misschien anders doen."

Vonk is niet van plan om Van Praag om opheldering te vragen. "Hij weet waar ik ben en als hij vragen heeft, kan hij langskomen of bellen. Maar zelf voel ik die behoefte niet."

Vonk is door Sparta gestraft voor zijn uitspraken, al wil directeur Wiljan Vloet over de aard daarvan niets kwijt. "We hebben intern een daad gesteld en gaan nu samen op een goede manier verder. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen zonder daar de reacties van de buitenwereld voor nodig te hebben. Sparta staat voor normen en waarden. Niet slechts één weekend, maar 52 weken in het jaar."

13-jarige kwelt moslims met hamkruis

Jong geleerd is oud gedaan, zo luidt het spreekwoord. Een 13-jarig kereltje uit Bingham, bij Nottingham, heeft dit advies ter harte genomen in zijn streven om een racistische klootzak te worden. Hij terroriseerde in zijn eentje een onschuldige familie uit hetzelfde plaatsje.

Zoals iedereen begon hij klein, met wat racistische graffiti op een Indiaas restaurant. Maar al snel voerde hij zijn aanvallen op met het gooien van bakstenen naar het restaurant. Het hoogtepunt kwam met een brandend kruis, bedekt in plakjes ham, dat tegen de deur van het huis van de slachtoffers werd gezet.

Na deze stunt ging het snel bergafwaarts met de carrière van deze jonge racist. Hij schold eerst een 32-jarige vrouw uit met discriminerende termen, maar zijn dieptepunt kwam toen hij de woorden 'FUK ALLAH' op de muur van het huis zette.

De jongen werd vrijdag opgepakt door Bromsnor, en kwam al snel weer op borgtocht vrij, terwijl de politie haar onderzoek voortzet. Dat wil evenwel niet zeggen dat ze het niet serieus nemen. Een woordvoerder zegt: "Racistische misdaden zijn volledig onacceptabel in enige vorm en de politie van Nottingham nemen alle incidenten van zo'n aard ongelofelijk serieus."

Dat ook de terreurcampagne van een dyslectische kutpuber diepe sporen kan achterlaten, vertelt het hoofd van het getroffen huishouden, dat liever anoniem blijft: "Ik walg ervan en ben geschokt. Mijn vrouw is te bang om er in haar eentje op uit te gaan, ik moet haar overal heen begeleiden en ik kan haar en de kinderen niet alleen laten. Het is erg vervelend."

EU veroordeelt Israël om nederzettingen

De Europese Unie heeft Israël maandag gewaarschuwd voor 'consequenties' als het de plannen doorzet om duizenden nieuwe huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem en de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De Europese ministers van buitenlandse zaken hebben met 'grote ontsteltenis' kennis genomen van de plannen.

Vooral het bouwproject E1 is volgens de EU zorgwekkend. Als de bouw doorgaat zal Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hoofdstad van hun toekomstige staat zien, worden afgesneden van de Westoever. "Het E1-plan zou, als het wordt uitgevoerd, de vooruitzichten op een onderhandelde oplossing voor het conflict ernstig ondermijnen, omdat de mogelijkheid voor een aansluitende en levensvatbare Palestijnse staat en Jeruzalem als hoofdstad van twee staten in gevaar wordt gebracht", aldus de ministers in een gezamenlijke verklaring. "Het zou tevens gedwongen verhuizing van burgerpopulaties kunnen behelzen."

De EU ziet Israëlische nederzettingen op gebied dat sinds de Zesdaagse oorlog in 1967 door Israël bezet wordt gehouden als een schending van het internationaal recht. "De EU houdt de situatie en de bredere implicaties nauwlettend in de gaten en zal daar ook naar handelen", aldus de ministers.

De Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt zei dat de bouwplannen van Israël hebben geleid tot 'grote zorgen'. "Wat de Israëliërs hebben gedaan met E1 heeft de meningen in Europa doen verschuiven", zei Bildt. "Ik denk niet dat de Israëliërs zich daar bewust van zijn."

De Israëlische regering noemde houding van Europa 'verkeerd'. "De feiten en de geschiedenis hebben bewezen dat joodse nederzettingen nooit een obstakel voor vrede hebben gevormd", zei woordvoerder Yigal Palmor van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken. "Daarom is de focus van Europa op deze kwestie verkeerd."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschuldigde de EU ervan een dubbele standaard te hanteren. "We kunnen niet accepteren dat de internationale gemeenschap geen enkel probleem heeft zich uit te spreken als joden huizen bouwen in hun historische hoofdstad Jeruzalem, maar dat de wereld stil blijft wanneer Palestijnse leiders openlijk oproepen tot de vernietiging van Israël, de enige echte joodse staat."

Topman DE Master Blenders 1753 stapt op

Michiel Herkemij vertrekt nog voor het einde van dit jaar als bestuursvoorzitter van DE Master Blenders 1753. Totdat een nieuwe CEO is gevonden, neemt commissaris Jan Bennink de taken van Herkemij over. Dit maakte het koffie- en theebedrijf maandag nabeurs bekend.

Een reden voor het vertrek van Herkemij werd in het persbericht niet gegeven, wel meldde DE Master Blenders dat het opstappen van de topman op 'wederzijdse instemming' kon rekenen.

Volgens investor relations manager Robin Jansen komt het vertrek van CEO Herkemij na een onlangs gehouden evaluatie met de topman. Hoewel volgens Jansen de board en Herkemij op een lijn zaten voor wat betreft de strategie en de visie, was er sprake van een 'structureel verschil van mening' over 'de snelheid van executie van de strategie'.

Op welke termijn een nieuwe CEO kan worden gepresenteerd, kon Jansen niet zeggen.

Linda baalt van 'mannelijke Gooische Vrouwen'

Linda de Mol wil niet dat haar nieuwe serie Divorce de stempel 'mannelijke Gooische Vrouwen' krijgt. Dat vertelt De Mol, die zowel Divorce als Gooische Vrouwen bedacht, maandag in RTL Boulevard.

"Het is van dezelfde makers, maar het is geen Gooische Mannen", vertelt Linda over haar nieuwe dramaserie, die ze weer met regisseur Will Koopman maakte. Divorce wordt sinds de aankondiging in april al vergeleken met Gooische Vrouwen, de serie die van 2005 tot 2009 op de buis was en waarvan ook een film verscheen.

Leraar geschorst wegens zelfmoordopstel

Een Franse school heeft een leraar geschorst die zijn leerlingen van 13 en 14 jaar oud een opstel had laten schrijven over zelfmoord. Daarin moesten zij de gevoelens beschrijven van een tiener die zelfmoord pleegt. "Jullie beschrijven alle walging die jullie van jezelf hebben", aldus de opdracht.

Dit hebben Franse media maandag gemeld. Ouders hadden tegen het ongebruikelijke onderwerp van het opstel geprotesteerd. "Wat zal het volgende thema zijn? Wat voelen jullie als jullie heroïne spuiten?", aldus hun protestbrief.

Tim Akkerman ontdekt gelijkenissen met Buddy Holly

Tim Akkerman heeft naar eigen zeggen veel overeenkomsten met Buddy Holly. "Stiekem hebben we toch wel heel veel raakvlakken", vertelt Akkerman, die volgend jaar te zien is in de musical over Holly, maandag in RTL Boulevard.

"Voornamelijk de liefde voor muziek", noemt Akkerman als een van de overeenkomsten tussen hemzelf en de in 1959 gestorven rock-'n-rollzanger. "Zo zit ik ook in elkaar, ik doe alleen dingen die ik mooi en leuk vind om te doen. Dat deed hij ook."

Akkerman maakt zich geen zorgen over alle drukte die volgend jaar op zijn pad komt. De 32-jarige zanger is niet alleen vanaf februari te zien in de musical The Buddy Holly Story, in april moet zijn derde kind het levenslicht zien. "Dan zal het nog wat drukker gaan worden", verkondigt Tim nuchter. "Maar ik mag niet klagen. Ik doe alleen maar leuke dingen en dan zit er nog iets leukers in het vooruitzicht."

[Upd] Argos-Shimano krijgt licentie voor World Tour

Argos-Shimano heeft van de internationale wielerunie UCI een licentie gekregen om deel te nemen aan de World Tour. De Nederlandse ploeg mag daardoor de komende vier jaar aan alle wedstrijden meedoen op het hoogste niveau, waaronder de drie grote rondes en belangrijke klassiekers.

Na Rabobank (white label in 2013) en Vacansoleil-DCM is Argos de derde Nederlandse wielerformatie in de World Tour. "Deze licentie is een beloning voor de combinatie van een sterke groep renners en een innovatieve begeleidingsstaf, die zichzelf eigenlijk de World Tour in hebben gereden", aldus manager Iwan Spekenbrink.

Samen met Saxo Bank streed Argos om het laatste ticket voor de World Tour. De ploeg van manager Bjarne Riis en kopman Alberto Contador moet daardoor hopen op wildcards voor de belangrijkste koersen.

Update 19.50 uur

Saxo Bank heeft toch een WorldTour-licentie gekregen van de UCI. Niet de Deense formatie, maar het Russische Katusha is bij de verdeling van de licenties buiten de boot gevallen. Onduidelijk is nog of de formatie, met WorldTour-winnaar Joaquin Rodriguez zelf ervoor heeft gekozen op een lager niveau verder te gaan. Mogelijk speelt ook de omkoopaffaire rond Alexandre Kolobnev hier nog een rol bij.

K3's Josje vindt eerste bioscoopfilm 'heel raar'

Josje Huisman vindt het 'heel raar' om zichzelf op het witte doek te zien. "Gisteren zaten we met z'n drietjes te kijken, dan zit je zo in je eigen herinnering", vertelt de Nederlandse zangeres, die haar filmdebuut maakt in de nieuwe K3-film Bengeltjes, in RTL Boulevard.

"Dan vergeet ik even dat er nog andere mensen aan het kijken zijn", zegt Josje over de eerste keer dat ze de film bekeek. Hoewel de andere twee zangeressen uit K3 al drie films achter de rug hebben, blijven Karen en Kristel gespannen. "Ik ben vooral benieuwd naar de reacties", vertelt Karen Damen. "Gaan andere mensen het ook zo leuk vinden?"

Lichamen op Dutchbat-compound geïdentificeerd

De vijf lichamen die in augustus zijn opgegraven op de voormalige compound van Dutchbat in het Bosnische Srebrenica, zijn geïdentificeerd. Dat heeft de hulporganisatie IKV Pax Christi maandag bekendgemaakt.

Het Bosnische Instituut voor Vermiste Personen heeft vastgesteld dat het gaat om de 75-jarige Behara Djelilovic, zoals al werd vermoed. Van de overige lichamen was de identiteit niet bekend. Het blijkt nu te gaan om de 19-jarige Hajra Mulalic, de 57-jarige Hedib Dizdarevic en de 75-jarige Daut Mustafic.

Het vijfde slachtoffer is een baby. Het meisje overleed kort na haar geboorte in juli 1995. Zij is het jongste slachtoffer van de genocide in Srebrenica.

De vijf lichamen werden deze zomer gevonden. Het was bekend dat hun graf bestond, maar niet waar het zich bevond. Voormalige Dutchbatters hebben zich jarenlang ingezet om het te vinden.

De slachtoffers zijn inwoners van de moslimenclave Srebrenica die in de zomer van 1995 hun toevlucht hadden gezocht op de basis van de Nederlandse blauwhelmen. Enkelen van hen overleden voor de val van Srebrenica, door oorzaken als uitputting en gebrek aan water en medicijnen.

De lichamen zullen waarschijnlijk op 11 juli volgend jaar worden herbegraven op de begraafplaats in Potocari nabij Srebrenica.

Minder leerlingen op katholieke scholen

Het aantal leerlingen op rooms-katholieke middelbare scholen is flink gedaald, terwijl er juist meer scholieren op openbare en andere 'bijzondere' scholen zitten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Begin jaren 90 zaten er nog 325.000 leerlingen op rooms-katholieke scholen. Dat aantal is met bijna 100.000 gedaald in 20 jaar tijd. Volgens Jan Smid, de directeur van de Vereniging Katholiek Onderwijs (VKO), heeft dat vooral te maken met de krimp in bepaalde gebieden in Nederland. "Neem nu Zuid-Limburg en Oost-Brabant. Daar krimpt de bevolking en juist daar staan veel katholieke scholen. Logisch dus dat het aantal leerlingen terugloopt", aldus Smid.

Ook zou, volgens de Besturenraad, de protestantse tegenhanger van de VKO, mee kunnen spelen dat er in het zuiden van het land de katholieke scholen steeds meer concurrentie kregen van openbare scholen.

Hari met rechters naar ArenA

Badr Hari gaat dinsdag samen met rechters van de Amsterdamse rechtbank naar de Amsterdam ArenA. Daar vindt, voorafgaand aan een zitting in de zaak rond de mishandeling tijdens dance-evenement Sensation, een zogeheten schouw plaats. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

In de skybox van het stadion werd op 8 juli zakenman Koen Everink zwaar mishandeld. Kickbokser Hari wordt verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling. Bij de schouw wordt gekeken hoe de skybox eruitziet.

Hari zit sinds eind juli vast voor acht geweldsdelicten. Vorige maand kwam hij vrij, maar nadat hij zich niet had gehouden aan het aan hem opgelegde horecaverbod en contact had met twee getuigen moest hij weer terug de cel in.

Nederlandse skiër (39) verongelukt in Zwitserland

Een 39-jarige Nederlander is zaterdagmiddag om het leven gekomen bij een skiongeluk in de Zwitserse Alpen bij de plaats Wengen. Dat heeft de politie in Bern maandag bekendgemaakt.

De man was rond 14.00 uur met een kennis een ongemarkeerde piste afgegaan, waarop de twee elkaar uit het oog verloren. Toen de man na lange tijd nog niet was verschenen op het afgesproken punt, sloeg zijn kennis alarm. De hulpdiensten die daarop uitrukten, troffen de man aan in een kloof dichtbij een stoeltjeslift.

Een arts die per helikopter werd ingevlogen stelde vast dat de man was overleden. De politie heeft de identiteit van de man nog niet met zekerheid vast kunnen stellen. De doodsoorzaak van de man en wat er precies is gebeurd wordt onderzocht.

Bosnisch-Servische politie verbiedt mars

De Bosnisch-Servische politie heeft een mars ter herdenking van de Internationale Dag van de Mensenrechten maandag verboden. Dat hebben activisten gezegd. Waarom het protest is verboden is niet bekend.

Overlevenden van de Bosnische burgeroorlog, die duurde van 1992 tot 1995, waren in Prijedor bijeengekomen voor de mars. In Prijedor werden tijdens de oorlog duizenden niet-Serviërs vermoord, nog eens duizenden mensen verdwenen. Zeven betogers negeerden het politieverbod. Zij hadden hun mond afgeplakt en droegen een spandoek met de tekst: 'Waar mensenrechten worden geschonden is burgerlijke ongehoorzaamheid een must'.

Eerder werden herdenkingen van de burgeroorlog in Prijedor ook al verboden.

Onduidelijkheid over regels foptelefoontjes

Omroepen bepalen zelf de regels voor foptelefoontjes op de radio, maar hebben daarvoor geen protocollen in de kast liggen. Dat blijkt uit een rondgang die het ANP maandag heeft gemaakt.

Op 3FM zijn diverse radioprogramma's met satirische elementen te beluisteren, zoals De Coen & Sander Show (BNN), GIEL! (VARA) en RobRadio (PowNed). 3FM verwees voor regels door naar de omroepen. BNN weigerde commentaar te geven. De VARA was daartoe maandag niet in de gelegenheid.

PowNed wilde wel uitleg geven. In het programma RobRadio belt dj Rob Stenders mensen zogenaamd op als 'de Rijdende Rechter', van het bekende tv-progamma. Producer Jelmer Gussinklo zegt dat het programma mensen na het grapje direct terugbelt. "We zeggen dan dat het een grap was en vragen eventueel toestemming om het uit te zenden."

Zo'n 90 procent van de mensen kan er wel om lachen, zegt Grussinklo. Van de 10 procent die dat niet kan, geeft ongeveer de helft toch toestemming voor uitzending, eventueel anoniem. Als het programma geen toestemming voor uitzending krijgt, komt het niet op de radio.

Als onverhoopt een gevoelige snaar wordt geraakt, breekt Gussinklo het gesprek voortijdig af. "Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand emotioneel wordt en iets roept als 'Ik ga die gast nu écht opzoeken'." Volgens Gussinklo zijn de regels niet te omschrijven als protocol, maar komen ze voort uit "sociaal besef".

Q-music belt in de ochtendshow Mattie & Wietze ook mensen voor de grap op. Zo doen de dj's zich wel eens voor als mensen van tv-programma de Reünie. Q-music heeft geen "complete protocollen", maar houdt wel in de gaten dat het "leuke grappen zijn, niet bedoeld om mensen af te zeiken", zegt programmadirecteur Iwan Reuvekamp. Die grappen moeten volgens hem namelijk passen binnen het 'feel good' radiostation dat Q-music is.

Volgens Reuvekamp belt Q-music, net als PowNed, terug om toestemming voor uitzending te vragen. "Als we die niet krijgen, zenden we niet uit, tenzij het heel nieuwswaardig is. Een enkele keer ontstaat er spontaan een idee tijdens de uitzending en bellen we iemand wel live. Dan zorgen we ervoor dat degene die we bellen in ieder geval anoniem is."

Volgens de directeur twijfelen dj's ook wel eens of een grap leuk is of niet. Dan overleggen ze met elkaar of met hem over de vraag of de grap op de radio kan.

Onduidelijkheid over regels foptelefoontjes
Onduidelijkheid over regels foptelefoontjes (Foto: ANP)

84 procent 'spijbelaars' onder ambtenaren

Bij een Italiaans overheidsagentschap gaan 81 van de 96 medewerkers onder werktijd boodschappen doen of naar de kroeg. Dit heeft de politie maandag laten weten, die verborgen camera's had laten ophangen bij het gemeentelijk bureau, dat in de Siciliaanse stad Messina de sociale huurwoningen verdeelt.

De massale afwezigheid van het werk werd tot nu toe verdoezeld doordat 'spijbelaars' collega's lieten stempelen bij de prikklok. Rosario Crocetta, die in november tot nieuwe president van Sicilië werd gekozen, heeft een kruistocht aangekondigd tegen verspilling in de openbare sector.

84 procent'spijbelaars' onder ambtenaren
84 procent'spijbelaars' onder ambtenaren (Foto: ANP)

Duizenden slachtoffers vonden weg naar ICC

Sinds de oprichting van het Internationaal Strafhof (ICC) ruim 10 jaar geleden hebben meer dan 12.000 slachtoffers van misdaden een verzoek ingediend om als burgerlijke partij te worden toegelaten in de rechtszaken. Meer dan 80.000 slachtoffers worden bijgestaan door het Slachtofferfonds van het ICC.

Hieraan herinnert ICC-president Song Sang-hyun in een maandag uitgegeven verklaring. Op 10 december 1948 nam de Algemene Vergadering van de VN de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Het ICC dient om enkele van die essentiële rechten te beschermen, aldus de Zuid-Koreaanse magistraat.

Sir Patrick Moore alias The GamesMaster overleden

Sir Patrick Moore, bekend als presentator, schrijver en de cyborg GamesMaster is gisteren overleden op 89-jarige leeftijd. Gamers uit de jaren 90 kennen hem waarschijnlijk nog uit de serie GamesMaster waar hij als cyborg de rol van gameshost opzich nam.

Sir Patrick Moore begon in 1957 voor de BBC een maandelijks programma over astronomie te presenteren, The Sky at Night (De hemel 's nachts) om de wetenschap voor het grote publiek te ontsluiten. Moore heeft tevens zo'n 60 boeken over astronomie geschreven. 

Jochie traint seksskills met z'n mama

Een echtpaar uit Plymouth, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, moest vrijdag terechtstaan wegens seksueel misbruik van hun zoon. De jongen, nu 14 jaar oud, heeft al sinds zjn achtste seks met zijn moeder. Zijn bloedeigen vader voorzag hem hierbij telkens van aanwijzingen.

De jongen vertelde in de rechtszaal hoe zijn vader hem al snoeiharde porno liet zien toen hij slechts zeven jaar oud was. Op zijn achtste verjaardag achtten zijn ouders hem rijp genoeg om enkele seksvaardigheden in de praktijk te brengen.

Omdat het ventje niet naar school ging, maar reken- en taalles van zijn ouders kreeg, besloten zijn ouders hem ook maar praktijkles te geven in de oudste daad ter wereld. Hoe hij zijn schoenveters moet strikken, heeft hij echter nooit geleerd.

De ouders, hoe verrassend, ontkennen alle aantijgingen. De ouders zijn schuldig verklaard  door een jury en zullen begin volgend jaar hun straf te horen krijgen

Publieke omroep: geen reclame tijdens programma's

De publieke omroep gaat onder geen beding programma's onderbreken met reclameblokken, ondanks de noodzaak meer eigen inkomsten te genereren. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep Henk Hagoort.

Met ononderbroken programma's onderscheidt de publieke omroep zich van de commerciële zenders, zegt Hagoort maandag. "Ik weet uit ervaring, ook bij mij thuis, dat mensen het heel hinderlijk vinden en het prachtig vinden dat de publieke omroep dat niet zo doet. We gaan niet zoveel STER in de programmering stoppen dat het hele onderscheid met de commerciële omroepen op dat punt wegvalt."

Wel is de NPO-voorzitter bereid geld te gaan vragen voor toegang tot uitzendinggemist.nl via de tabloid of via on-demand televisie. "Als dat extra geld kost van onze kant gaan we daar ook wat voor vragen."

Hij wil echter allerminst niet de indruk wekken dat het verhogen van de eigen inkomsten de bezuinigingen van driehonderd miljoen kunnen compenseren. "Dat is een derde van de mediabegroting. Dat bedrag gaan we natuurlijk nooit en te nimmer met welke inkomsten dan ook terugverdienen. Dus dit zijn doekjes voor het bloeden."

Hagoort wil geen programma's of genres noemen die worden geschrapt. "We moeten kunnen uitleggen dat de dingen die we doen anders zijn dan de commerciëlen ze zouden doen", is zijn criterium.

Monti vooralsnog geen kandidaat

De Italiaanse premier Mario Monti is vooralsnog niet voornemens deel te nemen aan vervroegde verkiezingen, omdat hij zich wil concentreren op zijn taak. Dat heeft Monti maandag op een persconferentie in Noorwegen gezegd.

Monti zei dat de nerveuze reactie van de financiële markten op zijn besluit om later deze maand af te treden, 'niet gedramatiseerd moet worden'. De termijn van Monti zou anders in april aflopen en de verkiezingen worden hooguit twee maanden vervroegd.

Monti werd vorig jaar aangetrokken om te voorkomen dat Italië in de Europese schuldencrisis ten onder zou gaan. Hij kondigde zaterdag aan vervroegd af te treden omdat de partij van oud-premier Silvio Berlusconi haar steun aan zijn economische beleid had ingetrokken. Het nieuws leidde maandag tot een scherpe koersdaling op de Italiaanse aandelenbeurs en een stijging van de rente die Italië moet betalen om geld te kunnen lenen.

Ook Europese politieke leiders toonden zich bezorgd. "Italië heeft twee derde van de weg van hervormingen achter zich, maar het laatste stuk is nu beslissend, want een stopzetting van de hervormingen is niet alleen een aanzienlijke verzwakking van Italië, maar kan ook nieuwe turbulentie veroorzaken in Europa", zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle. "Mijn appel aan al degenen op verantwoordelijke posities in Italië is om zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid, niet alleen voor Italië maar voor heel Europa."

