Deel oppositie wil debat over raming DNB

Het CDA en GroenLinks willen een debat met het kabinet naar aanleiding van de raming van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat laten beide oppositiepartijen maandag weten. D66 vreest een nieuw Catshuisoverleg en eist dat het kabinet met een crisispakket komt.

De centrale bank maakte maandag bekend dat ook volgend jaar de economie zal krimpen. Het tekort loopt in 2013 en 2014 op tot 3,5 procent, waar eerder nog 2,9 procent was geraamd. Volgens Financiën bevestigen de cijfers dat het nog steeds slecht gaat met de economie. Afwijken van de afgesproken bezuinigingen is echter nog niet aan de orde. Daarover wordt in maart besloten, op basis van nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau.

Jesse Klaver (GroenLinks) vreest dat regeringspartij VVD zal aansturen op extra bezuinigingen, indien de cijfers bewaarheid worden. "Ik wil een dringend appèl doen op de PvdA hier niet in mee te gaan", laat hij weten. Nederland is volgens Klaver 'absoluut niet gebaat bij bezuinigingen die de economie verder schaden en ertoe leiden dat nog meer mensen hun baan verliezen.'

Ook Eddy van Hijum (CDA) meldt op Twitter dat hij een debat wil over de ramingen van DNB. Volgens de CDA'er is de startnota die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) recentelijk naar de Kamer stuurde met daarin een toelichting op de financiële afspraken uit het regeerakkoord 'in één klap achterhaald'.

"DNB: economie krimpt, werkloosheid stijgt, minder koopkracht", twittert PVV-leider Geert Wilders over de cijfers. "Kabinet-Rutte sloopt Nederland met belastingverhogingen."

Wouter Koolmees (D66) vreest een nieuw Catshuisoverleg als het kabinet niet op tijd aan de slag gaat met de begroting voor 2014. Het vorige kabinet met gedoogsteun van Wilders ging pas onderhandelen over aanvullende bezuinigingen nadat het Centraal Planbureau in maart liet weten dat het tekort verder opliep dan gedacht. Na zeven weken onderhandelen viel vervolgens het kabinet.

"Rutte I heeft te lang achterover geleund, laat Rutte II niet dezelfde fout maken", stelt Koolmees. Hij wil daarom dat het kabinet nu al aan de slag gaat en met een crisispakket komt om het vertrouwen te herstellen."Er moet snel helderheid komen over de pensioenen, de woningmarkt en er moet een heldere koers komen over Europa."