Kabinet wil nog niet extra bezuinigen

De zorgelijke cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) over de economie vormen nog geen reden voor aanvullende bezuinigingen. Wel bevestigen zij dat de economie nog steeds in zwaar weer zit, laat het ministerie van Financiën maandag weten in reactie op de raming van de centrale bank, waaruit blijkt dat het begrotingstekort de komende twee jaar uitkomt op 3,5 procent.

Volgens het departement van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is het belangrijk dat het vertrouwen van consumenten en producenten de komende tijd weer groeit. "Vertrouwen is niet van de ene op de andere dag terug. Daarom is het van belang om juist nu koersvast te blijven." Het kabinet werkt aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Volgens DNB krimpt de economie dit jaar met een procent, fors meer dan de eerder geraamde 0,6 procent. Voor volgend jaar voorspelt de bank een krimp van 0,6 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van groei. Ook het tekort is met 3,5 procent hoger dan de drie procent die door Brussel is toegestaan.

De ongunstige vooruitzichten zijn 'zorgelijk', maar vormen geen reden om 'af te wijken van de afgesproken begrotingssystematiek'. Financiën wijst erop dat gedurende het jaar veel ramingen verschijnen van diverse gerespecteerde organisaties. "Maar zoals bekend baseert het kabinet zich op de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt in maart met nieuwe cijfers.