De Europese Commissie benadrukte de behoefte aan een 'sterk en stabiel Italië', waar fiscale hervormingen doorgaan.

Slachtoffer mag niet skypen met rechtszaal

Een ernstig ziek slachtoffer van een zedenzaak mag de behandeling van zijn hogerberoepzaak niet bijwonen via een Skype-verbinding. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag in een kort geding bepaald, meldt het hof in Amsterdam. Het hof had skypen vanuit de rechtszaal eerder geweigerd, waarop het slachtoffer het kort geding aanspande.

Omdat het slachtoffer vanwege zijn ernstige gezondheidsproblemen in een ziekenhuis moet blijven, verzocht advocaat Anne-Marie Wolf het hof om haar cliënt de zitting via een internetverbinding bij te laten wonen. Ook het opnemen van de zitting en het later terugkijken van de beelden op het gerechtshof behoorde tot de verzoeken van verdachte.

Het hof weigerde echter, omdat werd gevreesd dat de privacy van andere slachtoffers in het geding zou komen. Ook was het hof bang dat het nu toestaan van een beeld- of geluidsverbinding ervoor zou zorgen dat meer slachtoffers daar in de toekomst gebruik van willen maken. Daarop besloot het slachtoffer en zijn advocaat tot een kort geding. De slachtoffers en verdachte hadden zelf overigens géén bezwaar.

De kortgedingrechter oordeelde maandag ook dat skypen vanuit de rechtszaal niet mag. Vlak voor de zitting liet het hof weten alsnog toestemming te geven om beeld-en geluidsopnames te laten maken, die het slachtoffer later terug mag kijken. De beelden worden daarna vernietigd, laat het hof weten.

Advocaat Wolf laat weten gemengde gevoelens over te hebben gehouden aan de zaak. "Helaas is de verbinding via Skype afgewezen omdat de kortgedingrechter de beslissing aan de voorzitter van het hof wilde laten. Maar er is nu een alternatief." Geheel tevreden is Wolf echter niet. Haar cliënt moet opdraaien voor de kosten van het kortgeding en hij kan geen gebruik maken van zijn spreekrecht.

De zitting bij het hof vindt dinsdag plaats.

Polen eist gecrasht toestel terug van Rusland

Polen heeft de Europese Unie maandag gevraagd om Rusland onder druk te zetten om het wrak van het vliegtuig dat in 2010 neerstortte terug te geven. Het Poolse toestel stortte neer bij het Russische Smolensk. Bij de crash kwamen president Lech Kaczynski en 95 anderen om het leven.

De Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski zei maandag aan EU-buitenlandchef Catherine Ashton te hebben gevraagd om de kwestie formeel bij Moskou aan te kaarten tijdens een top in Brussel die volgende week plaatsheeft.

De crash van het toestel van het Poolse leger was volgens Poolse onderzoekers het gevolg van dichte mist en fouten van de Poolse piloten en de Russische luchtverkeersleiding. De weigering van Rusland het toestel terug te geven heeft bij veel Polen kwaad bloed gezet. Vorige week sprak Sikorski de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov al aan op de kwestie, maar hij kreeg toen nul op het rekest.

Tot twaalf jaar cel voor moordende Polen

Zes Polen zijn maandag veroordeeld tot celstraffen tot tien jaar voor de moord op een 36-jarige landgenoot. De man werd ontvoerd en zo zwaar mishandeld dat hij aan zijn verwondingen overleed. Het Openbaar Ministerie in Den Haag had straffen tot twaalf jaar geëist tegen de zes twintigers.

Volgens de rechter is het slachtoffer 'op gruwelijke wijze aan zijn einde gekomen'. Een van de mannen beet het oor van de man af toen die in zijn eigen auto werd ontvoerd en naar een woning aan de Luxemburgstraat in Den Haag werd gebracht.

De Polen hadden het slachtoffer naar eigen zeggen 'een lesje willen leren'. Alle mannen hielden zich bezig met criminele activiteiten. Een bekende van het slachtoffer zou een conflict hebben gehad over drugshandel, en het slachtoffer zou bedreigingen hebben geuit.

Omdat de verdachten de ochtend na de ontvoering en mishandeling dachten dat de man dood was besloten ze zijn handboeien met een slijper te verwijderen en een deken over zijn hoofd te draperen. Mogelijk is hij gestikt door de deken. Experts van het Nederlands Forensisch Instituut konden niet vaststellen of dat, of stompen in de hals de man fataal is geworden.

Drie van de zes Polen werden uiteindelijk gesnapt nadat ze in Wassenaar een kuil voor het slachtoffer hadden gegraven. Het stoffelijk overschot lag toen nog in de woning. Ze reden rond in de auto van de man. Naar het voertuig werd gezocht door de politie, die inmiddels was ingelicht door de ex-vrouw van het slachtoffer.

Van der Sloot wil publiciteit voor boek

Joran van der Sloot wil met leugens en bedrog in de publiciteit blijven om een nog te verschijnen boek of film te promoten. Dat zegt zijn voormalige advocaat Jose Luis Jiménez, die er door Van der Sloot van wordt beschuldigd dat hij er met 75 duizend dollar vandoor is gegaan.

De advocaat zou het geld hebben gekregen om de rechters in zijn proces dat begin januari diende om te kopen. In ruil zou hij een fors lagere straf krijgen dan de eis van justitie. Dat meldde althans een Peruaans tv-programma op basis van een brief van Van der Sloot. Het geld zou afkomstig zijn van Mary Hammer, die begaan was met de zaak van Van der Sloot, en hem financieel ondersteunde. "Dit alles is een grove leugen", verdedigt Jiménez zich.

De raadsman stelt dat zowel lokale als internationale media alles wat over Van der Sloot naar buiten komt, als zoete koek slikken. "Een paar maanden geleden zou hij trouwen. Ook zou hij een kind krijgen. En nu dit."

Van der Sloot heeft volgens Jiménez zijn huidige advocaat Maximo Altez, die ook eerder zijn advocaat was en nu weer zijn zaak behartigt, beschuldigd van iets vergelijkbaars. "Nu ben ik aan de beurt", zegt Jiménez verbolgen. "Ik heb alle bewijzen dat ik het geld aan Mary Hammer heb teruggegeven."

Van der Sloots huidige advocaat Maximo Altez spreekt tegen dat zijn cliënt aan een boek of film zou werken. "Dit is echt onzin." Volgens de advocaat heeft Jiménez het geld helemaal niet teruggegeven.

Van der Sloot werd in januari veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar voor de moord op de Peruaanse tiener Stephany Flores. Hij beroofde haar in mei 2010 van het leven in een hotelkamer in Lima. Van der Sloots huidige advocaat probeert via verschillende beroepszaken ervoor te zorgen dat zijn cliënt een nieuw proces krijgt, tot nu toe zonder succes.

Er loopt ook een uitleveringsverzoek van de VS tegen van der Sloot voor het omkopen van Beth Holloway, de moeder van de Amerikaanse tiener Natalee, die in 2005 op Aruba verdween. Van der Sloot is nog altijd hoofdverdachte in deze verdwijningszaak.

John Leerdam overwoog zelfmoord na grap

John Leerdam overwoog zelfmoord na de grap die Giel Beelen uithaalde met de politicus. Dat meldde RTL Boulevard vanavond.

Aanleiding is het drama waarin een ziekenhuismedewerker zelfmoord pleegde na een grap van Australische DJ's die als de koningin opbelde en vroeg naar haar kleindochter. Boulevard vroeg John Leerdam hoe hij de grap ervaarde en die bekende zelf ook aan zelfmoord te hebben gedacht nadat hij in de grap over terrorist Jablabla was getrapt. Leerdam heeft het ook moeilijk met de grap van de Australiërs. "Het komt nu allemaal terug", aldus Leerdam.

. 

AEX weet recordstand vast te houden

De Amsterdamse beurs heeft na een lastige start uiteindelijk toch het groen weten te vinden. De AEX sloot 0,1 procent hoger op 342,91 punten, gesteund door winsten op Wall Street.

"Na het verlies in de ochtendhandel en de lage volumes iets om tevreden over te zijn", aldus Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer. Vermeulen blijft geloven in een hogere beurs en mikt voor de aanvang van de kerstvakantie nog op 350 punten op de borden. Ook handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital kijkt omhoog nadat de AEX vorige week technisch uitbrak.

Een tegenvaller was de nieuwe economische raming van De Nederlandsche Bank. De krimp in 2012 komt met 1,0 procent sterker uit dan voorzien en in plaats van groei in 2013, wordt dit nu pas in 2014. De verslechterende economische vooruitzichten betekenen dat de Maastrichtnorm eveneens niet wordt gehaald.

Verder liet de Italiaanse premier Mario Monti weten op te stappen als premier zodat de begrotingswet is aangenomen. Oud-premier Silvio Berlusconi liet op zijn beurt weten zich weer verkiesbaar te stellen.

In de AEX waren de stijgers beter vertegenwoordigd dan de dalers. De grootste koerswinsten kwamen voor rekening van KPN en Fugro met 1,7 en 1,1 procent. Een directe aanleiding voor de winsten ontbraken.

De grootste dalers waren de financials Aegon en ING. De fondsen leveren respectievelijk 1,2 en 1,4 procent in. Ook financials op de andere Europese beursvloeren waren vandaag de kop van jut na "de onrust in Italië", aldus Vermeulen. Zo leverde het Duitse Commerzbank 1,8 procent in en het Franse Credit Agricole 2,6 procent.

In de midkap viel USG People op met een koerswinst van 1,3 procent zonder directe aanleiding. Imtech en Vopak deden het een stuk minder met elk een koersverlies van 4,4 procent. Vopak verloor na "negatieve" analistencommentaren, aldus Vermeulen. Zo zette Kepler Capital Markets het fonds volgens de vermogensbeheerder op Reduceren bij een lager koersdoel.

Imtech kampte met berichtgeving rondom een rechterlijke uitspraak inzake dochterbedrijf Ventilex. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen een kleine boekhoudaffaire die wordt opgeblazen. Corne van Zeijl van het SNS Nederlands Aandelenfonds voegde daaraan toe dat de technische dienstverlener opnieuw blijk geeft van slecht communicatiemanagement.

De Dow Jones Index noteerde bij het sluiten van de markten in Europa 0,3 procent hoger op 13.187,50 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won 0,2 procent en de Nasdaq koerste zelfs meer dan een half procent hoger.

Lady Gaga en Springsteen op podium met Stones

Lady Gaga en Bruce Springsteen klimmen zaterdag met The Rolling Stones op het podium. De Stones hebben Gaga, Springsteen en The Black Keys uitgenodigd om hun laatste jubileumshow op te komen luisteren.

"We zijn verheugd dat deze buitengewone artiesten hebben toegezegd onze vijftigste verjaardag te komen vieren", reageren de Stones op hun website. "Nu begint de pret van het zoeken naar de juiste nummers om samen ten gehore te brengen."

The Rolling Stones vieren hun vijftigjarig jubileum met vijf jubileumshows, twee in Groot-Brittannië en drie in de Verenigde Staten. De eerste shows vonden eind november plaats, zaterdag is de laatste show. Dat concert is tegen betaling live te volgen via internet.

Voordien staan de Stones woensdag op de planken tijdens een benefietconcert voor de slachtoffers van superstorm Sandy. Donderdag volgt het een-na-laatste jubileumconcert.

Römer en De Lint vader en zoon in Daglicht

Thijs Römer en Derek de Lint voegen zich bij de cast van Daglicht. Römer speelt de van het rechte pad geraakte Peter van Benschop en Derek de Lint speelt zijn vader, de zakenman Twan Benschop. Dat maakte distributeur Benelux Film Distributors maandag bekend.

Naast Römer en De Lint hebben ook Jaap Spijkers, Victor Löw en Matteo van der Grijn rollen in Daglicht. Angela Schijf speelt een advocate die ontdekt dat haar moeder, een rol van Monique van de Ven, nog een zoon heeft, gespeeld door Fedja van Huêt. Löw speelt de baas van Iris en Spijkers speelt een collega-advocaat.

De opnamen van Daglicht zijn in volle gang. De film wordt geregisseerd door Diederik van Rooijen die dit jaar de thriller Taped afleverde. Daglicht moet in april in de bioscopen draaien.

Christoph Waltz heeft geen tijd voor Muppets

Christoph Waltz heeft nee moeten zeggen tegen The Muppets. De Oostenrijkse acteur zou een Interpol-agent gaan spelen in het vervolg op de komedie The Muppets, maar moet de rol laten schieten. De acteur heeft het te druk met andere films, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 56-jarige Waltz heeft dit jaar gewerkt aan de film Django Unchained van Quentin Tarantino. Daarnaast heeft hij een rol in het drama The Zero Theorem van Monty Python-ster Terry Gilliam en gaat hij Mikhail Gorbatsjov spelen in het drama Reykjavik.

Ty Burrell, bekend van zijn rol in de komedieserie Modern Family, neemt de rol van Waltz in het Muppets-vervolg over. De tweede film speelt zich af in Hollywood en Europa. In The Muppets zaten flink wat kleine rolletjes voor filmsterren, maar de rol van Interpol-agent is een vrij grote. Een ander belangrijk personage in de plot is een Russische dame.

The Muppets uit 2011 was een groot financieel succes. De film werd geïnitieerd en geschreven door Jason Segel, die ook een rol had in de film. Hij keert niet terug voor het vervolg. James Bobin zal wel weer de regie op zich nemen.


Christoph Waltz heeft geen tijd voor Muppets (Foto: Novum)

Bladerunner Pistorius loopt tegen paard

Bladerunner Oscar Pistorius zal het woensdag in Doha voor het goede doel op gaan nemen tegen een Arabisch volbloedpaard. Hij gaat proberen op zijn favoriete 400 meter het paard voor te blijven. De stunt vormt het startsein van de campagne definitely able waarin aandacht is voor de rol die mensen met een beperking in de samenleving kunnen spelen.

Oscar Pistorius (foto: Erik van Leeuwen, bron: Wikipedia)Pistorius raakte een jaar na zijn geboorte beide onderbenen kwijt vanwege een aangeboren afwijking. Hij liet zich niet uit het veld slaan en liep als eerste atleet ooit met protheses op de Olympische Spelen.

"Ik ben er volledig van overtuigd dat mensen met een beperking niet per definitie beperkt zijn. Er zijn altijd dingen die we wél kunnen en die moeten benadrukt worden. Niet wat we niet kunnen", aldus de hardloper.

FOK!filmtip van de dag: Leatherheads

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Het is vandaag middelmatige maandag en de omroepen vieren dit door alleen maar middelmatige films uit te zenden. Er zijn vandaag twee films die zich van deze middelmatigheid weten te onderscheiden. My Neighbours Secret, die om 16:00 te zien is, doet dit in negatieve zin. Met een cijferscore van 3,8 is de kijker nog redelijk lief geweest voor de maatschappij die deze pulp produceeerde. Ga deze film niet kijken tenzij je echt niets beters te doen hebt.

De FOK!filmtip van de dag is dan ook een film met een betere status: Leatherheads is vanavond om 20:30 te zien op RTL 8. De film gaat over Dodge Connolly die in 1925 een footballheld op leeftijd is. Hij heeft zich voorgenomen om het team van de wekelijkse kroeggevechten weer terug het stadion in te krijgen. Helaas kapt op dat moment de sponsor er mee en de hele football sport staat er in de V.S. niet best meer voor. Als laatste redmiddel wil Dodge een jonge footballspeler overhalen om zijn team te komen versterken en zo de sport weer meer aanzien te geven. Voor de vrouwelijke FOK!ster: deze jonge sporter is een genot om naar te kijken. Deze jongeling is tevens een oorlogsheld maar een journaliste prikt door zijn verhaal heen.

trailer Leatherheads (voorafgaand 15s reclame)

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Valve test Dota 2 op tablets

Nu dat Dota 2 voor pc en mac uitkomt is ontwikkelaar Valve ook nog geïnteresseerd in een ander platform. Gabe Newell meldt dat het Dota 2 team de game momenteel test op tablets.


Dota 2
spelen op een tablet is interessant, maar tot nu toe is er nog geen succes geboekt. Volgens Gabe Newell moeten we nog even wachten om dit waar te kunnen maken. 

“That ended up being kind of a disappointment. But the good news is that tablets are getting faster very quickly, so I think we’ll get the kind of performance we want and other game developers want in the near future", aldus Valve baas Gabe Newell. 

Dota 2

Officiële Pokédex voor iPhone beschikbaar

The Pokémon Company International heeft vandaag bekendgemaakt dat er nu een officiële Pokédex-app voor de iPhone, iPad, iPad mini en iPod touch op de markt is.

De officiële Pokédex for iOS-app geeft je toegang tot de Unova Pokédex. Je kunt op naam of op Pokédex-nummer, move, Ability of type door de lijst met Pokémon bladeren. De Pokémon zijn op verschillende manieren sorteren op basis van hun kenmerkende eigenschappen. Zodra een gebruiker een bepaalde Pokémon selecteert, verschijnt er een 3D-afbeelding van deze Pokémon. Bij de afbeelding staat een volledige beschrijving met onder meer de naam, de lengte, het gewicht, type, Ability, de moves die het kan leren en de locaties waar de desbetreffende Pokémon te vangen is. 

De app met alle gegevens over de Pokémon uit de Unova-regio kost €1,79. De overige regionen, Kanto, Johto, Hoenn en Sinnoh, zijn los te koop in de app. Deze kosten €5,49 EUR per regio.

Pokédex

Hoofd vrouwenzaken Afghaanse provincie gedood

Het hoofd van de afdeling vrouwenzaken van de oostelijke Afghaanse provincie Laghman is maandag vermoord. Najia Sadiqi was van haar kantoor op weg naar huis toen zij werd doodgeschoten, zei een woordvoerder van het provinciebestuur. Haar voorgangster, Anifa Safi, kwam in juli om bij een bomaanslag.

De politie stelt een onderzoek in naar de moord op Sadiqi, waarvoor de verantwoordelijkheid nog niet is opgeëist. De Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde de moord als een 'terroristische aanslag'.

Twee miljoen euro voor vluchtelingen Mali

Nederland trekt twee miljoen euro uit voor hulp aan de ongeveer vierhonderdduizend Malinezen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in het noorden van hun land. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maandag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het West-Afrikaanse land.

Ploumen sprak met vluchtelingen, hulpverleners en politici, onder wie premier Cheick Modibo Diarra. Ze sprak onder meer haar zorgen uit over de mensenrechtenschendingen waar vooral vrouwen in het noorden van Mali slachtoffer van worden.

Dit voorjaar vond in Mali een staatsgreep plaats. Inmiddels is er een interim-regering. Die heeft de macht in het zuiden. Noord-Mali is in handen van radicaalislamitische rebellen.

Na de staatsgreep draaide Nederland de geldkraan naar Mali dicht, net als veel andere landen. Het geld dat Ploumen nu heeft toegezegd, wordt besteed via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.


Twee miljoen euro voor vluchtelingen Mali (Foto: Novum)

Doek valt voor Metropole Orkest

Het Metropole Orkest krijgt geen geld van het kabinet. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) kan geen geld vinden om het reddingsplan van het orkest te financieren. Daarmee valt waarschijnlijk het doek voor het omroeporkest.

Het pop- en jazzorkest krijgt nu zeven miljoen euro per jaar, maar had voorgesteld dat terug te schroeven naar 3,5 miljoen euro per jaar tot 2016 om te kunnen voortbestaan. Van het kabinet-Rutte I kreeg het orkest eenmalig acht miljoen euro mee voor zogeheten frictiekosten. Daar kwam een miljoen euro extra bij, maar het totaal van negen miljoen euro is niet genoeg.

Om met de helft van het budget door te gaan, heeft het orkest naar eigen zeggen alleen al vier miljoen euro frictiekosten. "Het Metropole Orkest zegt eigenlijk: wij zijn niet in staat om op eigen benen verder te gaan. Dat maakt het verhaal natuurlijk wel ingewikkelder", zei Dekker maandag in de Tweede Kamer.

"Ik constateer dat het gewoon heel veel extra geld kost. En dat dit ook niet het scenario is waarmee het orkest op eigen benen komt te staan", vervolgde de staatssecretaris. Hij noemde zijn besluit spijtig, maar bleef erbij. Het orkest houdt waarschijnlijk per augustus op te bestaan.

Valve gaat hardware bouwen

Gabe Newell, de baas van Valve, heeft in een interview met Kotaku bij de Video Game Awards bevestigd dat het bedrijf plannen heeft om een eigen pc te maken dat kan concurreren met next-generation consoles van Sony en Microsoft.

Valve lijkt niet alleen de software, in de vorm van Steam, maar ook een hardware-oplossing te willen aanbieden voor de huiskamer. Eerder waren er al geruchten dat Valve bezig was met een Steambox, een pc met Steam voorgeïnstalleerd. Er werd toen gedacht dat de hardwarefabrikanten de pc's met Steam zouden verkopen, maar het blijkt nu dat Valve zelf ook een oplossing gaat aanbieden in de vorm van hardware.

Newell geeft aan dat hun hardware een zeer gecontroleerde omgeving zal zijn en dat sommige mensen een "turn-key" oplossing willen voor hun woonkamer. Willen ze meer kunnen, dan zijn er altijd meer algemenere hardware-oplossingen te koop, maar de oplossing van Valve is niet bedoeld om alle pc-werkzaamheden te doen. "Het aardige van een pc is dat een heleboel verschillende mensen verschillende oplossingen kunnen proberen", zei hij. "Klanten kunnen dan degene vinden die het beste werkt voor hen."

Newell wilde niet zeggen dat het bedrijf werkt aan een op Linux gebaseerd besturingsysteem, maar gaf wel aan dat het brengen van Big Picture op Steam voor Linux de volgende grote stap voor het bedrijf is. Gezien alle eerder uitspraken van Newell over Windows 8 is het niet ondenkbaar dat Valve Linux gaat omarmen als technologie in hun pc-steambox.

Steam Big Picture

Canada wil geen nieuwe Chinese olie-investeringen

Canada zal nieuwe investeringen van China in de Canadese olie-industrie waarschijnlijk blokkeren. Vorige week werd bekend dat het Chinese staatsbedrijf CNOOC voor vijftien miljard dollar (11,6 miljard euro) de Canadese olie- en gasproducent Nexen overneemt. Het is de grootste buitenlandse overname op energiegebied van een Chinees bedrijf.

De Canadese minister van natuurlijke hulpbronnen Joe Oliver stelde dat de invloed van buitenlandse overheden op de Canadese grondstoffensector nu groot genoeg is. Een verdere uitbreiding van buitenlandse invloeden heeft volgens hem geen positieve effecten meer voor Canada.

Er zijn zorgen dat de overname van CNOOC leidt tot een golf van nieuwe Chinese overnames, waardoor veel van Canada's grondstoffen in Chinese handen komen. Canada produceert veel olie uit zogeheten teerzanden. China heeft na de overname een kleine tien procent van de Canadese oliesector in handen.

Volgens de minister zijn er nieuwe regels die verhinderen dat een dergelijke overname in de toekomst nog kan plaatsvinden. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een buitenlands staatsbedrijf nog een grote overname in de Canadese energiesector doen, stelt Oliver.

Rusland staakt gebruik radarstation Azerbeidzjan

Rusland maakt niet langer gebruik van een radarstation in Azerbeidzjan. De twee landen hebben geen overeenstemming weten te bereiken over het verlengen van de gebruikersovereenkomst. Dat heeft het Azerbeidzjaanse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. Het Gabala-radarstation werd door Rusland gebruikt om mogelijke aanvallen vanuit het zuiden van Azerbeidzjan, dat grenst aan Iran, te detecteren.

Volgens Russische media zijn de twee landen het niet eens geworden over de financiële kant van de zaak. Sommigen meldden dat Azerbeidzjan jaarlijks 230 miljoen euro wilde voor het gebruik van het radarstation. Eerder was dat nog 11,6 miljoen. Op dit moment betaalt Rusland 5,4 miljoen euro.

Militaire experts denken dat de ingebruikname van het nieuwere Voronezj-DM-radarstation in Armavir, in de zuidelijke Russische regio Krasnodar, het radarstation in Azerbeidzjan overbodig heeft gemaakt. Het nieuwe station kan hetzelfde gebied in de gaten houden als het Gabala-radarstation, dat het grootste deel van het Midden-Oosten bestrijkt.

Het Russische persbureau Interfax meldt op basis van een bron bij het leger dat het besluit niet langer het Gabala-radarstation te gebruiken de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Rusland geen schade toebrengt.

Justitie herstelt vormfouten Project X-verdachten

Het OM in Groningen gaat negentien verdachten van de Facebookrellen in Haren opnieuw dagvaarden. Justitie doet dat in reactie op uitspraken van de kinderrechter maandagochtend, die besloot enkele minderjarige verdachten voorlopig vrijuit te laten gaan vanwege een vormfout.

De kinderrechter in Groningen besloot de dagvaarding van drie verdachten nietig te verklaren, omdat deze niet door de officier van justitie waren uitgebracht en getekend. Een parketsecretaris had deze taak vervuld. Wanneer een zaak landelijk of lokaal grote commotie veroorzaakt en publicitair gevoelig is, mag echter alleen een officier van justitie de dagvaarding uitbrengen, zo oordeelde de rechter.

Justitie laat nu weten in de drie 'Haren'-zaken van maandag en zestien zaken die 21 december voor de rechter moeten komen, de dagvaardingen in te trekken en vervolgens opnieuw uit te brengen. Voor de overige verdachten die nog voor de rechter moeten komen hoeft de dagvaarding niet te worden aangepast, omdat deze nog niet zijn uitgebracht.

Voor een vierde verdachte die maandag terechtstond, was volgens de rechter geen sprake van deze uitzonderlijke situatie. Deze verdachte werd veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke boete, mits hij 250 euro stort in het speciale schadefonds voor de slachtoffers van de rellen in Haren.

Misdaadserie Penoza krijgt derde seizoen

Penoza keert volgend jaar terug. De misdaadserie krijgt een derde seizoen, bevestigt de KRO maandag. De derde reeks van Penoza moet in het najaar van 2013 op de buis komen.

Welke acteurs te zien zijn in het derde seizoen van Penoza is nog onduidelijk, omdat het tweede seizoen nog loopt. De laatste aflevering van de huidige reeks wordt op 20 januari uitgezonden. De KRO laat wel weten dat ook volgend seizoen weer een aantal nieuwe namen aan de cast wordt toegevoegd.

Penoza gaat over Carmen van Walraven, die gespeeld wordt door Monic Hendrikx, de weduwe van een drugsbaron. Na de dood van haar man, een rol van Thomas Acda, treedt Carmen in zijn voetsporen om haar kinderen te beschermen.

Vorig jaar, na het eerste seizoen, toonde de Amerikaanse zender ABC interesse in de serie. De Amerikaanse remake Red Widow wordt volgend jaar uitgezonden in de Verenigde Staten. Ook in Polen wordt aan een remake gewerkt.

Fiat steekt 1,2 miljard euro in Maserati

Fiat steekt 1,2 miljard euro in zijn sportwagenmerk Maserati. Dat liet het hoofd van Maserati maandag weten.

Fiat investeert in drie nieuwe modellen, die ervoor moeten zorgen dat er in 2015 zo'n 50.000 Maserati's worden verkocht. Daarmee wil de Italiaanse autobouwer het luxe merk de concurrentie laten aangaan met merken als BMW en Porsche. In de eerste drie kwartalen bracht Maserati ongeveer 4700 auto's aan de man.

Fiat hoopt Maserati te kunnen laten profiteren van zijn innige banden met het Amerikaanse Chrysler. De toegang tot het omvangrijke dealernetwerk van dat merk in de Verenigde Staten moet het roemruchte merk een flinke duw in de rug kunnen geven.

Maserati (Foto: The Car Spy)
Fiat steekt 1,2 miljard euro in Maserati (Foto: The Car Spy)

Iran: gegevens drone VS gedecodeerd

Alle gegevens van de Amerikaanse drone die Iran eind vorig jaar in handen kreeg zijn volledig gedecodeerd. Dat maakte de Iraanse Revolutionaire Garde maandag bekendgemaakt.

Volgens het hoofd van de afdeling lucht- en ruimtevaart, generaal Ami Ali Hajizadeh, heeft de RQ-170 Sentinel geen missies uitgevoerd boven de nucleaire installaties van Iran, voordat hij in december 2011 naar beneden werd gehaald bij de grens met Afghanistan. Eerder heeft Teheran al gezegd informatie uit het toestel te hebben gehaald, maar de bekendmaking van maandag lijkt erop te wijzen dat Iran de versleuteling van de gegevens heeft gekraakt.

"Alle gegevens van de drone zijn volledig gedecodeerd", aldus Hajizadeh. "Na het decoderen zijn onze experts erachter gekomen dat deze drone geen enkele nucleaire missie boven Iran heeft uitgevoerd." Iran zou bij het decoderen geen hulp hebben gehad van bijvoorbeeld China of Rusland.

Vorige week maakte de Revolutionaire Garde bekend een tweede drone te hebben onderschept en naar de grond te hebben gehaald. Het onbemande vliegtuig zou het Iraanse luchtruim zijn binnengedrongen vanuit de Perzische Golf. Op de staatstelevisie werd een ScanEagle-drone getoond.

Teheran zei vorige maand dat een Amerikaanse drone het luchtruim van Iran had geschonden. Het Pentagon zei dat een Predator-drone ten minste twee keer onder vuur is genomen, terwijl het toestel boven internationale wateren vloog. Het toestel zou geen schade hebben opgelopen.

Balotelli's dagen lijken geteld bij City

Mario Balotelli heeft zich niet populair gemaakt met zijn optreden tegen Manchester United. De Manchester City-spits werd vlak na rust van het veld gehaald door Roberto Mancini.

De Italiaanse aanvaller heeft nog drie weken om zijn carrière bij Manchester City te redden, weet Goal.com. Balotelli is in ongenade gevallen bij Mancini, terwijl AC Milan een bod aan het voorbereiden is om de spits over te nemen in januari.

City vraagt ongeveer 24 miljoen euro voor de spits en dat is de Rossoneri wat te gortig. De club uit Milaan hoopt nu dat Balotelli ook te huur is en dat hij voor vijf miljoen per jaar naar San Siro kan komen. Het contract van de aanvaller bij City loopt nog tot 2014, maar City is niet van plan deze verbintenis te verlengen.

Mancini was niet te spreken over het ongeïnspireerde optreden van Balotelli tijdens de derby van Manchester (2-3 verlies). Derhalve is de manager bereid om de spits te laten vertrekken als hij zijn gedrag en prestaties niet verandert. "Ik hou van Mario, maar hij moet zich beseffen dat zijn baan op het spel staat", zei de coach na de nederlaag. "Als je zoveel kwaliteit hebt is het ongelofelijk om te zien dat hij zijn talent vergooit."

Mancini staat open voor een definitief vertrek of verhuur. Deze week heeft de trainer een onderhoud met technisch directeur Txiki Begiristain over de plannen van City in de komende transferperiode.

City is namelijk van plan om de selectie te versterken, maar wil daarom ook van enkele spelers af. Een vertrek van Balotelli past in dat plaatje, zodat Radamel Falcao van Atlético Madrid in beeld komt. Ook spelmaker Isco van Málaga CF staat in de schijnwerpers van The Citizens.

Oud-minister Kruisinga overleden

Oud-minister Roelof Kruisinga is vrijdag op 90-jarige leeftijd in Wassenaar overleden. Dat laat de Eerste Kamer maandag weten.

Kruisinga was van 1977 tot 1978 minister van Defensie in het kabinet-Van Agt. Eerder was hij van 1967 tot 1971 in het kabinet-De Jong staatssecretaris van Volksgezondheid. In het kabinet-Biesheuvel was hij van 1971 tot 1973 staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat

De politicus was van 1973 tot 1977 politiek leider en fractievoorzitter van de CHU in de Tweede Kamer en voerde oppositie tegen het kabinet-Den Uyl. De CHU ging later op in het CDA. Namens die partij zat hij van 1981 tot 1991 in de senaat.

Djuricic heeft niet met Twente gesproken

Filip Djuricic is in het bezit van een aflopend contract. Daarom behoort een winterse transfer zeker tot de mogelijkheden.

De geruchten over een transfer wakkerden afgelopen week aan toen de Servische spelverdeler op de tribune zat van de Grolsch Veste tijdens FC Twente - Helsingborgs in het kader van de Europa League. "'Ik was met een paar vrienden bij die wedstrijd, het had verder niets te betekenen", aldus de Serviër tegen NUsport.

"Ik heb zelfs met niemand van FC Twente gesproken", vervolgt de 20-jarige middenvelder. Algemeen Dagblad meldde afgelopen donderdag dat FC Twente zeer gecharmeerd is van Djuricic, die in de zomer dus transfervrij kan vertrekken.

Djuricic heeft al aangegeven dat hij sc Heerenveen gaat verlaten. "Ik ben blij dat het mijn laatste seizoen is bij de club. Zo eerlijk moet ik zijn. Ik wil naar een ploeg die voetbalt, die de baas wil zijn op het veld. Welke dat is, zie ik wel. Ik heb nog met geen enkele club contact gehad."

Kabinet blijft bij opheffing Mediafonds

Het kabinet blijft bij zijn besluit het Mediafonds op te heffen. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) is tevreden met de veertien miljoen euro die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) reserveert om in het gat te springen dat het fonds achterlaat. Hij wil dat bedrag echter niet afbakenen of reserveren, zei hij maandag bij de bespreking van de mediabegroting.

Eerder op de dag overhandigde het fonds, dat onder meer dramaseries, jeugdprogramma's en documentaires financiert, een petitie met achtduizend handtekeningen tegen de opheffing. De handtekeningenactie kon Dekker niet overtuigen. Hij vindt de rol van het Mediafonds belangrijk, maar denkt dat die kan worden overgenomen door de NPO.

Dekkers besluit gaat in tegen een ongevraagd advies van de Raad voor Cultuur eerder deze maand. "Waarom een nieuwe systematiek optuigen als het Mediafonds al een goed functionerende heeft?", schreef het adviesorgaan van de regering.

De staatssecretaris voor mediazaken wil zich wel inzetten om de rol van het fonds zo goed mogelijk onder te brengen bij het publieke bestel. De staatsecretaris wil geen 'hekje' om het documentaire- en dramabudget zetten. Hij vraagt zich af in hoeverre dat wel 'nodig of gewenst' is.

Het Mediafonds verstrekt nu nog zestien miljoen euro aan subsidies. Met het geld werden documentaires als Wrong Time Wrong Place en televisieseries als A'dam-E.V.A. en Annie M.G. gefinancierd. Daar komt in 2017 een einde aan.

Waarschuwing voor gladheid in noorden

In het noorden van Nederland moet komende avond en nacht rekening worden gehouden met gladheid. Het KNMI waarschuwt voor gladheid als gevolg van sneeuwbuien.

De waarschuwing geldt voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. De gladheid kan vanaf 18.00 uur optreden.

Ook dinsdag kan het aan het einde van de dag gaan sneeuwen. De temperatuur ligt net boven het vriespunt, maar aan de grond kan het wel vriezen.

Fischer niet bezig met contractverlenging

Viktor Fischer is de laatste weken één van de uitblinkers bij Ajax. De Amsterdammers willen dan ook graag het contract van de 18-jarige Deen verlengen.

Fischer is zelf echter nog niet bezig met een nieuwe, verlengde verbintenis. In gesprek met Ekstra Bladet geeft de aanvaller aan waarom. "Het is duidelijk dat ik met Ajax in gesprek ben over contractverlenging. Na de jaarwisseling kunnen we om de tafel. Mijn huidige contract is nog niet eens over de helft, dat moeten we niet vergeten."

Fischer ligt momenteel tot 2014 vast bij Ajax, dat de Deens international in 2011 overnam van het Deense FC Midtjylland voor ongeveer 1,3 miljoen euro. De Amsterdammers hopen nu dat Fischer zijn contract wil verlengen, aangezien veel clubs de kwaliteiten van de aanvaller in de gaten krijgen.

De Deen is echter niet bezig met een vertrek. "Ik heb altijd al gezegd dat ik me goed voel bij Ajax. Ik wil eerst vast basisspeler worden en van waarde zijn voor het eerste elftal. Ik ben niet van plan om te vertrekken, maar contractverlenging is momenteel niet urgent."

Er is wel een mogelijkheid dat Fischer vertrekt, grapt de speler zelf. "Alleen als Barcelona honderd miljoen per jaar wil betalen.  Maar we zijn er wel zeker van dat dit niet gaat gebeuren."

Staking in Kashmir om veroordeling activisten

Separatisten in het Indiase deel van Kashmir hebben maandag een staking afgekondigd uit protest tegen de levenslange celstraffen die twee activisten onlangs opgelegd kregen. Winkels in het gebied bleven dicht. De activisten, die strijden voor een onafhankelijk Kashmir, werden vorige week veroordeeld voor de moord op een paramilitair in 1990.

Bijna honderd leden van het separatistische Jammu-Kashmir Liberation Front deden maandag mee aan een hongerstaking in Srinagar, de belangrijkste stad in het Indiase deel van Kashmir. De leider van de groep, Yasin Malik, noemde het vonnis van het Indiase hof 'een politieke vendetta' en zei dat dit soort uitspraken mensen er toe brengen opnieuw de wapens op te nemen tegen India.

PSG ontkent interesse in Sneijder

Paris Saint-Germain-trainer Carlo Ancelotti ontkent dat de Franse ploeg interesse heeft in Wesley Sneijder. De Franse media melden echter dat de rijke club in de winterstop enkele ervaren krachten aan de selectie toe wil voegen.

Sneijder is bij Internazionale op het tweede plan geraakt nu hij weigert een aangepast contract te tekenen. Ancelotti: "Sneijder kan bij elke club spelen, maar dat betekent niet dat hij naar Parijs komt. Sterker nog: hij zal zeker niet voor Paris Saint-Germain gaan spelen."

PSG is er alles aan gelegen om dit jaar de landstitel in de Franse competitie te veroveren. Ondanks dat de club tweede staat op vijf punten achterstand van Olympique Lyon zal er volgens Ancelotti niet blind geïnvesteerd worden. "De enige die in januari zal arriveren is Lucas Moura, die we al eerder hebben vastgelegd. Meer aanwinsten komen niet, misschien zullen er nog wel enkele spelers vertrekken."

Black Ops 2 minder verkocht dan Modern Warfare 3

Het schietspel Call of Duty Black Ops 2 is minder vaak verkocht dan het vorig jaar uitgegeven Modern Warfare 3. In twee weken zijn 7,4 miljoen exemplaren verkocht in de Verenigde Staten, tegenover 8,8 miljoen exemplaren van Modern Warfare 3 in eenzelfde tijdsbestek. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau NPD Group.

Vorige week maakte uitgever Activision bekend dat Black Ops 2 binnen vijftien dagen een miljard dollar had opgehaald. Vorig jaar werd dat bedrag in zestien dagen gehaald. Gamasutra benadrukt dat de prijs van het schietspel ietwat omhoog is gegaan en dat er dus minder spellen verkocht zijn.

Call of Duty: Black Ops 2 moet voor Activision de best verkochte game in de serie worden. De best verkochte game is op dit moment nog Call of Duty: Black Ops uit 2010, met 25 miljoen verkochte exemplaren.

Bejaarde taxichauffeur omgekomen bij ongeluk

Een ongeluk in Klarenbeek heeft een 75-jarige taxichauffeur uit Apeldoorn maandagmiddag het leven gekost. De politie stelt een onderzoek in.

Het taxibusje van het slachtoffer botste even voor 14.00 uur zonder inzittenden tegen een boom. De bestuurder reed op de Hoofdweg in de Gelderse plaats in de richting Eerbeek. Passanten en hulpverleners hebben nog eerste hulp verleend, maar dit mocht niet baten. Het slachtoffer overleed op de plaats van het ongeval.

Carice van Houten sluit dj's op in Glazen Huis

Carice van Houten draait volgende week dinsdag de deur van het Glazen Huis op slot. De actrice, die onlangs haar debuutalbum uitbracht, geeft daarnaast een optreden voor het publiek en de 3FM-dj's Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom.

Ook Racoon komt op 18 december naar Enschede, waar het Glazen Huis dit jaar staat. Eerder werd al bekend dat onder anderen Kane en Caro Emerald optreden tijdens het eindfeest van Serious Request. De actie van 3FM en het Rode Kruis richt zich dit jaar op babysterfte.


Carice van Houten sluit dj's op in Glazen Huis (Foto: Novum)

Amsterdammers grijpen 12-12-'12 aan voor huwelijk

Meer dan zestig Amsterdamse stelletjes geven elkaar woensdag, op 12-12-'12, het jawoord. Dat is twee keer zo veel als de bijzondere datum 11-11-'11, toen 33 koppels in de echt traden in de hoofdstad. Dat blijkt uit een rondgang langs zes van de zeven Amsterdamse stadsdelen.

In Den Haag grijpen 39 koppels dit jaar de kans om op 12-12-'12 te trouwen, één koppel meer dan op 11 november vorig jaar. Trouwambtenaren in Utrecht hebben het minder druk dan vorig jaar. Zij hoeven deze keer maar vijftien keer het huwelijk te bekrachtigen in plaats van de 21 keer op 11-11-'11. Rotterdam heeft geen aantallen doorgegeven.

Paren met trouwaspiraties kunnen volgend jaar de voorlopig laatste gelegenheid aangrijpen om op een bijzondere datum, 11-12-'13, in het huwelijk te treden. Daarna wordt het een kleine tien jaar wachten op de eerstvolgende opvallende datum: 2-2-'22.

Ook bekende Nederlanders laten de bijzondere datum woensdag niet ongemerkt voorbijgaan. René en Natasja Froger storten zich net als Xander de Buisonjé op de liefde. De Frogers zijn betrokken bij Vier de Liefde, waarbij twaalf bruidsparen op twaalf kastelen in twaalf provincies om 12.00 uur trouwen. Na de huwelijksvoltrekking worden de echtparen, die allen klant zijn bij de Voedselbank, toegezongen door Froger. Xander de Buisonjé zingt en spreekt de winnaars van de Sky Radio Droombruiloft toe. Het paar uit Goes wordt om 12.12 uur in de echt verbonden.

Hagenaar overleed door val, geen misdrijf

De man die zaterdagnacht overleed in een portiek in Den Haag is uit zijn raam gevallen. Getuigen verklaarden eerder dat hij was doodgeschoten, maar uit uitvoerig sporenonderzoek bleek zondag al dat dit niet het geval was. Maandag maakte de politie bekend dat het om het ongelukkige val ging.

Het 41-jarige slachtoffer uit Den Haag werd rond 01.30 uur zwaargewond gevonden in een portiek aan de Burgemeester Patijnlaan. Hij overleed ter plaatse. De politie vermoedt dat hij via het raam de woning wilde verlaten en daarbij ten val kwam.

Dino S. nu echt naar minder 'zware' gevangenis

Dino S. moet nu echt worden overgeplaatst naar een gevangenis met een minder zwaar regime. Dat staat in een maandag gepubliceerde uitspraak van de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). S. is volgens de RSJ niet vluchtgevaarlijk.

De beroepscommissie had in augustus ook al geoordeeld dat S., een van de verdachten in het langlopende liquidatieproces Passage, niet langer in de extra beveiligde inrichting in Vught hoefde te blijven. De rechtbank in Den Haag bepaalde vorige maand echter dat S. alsnog op een 'zware' afdeling moest worden geplaatst, ditmaal een voor gedetineerden met gedragsproblemen. Dino S. en zijn advocaat gingen daarop in beroep.

De RSJ geeft nu aan dat het een 'onredelijke' beslissing was om S. wederom op een strenge afdeling te plaatsen. Volgens de beroepscommissarissen is er namelijk niets dat erop duidt dat S. zou vluchten, zoals justitie beweert. Dino S. zou volgens een verslag van een gevangenisdirecteur zelfs een voorbeeldfunctie voor medegevangenen hebben vervuld. Ook werd hij beschreven als 'netjes, correct en coöperatief jegens het personeel.'

De selectiefunctionaris van de justitiële inrichting moet nu binnen twee weken bepalen waar de 52-jarige S. wordt geplaatst.

Dino S. werd in 2010 opgepakt voor zijn veronderstelde rol bij een reeks liquidaties. Voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl eiste het OM levenslang. In april werd zijn voorarrest in die zaak echter opgeheven. Momenteel zit S. een celstraf van zeven jaar uit voor een drugszaak. In die zaak is hij in cassatie gegaan.

School ontruimd wegens bommelding

Twee gebouwen van het Kellebeek College in Roosendaal zijn maandagmiddag ontruimd na een bommelding. Dat meldde de politie. Het gaat om gebouwen aan het Kadeplein.

Enkele honderden leerlingen van de mbo-school hebben de gebouwen moeten verlaten, aldus een politiewoordvoerder.

Op de tweede verdieping van een van gebouwen is de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) gevestigd. Ook de medewerkers van de FIOD staan op straat, aldus de politie.

De politie wil niet zeggen waar de bommelding precies in binnengekomen. De bommelder heeft precies gezegd waar een bom zou liggen en de politie gaat op die plek zoeken.

Red Bull denkt plafond te hebben bereikt

Red Bull verwacht niet dat het zijn Formule 1-bolide nog veel sneller kan maken. Dat zegt technische baas Adrian Newey van het team van wereldkampioen Sebastian Vettel. "Het zal heel moeilijk worden, omdat er bijna geen wijzigingen in de regels zijn", stelt de Brit maandag op de website van Autosport.

Red Bull domineert de hoogste raceklasse sinds 2010. Vettel kroonde zich vorige maand voor het derde jaar op rij tot wereldkampioen en daarnaast werd drie keer beslag gelegd op de constructeurstitel. Vettel en zijn teamgenoot Mark Webber boekten in drie jaar 28 grandprixzeges.

Volgens Newey is de kans klein dat Red Bull ook komend jaar blijft overheersen. "Het veld schuift in elkaar en de verschillen worden kleiner. Dat kun je al zien aan het feit dat er dit seizoen acht verschillende winnaars waren."


Red Bull denkt plafond te hebben bereikt (Foto: Novum)

Duitse pornobaron in België opgepakt

De Duitse pornobaron van het internet, Fabian Thylmann, is opgepakt op verdenking van belastingontduiking. De 34-jarige eigenaar van de internetplatformen YouPorn, Pornhub en MyDirtyHobby is op de Brusselse luchthaven aangehouden. Het Openbaar Ministerie in de Duitse stad Keulen had de Belgische autoriteiten daar om gevraagd.

"De heer Thylmann zit momenteel in België vast in afwachting van zijn uitlevering. De Belgische autoriteiten hebben een arrestatiebevel van de Keulense rechtbank ten uitvoer gebracht", meldde het OM maandag aan de Duitse krant Die Welt.

Afgelopen week doorzochten tientallen opsporingsambtenaren een kantoor van Thylmann in Hamburg. Ze namen daarbij veel computers en documenten in beslag. De uit Aken stammende internetondernemer heeft in enkele jaren een imperium opgebouwd gebaseerd op internetporno. Het hoofdkantoor daarvan is in Luxemburg gevestigd onder de naam Manwin Holding Sarl. Onder het dak van die holding hangen meer dan 35 bedrijven.

Miljoen voor verhuizing woonwagenbewoners

Een vader en zijn twee zonen op woonwagenkamp de Karosseer (het vroegere Vinkenslag) in Maastricht hebben van de gemeente een miljoen euro aan verhuiskosten gekregen voor drie enorme chalets.

De werkelijke verhuiskosten bedroegen slechts ruim 90.000 euro, plus drie keer 60.000 euro voor fundering en verwarming. Dat zegt het Maastrichtse gemeenteraadslid Roxanne van Wunnik naar aanleiding van berichtgeving van het tv-programma Nieuwsuur, dat in het bezit is van contracten. De verplaatsing gebeurde binnen de grenzen van de Karosseer.

Sancties treffen Iraanse productiecapaciteit

Het aantal Iraanse bedrijven dat te maken heeft met een financiële problemen is de afgelopen vier jaar verviervoudigd tot 1600. Dat heeft de Iraanse nieuwswebsite tasnimnews.com maandag gemeld. Het bericht is een teken dat de sancties die het Westen tegen Iran heeft getroffen vanwege het atoomprogramma grote gevolgen hebben.

Tegen Iraanse bedrijven in de oliesector, het bankwezen en de internationale handel zijn sancties getroffen, omdat Iran weigert zijn atoomprogramma stop te zetten. Het Westen vreest dat het Iraanse atoomprogramma gericht is op de productie van kernwapens. Iran ontkent dit ten stelligste en beweert dat het atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden kent.

Verdaas vindt zichzelf geen graaier

Co Verdaas (PvdA) vindt zichzelf geen graaier. Dat staat in een e-mail van de vorige week afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken aan collega's en vrienden, die in het bezit is van RTL Nieuws.

Verdaas vindt dat hij in de media ten onrechte is weggezet als graaier en zakkenvuller, terwijl daar volgens hem geen sprake van is. "Je kunt me dom of stom of onhandig noemen en met die kwalificaties heb ik dan ook geen moeite", schrijft Verdaas. "Maar het was geen opzettelijke fraude of zelfverrijking, terwijl dat wel het beeld is dat in de media overheerst."

Verdaas trad vorige week af vanwege een bonnetjesaffaire uit zijn tijd als gedeputeerde in Gelderland. De PvdA'er had een onderkomen in Nijmegen, maar bleek tegen de regels in feitelijk in Zwolle te vertoeven. Bovendien diende hij declaraties in voor privéritten naar Nijmegen, terwijl hij naar Zwolle was gereden.

In zijn e-mail schrijft Verdaas dat hij dit juist deed om de provincie niet op extra kosten te jagen. "Vergelijk het met iemand die een vaste kilometervergoeding krijgt en als ie elders (verder weg) logeert niet de extra kilometers gaat declareren." Het was niet bedoeld om mist te creëren over zijn werkelijke woonplaats.

"Dat was oprecht niet mijn intentie, ik wilde simpelweg niet meer kilometers declareren door mijn keuze om ook in Zwolle te slapen. Achteraf bezien, op een heel onhandige manier." Hij kondigde al aan dat hij alle omstreden declaraties terug zal betalen. Daarnaast wijst Verdaas erop dat hij regelmatig inkomsten van gastlezingen in de provinciekas liet storten, terwijl dat niet nodig was.

Ook dat strookt volgens hem niet met het beeld van een graaier, dat aan hem en zijn vriendin 'vreet'. "Het is voor de media blijkbaar moeilijk om uit te leggen dat iemand verkeerd declareerde, maar er zelf niet beter van werd."

De PVV liet vorige week tijdens het debat over Verdaas' aftreden weten aangifte tegen hem te zullen doen. Volgens de partij van Geert Wilders is Verdaas een fraudeur en een oplichter.

Deel oppositie wil debat over raming DNB

Het CDA en GroenLinks willen een debat met het kabinet naar aanleiding van de raming van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat laten beide oppositiepartijen maandag weten. D66 vreest een nieuw Catshuisoverleg en eist dat het kabinet met een crisispakket komt.

De centrale bank maakte maandag bekend dat ook volgend jaar de economie zal krimpen. Het tekort loopt in 2013 en 2014 op tot 3,5 procent, waar eerder nog 2,9 procent was geraamd. Volgens Financiën bevestigen de cijfers dat het nog steeds slecht gaat met de economie. Afwijken van de afgesproken bezuinigingen is echter nog niet aan de orde. Daarover wordt in maart besloten, op basis van nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau.

Jesse Klaver (GroenLinks) vreest dat regeringspartij VVD zal aansturen op extra bezuinigingen, indien de cijfers bewaarheid worden. "Ik wil een dringend appèl doen op de PvdA hier niet in mee te gaan", laat hij weten. Nederland is volgens Klaver 'absoluut niet gebaat bij bezuinigingen die de economie verder schaden en ertoe leiden dat nog meer mensen hun baan verliezen.'

Ook Eddy van Hijum (CDA) meldt op Twitter dat hij een debat wil over de ramingen van DNB. Volgens de CDA'er is de startnota die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) recentelijk naar de Kamer stuurde met daarin een toelichting op de financiële afspraken uit het regeerakkoord 'in één klap achterhaald'.

"DNB: economie krimpt, werkloosheid stijgt, minder koopkracht", twittert PVV-leider Geert Wilders over de cijfers. "Kabinet-Rutte sloopt Nederland met belastingverhogingen."

Wouter Koolmees (D66) vreest een nieuw Catshuisoverleg als het kabinet niet op tijd aan de slag gaat met de begroting voor 2014. Het vorige kabinet met gedoogsteun van Wilders ging pas onderhandelen over aanvullende bezuinigingen nadat het Centraal Planbureau in maart liet weten dat het tekort verder opliep dan gedacht. Na zeven weken onderhandelen viel vervolgens het kabinet.

"Rutte I heeft te lang achterover geleund, laat Rutte II niet dezelfde fout maken", stelt Koolmees. Hij wil daarom dat het kabinet nu al aan de slag gaat en met een crisispakket komt om het vertrouwen te herstellen."Er moet snel helderheid komen over de pensioenen, de woningmarkt en er moet een heldere koers komen over Europa."

Napoli riskeert puntenaftrek door omkoopincident

Napoli kan een tikje oplopen in de strijd om de Italiaanse landstitel. De club uit Napels riskeert een aftrek van twee punten voor een matchfixingincident van drie seizoenen geleden. Voormalig Napoli-doelman Matteo Gianello verklaarde maandag tegen de Italiaanse voetbalbond dat hij een wedstrijd tegen Sampdoria heeft proberen te beïnvloeden.

Sampdoria had destijds aan een overwinning genoeg in de laatste speelronde om zich te plaatsen voor de voorronde van de Champions League. De ploeg uit Genua slaagde daar in door een 1-0 zege. Napoli, dat momenteel op de derde plek in de Serie A staat met een achterstand van vijf punten op koploper Juventus, ontkent op de hoogte te zijn geweest.

Ook Napoli-aanvoerder Paolo Cannavaro en collega-verdediger Gianluca Grava werden maandag gehoord. Volgens Gianello probeerde hij de twee voor zijn karretje te spannen maar weigerden beiden mee te doen. De verdedigers verklaarden echter van niets te weten. Gianello wordt waarschijnlijk voor zestien maanden geschorst.

Aan het begin van dit seizoen werden al vier clubs bestraft vanwege betrokkenheid bij omkoping. Siena kreeg zes punten in mindering, Atalanta twee en Sampdoria en Torino elk één. Juventus-coach Antonio Conte keerde zondag terug van een schorsing van vier maanden. Hij zou in zijn tijd bij Siena op de hoogte zijn geweest van matchfixing.

Rudi Carrell krijgt nieuwe plek in Alkmaar

Het borstbeeld van de overleden artiest en showmaster Rudi Carrell krijgt een nieuwe plaats in Alkmaar. Het komt medio volgend jaar te staan op het Canadaplein bij het Stedelijk Museum en theater De Vest in de binnenstad, aldus een woordvoerder van de gemeente maandag.

Het beeld werd in 2007 onthuld op een pleintje in de stad waar vroeger een schouwburg stond. Voor veel inwoners van Alkmaar en al helemaal voor de Duitse toeristen was dit pleintje onvindbaar. Carrell zette hier zijn eerste schreden op het toneel. Het borstbeeld is een eerbetoon aan Carrell, die in 1934 als Rudolf Kesselaar in Alkmaar ter wereld kwam. Als artiest en presentator maakte hij in Nederland en vooral in Duitsland furore. Hij overleed op 7 juli 2006.

De verplaatsing van het borstbeeld vloeit voort uit een actie van het Noordhollands Dagblad. Onder het motto 'Haal Rudi uit het slop’ vroeg de krant lezers naar een prominentere plaats voor het beeld.

Rudi Carrell krijgt nieuwe plek in Alkmaar
Rudi Carrell krijgt nieuwe plek in Alkmaar (Foto: ANP)

Tieners ranselen man af in discotheek Spijkenisse

Een 21-jarige man is zaterdagnacht in een discotheek in Spijkenisse in elkaar geslagen door twee jongens van 15 en 17 jaar. Het slachtoffer zou per ongeluk tegen een van de daders zijn opgelopen, waarna hij zwaar werd mishandeld, meldt de politie maandag.

De discotheek aan de Elementenweg liet de politie meteen camerabeelden zien, waarna agenten op zoek gingen naar de twee. De 17-jarige verdachte, uit Maastricht, werd nog in de horecagelegenheid opgepakt. De jongere verdachte werd later die nacht in een woning in Spijkenisse aangehouden. Ze zitten nog vast.

Het slachtoffer is met verschillende verwondingen aan zijn gezicht naar een ziekenhuis gebracht. Zijn moeder meldt op Facebook dat haar zoon onder meer een dubbele neusbreuk, een meervoudige kaakbreuk en een breuk in zijn voorhoofd heeft opgelopen.

Volkskrant komt met betaalsite

De Volkskrant wil niet-abonnees laten betalen voor artikelen. In de lente krijgen bezoekers van de vernieuwde site iedere dag een virtuele etalage te zien waarin de beste of meest opmerkelijke artikelen uit de krant worden gepresenteerd. Het gaat om een experiment.

Het idee is om naast de gratis nieuwssite een 'plusomgeving' te bieden, waarin sitebezoekers voor een vast bedrag een dag- of maandpas kunnen kopen. Hiermee is de hele krant inclusief de archieven te raadplegen. Ook komen er gespecialiseerde apps, bijvoorbeeld om bepaalde columns te lezen.

Hoofdredacteur Philippe Remarque noemde maandag op Radio1 twee belangrijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat lezers voor online content willen betalen. Het moet toegevoegde waarde hebben en de dienst moet zeer gebruiksvriendelijk zijn. Hij trok een parallel met iTunes en Spotify en de New York Times.

Volkskrant.nl vernieuwt zijn site volgend jaar, waarbij de krant zijn gehele inhoud tegelijkertijd in een online omgeving presenteert. Krant en site komen zo dichter bij elkaar te liggen, is de gedachte. "Op dit moment staan ze nog los van elkaar. Je hebt Volkskrant.nl en je hebt de krant. Voor veel lezers is het totaal onduidelijk hoe deze zich tot elkaar verhouden", licht hoofdredacteur van de site Laurens Verhagen toe.

Gérard Depardieu naar België om belastingklimaat

Gérard Depardieu heeft een huis gekocht in België. De 63-jarige Franse acteur verkast naar een klein dorp in België omdat hij daar minder belasting hoeft te betalen dan in zijn geboorteland.

De regering van de Franse president François Hollande heeft kwaad bloed gezet bij het vermogendste deel van de bevolking: hij voert een belasting van 75 procent in voor de allerhoogste inkomens. In België is het hoogste percentage vijftig procent.

"In het gesprek dat we hadden, gaf hij ook andere redenen voor zijn verhuizing aan dan het belastingklimaat", vertelde de burgemeester van het dorp Nechin, dat vlak bij Lille ligt, aan het Belgische RTL. "Ik denk dat hij van de sfeer in België wil genieten."

Dochters bezorgd over 'bizar gedrag' Demi Moore

De drie dochters van Demi Moore maken zich grote zorgen over de actrice. "Rumer, Scout en Tallulah schamen zich dood voor hun moeder", zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

De 50-jarige Moore, die vorig jaar haar scheiding van Ashton Kutcher aankondigde, werd vorige week gefotografeerd terwijl ze de beest uithing met onder anderen Lenny Kravitz. "Ze maken zich steeds meer zorgen vanwege haar bizarre gedrag", aldus de bron over Demi's dochters. "Ze lijkt wanhopig op zoek naar aandacht en zij vrezen dat het mentaal gezien niet goed met haar gaat."

Rumer, Scout en Tallulah, die werden geboren uit Moores huwelijk met Bruce Willis, zijn bang dat hun moeder net als begin dit jaar naar een kliniek moet. "Het zou een understatement zijn om te zeggen dat ze zich zorgen maken."

Grenspost tussen Congo en Uganda heropend

Een strategisch gelegen grensovergang tussen Uganda en Congo die vorige maand werd gesloten vanwege gevechten tussen het Congolese leger en rebellen is maandag heropend. Dat heeft een woordvoerder van de Ugandese krijgsmacht bekendgemaakt.

De grenspost werd gesloten omdat deze volgens Congo door de strijders van rebellenbeweging M23 werd gebruikt om inkomsten te vergaren. Vredesbesprekingen tussen M23 en de Congolese regering zijn zondag begonnen. De eerste ontmoeting was volgens een Ugandese zegsman gespannen. De rebellen betichten de regering onder meer van incompetentie en het begaan van gruweldaden in het oosten van Congo.

De rebellen van M23, die eerder lid waren van een andere rebellenbeweging, werden in 2009 opgenomen in het Congolese leger. Ze eisen nu dat de regering afspraken die toen werden gemaakt nakomt. Dat is tot dusver niet gebeurd, aldus de rebellen.

Erehaag voor grensrechter bij crematie

Bij het crematorium in Almere kwamen maandagmiddag honderden jeugdspelers van Buitenboys bijeen om een eerbetoon te brengen aan de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Zij vormden, gehuld in de blauw-witte clubshirts, een erehaag langs de rouwstoet die rond 13.45 aankwam bij het crematorium, meldt Omroep Flevoland.

De B-selectie van de club stond bij de ingang van het crematorium, met ieder een rode roos in de hand. De crematie zelf is besloten, maar voor pers en andere belangstellingen werden grote schermen geplaatst om de ceremonie te kunnen volgen.

Tijdens de voor Nieuwenhuizen georganiseerde stille tocht in Almere liepen zondag zo'n twaalfduizend mensen mee. Op het veld van de Buitenboys werden rozen gelegd en onder anderen de zoon en schoonzus van Nieuwenhuizen spraken op de bijeenkomst voorafgaand aan de stille tocht.

De 41-jarige grensrechter Nieuwenhuizen overleed maandag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen nadat hij een dag eerder door spelers van de Amsterdamse club SV Nieuw Sloten werd geslagen en getrapt na afloop van de wedstrijd tegen Buitenboys. Vier jeugdspelers van de Nieuw Sloten zitten vast voor de mishandeling.

Doden door winterweer in Bosnië

De vlug intredende winterkou heeft het afgelopen weekeinde in Bosnië aan twee mensen het leven gekost. Dat heeft de Bosnische politie maandag gemeld.

In een boomgaard in het dorpje Celinac, in het noordwesten van Bosnië, werd het lichaam van een man gevonden. Een tweede persoon werd zondag bewusteloos aangetroffen naast een weg bij Banja Luka, de tweede stad van Bosnië. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Volgens artsen begaven de harten van beide slachtoffers het vanwege het extreme winterweer. In Bosnië viel in het weekeinde een halve meter sneeuw en de temperatuur daalde tot -24 graden Celcius.

Ook elders op de Balkan zijn mensen bezweken door de sneeuwstormen die het gebied afgelopen weekeinde aandeden. Vier mensen kwamen om in Kroatië en twee lieten het leven in Servië.

Boete voor Turks bouwbedrijf Eemshaven

Het in de Eemshaven actieve Turkse bouwbedrijf Ha-Sa Insaat moet duizenden bouwvakkers alsnog volgens de cao uitbetalen. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald, meldt CNV Vakmensen maandag.

De sociale partners, waaronder werkgeversorganisatie Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Vakmensen, krijgen bovendien een kwart miljoen euro schadevergoeding van het betonvlechtbedrijf. De zaak was aangespannen door de cao-partners.

De cao bouw is algemeen verbindend verklaard en geldt daardoor voor alle bouwbedrijven werkzaam in Nederland. De sociale partners hebben een eigen bureau dat de naleving hiervan controleert. Bij dat bureau werden onder meer meldingen gedaan over onderbetaling en negeren van rusttijden bij Ha-Sa Insaat.

Duitsland zet Syrische diplomaten uit

Duitsland heeft maandag vier medewerkers van de Syrische ambassade in Berlijn het land uitgezet. Met de diplomatieke actie wil Duitsland het regime van president Bashar Assad onder druk zetten.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei maandag dat de uitzetting van de vier ambassademedewerkers een 'duidelijk signaal is dat we de betrekkingen met de regering van Assad terugbrengen tot een absoluut minimum'. De minister zei te hopen dat de Syrische Nationale Coalitie voor Oppositionele en Revolutionaire Krachten in staat is zo snel mogelijk een daadkrachtig overgangsbestuur te vormen.

'Weer Nederlander in F1'

Het lijkt de Nederlandse coureur Giedo van der Garde gelukt te zijn om deel uit te gaan maken van het selecte gezelschap van F1-coureurs. Al maanden hing het in de lucht, maar nu zou een contract voor een racestoeltje bij het team van Caterham dan toch eindelijk rond zijn.

Van der Garde plaatste op zijn Twitter-pagina een korte tekst die eigenlijk maar één betekenis kan hebben. Hij meldt dat er heel binnenkort goed nieuws te melden is en dat iedereen het nieuws goed in de gaten dient te houden. Van der Garde gaf vorig jaar al aan niet veel langer in de GP2 te willen blijven rijden en het is bijzonder onwaarschijnlijk dat hij nog een jaar testen voor Caterham ‘goed nieuws’ noemt.

Toch is er nog geen sprake van 100% zekerheid. Pas als er een officiële verklaring van het team komt, is dat wel het geval.

Zuid-Korea in pornogevecht

Moon Tae-Hwa kijkt naar zijn computerscherm, licht in het hoofd en een beetje misselijk van de uren aan porno die hij op internet heeft bekeken. Vrouw en kinderen liggen al te slapen. Moon voelt zich niet beschaamd. Hij vindt dat hij een missie te voltooien heeft. "Het voelt alsof ik smerige dingen opruim", zegt de vrome christen en gezinstherapeut.

Moon is een van de succesvolste Nuri Cops, vrij vertaald: internetagenten. Hij maakt deel uit van een team van achthonderd vrijwilligers die de censors van de Zuid-Koreaanse regering helpen door op het internet op zoek te gaan naar pornografisch materiaal, zodat dit kan worden geblokkeerd.

In tegenstelling tot de meeste ontwikkelde landen is porno illegaal in Zuid-Korea. Toch is het voor mensen die een beetje technisch onderlegd zijn makkelijk te vinden. Internettoegang is goed geregeld in Zuid-Korea; meer dan negentig procent van de huishoudens heeft een breedbandinternetverbinding en meer dan dertig miljoen van de vijftig miljoen inwoners hebben een smartphone.

"Het is dweilen met de kraan open", verzucht Moon. Hoewel het uitbannen van porno een verloren zaak lijkt te zijn, is de regering niet van plan de strijd tegen porno te staken. De regering heeft zelfs een nieuw offensief ingezet.

Meer dan 6400 mensen die worden verdacht van het produceren, verkopen en op internet plaatsen van porno zijn de afgelopen zes maanden opgepakt. "Obsceen materiaal en schadelijke informatie waar via internet makkelijk toegang toe is, worden gezien als de belangrijkste oorzaak van zedenmisdrijven", zei de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak in september in een radiotoespraak.

Voorvechters van de vrijheid van meningsuiting zijn het niet eens met de starre houding van de regering. "Het is een terreurregime tegen seks", zegt Ma Kwang Soo, hoogleraar literatuur aan de Yonsei-universiteit in Seoul. "Geen enkel land ter wereld heeft ooit gemeld dat het verbieden van porno heeft geresulteerd in een daling van het aantal zedendelicten."

De afgelopen tien jaar is het aantal zedenmisdrijven in Zuid-Korea scherp gestegen. Onderzoekers van het Koreaanse Instituut voor Criminologie denken dat de stijging vooral kan worden verklaard door het feit dat slachtoffers meer bereid zijn aangifte te doen. In 2010 werden achttienduizend mensen gearresteerd wegens verkrachting. In 2000 lag dat aantal met zevenduizend een stuk lager. Kindermisbruik is meer dan verviervoudigd: in 2000 werd er honderdtachtig keer aangifte gedaan, tegenover duizend keer in 2010, blijkt uit cijfers van de autoriteiten. Critici van de Zuid-Koreaanse regering merken op dat als het aankomt op kinderporno, dat bijna overal ter wereld verboden is, de wet in Zuid-Korea relatief soepel is. Op het bezit van kinderporno staat maximaal een jaar celstraf en tot voor kort kon er alleen een boete worden uitgedeeld.

Censuur is diepgeworteld in Zuid-Korea. Tientallen jaren is het land bestuurd door het leger. Pas aan het eind van de jaren tachtig kwam daar een einde aan en werd democratie ingevoerd. Tegelijkertijd is het land zeer vooruitstrevend op technologisch gebied. Hoewel de regering films, muziek en het nieuws steeds minder streng censureert, blijft ze vasthouden aan het blokkeren van porno en het afsluiten van websites die porno aanbieden.

Er lijkt geen einde te komen aan het werk, dus heeft de politie de Nuri Cops in het leven geroepen. Het gaat om studenten, IT-personeel, professoren, huisvrouwen en alles er tussenin. "Politieagenten kunnen niet al het obscene materiaal op internet bekijken, dus hun rol - het melden van illegale websites die geblokkeerd moeten worden - is erg belangrijk", zegt agent Lee Byeong-gui. De Nuri Cops hebben in augustus, tijdens een speciale wedstrijd, meer dan 8200 meldingen gedaan. De politie heeft kortgeleden 37 websites uit de lucht gehaald en 134 websites worden aan een onderzoek onderworpen. Ook werd veel pornografisch materiaal van het internet verwijderd. Veel materiaal was echter korte tijd later, in iets gewijzigde vorm, weer online.

Sommige Nuri Cops erkennen dat de strijd die ze voeren een moeilijke is. Ze hebben soms te maken met opmerkingen van stomverbaasde echtgenotes en vrienden of worden op internet met de nek aangekeken door liefhebbers van porno. "Ze hebben me wel eens de vijand van de Zuid-Koreaanse man genoemd", zegt Bae Young Ho, een Nuri Cop die in het dagelijks leven vastgoedhandelaar is. Hij heeft zo'n vijfduizend berichten gekregen waarin hij wordt aangevallen op zijn vrijwilligerswerk. Maar dat is niet het enige waar de Nuri Cops tegenaan lopen. Ook het werk zelf stuit de internetagenten soms tegen de borst.

"Het is makkelijk om rotzooi op het internet te vinden, maar het valt me zwaar om er naar te kijken", zegt Moon. "Het is walgelijk en het is lastig, want de beelden die ik zie blijven lang in mijn hoofd hangen." Toch gaat hij door, naar eigen zeggen omdat de maatschappij baat heeft bij zijn werk. Naast de Nuri Cops zet Zuid-Korea ook andere middelen in om de bevolking te 'behoeden' voor porno. De Zuid-Koreaanse premier is van plan om alle downloadsites en smartphones die gebruikt worden door minderjarigen uit te rusten met een pornofilter.

Sommige Zuid-Koreanen vinden dat de aanpak van de regering nuance behoeft. Lee Bong Han, een voormalige agent die nu doceert aan de Daejon-universiteit, vindt dat het tijd wordt dat de regering porno waarin geen geweld wordt gebruikt legaliseert. Volgens hem kan dergelijk materiaal ook worden gebruikt in klinieken waar mensen met seksuele problemen worden behandeld.

Ma, de hoogleraar die strijdt voor legalisering, betwijfelt of de situatie snel zal veranderen. Hij publiceerde in de jaren negentig het boek Happy Sara, over een studente die haar seksuele vrijheid ontdekt. Ma werd opgepakt. "Het is twintig jaar geleden dat ik werd opgepakt, maar de Zuid-Koreaanse cultuur is nog niet gedemocratiseerd", zegt Ma. En Happy Sara is nog steeds verboden.


Zuid-Korea vecht tegen porno: dweilen met de kraan open (Foto: Novum)

Gemeente moet betalen voor fataal ongeluk

De gemeente Stichtse Vecht is schuldig aan de dood van twee vrouwen die in 2009 omkwamen bij een verkeersongeluk in Tienhoven. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag bepaald. Stichtse Vecht moet 21.500 euro boete betalen omdat de gemeente het slechte wegdek, met hobbels tot zes centimeter, te laat wegwerkte. De uitspraak komt overeen met de eis van justitie.

De twee vrouwen verloren eind maart 2009 op de Nieuweweg door de bobbels in het wegdek de controle over hun motor, schoven onderuit en botsten tegen een tegemoetkomende vrachtwagen. Justitie rekent het de gemeente aan dat niet werd ingegrepen om de weg te herstellen, terwijl buurtbewoners het slechte wegdek hadden gemeld en er bij een ongeluk op dat stuk weg begin maart ook al een motorrijder overleed.

De rechtbank gaf justitie maandag gelijk. De rechtbank oordeelde dat de gemeente na begin maart 2009 verkeersmaatregelen had moeten nemen om 'aan de verkeersonveilige situatie een einde te maken of het gevaar te beperken'. Zo had de gemeente het gevaarlijke weggedeelte af kunnen zetten, bij de hobbels een waarschuwing kunnen plaatsen of de snelheid op het stuk weg kunnen beperken. Omdat dat niet is gebeurd, oordeelde de rechtbank dat de dood van de motorrijdsters een gevolg is van nalatigheid van de gemeente.

Kabinet wil nog niet extra bezuinigen

De zorgelijke cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) over de economie vormen nog geen reden voor aanvullende bezuinigingen. Wel bevestigen zij dat de economie nog steeds in zwaar weer zit, laat het ministerie van Financiën maandag weten in reactie op de raming van de centrale bank, waaruit blijkt dat het begrotingstekort de komende twee jaar uitkomt op 3,5 procent.

Volgens het departement van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is het belangrijk dat het vertrouwen van consumenten en producenten de komende tijd weer groeit. "Vertrouwen is niet van de ene op de andere dag terug. Daarom is het van belang om juist nu koersvast te blijven." Het kabinet werkt aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Volgens DNB krimpt de economie dit jaar met een procent, fors meer dan de eerder geraamde 0,6 procent. Voor volgend jaar voorspelt de bank een krimp van 0,6 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van groei. Ook het tekort is met 3,5 procent hoger dan de drie procent die door Brussel is toegestaan.

De ongunstige vooruitzichten zijn 'zorgelijk', maar vormen geen reden om 'af te wijken van de afgesproken begrotingssystematiek'. Financiën wijst erop dat gedurende het jaar veel ramingen verschijnen van diverse gerespecteerde organisaties. "Maar zoals bekend baseert het kabinet zich op de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt in maart met nieuwe cijfers.

Sky legt Kiryienka voor drie jaar vast

Sky heeft de Wit-Rus Vasil Kiryienka aangetrokken. De 31-jarige klimmer tekende maandag een contract voor drie jaar, meldt de Britse formatie. Hij komt over van Movistar, waar hij de afgelopen vier seizoenen voor uitkwam. Bij Sky is hij de opvolger van de Australiër Michael Rogers, die naar Saxo Bank-Tinkoff vertrekt.

Kiryienka behaalde in zijn loopbaan onder meer etappeoverwinningen in de Giro d'Italia. Naast zijn klimmerscapaciteiten is hij ook een sterke tijdrijder. In september veroverde hij brons op het WK tijdrijden in Limburg.

"Sky heeft een fantastisch jaar achter de rug. Ik kijk ernaar uit om mijn bijdrage te leveren aan de successen in de komende drie jaar, of ik nu voor mijzelf kan rijden of voor anderen moet werken", laat de drievoudig nationaal kampioen tijdrijden weten.

VVD: nieuwe omroep moet kwaliteit hebben

De kwaliteit van de programma's moet ook bepalend worden voor de toegang van nieuwe omroepen tot het publieke omroepbestel. Dat zei VVD-Kamerlid Matthijs Huizing maandag in de Tweede Kamer tijdens een mediadebat.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil dat het geld straks meer gaat naar omroepen met goede programma's. Nu gaat het nog om het aantal leden dat ze hebben. Maar de VVD wil dus dat de kwaliteit van de programma's niet alleen het geld, maar ook de toegang gaat bepalen.

Coalitiegenoot PvdA wil wel het aantal leden blijven meetellen voor de toetreding van een nieuwe omroep. Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam gaat het erom dat een nieuwe omroep maatschappelijk draagvlak heeft. "Het aantal leden is dan wel belangrijk, als een soort ondergrens." Die ligt nu op 150.000 leden.

Babel-regisseur gaat comedy maken

Na films als Babel en Biutiful zou je van regisseur Alejandro González Iñárritu niet meteen een comedy verwachten. Toch gaat de filmmaker zich storten op wat lichtvoetiger werk. Zijn nieuwste film Birdman gaat over een acteur die een comeback probeert te maken in de rol waarmee hij beroemd werd: die van superheld.

Deze acteur wil dat doen met een productie op Broadway. De film zal zich richten op drie dagen uit het leven van de acteur, die zijn werk met zijn gezinsleven probeert te combineren zonder gillend gek te worden. Het hele verhaal zal zich afspelen op één locatie.

De Mexicaanse regisseur heeft zelf meegeschreven aan het scenario, wat hij in maart 2013 wil gaan verfilmen. Hij zal dan echter snel moeten gaan casten, want over acteurs en actrices is nog niets bekend.

Demonstrerende asielzoekers Den Haag naar rechter

De uitgeprocedeerde asielzoekers die demonstreren in een tentenkamp in Den Haag willen met een kort geding voorkomen dat het kamp moet worden afgebroken. Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) kondigde vrijdag aan het kamp te laten ontruimen als er donderdag nog wordt overnacht.

De asielzoekers mogen overdag wel demonstreren, maar volgens Van Aartsen brengt het overnachten een risico voor de gezondheid mee, mede vanwege de kou. De burgemeester wil daarom de tenten op het kamp op de Koekamp bij de Malieveld worden afgebroken en dat er niet meer wordt overnacht.

De groep van zo'n tachtig uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeert inmiddels zo'n drie maanden in het tentenkamp. Naar eigen zeggen is hun thuisland niet veilig om naar terug te keren. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag buigt zich woensdagmiddag over de zaak, liet een woordvoerder van de rechtbank maandag weten. De rechter bepaalt die dag wanneer uitspraak wordt gedaan.

EU ontvangt Nobelprijs voor de vrede

De Europese Unie heeft maandag de Nobelprijs voor de vrede gekregen. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en de voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz ontvingen de prijs in Oslo uit handen van Thorbjörn Jagland, de voorzitter van het Nobel-comité.

De EU is met de prijs onderscheiden omdat de lidstaten na decennia van oorlog er in zijn geslaagd verbroedering tussen verschillende landen tot stand te brengen. De Unie liet weten het geld dat aan de prijs is verbonden, 930 duizend euro, te willen verdubbelen en aan projecten te willen schenken om kinderen in conflictzones te helpen.

Zo'n twintig Europese regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, waren in Oslo ook van partij.

KNVB-voorzitter haalt uit naar Sparta-trainer Vonk

KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft hard uitgehaald naar Sparta Rotterdam-trainer Michel Vonk. Tegenover VI-radio liet de preses weten dat de reactie van de oefenmeester op de rode kaart van Donovan Deekman buiten alle proporties was. "Zulke trainers horen in onze sport niet thuis."

Deekman kreeg vrijdag de rode prent voorgehouden in de Rotterdamse derby tegen Excelsior. De Spartaan ging op het lichaam van Excelsior-speler Jurgen Mattheij staan en werd hiervoor door arbiter Martin van den Kerkhof van het veld gestuurd. De leidsman werd belaagd door Sparta-spelers en aan de zijlijn ging Vonk als een wilde tekeer. Juist voor de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Sparta leek hier geen rekening mee te houden, getuige de woorden van Vonk na afloop. "Deekman probeerde over hem heen te springen."

Van Praag was duidelijk in zijn oordeel. "Gaby Jallo van Willem II, die zich inhield tegen de grensrechter, begrijpt tenminste waarom hij die rouwband droeg. Bij Sparta hadden ze daar kennelijk maling aan. Ik heb inmiddels begrepen dat het bestuur van Sparta daar ook niet blij mee is. Dat zijn ook keurige mensen. Het is in eerste instantie aan Sparta om zelf iets aan dit voorval te doen."

De tuchtcommissie van de KNVB heeft inmiddels de beelden van Excelsior - Sparta beoordeeld en wil Deekman een schorsing opleggen van drie duels waarvan één voorwaardelijk. De speler en club hebben deze straf onmiddellijk geaccepteerd.

Mysterie rond uit de lucht gevallen man

De politie weet dat hij uit Afrika kwam, waarschijnlijk Angola, maar verder is de identiteit van de man een raadsel.

Het mysterie begon in september toen inwoners van de wijk Mortlake in het westen van Londen op zondagochtend het gehavende lichaam van een zwarte man op de stoep zagen liggen. Rechercheurs dachten in eerste instantie dat het om een moord ging en sloten het gebied af. Minder dan een dag later kwam de politie tot de conclusie dat de man waarschijnlijk uit een vliegtuig was gevallen dat voor de landing op luchthaven Heathrow zijn landingsgestel liet zakken. Op het moment dat hij naar de aarde stortte was hij hoogstwaarschijnlijk al dood.

De verstekeling had op wat Angolese valuta na niets bij zich. Dat gecombineerd met het feit dat die zondag een vliegtuig uit Angola landde op Heathrow deed de politie concluderen dat dat het land van herkomst van de vreemdeling moest zijn.

Voor de bewoners van Mortlake was het een plausibele verklaring. Ze horen het geloei van de vliegtuigmotoren niet alleen dagelijks, maar kunnen ook zien hoe het landingsgestel wordt uitgeklapt als de vliegtuigen boven Mortlake vliegen, aldus Catherine Lambert, die vlakbij de plek woont waar het lichaam werd gevonden. "Je kon hem zien, zijn lichaam lag in de kreukels", zegt Lambert. "Het was een prachtige dag. Blauwe hemel, zonneschijn, maar we moesten de kinderen binnenhouden. Ik wilde niet dat de kinderen het lichaam zouden zien, en dan moeten uitleggen wat er was gebeurd. Straks zouden ze elke keer als een vliegtuig overvliegt bang worden."

De conclusie van de autopsie was dat de man door 'meerdere verwondingen' om het leven was gekomen. Een paar dagen na de macabere vondst hadden enkele buurtbewoners bloemen neergelegd op de plek waar het lichaam werd gevonden. Angolezen die in en rondom Londen wonen kwamen naar Mortlake om bloemen te leggen en te bidden. Volgens Lambert hangt er nog steeds een mistroostige sfeer, aangezien niemand weet wie de man is en het daarom niet mogelijk is zijn nabestaanden in te lichten. "Waar was hij voor op de vlucht? Waarom dacht hij dat dit zou lukken? En hoe zal zijn familie ooit te weten komen wat er met hem is gebeurd?", vraagt Lambert zich hardop af. "Hij is nu een verloren ziel. Zijn vader en moeder zitten waarschijnlijk te wachten tot hij contact met ze opneemt."

Volgens Chris Yates, een expert op het gebied van veiligheid in de luchtvaart, kunnen mensen door gebrekkige beveiliging bij sommige Afrikaanse luchthavens - waaronder die in de Angolese hoofdstad Luanda - relatief gemakkelijk een vliegtuig insluipen. Het loopt echter zelden goed af. "Ze komen vaak te overlijden omdat de meeste verstekelingen zich bij de wielen of in het vrachtruim verschuilen, en die gebieden staan niet altijd onder druk", zegt Yates. "Zodra het toestel de grens van tienduizend voet (drie kilometer, red.) passeert krijg je te kampen met zuurstofgebrek. En naarmate je hoger komt wordt de temperatuur ook gevaarlijk, aangezien het -40 of -50 graden Celcius kan worden." Yates vermoedt dat de vreemdeling die in Mortlake ter aarde stortte waarschijnlijk minder dan een uur na het opstijgen al het bewustzijn had verloren.

Vervolg op Alice in Wonderland in aantocht

Disney werkt aan een vervolg op Alice in Wonderland. De filmmaatschappij heeft Linda Woolverton gevraagd een scenario te schrijven, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De film wordt het vervolg op Tim Burtons Alice in Wonderland, dat ook werd geschreven door Woolverton. Ze werkte eerder voor Disney aan de scenario's van Beauty and the Beast, The Lion King en Maleficent, dat nog uit moet komen.

Alice in Wonderland, met Mia Wasikowska als Alice en Johnny Depp als de Mad Hatter, haalde in 2010 meer dan een miljard dollar op en won Oscars voor art direction en de kostuums. Over de plot van het vervolg is nog maar weinig bekend. De eerste film was gebaseerd op de twee boeken die Lewis Carrol schreef over Alice. Het is eveneens onduidelijk of Tim Burton en de acteurs terugkeren voor Alice in Wonderland 2.

Project X-verdachte voorlopig vrijuit door vormfout

Een 18-jarige verdachte van de Facebookrellen in Haren gaat voorlopig vrijuit als gevolg van een fout van het Openbaar Ministerie in Groningen. De kinderrechter in Groningen verklaarde de dagvaarding maandag nietig omdat een onbevoegde medewerker had besloten tot dagvaarding, meldt de advocaat van de verdachte, Mathieu van Linde.

Van de destijds minderjarige jongen waren beelden getoond in onder meer het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Door het laten zien van die beelden wordt de zaak als 'gevoelig' bestempeld. Dat is ook het geval wanneer een zaak voor grote commotie zorgt.

In gevoelige zaken moet de officier van justitie zelf besluiten over dagvaarding. Hij mag dit niet overlaten aan een parketmedewerker, zoals in dit geval wel is gebeurd. Door deze vormfout besloot de kinderrechter tot nietigverklaring van de dagvaarding. Justitie in Groningen krijgt wel een kans de fout te herstellen door opnieuw een dagvaarding uit te brengen.

Van Linde vermoedt dat bij een groot deel van de verdachten van de Facebookrellen er geen officier van justitie aan te pas is gekomen voor de dagvaarding. "Voor hogerberoepzaken die nog plaats moeten vinden kan dat betekenen dat alle zaken opnieuw moeten worden gedaan."

De advocaat gaat er vanuit dat het OM in het geval van zijn 18-jarige cliënt een nieuwe dagvaarding uitbrengt. Justitie in Groningen was maandagochtend niet bereikbaar voor een reactie.

Groei VS versnelt terwijl eurozone inzakt

De economische groei van de Verenigde Staten is sterk en trekt verder aan. Tegelijkertijd is de eurozone economisch zwak en zijn de vooruitzichten nog somberder. Het tempo waarin de ontwikkelde landen groeien gaat daardoor steeds verder uiteen lopen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een maandag verschenen analyse.

De OESO stelt dat de belangrijkste economische indicatoren in de VS en Groot-Brittannië duiden op een aantrekkende groei. De groei van deze landen bevindt zich al boven de langetermijntrend. Volgens de OESO zijn de verbeterende vooruitzichten voor deze landen voornamelijk het gevolg van een sterk stijgend consumentenvertrouwen in de afgelopen maand.

In de eurozone duiden de belangrijkste indicatoren juist op een verslechterende conjunctuur. De eurozone bevindt zich na twee kwartalen van economische krimp in een recessie. Volgens de OESO zal de economie nog verder verslechteren. Ook in Duitsland verslechtert de economie volgens de OESO.

De OESO kijkt ook naar de groei van belangrijke opkomende landen. Ook daar is het beeld verdeeld. De economische groei van China en India bevindt iets onder de langetermijntrend, maar volgens de OESO lijkt hun groei de komende tijd wel weer toe te nemen. In Brazilië, waar de groei ook onder het gemiddelde ligt, lijkt de economische groei juist weer te gaan haperen.

Veel ontwikkelde landen en enkele ontwikkelende landen zijn aangesloten bij de OESO. In de analyse bekijkt de OESO hoe de belangrijkste economische indicatoren van landen zich ontwikkelen ten opzichte van de gemiddelde economische groei van het land op de lange termijn.

Asielzoekers in Amsterdams nieuwbouwproject

In de Amsterdamse Houthaven wordt een wooncomplex gebouw met 67 woningen waarin maximaal vijfhonderd asielzoekers worden opgevangen. Dat heeft het gemeentebestuur van Amsterdam besloten. De bouw gaat naar verwachting van start in de tweede helft van 2014. De eerste asielzoekers worden in de eerste helft van 2016 gehuisvest.

De gemeente Amsterdam sloot in 2010 een overeenkomst met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om tweeduizend asielzoekers in Amsterdam op te vangen. Door de verminderde behoefte aan asielopvangplaatsen in Amsterdam is het aantal opvangplaatsen nu teruggebracht tot vijfhonderd.

Oorspronklijk was sprake van drie of vier locaties, maar dat blijft beperkt tot één, licht een gemeentewoordvoerder toe. De Houthaven is een van de grote nieuwbouwlocaties in Amsterdam. "Hier is voor gekozen omdat we willen dat de asielzoekers vanaf het begin deel uitmaken van een nieuwe wijk", zegt de woordvoerder.

Het COA bouwt de woningen, en een kantoorruimte, aan de zuidkant van de Haparandaweg bij de kruising met de Rigakade. Stadsdeel West, waarin de haven ligt, heeft toegezegd hieraan mee te werken. Eerder waren ook IJburg en de Zuidas in beeld.

Het COA gaat vijftien jaar lang maximaal vijfhonderd asielzoekers in de nieuwbouwwoningen opvangen. Daarna wordt een besluit genomen over eventuele verlenging. Mogelijk wordt ervoor gekozen de woningen te verkopen of verhuren.

"Het sluiten van asielzoekerscentra door het COA betekent niet dat de verwerving van nieuwe locaties stopt", zegt COA-bestuursvoorzitter Jan-Kees Goet in een persbericht van de gemeente Amsterdam. "Bestuursovereenkomsten met gemeenten kunnen aflopen, waardoor vervanging noodzakelijk is."

Het stadsdeel gaat naar eigen zeggen veel aandacht besteden aan het informeren van de omgeving. "Natuurlijk begrijp ik dat de toekomstige omwonenden en de bewoners van de naastgelegen Spaarndammerbuurt best veel vragen en onzekerheden kunnen hebben bij dit nieuws", laat portefeuillehouder Dirk de Jager van stadsdeel West weten. "Samen met het COA zullen wij er echter voor zorgen dat deze asielzoekers op een goede manier actief deel gaan uitmaken van deze wijk in Amsterdam."

De opvanglocatie moet ook werkgelegenheid creëren en een impuls geven aan de middenstand. In de Houthaven worden de komende jaren bijna tweeduizend woningen en allerlei voorzieningen gebouwd.


Asielzoekers in Amsterdams nieuwbouwproject (Foto: Novum)

Kritiek Raad van State op verbreding jeugdstrafrecht

De Raad van State heeft een kritisch oordeel geveld over de uitbreiding van het jeugdstrafrecht, waar het kabinet voorstander van is. De effectiviteit en de noodzaak van de maatregelen zijn onvoldoende aangetoond, blijkt uit een maandag gepubliceerd advies.

Het kabinet wil dat jongeren van 15 tot en met 23 jaar zowel volgens het jeugdstrafrecht als het volwassenenstrafrecht kunnen worden vervolgd. Hierdoor kunnen jongeren onder de 18 jaar zwaarder worden gestraft en kunnen jongeren boven die leeftijd minder zware straffen krijgen opgelegd.

Nu kunnen 18-, 19- en 20-jarigen bij uitzondering worden berecht volgens het jeugdstrafrecht, en minderjarigen van 16 en 17 jaar kunnen als volwassenen worden gestraft. De Raad van State wijst erop dat momenteel nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om meerderjarigen te straffen volgens het jeugdstrafrecht en andersom.

Zo wordt de mogelijkheid om het jeugdstrafrecht toe te passen op meerderjarigen 25 keer per jaar toegepast, ofwel in 0,2 procent van de gevallen. De raad vraagt zich daarom af wat de meerwaarde van deze uitbreiding is, aangezien er in de praktijk nu al weinig gebruik van wordt gemaakt. Het kabinet is daar niet duidelijk over en maakt bovendien niet duidelijk of en hoe de recidive met dit voorstel wordt teruggedrongen.

Kritisch is de Raad van State ook over het voornemen om de maximumduur van de jeugddetentie te verdubbelen van twee naar vier jaar. Het kabinet toont de noodzaak hiervoor niet aan. "Een gevolg daarvan is dat de maximumduur van de jeugddetentie bij een aantal van vaak door jongeren gepleegde misdrijven hoger uitvalt dan de maximale gevangenisstraf voor volwassenen die op die misdrijven is gesteld."

De Raad van State adviseert het kabinet om de verhoging van de duur van de jeugddetentie meer te motiveren en het wetsvoorstel zo nodig aan te passen.

Haïtianen onderschept bij Turks- en Caicoseilanden

De autoriteiten in de Turks- en Caicoseilanden hebben zondag een boot onderschept met 127 Haïtianen die het land probeerden binnen te komen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De Haïtianen, 104 mannen en 23 vrouwen, zijn naar het eiland Grand Turk gebracht en daar overgedragen aan de immigratiedienst en vrijwilligers van het Rode Kruis. Of de bootvluchtelingen in goede gezondheid verkeren is onduidelijk.

'Di Resta en Sutil rijders Force India 2013'

Paul di Resta en Adrian Sutil zullen naar verwachting komend seizoen voor het Formule 1-team Force India gaan racen. Een medewerker van het team liet dit aan het Indiase IANS weten. Ook Kamui Kobayashi en Bruno Senna zouden nog in de race kunnen zijn. Later deze week maakt teambaas Vijay Mallya de coureurs bekend.

De renstal is volgens de medewerker die anoniem wil blijven tevreden over Di Resta en wil hem daarom houden. Lang werd gedacht dat Jules Bianchi naast hem zou komen te rijden, maar de Fransman komt ervaring op het hoogste niveau tekort. Hij werd dit jaar achter Robin Frijns weliswaar tweede in de World Series by Renault, maar Mallya geeft de voorkeur aan een rijder met F1-ervaring.

Sutil heeft deze in ruime mate. De Duitser racete vier jaar voor Force India en zijn voorgangers, maar werd voor dit seizoen vervangen door Nico Hülkenberg. Deze besloot om na één seizoen het team alweer te verruilen voor Sauber, waardoor het stoeltje bij Force India weer vrij is. Naast Sutil zijn Kobayashi en Senna, die bij respectievelijk Sauber en Williams geen nieuw contract kregen, in de race om het tweede zitje.

'Raak niet in paniek over Mandela'

Er is geen reden om in paniek te raken over de gezondheid van Nelson Mandela (94). De bekendste tegenstander van het racistische apartheidsregime in Zuid-Afrika ligt al enkele dagen in het ziekenhuis, waar goede artsen voor hem zorgen.

Dat heeft een woordvoerder van de huidige president, Jacob Zuma, maandag gezegd, meldde het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA. Dit weekeinde werd beweerd dat Mandela niet meer zou praten en er slecht aan toe zou zijn. Mandela kreeg zondag bezoek van Zuma, die vond dat hij er behaaglijk en goed verzorgd bij lag. Heel het land leeft met Mandela mee.

Mandela zat tijdens het racistische apartheidsbewind meer dan 2 decennia gevangen. Van 1994 tot 1999 was hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. In 2004 trok hij zich terug uit het openbare leven. Zijn gezondheid is broos.

Kindermishandeling nog niet genoeg herkend

Huisartsenposten signaleren kindermishandeling nog steeds niet vaak genoeg. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In 2010 bleek dat er aan de signalering door huisartsenposten nog veel schortte en is afgesproken dat de situatie moest verbeteren. Dat is deels gebeurd, maar er is nog werk aan de winkel.

Zo moet de samenwerking met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) beter en moeten medewerkers beter geschoold worden om signalen van kindermishandeling te herkennen.

Huisartsenposten krijgen relatief vaak te maken met mishandelde kinderen, omdat mensen daar een stuk anoniemer terecht kunnen dan bij hun eigen huisarts.

VVD: Champions League naar commerciëlen

Als een commerciële omroep de Champions League wil uitzenden, kan dit de publieke omroep een hoop geld schelen. Dat zei VVD-Kamerlid Matthijs Huizing maandag tijdens een debat over de mediabegroting.

Huizing voerde aan dat de Champions League nu alleen maar geld kost: de kosten voor de uitzendrechten zijn nog altijd hoger dan de inkomsten uit reclame rond de voetbalwedstrijden.

VVD: CL naar commerciëlen scheelt veel geld
VVD: CL naar commerciëlen scheelt veel geld (Foto: ANP)

'Activison moet geld vragen voor multiplayer Call of Duty'

Jazeker: je leest het goed. Volgens Wedbush Securities-analist Michael Pachter moet Activison geld gaan vragen voor de multiplayer van hun goedlopende Call of Duty-serie. Pachter durft dus nog steeds gewaagde opmerkingen te maken.

Pachter begint met aan te geven dat Activision mensen geleerd heeft dat ze hetzelfde spel kunnen blijven spelen totdat een nieuwe versie als update kan dienen. Dit durft Pachter een 'fout van Activision' te noemen. Ze zouden geld moeten vragen voor de multiplayer, omdat er miljoenen mensen zijn die alleen Call of Duty spelen. Hierdoor kan Activision nog meer winst maken.

Dan besluit Pachter om Call of Duty te vergelijken met een compleet ander spel met een compleet ander systeem: World of Warcraft. Pachter stelt dat gamers die WoW spelen 180 dollar per jaar betalen, terwijl Call of Duty-gamers een schamele 60 dollar betalen in hetzelfde tijdsbestek.

Hier maakt hij uit op dat het systeem van World of Warcraft beter is dan die van Call of Duty. Alleen een beetje jammer dat Pachter niet inziet dat WoW alleen multiplayer is, de servers veel onderhoud nodig hebben en erg veel werk gedaan wordt om mensen meer content te verschaffen. Dit alles in tegenstelling tot Call of Duty

Pachter denkt erg diep na voordat hij Call of Duty met World of Warcraft vergelijkt

Griekse industrie produceert meer

De Griekse industrie heeft in oktober twee procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar tezamen is er nog wel sprake van een krimp van bijna vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens die het Griekse statistiekbureau maandag heeft gepubliceerd.

Het is de tweede keer dit jaar dat er in een maand groei te zien is in de industrie. Alle andere maanden sinds 2009 laten krimp zien, soms tot dertien procent.

Vooral de Griekse mijnbouw deed het in oktober goed, met een productiestijging van zestien procent. Er werd bijna dertig procent meer kolen en bruinkool gemijnd. Fabrieken produceerden in oktober 1,1 procent meer dan een jaar eerder.

Het beeld over oktober is beter dan over de gehele eerste tien maanden van 2012. Van januari tot oktober lag de productie 3,8 procent onder het niveau van een jaar eerder. De plus in de mijnbouw is over die periode slechts 1,8 procent. De fabrieken produceerden 5,3 procent minder.

De Griekse industrie is echter nog niet hersteld van de klap van de kredietcrisis. De productie van de Griekse industrie lag in oktober 26 procent onder het niveau van 2005, het niveau dat het Griekse statistiekbureau als referentiejaar gebruikt. De mijnbouw is een van de weinige sectoren waar de productie in die periode juist is gestegen, met 7,6 procent.

Campina schrapt 15 procent Duitse banen

Frieslandcampina neemt in Duitsland afscheid van 230 van de circa 1500 werknemers. Dat maakte het zuivelbedrijf maandag bekend. De werknemers die hun baan verliezen werken bij de vestigingen in Keulen, Gütersloh en Heilbronn.

In de drie vestigingen wordt de komende jaren geïnvesteerd in modernisering, kostenverlaging en verbetering van productie- en administratieprocessen. Het bedrijf, dat hiernaast nog een andere productievestiging heeft in Schefflenz, sluit geen vestigingen.

"Op de Duitse markt voor zuivelproducten heerst een hevige concurrentiestrijd, die verdere aanpassingen noodzakelijk maakt", verdedigt het bedrijf het besluit in het persbericht. De aanpassingen moeten het bedrijf concurrerender maken. In Duitsland voert Frieslandcampina onder meer de merken Landliebe, Optiwell en Puddis.

Het bedrijf overlegt met de ondernemingsraad. Het zegt er 'alles aan te doen' de betreffende medewerkers te ondersteunen bij zoeken naar ander werk.

Japanse economie in recessie na bijstelling

De Japanse economie verkeert technisch gezien in een recessie nadat de groeicijfers voor het tweede kwartaal naar beneden zijn bijgesteld. Dat maakte de Japanse regering maandag bekend.

Van een recessie is sprake als er twee kwartalen achtereen sprake is van een krimp van het bruto binnenlands product. Tussen juli en september was sprake van een krimp van 0,9 procent. Naar nu blijkt is ook tussen april en juni de Japanse economie gekrompen, met 0,03 procent. Eerder werd uitgegaan van een groei van 0,1 procent.

Gezondheidsraad: te veel stikstof in milieu

Nederland heeft te veel stikstof in het milieu en dat is slecht voor de volksgezondheid. Dat stelt de Gezondheidsraad in een maandag verschenen advies. De raad vindt dat het kabinet het stikstofbeleid nieuw leven moet inblazen.

De Gezondheidsraad deed onderzoek naar de mogelijke effecten van zogeheten reactief stikstof op de Nederlandse volksgezondheid. Daaruit blijkt dat stikstof op verschillende manieren kan leiden tot gezondheidsschade. Het zorgt bijvoorbeeld voor luchtverontreiniging die schade veroorzaakt aan het hart- en vaatstelsel.

Indirect kan de verontreiniging van de lucht, bodem en water door reactief stikstof bijdragen aan de mondiale klimaatverandering en aantasting van het ecosysteem. Via deze weg kunnen allerlei indirecte gezondheidseffecten optreden, zoals een mogelijke toename van infectieziekten. Ook kan de voedselvoorziening in het gedrang komen.

In Nederland is de situatie nog ongunstiger dan het Europese gemiddelde. Dat komt door de hoge bevolkingsdichtheid, de intensieve landbouw, de forse industrie en het drukke verkeer. De overheid is er de afgelopen decennia met het beleid tegen mestoverschotten en luchtverontreiniging in geslaagd de hoeveelheid reactief stikstof terug te dringen, maar dit proces is de afgelopen jaren gestagneerd, stelt de Gezondheidsraad.

"Hoewel de invloed van reactief stikstof op de volksgezondheid nog veel onzekerheden kent, maken de beschikbare gegevens voldoende aannemelijk dat de Nederlandse volksgezondheid baat heeft bij verdere reductie van de hoeveelheid reactief stikstof in ons land", luidt het oordeel. De raad adviseert dan ook om het stikstofbeleid met 'nieuw elan' te hervatten, om zo de hoeveelheid reactief stikstof versneld terug te dringen.

Klachten over nieuwe dienstregeling Arriva

Veel reizigers in en rond Leiden klagen maandag over vertragingen, volle bussen en onduidelijkheden bij vervoerder Arriva. Het vervoer in Leiden, Gouda en de Bollenstreek is zondag door Arriva overgenomen van Connexxion. In het hele land geldt sinds zondag een nieuwe dienstregeling en de effecten zijn maandag in de spits zichtbaar geworden.

Op Twitter wordt onder meer geklaagd over busschema's die bij de verkeerde halte hangen. Volgens Omroep West was het 's ochtends een grote chaos op het busstation in Leiden. Perrons stonden vol met mensen die niet wisten welke bus ze moeten hebben. Op de bussen zelf stond geen bestemming. Ook reden ze nog volgens de oude dienstregeling.

Op Twitter biedt Arriva excuses aan aan iedereen die wat te klagen heeft. Ook over andere vervoerders zoals Connexxion en Syntus wordt geklaagd, maar die klachten richten zich vooral op buslijnen die bijvoorbeeld net niet meer aansluiten op een treinverbinding.


Klachten over nieuwe dienstregeling Arriva (Foto: Novum)

Manchester United in Sydney tegen All Star-team

Manchester United speelt volgend jaar in Sydney een vriendschappelijk duel tegen een All Star-team van spelers uit de Australische competitie. Dat maakte de Australische voetbalbond maandag bekend. De wedstrijd wordt op 28 juli gespeeld.

Het All Star-team wordt gekozen door fans. Mogelijk maken onder anderen Sydney FC-aanvaller Alessandro del Piero en Emile Heskey van Newcastle Jets deel uit van de ploeg. De Nederlander Pascal Bosschaart is een ploeggenoot van Del Piero.

Het wordt het eerste optreden van Manchester United in Australië in veertien jaar. In 1999 nam de ploeg van coach Sir Alex Ferguson het op tegen het nationale team van de Australiërs.


Manchester United in Sydney tegen All Star-team (Foto: Novum)

Das meldt zich af voor Harbin

Anice Das heeft zich afgemeld voor de wereldbekerwedstrijden in het Chinese Harbin. De schaatsster zou in actie komen op zowel de 500 als de 1000 meter, maar is niet fit. Dat meldt de KNSB-site schaatsen.nl. Haar resultaten vielen in Nagano al tegen met een achttiende en 21e plek op de 500 meter en een negentiende en twintigste positie op de dubbele afstand.

De plaats van Das wordt niet ingenomen, zodat alleen Margot Boer en Laurine van Riessen dit weekeinde de 1000 meter rijden in Harbin. Op de kortste sprintafstand verschijnen zij ook aan de start, net als Thijsje Oenema en Mayon Kuipers.

"Na mijn goede World Cup in Heerenveen ziek geweest en het is nog goed te merken. Helaas. Goed herstellen nu. Heb er toch van genoten", liet de 26-jarige Das zondag al weten op Twitter na de races in het Japanse Nagano.

Black Ops II, AC III en Halo 4 verkopen 13.6 miljoen

Call of Duty: Black Ops II blijft een groot succes. In november is het spel maar liefst 7.5 miljoen keer verkocht in de Verenigde Staten. Omdat het bedrijf NPD vanaf 13 november tot 24 november heeft gekeken, is dit gigantische aantal verkocht in elf dagen.

Naast Black Ops II verkocht een andere powerhouse qua games, Halo 4, ook een hele hoop exemplaren. Ongeveer 3.2 miljoen keer ging het spel over de toonbanken in de United States of Amerika. Wereldwijd is de complete Halo-franchise zelfs al vijftig miljoen keer verkocht.

De top drie heeft als afsluiter een andere grootmacht: Assassin's Creed III. In totaal kunnen nog 2.9 miljoen Amerikanen over takken springen en sluipmoordenaar spelen. De Amerikanen zien niet in dat er crisis is, aangezien ze in november in totaal 2.55 miljard hebben uitgegeven aan games.

Black Ops II dominant in Amerikaanse gamemarkt

PvdA: extra controleurs Roemenen en Bulgaren

De PvdA wil extra arbeidsinspecteurs inzetten om problemen te voorkomen als in 2014 de grenzen opengaan voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) moet de Arbeidsinspectie daartoe uitbreiden. Een woordvoerder bevestigt maandag een bericht hierover in het Algemeen Dagblad.

Het zou om zo'n honderdduizend arbeidskrachten kunnen gaan, denkt Kamerlid John Kerstens. Hij wil dat de inspectie deze arbeidsmigranten in goede banen gaat leiden zodat problemen als uitbuiting, oneerlijke concurrente en verdringing worden voorkomen. Ook bepleit Kerstens extra controle op malafide uitzendbureaus.

Deze week verdedigt Asscher zijn begroting in de Tweede Kamer. De PvdA zal zich daarbij ook hard maken voor de positie van flexwerkers, bevestigt de woordvoerder. Kamerlid Mariëtte Hamer wil dat Asscher een eind maakt het zogeheten payrolling: constructies waarbij bedrijven personeel via een ander bedrijf inhuren zodat de cao kan worden omzeild.

In De Telegraaf spreekt Hamer van een 'veramerikanisering' van de arbeidsmarkt. Hamer strijdt al langer tegen dergelijke 'schijnconstructies', waarbij werknemers ongewild zekerheden inleveren zodat hun werkgevers goedkoper uit zijn.

Concertgebouw jaagt op erfenissen

Het Concertgebouw in Amsterdam begint maandag met een speciaal genootschap voor mensen die het Concertgebouwfonds opnemen in hun testament. Het Concertgebouw is de eerste culturele instelling in Nederland die op deze manier sponsors en donateurs aan zich bindt, meldt een woordvoerder van het Concertgebouw.

Leden van het genootschap La Suite mogen jaarlijks onder meer naar een besloten concert en krijgen een uitnodiging om een besloten repetitie van een internationaal vermaard orkest bij te wonen.

"Het initiatief is afgekeken uit de Verenigde Staten", licht de woordvoerder toe. Daar heeft onder meer The Metropolitan Opera al een genootschap van gulle gevers. "Daar is het heel gangbaar om als culturele instelling zo bijdragen te ontvangen."

Wie besluit na zijn dood aan het Concertgebouw te schenken hoeft daar overigens geen bewijs van te tonen. Daarnaast is elk legaat, zonder minimum, welkom.

Minister bezoekt Mandela in ziekenhuis

De minister van defensie van Zuid-Afrika heeft maandag een bezoek gebracht aan Nelson Mandela. Volgens Nosiviwe Mapisa-Nqakula zag de 94-jarige vroegere president er goed uit.

Mandela ligt al enkele dagen in een militair hospitaal in Pretoria. Sinds 2011 wordt het icoon van de strijd tegen de apartheid door artsen van de krijgsmacht behandeld.

Mandela verscheen in 2010 voor het laatst in het openbaar. De laatste jaren is zijn gezondheid steeds verder achteruit gegaan.

Man vast voor openen vuur op groepje Friezen

De politie heeft een 24-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor een schietincident vorige week in de Friese stad. Hij wordt ervan verdacht dinsdagavond het vuur te hebben geopend op een groepje mensen. Een 24-jarige Leeuwarder werd daarbij geraakt.

Op de Nieuweweg stapte dinsdag een man uit een donkerkleurige auto en schoot op een groepje van vier mensen. Een Leeuwarder werd geraakt in zijn onderlichaam. Daarna ging de schutter ervandoor.

De verdachte werd woensdagavond opgepakt, maar dat werd pas maandag bekendgemaakt. Zijn auto is in beslag genomen en wordt op sporen onderzocht. Over het motief van de schietpartij is nog niets duidelijk.

Schildpadden in beslag genomen voor kust Bali

De Indonesische politie heeft 33 bedreigde zeeschildpadden in beslag genomen. De dieren waren waarschijnlijk bestemd voor restaurants op Bali. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag gezegd.

De schildpadden werden op een boot voor de kust van Bali in beslag genomen. De bemanning van de boot ging ervandoor toen ze de politie zag aankomen. De politie vond onder meer groene schildpadden en karetschildpadden van dertig tot zestig kilo zwaar.

In Indonesië is de handel in en consumptie van met uitsterven bedreigde schildpadden verboden.

Air France-KLM schroeft investeringen terug

Air France-KLM gaat volgend jaar driehonderd miljoen euro minder investeren dan gepland. Het jaar daarop worden nog eens tweehonderd miljoen euro aan investeringen geschrapt. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij maandag.

De besparing van Air France-KLM volgt op een eerder aangekondigde bezuinigingsronde die de bedrijfskosten, exclusief de brandstofkosten, in drie jaar tijd met tien procent moet reduceren. Ook wil de luchtvaartmaatschappij de schulden met twee miljard euro terugdringen. Daardoor moet de winstmarge die Air France-KLM op zijn bedrijfsactiviteiten maakt in 2015 zijn gestegen tot zes of acht procent, een niveau dat ook de concurrentie weet te halen.

Doden bij busongeluk China

Bij een busongeluk in China zijn zondag elf mensen omgekomen en 23 gewond geraakt. De bus belandde in een vijver. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag gemeld.

Het ongeluk had plaats in Minquan, in de centraal gelegen provincie Henan. Naar de oorzaak van het ongeval is een onderzoek ingesteld. De gewonden liggen in stabiele toestand in een ziekenhuis.

Ernstige verkeersongelukken zijn schering en inslag in China. Laks rijgedrag, te zwaar beladen voertuigen en slecht onderhouden wegen dragen bij aan de onveiligheid in het verkeer.

Asielzoekers vast voor paspoortfraude

Een 36-jarige en een 37-jarige bewoner van een asielzoekerscentrum in Oisterwijk zijn aangehouden voor paspoortfraude. De marechaussee kwam de Irakezen op het spoor toen bleek dat een van hen stempels had laten namaken die door de overheid in Irak worden gebruikt.

De documenten werden volgens de marechaussee door de Irakezen of andere asielzoekers gebruikt om een verblijfsvergunning aan te vragen. Bij de doorzoeking van de woning van de 36-jarige verdachte werd onder meer 25 duizend euro gevonden. Het geld is in beslag genomen.

De twee werden vorige maand al aangehouden, maar in het belang van het onderzoek komt de marechaussee er nu pas mee naar buiten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Syrische rebellen nemen deel legerbasis in

Syrische rebellen hebben zondag delen van een grote legerbasis in het noorden van het land ingenomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maandag gezegd. De basis ligt net ten westen van de stad Aleppo.

Volgens het Observatorium betraden de rebellen de basis zondagmiddag, na wekenlange gevechten. De overwinning toont dat de rebellen hun greep op het noorden van het land langzaam maar zeker versterken. Vorige maand namen ze een andere grote basis bij Aleppo in.

Op amateurbeelden was te zien hoe gewapende mannen op de basis rondliepen met een zwarte jihadistische vlag. Daarnaast waren rebellen te zien die onder meer een tank en zwaar luchtafweergeschut buit hadden gemaakt.

Filmrechten romandebuut Özcan Akyol verkocht

Eyeworks heeft de filmrechten van Eus gekocht. De producent gaat nu werken aan de ontwikkeling van een scenario op basis van de debuutroman van Özcan Akyol. Dat maakte Eyeworks maandagochtend bekend.

"Ik kan het moeilijk bevatten", zegt Akyol in een reactie. Eus gaat over een Turkse straatjongen die opgroeit in het oosten van het land. Hij wil zo snel mogelijk weg van zijn alcoholistische vader en moeder die alles maar pikt. Eus komt in contact met kleine criminelen en wordt hun chauffeur.

Eus is losjes gebaseerd op het leven van de in 1984 in Deventer geboren Akyol, die na een gevangenisstraf journalistiek en Nederlands studeerde en schrijver werd. Zijn debuutroman Eus kwam eind oktober uit.


Filmrechten romandebuut Özcan Akyol verkocht (Foto: Novum)

Morsi geeft militairen arrestatierecht

President Mohamed Morsi van Egypte heeft de militairen maandag het recht gegeven mensen te arresteren, totdat het referendum over de conceptgrondwet is gehouden. Dat blijkt uit een decreet dat het Egyptische staatsblad heeft gepubliceerd. Het referendum wordt zaterdag gehouden.

Morsi vaardigde ruim 2 weken geleden een decreet uit dat het de rechterlijke macht onmogelijk maakte zijn beslissingen te toetsen. Dat leidde tot grote betogingen en felle gevechten in de straten, waardoor zeven mensen omkwamen. De president trok zijn decreet het afgelopen weekeinde in, maar zijn voor- en tegenstanders willen dinsdag opnieuw de straat opgaan.

Vader Malala benoemd tot VN-adviseur

De vader van het Pakistaanse meisje Malala dat eerder dit jaar door de Taliban werd neergeschoten, is benoemd tot speciale VN-adviseur voor onderwijs. Dat zei VN-gezant Gordon Brown maandag. Het is de missie van Ziauddin Yousafzai om alle meisjes in de wereld voor eind 2015 in de schoolbanken te krijgen.

De 15-jarige Malala werd in oktober in het hoofd geschoten door de Taliban, omdat ze opkwam voor het recht van meisjes op onderwijs. Ze is op dit moment aan het revalideren in een ziekenhuis in Engeland. Zodra ze daar wordt ontslagen, mag ze meewerken aan het project van haar vader.

Beveiliging Wolfsen afgebouwd

De beveiliging van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen is teruggeschroefd. Hij rijdt niet langer in een gepantserde auto en wordt ook niet meer vergezeld door twee lijfwachten, maar dat betekent volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Utrecht niet dat hij helemaal niet meer wordt beveiligd.

Wat de precieze aanleiding is voor het terugbrengen van het beveiligingsniveau wil de woordvoerder niet zeggen. "We maken af en toe een risicoafweging en passen de beveiliging daarop aan."

Eind augustus kwam een bedreiging aan het adres van Wolfsen binnen, die door de politie als 'ernstig' werd aangeduid. Naar aanleiding daarvan werd beveiliging ingesteld. In eerste instantie werden beveiligers voor het huis en het stadhuis geposteerd. De zichtbare beveiliging werd enkele weken later al teruggeschroefd.

Het onderzoek naar de dreigementen 'uit de criminele hoek' loopt nog.


Beveiliging Wolfsen afgebouwd (Foto: Novum)

Filmrechten romandebuut Özcan Akyol verkocht

Eyeworks heeft de filmrechten van Eus gekocht. De producent gaat nu werken aan de ontwikkeling van een scenario op basis van de debuutroman van Özcan Akyol. Dat maakte Eyeworks maandagochtend bekend.

"Ik kan het moeilijk bevatten", zegt Akyol in een reactie. Eus gaat over een Turkse straatjongen die opgroeit in het oosten van het land. Hij wil zo snel mogelijk weg van zijn alcoholistische vader en moeder die alles maar pikt. Eus komt in contact met kleine criminelen en wordt hun chauffeur.

Eus is losjes gebaseerd op het leven van de in 1984 in Deventer geboren Akyol, die na een gevangenisstraf journalistiek en Nederlands studeerde en schrijver werd. Zijn debuutroman Eus kwam eind oktober uit.

Eerste homohuwelijken voltrokken in Washington

Tientallen homoseksuele stellen dromden zondag samen rond het stadhuis in Seattle, in de Amerikaanse staat Washington. Nadat het homohuwelijk vorige maand per referendum was gelegaliseerd konden homo's en lesbiènnes elkaar zondag voor het eerst eeuwige trouw beloven.

Hoewel op verschillende plekken in de staat huwelijken werden gesloten hadden de grote feestelijkheden plaats bij het stadhuis in Seattle, waar meer dan 130 stellen in de echt werden verbonden. Het stadsbestuur had vijf kapellen ingericht om aan de vraag te voldoen. Van 10.00 uur tot 17.00 uur klonk geregeld applaus van genodigden in het stadhuis.

"Ik heb hier geen woorden voor", zei Caren Goldenberg, die trouwde met haar partner Casey Evans. "Ik ben hierdoor echt trots op mijn stad." Burgemeester Mike McGinn, die de gelukkige stellen verwelkomde, noemde het 'een grootse dag, een vreugdevolle dag'. "Het is echt prachtig", zei hij. "Een nieuw burgerrecht wordt erkend in dit grootse burgerlijke instituut."

De uitslag van het referendum werd woensdag definitief goedgekeurd. Honderden homoseksuele stellen in Washington konden vanaf donderdag in ondertrouw gaan, maar vanwege een wachttijd van drie dagen moesten ze tot zondag wachten om elkaar het jawoord te geven.

Naast Washington werd het homohuwelijk vorige maand ook gelegaliseerd in Maine en Maryland. Daarmee komt het totale aantal staten in de VS waar homo's en lesbiènnes kunnen trouwen voorlopig uit op negen. Ook in Maryland konden mensen vanaf donderdag in ondertrouw gaan, maar met de ceremonie moet worden gewacht tot 1 januari. In Maine wordt de nieuwe wet van kracht op 29 december.


Eerste homohuwelijken voltrokken in Washington (Foto: Novum)

Vallende sterren nauwelijks te zien

De vallende sterren die van de Geminiden-meteorenzwerm komen zijn dit jaar nauwelijks te zien. Bewolking gooit roet in het eten, zegt een woordvoerder van weeronline.nl maandag. Alleen de komende nacht zijn er wat opklaringen, maar dan is de meteorenregen nog lang niet op een hoogtepunt.

Het hoogtepunt wordt donderdag bereikt. Er is dan geen storend maanlicht, waardoor de sterrenregen bij helder weer goed is te zien, jubelt de Werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde maandag in een persbericht.

Maar van helder weer is dus geen sprake. "We zien alleen maar meer bewolking het land intrekken. Donderdagnacht is er misschien een enkel helder momentje in het noorden van het land, maar zelfs daar zijn we niet zeker over", zegt de woordvoerder van weeronline.nl.

Ieder jaar doorkruist de aarde in december de baan van de komeet Phaeton. In die baan zitten veel stof- en gruisdeeltjes, die in de atmosfeer van de aarde verbranden en een lichtspoor geven.

Bij goed zicht zijn van 7 tot en met 17 december vallende sterren te zien. Als het helder weer was geworden, zouden donderdagnacht per uur tientallen tot wel honderd vallende sterren per uur te zien zijn. De meeste vallende sterren zijn na middernacht te zien.

De vallende sterren lijken voor de argeloze kijker uit de richting van het sterrenbeeld Tweelingen te komen. Daarom heten ze ook wel Geminiden, Latijn voor tweelingen. De werkgroep raadt kijkers aan zich warm te kleden.

Helft ondernemers verwacht verslechtering economie

De helft van de ondernemers verwacht dat de Nederlandse economie er over een halfjaar slechter voorstaat dan op dit moment. Zestien procent van de ondernemers ziet de economie in die periode juist verbeteren. De ondernemers zijn vooral somber door de bezuinigingen van de overheid en de stagnerende consumentenbestedingen. Dat blijkt uit het maandelijkse Ondernemerspeil van onderzoeksbureau TNS NIPO en Het Financieele Dagblad.

De aantrekkelijkheid om te ondernemen is volgens het onderzoek gedaald naar een 5,0, tegenover een 5,2 in de maand daarvoor. Gemiddeld genomen verwachten de ondernemers dat ze de komende zes maanden 27 procent minder zullen investeren.

Vooral ondernemers in de bouw zijn somber gestemd. Driekwart van de bouwbedrijven zegt volgend jaar te gaan bezuinigen. Bijna twee derde van de bouwbedrijven die gaan bezuinigen, verwacht het personeelsbestand volgend jaar in te krimpen. Ook bezuinigt veertig procent op de inzet van extern personeel. De meerderheid van de bouwondernemers denkt dat de sector pas in 2014 of 2015 weer aantrekt.

Amerikaanse filmcritici vinden Amour beste film

Amour is de beste film van het jaar volgens de Los Angeles Film Critics Association. De recensenten benoemden hoofdrolspeelster Emmanuelle Riva tot beste actrice. De Française moest haar prijs delen met Jennifer Lawrence, die wordt gelauwerd voor haar rol in het romantische drama Silver Linngs Playbook.

De film van de Oostenrijker Michael Haneke gaat over een bejaard echtpaar, van wie de vrouw een beroerte krijgt. Het Franstalige drama won al een Gouden Palm in Cannes en kreeg vorige week drie European Film Awards. Amour is ook de Oostenrijkse inzending voor de Oscars.

Het drama The Master won zondagavond in Los Angeles vier prijzen. Paul Thomas Anderson won voor beste regie, Joaquin Phoenix voor zijn hoofdrol en Amy Adams voor haar bijrol. De film sleepte ook de prijs voor beste productieontwerp in de wacht.

De Amerikaanse critici hebben vooral onafhankelijke en buitenlandse filmproducties bekroond. Opvallend was dat het epische drama Lincoln van Steven Spielberg buiten de boot is gevallen.

De prijzenregen in Hollywood is weer in gang gezet. Woensdag worden de nominaties voor de Screen Actors Guild Awards bekendgemaakt, gevolgd door de Golden Globe-nominaties op donderdag. Op 10 januari zijn de Oscarnominaties aan de beurt.

Martin Sheen keert terug als Uncle Ben

Vorige week wisten we te melden dat Jamie Foxx de rol van Electro op zich zal nemen in de film The Amazing Spider-man 2. Nu is het nieuws naar buiten gekomen dat Martin Sheen zal terugkeren als Ben Parker, de oom van ons vriendelijke buurt-spinnemannetje. Dat heeft de acteur bevestigd.

"Ze hebben me teruggeroepen," aldus Sheen. "Ik heb geen idee wat de rol verder inhoudt, maar ik zal weer te zien zijn als 'Uncle Ben'. We filmen in februari 2013." Aangezien Uncle Ben in deel één het tijdelijk met het eeuwige verwisselde, zal hij waarschijnlijk in een flashback of droomsequentie op komen draven.

Naast Sheen zullen ook Andrew Garfield, Emma Stone en Sally Field weer van de partij zijn, evenaals regisseur Marc Webb. Naast Fox zijn recentelijk ook acteurs gevonden voor Mary-Jane Watson en Harry Osborn: respectievelijk Shailene Woodley (The Descendents) en Dane DeHaan (Chronicle).

Martin Sheen en Sally Field als Uncle Ben en Aunt May
Martin Sheen en Sally Field als Uncle Ben en Aunt May

The Amazing Spider-man 2 gaat 24 april 2014 in première.

Trainer Arts vertrekt na dit seizoen bij Cambuur

SC Cambuur neemt aan het einde van het seizoen afscheid van trainer Alfons Arts. De 47-jarige oefenmeester wil zijn aflopende verbintenis niet verlengen, meldt de Friese eerstedivisionist maandag. Arts staat sinds 2010 aan het roer bij Cambuur. Hij eindigde de afgelopen twee seizoenen respectievelijk als vijfde en zevende.

De oud-speler van MVV, Go Ahead Eagles en FC Emmen was sinds 2007 als assistent werkzaam bij de ploeg uit Leeuwarden. Na het vertrek van Stanley Menzo naar Vitesse werd hij hoofdcoach. Cambuur gaat op zoek naar een nieuwe trainer.

De Friezen staan momenteel zesde in de Jupiler League. De achterstand op koploper Sparta bedraagt zes punten. De formatie van Arts heeft bovendien nog een wedstrijd tegoed.

FA onderzoekt muntincident in Manchester

De Engelse voetbalbond FA onderzoekt een incident waarbij Rio Ferdinand in de Manchester-derby van zondag door een munt werd geraakt. De verdediger van United vierde de winnende treffer van Robin van Persie toen hij net boven zijn oog werd getroffen. De munt werd gegooid vanaf een tribune met City-fans.

De FA onderzoekt het incident samen met de politie. "Het is teleurstellend dat we het na zo'n geweldige wedstrijd en reclame voor de Premier League moeten hebben over dit incident", laat een woordvoerder van de bond maandag weten. City maakte kort na de wedstrijd al excuses aan Ferdinand.

Van Persie tekende zondag in blessuretijd uit een vrije trap voor de 3-2. Twee treffers van Wayne Rooney waren door de thuisploeg nog ongedaan gemaakt.


FA onderzoekt muntincident in Manchester (Foto: Novum)

Leraar slaat scholier dood

Mohammad Hasnain zal nooit meer te laat op school verschijnen. Zijn leraar heeft het Pakistaanse jongetje namelijk doodgeslagen.

Het kereltje uit Hasanabdal kwam te laat tijdens de gymnastiekles. De docent besloot de tweedeklasser hierop een pak rammel te geven, maar sloeg hierin te ver door.

Mohammad is na de afranseling overgebracht naar het ziekenhuis, alwaar hij zaterdagavond is overleden. De gymleraar is inmiddels ondergedoken.

Fors meer kinderen op speciale scholen

Het aantal leerlingen op speciale scholen is sinds 2003 met dertig procent toegenomen. In het schooljaar 2011-2012 volgden zeventigduizend leerlingen speciaal onderwijs, bijna twee procent van alle schoolgaande jongeren tot 25 jaar. In 2003-2004 waren dat er nog 54 duizend. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In het speciaal voortgezet onderwijs nam het aantal leerlingen de afgelopen jaren met zestienduizend toe, tot 36 duizend leerlingen in het afgelopen schooljaar. Het aantal leerlingen dat gebruikmaakte van basisonderwijs op speciale scholen bleef vrijwel gelijk.

Op het speciaal voortgezet onderwijs steeg vooral het aantal jongens, van 38 duizend in het schooljaar 2003-2004 tot meer dan vijftigduizend in het vorige schooljaar. Toen zaten ruim tweeënhalf keer zo veel jongens als meisjes op speciale scholen.

In Limburg en Overijssel zitten relatief veel leerlingen op speciale scholen. Limburg heeft het hoogste aandeel speciale scholen voor basisonderwijs en Gelderland leidt de lijst van speciale scholen voor voortgezet onderwijs. In Drenthe gaat het om relatief weinig leerlingen. Het CBS merkt daarbij wel op dat sommige leerlingen in een andere provincie naar school gaan, omdat niet in alle regio's alle vormen van speciaal onderwijs beschikbaar zijn.

Regeringleiders in Oslo voor Nobelprijs-uitreiking

OSLO - Europese regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, verzamelen zich maandag in Oslo voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede van 2012, die is toegekend aan de Europese Unie. De ceremonie in het stadhuis van de Noorse hoofdstad begint om 13.00 uur Nederlandse tijd.

De prijs wordt uitgereikt door de voorzitter van het Nobel-comité, Thorbjörn Jagland. Namens de EU zijn voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en de voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz in Oslo. Daarnaast zijn zo'n twintig regeringsleiders, naast Rutte ook onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Britse vicepremier Nick Clegg, van de partij.

De Unie wordt onderscheiden omdat de lidstaten na decennia van oorlog er in zijn geslaagd duurzame vrede te bewerkstelligen. Critici stellen daarentegen dat de EU op militaire kracht vertrouwt om veiligheid te verzekeren. Demonstranten hielden zondag in de straten rond het Noorse parlement een fakkeloptocht tegen de toekenning van de Nobel-vredesprijs aan de Unie.

De EU wil het geld dat aan de prijs is verbonden, 930 duizend euro, verdubbelen en aan projecten schenken om kinderen in conflictzones te helpen.

De winnaars van de Nobelprijzen voor geneeskunde, scheikunde, natuurkunde en literatuur worden in Stockholm onderscheiden.

Britten en Amerikanen komen met eigen bankenplan

De val van een internationale bank moet in de toekomst niet de hele mondiale financiële sector meezuigen. Britse en Amerikaanse toezichthouders komen met plannen om deze besmetting, zoals tijdens de kredietcrisis in 2008, voortaan te voorkomen. Dat schrijven bestuursleden van de US Federal Deposit Insurance Corporation en de Bank of England in de Financial Times maandag.

De plannen voor de twaalf Britse en Amerikaanse systeembanken worden later maandag gepresenteerd. Onder de plannen worden aandeelhouders en schuldeisers eerder gedwongen verliezen te nemen. Ook worden banken gedwongen zelf meer kapitaal aan te houden. Tijdens de kredietcrisis moesten verschillende banken door overheden overeind worden gehouden.

De plannen van de Amerikanen en Britten moeten een blauwdruk vormen voor andere landen om hun systeembanken in leven te houden in geval van een crisis. "Alle landen delen een zeer sterk publiek belang om de capaciteit te ontwikkelen wereldwijd systeemrelevante banken op een geloofwaardige en effectieve manier te helpen ", schrijven de bestuursleden.

Aantal faillissementen twintig procent hoger

In de eerste elf maanden van dit jaar zijn ruim twintig procent meer bedrijven en instellingen failliet gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Tot en met november ging het om 6804 bedrijven en instellingen. Eenmanszaken zijn buiten beschouwing gelaten. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek in maandag gepubliceerde faillissementscijfers.

In november gingen 564 bedrijven en instellingen failliet, ruim honderd minder dan in oktober. Het aantal faillissementen kan per maand echter sterk variëren, doordat de rechtbanken die de faillissementen uitspreken niet elke maand evenveel zittingsdagen hebben. Het CBS publiceert daarom ook een faillissementscijfer waarbij een gemiddelde wordt genomen van de afgelopen drie maanden. Dat cijfer ligt al vier maanden rond de zeshonderd.

De faillissementscijfers per sector over november zijn nog niet bekend. In oktober waren de meest getroffen sectoren de financiële dienstverlening, bedrijven die consumentenartikelen verhandelen of repareren en de bouw.

Streep door Marokko-bezoek Clinton door buikgriep

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft een bezoek aan Marokko moeten uitstellen. Clinton kampt met buikgriep, deelde haar departement zondag mee.

Het bezoek aan Marokko zou in het teken staan van Amerikaanse erkenning van het nieuwe Syrische oppositieverbond als legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk. Clinton zou de beslissing van de Amerikaanse regering woensdag wereldkundig maken. Daarnaast stonden gesprekken met de Marokkaanse koning Mohammed VI op het programma.

Twee nieuwe aanhoudingen voor zwembadmoord Marum

De politie heeft twee nieuwe aanhoudingen verricht voor de schietpartij in Marum waarbij in juli een 40-jarige Groninger om het leven kwam. Het gaat om een 30-jarige man uit het Friese Twijzel en een 33-jarige vrouw uit de Groningse plaats. Eerder werden in de zaak al drie mannen opgepakt.

De Fries en de Groningse werden dinsdag opgepakt. De politie heeft die dag ook huiszoekingen gedaan in Marum, Twijzel en het Drentse Nieuw-Roden. De rechter-commissaris bepaalde vrijdag dat de twee nieuwe verdachten in ieder geval nog twee weken vastgehouden mogen worden.

Het slachtoffer werd op 10 juli vanuit een auto doodgeschoten voor de ingang van een zwembad. Over het motief voor de moord is nog niets bekend.

Centrumlinks in Roemenië wint fors

De centrumlinkse regering in Roemenië heeft zondag de parlementsverkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen. Dat blijkt maandag uit de gedeeltelijke officiële uitslag. Ruim tachtig procent van de stemmen zijn inmiddels geteld.

De coalitie van premier Viktor Ponta heeft zo'n 59 procent van de 452 zetels in het parlement binnengesleept. Een centrumrechts verbond van partijen dat gelieerd is aan president Traian Basescu haalde net geen zeventien procent van de stemmen, en werd daarmee tweede.

Tussen Ponta en Basescu bestaat grote persoonlijke rivaliteit, na een mislukte poging van de regering om de president in juli afgezet te krijgen. Basescu heeft aangegeven dat hij Ponta, die hij een 'dwangmatige leugenaar' en plagiaatpleger heeft genoemd, niet opnieuw tot formateur wil benoemen. Volgens Ponta is Basescu een tweedracht zaaiende figuur, die zijn boekje te buiten is gegaan door zich te bemoeien met regeringszaken.


Centrumlinks in Roemenië wint fors (Foto: Novum)

Fotograaf Simon E. Smit (98) overleden

Fotojournalist Simon E. Smit is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij is 98 jaar oud geworden.

Smit was onder meer bekend van zijn foto van prinses Juliana en haar verloofde Bernhard von Lippe-Biesterfeld. Daarop was het koppel te zien op een tandem. Het staat bekend als een van de meest iconische beelden van de geliefden.

In 1955 en 1957 won Smit de Zilveren Camera voor de beste persfoto van het jaar. Hij werkte voor dagbladen als Het Binnenhof en de Haagsche Courant.

Aandeel flexwerkers iets omhoog

Het aantal werknemers met een flexibel contract is dit jaar na een aantal jaren van stabilisatie weer iets toegenomen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Het aantal werknemers met een uitzendcontract, een tijdelijke baan of een jaarcontract steeg in 2006 en 2007 flink tot boven de miljoen. Dit jaar is het aantal iets toegenomen tot ruim 1,2 miljoen. Dat is ruim 340 duizend meer dan tien jaar geleden.

Het aandeel werknemers met een vast contract bedroeg in het derde kwartaal 69 procent. Tien jaar eerder was dat nog 75 procent. Vooral jongere werkenden hebben minder vaak een vast contract gekregen.

Vooral laagopgeleiden blijken relatief vaak een flexibele arbeidsrelatie te hebben. Twintig procent van de laagopgeleiden had in het derde kwartaal een flexibel contract, onder hoogopgeleiden was dat veertien procent.

Noord-Korea stelt raketlancering uit

Noord-Korea heeft de lancering van een langeafstandsraket uitgesteld wegens technische problemen. Dat meldde de Noord-Koreaanse staatstelevisie maandag. De raket moet nu ergens voor 29 december worden gelanceerd.

Een woordvoerder zei tegen de staatstelevisie dat wetenschappers een mankement in de motor van de raket hebben ontdekt. Verdere details werden niet gegeven, maar volgens de woordvoerder gaan technici door de lancering voor te bereiden.

De Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Zuid-Korea zien de lancering als een dekmantel voor het testen van rakettechnieken, die eventueel kunnen worden gebruikt om doelen in de VS te treffen. Ze hebben Pyongyang gewaarschuwd af te zien van de lancering en gedreigd met nieuwe sancties.

De Noord-Koreanen zeggen louter vreedzame bedoelingen te hebben. De lancering zou een van de laatste wensen zijn van wijlen de Koreaanse leider Kim Jong Il.

Dj in tranen over dood verpleegkundige

De Australische dj die vorige week het ziekenhuis belde waar de Britse prinses Kate was opgenomen, is maandag huilend op de televisie verschenen. Zij zei dat de dood van de verpleegkundige Jacintha Saldanha haar al een aantal dagen niet loslaat.

Mel Greig en haar collega Michael Christian belden als koningin Elizabeth II en kroonprins Charles naar het ziekenhuis. Saldanha trapte erin en verbond de twee door met een collega die medische informatie verstrekte. Saldanha werd vrijdag dood aangetroffen. Waarschijnlijk heeft zij zichzelf gedood.

Toen Greig van de dood van Saldanha hoorde, was de eerste vraag die zij zichzelf stelde: "Was zij moeder? Ik hoop dat het hun goed gaat, dat hoop ik echt", zei de inmiddels voor onbepaalde tijd geschorste dj. Saldanha (46) laat overigens twee kinderen na.

Ook Greigs collega Christian zei dat hij "geschokt, in zak en as, diepbedroefd" is over de fatale gevolgen van het grappig bedoelde foptelefoontje. Hij voelt met zijn collega enorm mee met de familie en vrienden van de dode verpleegster.

Eigenaar Southern Cross Austereo van de zender 2Day FM, waarvoor de dj's werken, heeft maandag het optreden van de twee verdedigd. Dat meldde de Australische zender ABC. Zij hebben volgens het bedrijf de juiste procedures in acht genomen. De zender heeft zeker vijf keer geprobeerd met het King Edward VII-ziekenhuis in contact te komen, voordat het gesprek met Saldanha werd uitgezonden.

Ondertussen heeft Southern Cross, dat meerdere omroepen in Australië bezit, gezegd dat 'zijn' omroepen geen foptelefoontjes meer mogen plegen. Ook strafte de organisatie 2Day FM. Tot nader order zendt Southern Cross geen reclamespotjes meer uit op het gewraakte radiostation.

Ook de politiek Australië komt in actie door het 'grapje' dat uitmondde in een tragedie. Minister van Communicatie Stephen Conroy houdt de regels waaraan media zich moeten houden, tegen het licht.

Dj in tranen over dood verpleegkundige
Dj in tranen over dood verpleegkundige (Foto: ANP)

Oppompen olie Baltic Ace gaat weken duren

Het gaat nog weken duren voordat de olie in de vorige week op de Noordzee gezonken Baltic Ace is opgepompt. "Als het weer het toelaat, hopen wij deze week een eerste inspectie met duikers te kunnen doen", zegt een woordvoerder van het Deense bergingsbedrijf Svitzer maandag.

Eerst doorzoeken duikers van de marine het schip op lichamen van vermiste opvarenden. Nadat het schip woensdagavond na een aanvaring zonk werden dertien opvarenden gered en vijf lichamen geborgen. Zes opvarenden worden vermist, aangenomen wordt dat ze zijn overleden.

De Baltic Ace vervoerde ruim veertienhonderd auto's. Daarnaast was er ongeveer 466 ton zware stookolie en 55 ton dieselolie aan boord. Het bergingsbedrijf wil buizen aansluiten op de tanks en de olie vervolgens naar een schip overpompen. Zodra het weer dat toelaat, neemt de operatie nog twee tot vier weken in beslag.

Het water is ter plaatste 36 meter diep, het hoogste punt van het wrak ligt ongeveer zes meter onder het wateroppervlak. De Baltic Ace was vanuit het Belgische Zeebrugge onderweg naar Finland. Het schip kwam door nog onbekende oorzaak in aanvaring met het containerschip Corvus J uit Cyprus.

Rusland raakt Kazachs ruimtecentrum misschien kwijt

Rusland loopt het risico de diensten van het Kazachse ruimtevaartcentrum Baikonoer te verliezen. Het hoofd van de Kazachse ruimteorganisatie Kazcosmos, Talgat Moesabajev, vertelde het parlement maandag dat er plannen zijn Baikonoer onder Kazachse jurisdictie te brengen. Dat meldde persbureau Interfax-Kazakhstan.

Rusland betaalt de Kazachen tot 2050 jaarlijks zo'n negentig miljoen euro voor het gebruik van Baikonoer. Kazachstan overweegt nu het contract op te zeggen. Momenteel is het ruimtevaartcentrum de enige plek in de wereld vanwaar astronauten naar het internationale ruimtestation ISS kunnen worden gebracht.

Deskundigen vrezen dat veel specialisten Baikonoer de rug zullen toekeren als het centrum inderdaad onder leiding van de Kazachse autoriteiten komt te staan. Een dergelijke exodus kan de expertise van het Russische ruimtevaartprogramma ernstig aantasten.

VVD wil zendtijd regionale omroep op Nederland 3

Regionale omroepen moeten zendtijd krijgen op Nederland 3. Op die manier kunnen kosten worden bespaard zonder op kwaliteit in te leveren, zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing maandag. In de nieuwsvoorziening moet volgens hem meer worden samengewerkt.

In iedere regio moet de eigen regionale omroep op Nederland 3 worden uitgezonden. "Je ziet nu vaak dat regionale omroepen een nieuwsuitzending van een uur hebben en die de hele dag herhalen. Als dat op Nederland 3 gebeurt wordt het bereik van de omroep veel groter dan wanneer dat op zender 20 gebeurt."

De uitzending op Nederland 3 betekent volgens hem niet dat de eigen zenders van de regionale omroepen moeten worden geschrapt. "Dat moeten deskundigen maar beoordelen. Dit lijkt me in ieder geval een goede manier om de zendtijd op Nederland 3 tegen lagere kosten met goede programma's te blijven vullen."

Hoeveel zendtijd de regionale omroepen moeten krijgen moet ook nog blijken. "Er zullen altijd mensen zijn die zeggen dat dit tot verarming van het aanbod leidt, maar ik denk daar anders over."

Ook bij verslaggeving kan volgens hem beter worden samengewerkt. "Het is eigenlijk merkwaardig dat Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen vaak met elkaar concurreren. Vaak zie je nationale en regionale verslaggevers bij hetzelfde evenement. De NOS zou ook regionale omroepen verslag kunnen laten doen zonder zelf ter plaatse te gaan."

Dat gebeurt volgens hem al bij incidenten waar de NOS snel over berichten terwijl er nog geen mensen aanwezig zijn. "Dan hoor je een verslaggever van een regionale omroep een toelichting geven op Radio 1. Dat zou vaker kunnen gebeuren."

Huizing gaat staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) maandag bij het debat over de mediabegroting vragen hoe hij hierover denkt.

Duitse export weer in de lift

De export uit Duitsland is na de flinke daling een maand eerder in oktober weer toegenomen. Dat meldde het Duitse nationale statistiekbureau maandag.

De export steeg in oktober met 0,3 procent in vergelijking met september. De uitvoer van goederen en diensten was in september nog met 2,4 procent gedaald op maandbasis. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden bedroeg de export 92,8 miljard euro. De importomzet steeg met 2,5 procent tot 77,6 miljard euro.

De groei van de grootste economie van Europa is dit jaar afgeremd door de Europese schuldencrisis en de vertragende wereldeconomie. Verwacht wordt dat de Duitse economie volgend jaar nog wel groeit, maar op een laag tempo.

Ten opzichte van een jaar eerder lag de export 10,6 procent hoger. Een 14,6 procent hogere vraag uit landen buiten de Europese Unie contrasteerde met de slechts zeven procent hogere vraag naar Duitse producten vanuit eurolanden.

Bewakers op Duitse vliegvelden staken

Beveiligingsmedewerkers op verschillende luchthavens in Duitsland hebben maandag hun werk een paar uur neergelegd. De acties volgens na het mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de vijftienduizend particuliere beveiligers van de luchthavens.

Onder meer het personeel van het grootste Duitse vliegveld Frankfurt heeft gehoor gegeven aan de oproep van de Duitse vakbond voor servicemedewerkers, ver.di. Ook Düsseldorf, Hamburg, Stuttgart en de twee vliegvelden in Berlijn vallen onder de getroffen luchthavens. Op sommige plekken duurt de staking naar verwachting tot in de middag.

Vakbond ver.di wil het aantal werkuren beperken en meer vaste contracten. Zogenoemde waarschuwingsstakingen worden in Duitsland vaker ingezet om druk uit te oefenen op loononderhandelingen.

Barcelona drie weken zonder Fàbregas

Barcelona kan dit jaar geen beroep meer doen op Cesc Fàbregas. De 25-jarige middenvelder heeft zondag in de wedstrijd tegen Real Betis in de Primera División een spierbeschadiging in zijn linkerdijbeen opgelopen. Naar verwachting is hij drie tot vier weken uitgeschakeld, laten de Catalanen op hun website weten.

Fàbregas moest tegen Betis al na negen minuten naar de kant. Hij werd vervangen door Alexis Sanchez. Barcelona, dat met 2-1 won in Sevilla, speelt deze maand in de competitie nog tegen naaste belager Atletico Madrid en Real Valladolid, terwijl in de Spaanse beker een ontmoeting met Cordoba wacht.

De 75-voudig Spaans international moet mogelijk ook de stadsderby tegen Espanyol op 6 januari en de return tegen Cordoba drie dagen later aan zich voorbij laten gaan. Fàbregas miste dit seizoen nog geen competitieduel.


Barcelona drie weken zonder Fàbregas (Foto: Novum)

Advocaat ziet maandagavondduels wel zitten

PSV-trainer Dick Advocaat ziet het idee om Eredivisieduels op maandagavond af te werken wel zitten. Vorige week werd deze suggestie, die gebaseerd is op buitenlandse competities, in AD Sportwereld wereldkundig gemaakt.

Advocaat: "Prima, laat het maar uitwerken zou ik zeggen. Als je op donderdag voor de Europa League speelt, moet je er in het weekeinde weer staan. Maar twee dagen rust is te weinig, zo merk ik aan mijn spelers. De maandagavond zou een heel goed alternatief zijn. Ik ben er een voorstander van."

Eerste foto 'The Desolation of Smaug'

Nog voordat het eerde deel van de Hobbit trilogie in de Nederlandse bioscopen te zien is, duikt de eerste foto van deel 2 al weer op.

Deze foto is voornamelijk interessant omdat we er nu zeker van zijn dat de draak Smaug in het tweede deel te zien zal zijn en dat Bilbo de 'Lonely Mountain' in dit deel zal bereiken. De grootste vraag die zich dan opwerpt is wat nog resteert om het derde deel van de trilogie mee te vullen.  Philippa Boyens, producent en scenarist van de films zei hierover het volgende: "Smaug is een fantastisch onderdeel van het verhaal, maar dit is niet waar het mee zal eindigen. Je kunt een fantastische veldslag verwachten in deel 3". Ze doelt hiermee op "The Battle of Five Armies, een oorlog die wordt gevoerd om de goudschat van de draak nadat deze is verslagen.

Dagobert Baggins
Dagobert Baggins

The Hobbit: The Desolation of Smaug draait vanaf 13 december 2013 in de Nederlandse bioscopen.

Schouten wint Kraantje Lek

Schaatsster Irene Schouten heeft beslag gelegd op de Kraantje Lek Trofee. De rijdster uit de ploeg Project 2018 was in Haarlem oppermachtig in de derde wedstrijd die meetelt om de Holland Cup. Het toernooi geldt als kwalificatietoernooi voor he NK allround.

Schouten won de 500, 1.000 en 3.000 meter, terwijl ze op de 1.500 meter tweede werd achter Yvonne Nauta. De rijdster van Team Liga pakte de tweede plaats in het eindklassement dankzij de vierde plaats op de 500 meter, een vierde stek op de kilometer, de winst op de schaatsmijl meter en een tweede plaats op de drie kilometer. Nauta's ploeggenote Janneke Ensing werd derde.

Bij de mannen werd de Eindhoven Cup verreden. Daar ging de zege naar Frank Hermans. De rijder van Project 2018 pakte een derde plaats op de 500 meter, de zege op de 1.500 meter, een tweede stek op de 3.000 meter en en een vijfde op de vijf kilometer. Pim Cazemier eiste plaats twee voor zich op, voor Jos de Vos.

Baankansen voor kappers en chauffeurs

Lager opgeleiden in de stad hebben de komende jaren meer kans op een baan, doordat er meer vraag is naar persoonlijke diensten onder hoger opgeleiden. Dat ziet het Centraal Planbureau (CPB) in een maandag gepubliceerd onderzoek.

"Hoger opgeleiden hebben meer geld om uit te geven, en dat biedt kansen voor diensten zoals een kapper of een chauffeur", legt auteur Bas ter Haar uit. Dat geldt vooral in de stad, waar hoger opgeleiden steeds vaker naartoe trekken.

De baankans voor lager opgeleiden is een van de mogelijke oplossingen voor een groeiende kloof tussen hoger opgeleiden en gemiddeld opgeleiden. Nederlanders met een mbo-opleidingsniveau hebben de afgelopen jaren minder kans gekregen op het vinden of behouden van een baan, constateert het CPB in het rapport.

De oorzaak van de slechte baankans voor mbo'ers is volgens het planbureau dat in de huidige economische crisis werk zoals boekhouden en processen bewaken steeds vaker wordt uitbesteed of geautomatiseerd. Ook klantcontact is verdwenen ten faveure van bijvoorbeeld internetbankieren. In de jaren zeventig en tachtig waren het juist vooral lager opgeleiden die hun baan verloren, omdat toen veel machinale werkzaamheden werden geautomatiseerd.

Tegelijkertijd ziet het CPB dat de loonongelijkheid tussen hoogopgeleiden en andere werknemers toeneemt. De verschillen zijn ongeveer vijftien procent hoger dan in de jaren negentig. Dat komt doordat de vraag naar hoogopgeleiden de afgelopen vijftien jaar sneller is gestegen dan het aanbod.

Om het gat te dichten is naast de groei van persoonlijke diensten doorstroming via het onderwijs van mbo- naar hbo-niveau en hoger een oplossing. "Als het aanbod van goed opgeleide mensen hoog genoeg wordt, neemt de loonongelijkheid dan ook af", schrijven de onderzoekers. Dat steeds meer mensen hoogopgeleid zijn, is volgens het planbureau een 'bemoedigend´ teken tegen de ongelijkheid.


Baankansen voor kappers en chauffeurs (Foto: Novum)

Zangeres Jenni Rivera (43) omgekomen

De Mexicaans-Amerikaanse zangeres Jenni Rivera is omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Het vliegtuigje waarin de 43-jarige Rivera zat, crashte zondag kort nadat het was opgestegen in het noorden van Mexico. Geen van de inzittenden overleefde het ongeluk.

Jenni's vader Pedro bevestigde de dood van zijn dochter tegenover het Spaanstalige Amerikaanse netwerk Telemundo. Naast Rivera, die de bijnaam Diva de la Banda droeg, zouden haar pr-medewerker, advocaat, visagist en enkele crewleden in het vliegtuig hebben gezeten. De zangeres had zaterdagavond opgetreden in het Mexicaanse Monterrey.

Rivera, die is geboren in Californië, werd gezien als een van de meest succesvolle zangeressen in grupero, een genre in de Mexicaanse volksmuziek. Ze verkocht wereldwijd meer dan vijftien miljoen albums, won onlangs twee Billboard Mexican Music Awards en was jurylid in The Voice of Mexico. De zangeres, die onlangs van haar derde man scheidde, laat vijf kinderen en twee kleinkinderen achter.

'Joran van der Sloot wilde rechters omkopen'

Joran van der Sloot beweert dat hij 75 duizend dollar heeft betaald om een lagere straf opgelegd te krijgen voor de moord op Stephany Flores. In ruil voor het geld en een bekentenis zouden rechters hem slechts vijf jaar cel opleggen, beweert het Peruaanse televisiestation Panorama TV. De zender las een brief voor die door Joran van der Sloot zou zijn gestuurd.

Daarin staat dat hij het geld aan zijn toenmalige advocaat Jiménez heeft gegeven. Hij zou het geld hebben gekregen van de Amerikaanse Mary Hamer, die in zijn onschuld gelooft en hem helpt. Hij had haar wijsgemaakt dat het geld nodig was om op borgtocht vrij te komen. Ook zou hij een weinig zeggend document hebben ondertekend.

Toen hij alsnog tot 28 jaar cel werd veroordeeld, zou hij stomverbaasd zijn geweest. "Ik voelde me genaaid door Jiménez", staat in de brief.

Van der Sloot heeft in het verleden veel gelogen en als deze brief werkelijk van hem is, is het zeer de vraag of hij nu de waarheid spreekt. Hij zou dit verhaal bijvoorbeeld kunnen aanvoeren als reden dat hij een bekentenis aflegde, om vervolgens te beweren dat hij de moord niet echt heeft gepleegd.

In de brief staat dat hij denkt dat de wonden van de familie en vrienden van Flores kunnen helen als ze te weten komen wat er echt is gebeurd. Van der Sloot probeert al langer aan te sturen op een nieuw proces.


'Joran van der Sloot wilde rechters omkopen' (Foto: Novum)

Afghaanse politiechef gedood met bermbom

Een bermbom heeft aan de politiechef van de zuidelijke Afghaanse provincie Nimroz het leven gekost. De aanval vond plaats in de provincie Herat. Dat zei een woordvoerder van de politie in Nimroz maandag.

Het voertuig met de politiechef, Mohammad Musa Rasouli, was onderweg naar Nimroz toen het in Herat over het explosief reed. Rasouli werd ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

[NBA] Achtste zege op rij voor Oklahoma

Oklahoma City Thunder heeft zondagavond zijn achtste overwinning op rij behaald in de NBA. De basketballers uit Oklahoma waren met 104-93 te sterk voor Indiana Pacers. Kevin Durant was topscorer met 27 punten, Kevin Martin voegde daar 24 punten aan toe. Oklahoma is de koploper in de Western Conference.

Carmelo Anthony luisterde zijn rentree bij New York Knicks op met 34 punten. De sterspeler bezorgde zijn ploeg daarmee een 112-106 zege op Denver Nuggets. Anthony had de laatste twee duels gemist vanwege een vingerblessure. De Knicks, die leiden in de Eastern Conference, zijn als enige ploeg nog ongeslagen thuis.

Los Angeles Lakers ging met 117-110 onderuit tegen Utah Jazz. Kobe Bryant kon met 34 punten niet voorkomen dat de Lakers al voor de zevende keer in tien duels tegen een nederlaag aanliepen. Paul Milsap en Mo Williams vervulden een belangrijke rol bij Utah met respectievelijk 24 en 22 punten.

Orlando Magic bezorgde Phoenix Suns de zevende opeenvolgende nederlaag. Phoenix werd thuis met 98-90 aan de kant gezet door Orlando, waar J.J. Redick topscorer was met twintig punten. Los Angeles Clippers versloeg Toronto Raptors met 102-83, terwijl Milwaukee Bucks afrekende met Brooklyn Nets: 97-88.

Budget duurzame energie verdubbeld

De beschikbare subsidie voor duurzaam opwekken van energie gaat komend jaar omhoog van 1,7 naar 3 miljard euro. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag aan de Tweede Kamer.

Ondernemers die aanspraak maken op de subsidie voor bijvoorbeeld aardwarmte en zonnepanelen worden daarnaast geholpen door ze meer zekerheid te bieden. De spelregels voor de aanvraag worden niet meer veranderd, belooft Kamp aan de Kamer.

De maatregelen moeten eraan bijdragen dat in 2020 zestien procent van het Nederlandse energieverbruik duurzaam is opgewekt. Twee jaar geleden was dat slechts vier procent.

"Duurzame energie is niet alleen van belang voor een gezondere economie, maar biedt ondernemers ook kansen", schrijft Kamp. Aanvragen kunnen vanaf april worden ingediend. "Ondernemers krijgen daarmee ruim de tijd om groene projecten uit te werken en aanvragen voor te bereiden."


Budget duurzame energie verdubbeld (Foto: Novum)

In problemen geraakt schip later weggesleept

Het vrachtschip dat zondagavond in de problemen raakte voor de kust van Zandvoort wordt later maandag weggesleept. De bergers hebben besloten het schip met een sleepboot en de ankers van het schip op zijn plaats te houden totdat de wind afneemt. Dan wordt een tweede sleepboot aan het schip vastgemaakt om het naar veiliger water te slepen, meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

De 170 meter lange Ocean Victory uit Panama voer zondag kort na vertrek uit de haven van IJmuiden rond 19.15 uur over een boei. Daarbij kwam een ketting in de schroef en raakte het schip op drift. De wind stuwde het schip richting de kust.

Een sleepboot van de kustwacht probeerde het schip naar zee te slepen, maar even na 22.00 uur brak de sleepverbinding. Bij nieuwe pogingen een verbinding tot stand te brengen kwam ook in de schroef van de sleepboot een tros terecht. Die sleepboot is teruggekeerd naar de haven.

Inmiddels is het schip verbonden met een andere sleepboot. De Ocean Victory heeft geen lading aan boord, maar wel twintig bemanningsleden.

Belastingdienst gaat ook 's avonds schulden innen

De deurwaarders van de Belastingdienst gaan ook 's avonds en in het weekend op pad om beslag te leggen op goederen van mensen met een belastingschuld. Ook komen er experimenten waarbij het innen van kleinere schulden wordt uitbesteed, schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) maandag in een Kamerbrief.

Voor het innen van ingewikkelde schulden waar veel werk bij komt kijken worden ruim honderd nieuwe medewerkers in dienst genomen. Het totaal aantal toezichtmedewerkers wordt met zestienhonderd mensen uitgebreid. Dat zijn niet allemaal nieuwe medewerkers, een deel werkt al bij de Belastingdienst en krijgt een andere taak.

De operatie kost 157 miljoen euro per jaar en moet de schatkist jaarlijks 663 miljoen euro opleveren. Een bezuiniging op de Belastingdienst van 400 miljoen euro is volgens Weekers voor een groot deel al uitgevoerd door efficiënter te werken en gebouwen af te stoten. Ook zou geld worden bespaard door eenvoudigere regelgeving die tegen lagere kosten is uit te voeren.

Bloedige aanval Taliban op politiebureau Pakistan

Terroristen van de Taliban hebben maandag in het noordwesten van Pakistan met handgranaten, automatische vuurwapens en een raket een aanval uitgevoerd op een politiebureau. Negen mensen vonden de dood, deelde de politie mee.

De aanval werd gepleegd in de stad Bannu, dat dient als toegangspoort tot de stammenregio Noord-Waziristan. De stad is het afgelopen jaar herhaaldelijk doelwit geweest van aanvallen door strijders van de Taliban en Al-Qaida, die zich schuilhouden in het wetteloze stammengebied.

De opstandelingen openden de aanval op het politiebureau met het afvuren van een raket. Het daaropvolgende vuurgevecht duurde een uur. Drie politieagenten en drie burgers kwamen om, zei een woordvoerder van de politie. Ook werden drie strijders gedood. Acht mensen raakten gewond.

De Pakistaanse Taliban eiste later de verantwoordelijkheid voor de aanval op.

The Script en Triggerfinger op Pinkpop

De Ierse band The Script en de Belgische rockgroep Triggerfinger zijn volgend jaar te vinden op Pinkpop. Dat maakte festivaldirecteur Jan Smeets maandag bekend in de radioshow van Giel Beelen.

Ook bevestigde Smeets dat Queens of the Stone Age komt. Vorige maand twitterde gitarist Troy van Leeuwen al dat de rockband zou komen, maar dat nieuws werd toen niet bevestigd door Pinkpop. Wel werd de komst van Green Day eerder aangekondigd. Smeets zei ook dat onderhandelingen met Paul McCartney zijn afgeketst. "Amerikaanse festivals schijnen iets belangrijkers te zijn", aldus de Pinkpop-baas.

Pinkpop vindt plaats in Landgraaf van 14 tot en met 16 juni. De kaartverkoop begint eind februari.

FOK! wat een weer...Kouder met een winterse bui

Goedemorgen! Na een vrij zachte en regenachtige zondag met heel veel wind zal er in de loop van de dag opnieuw koudere lucht ons land gaan binnenstromen. De buien die er vandaag zullen vallen nemen dan ook weer een winters karakter aan. Of dit ook gevolgen gaat hebben voor het verkeer is nog even afwachten.

De buien zullen dan weliswaar overgaan in natte sneeuw en later mogelijk droge sneeuw in het oosten en noorden, maar of het ook echt wit gaat worden is nog maar de vraag, want de activiteit van de buien neemt dan wel af. Verder schijnt vandaag geregeld de zon. De wind draait vanmiddag naar het noordoosten toe en vanaf dat moment gaan de temperaturen flink zakken. In de middag liggen de temperaturen tussen de 3 en 7 graden, maar in de avond gaat het vrijwel overal weer licht vriezen.

De komende dagen verlopen in eerste instantie vrij koud, maar tegen het einde van de week lijkt er echt zachtere lucht ons te gaan bereiken. Deze week kan er af en toe een beetje sneeuw vallen, maar dat zal niet veel zijn.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

SneewvalSneeuwval in Eemnes op vrijdagmiddag bij KlapMongeaul.

Wandeling in Eemnes
Zaterdagmiddag zag KlapMongeaul tot zijn schrik dat er tóch lichte dooi was! Mooie foto!


'Atheïsten hebben het nog altijd moeilijk'

We mogen inmiddels dan bijna in 2013 zitten, nog steeds is het in grote delen van de wereld riskant tot ronduit gevaarlijk te zijn voor atheïsten. Dat blijkt uit het rapport Freedom Of Thought dat vandaag, op de VN-Dag van de Mensenrechten wordt gepubliceerd door de Internationale Humanistische en Ethische Unie (IHEU), een koepel van 120 humanistische, atheïstische en seculiere organisaties uit veertig landen.

Vooral islamitische landen maken het bont als het gaat om de rechten voor atheïsten. In die hoek bevinden zich ook de zeven landen in de wereld waar op atheïsme zelfs de doodstraf staat: Iran, Afghanistan, Sudan, Mauritanië, Pakistan, Saudi-Arabië en de Maldiven. Ook mishandeling door overheden komt voor.

Ook een aantal Europese landen komt er niet al te goed vanaf als het aankomt op de rechten voor atheïsten. Het gaat daarbij vooral om het bevoordelen van religieuze organisaties en het behandelen van niet-gelovigen als buitenstaanders. Dat geldt ook voor de VS, waar atheïsten nog altijd in zeven staten geen publieke functies mogen bekleden.

Bit.Trip Saga komt naar Nintendo 3DS eShop

Fans van de Bit.Trip-spellen kunnen deze kerst helemaal losgaan. Er komt namelijk een collectie uit met alle Bit.Trip-spellen tot nu toe. De collectie heet Bit.Trip Saga en is vanaf 20 december te koop via de 3DS eShop nadat deze al eerder in de winkels verscheen.

Bit.Trip Saga gaat 14,99 dollar kosten en bevat de spellen Bit.Trip Beat, Bit.Trip Core, Bit.Trip Void, Bit.Trip Runner, Bit.Trip Fate en Bit.Trip Flux.

Niet alles is te zien in Company of Heroes 2

Gameontwikkelaar Relic Entertainment heeft een developer diary uitgebracht voor Company of Heroes 2. In de video laten zij onder andere het nieuwe line of sight-systeem zien dat de makers Truesight noemen. Hiermee wordt de zichtbaarheid van het speelveld bepaald door de plek waar je je bevindt.

Company of Heroes 2 komt in maart 2013 uit op pc. Een gesloten bèta wordt begin 2013 verwacht.

Moeder Nigeriaanse minister van financiën ontvoerd

De moeder van de Nigeriaanse minister van financiën Ngozi Okonjo-Iweala is ontvoerd. Kamene Okonjo werd zondagmiddag meegenomen uit haar huis in de olierijke staat Delta, zei de politie.

Woordvoerder Frank Mba van de nationale politie kondigde aan dat 'geen steen op zijn plaats zal blijven' om de vrouw weer vrij te krijgen.

Het ministerie van financiën liet zondagavond weten dat de minister in het verleden bedreigingen heeft ontvangen.

In de olierijke Niger-delta zijn in het verleden voornamelijk medewerkers van oliemaatschappijen of andere buitenlandse bedrijven ontvoerd. Steeds vaker hebben ontvoerders het nu echter op welgestelde Nigerianen of hun familie voorzien.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.