Asielzoekers in Amsterdams nieuwbouwproject

In de Amsterdamse Houthaven wordt een wooncomplex gebouw met 67 woningen waarin maximaal vijfhonderd asielzoekers worden opgevangen. Dat heeft het gemeentebestuur van Amsterdam besloten. De bouw gaat naar verwachting van start in de tweede helft van 2014. De eerste asielzoekers worden in de eerste helft van 2016 gehuisvest.

De gemeente Amsterdam sloot in 2010 een overeenkomst met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om tweeduizend asielzoekers in Amsterdam op te vangen. Door de verminderde behoefte aan asielopvangplaatsen in Amsterdam is het aantal opvangplaatsen nu teruggebracht tot vijfhonderd.

Oorspronklijk was sprake van drie of vier locaties, maar dat blijft beperkt tot één, licht een gemeentewoordvoerder toe. De Houthaven is een van de grote nieuwbouwlocaties in Amsterdam. "Hier is voor gekozen omdat we willen dat de asielzoekers vanaf het begin deel uitmaken van een nieuwe wijk", zegt de woordvoerder.

Het COA bouwt de woningen, en een kantoorruimte, aan de zuidkant van de Haparandaweg bij de kruising met de Rigakade. Stadsdeel West, waarin de haven ligt, heeft toegezegd hieraan mee te werken. Eerder waren ook IJburg en de Zuidas in beeld.

Het COA gaat vijftien jaar lang maximaal vijfhonderd asielzoekers in de nieuwbouwwoningen opvangen. Daarna wordt een besluit genomen over eventuele verlenging. Mogelijk wordt ervoor gekozen de woningen te verkopen of verhuren.

"Het sluiten van asielzoekerscentra door het COA betekent niet dat de verwerving van nieuwe locaties stopt", zegt COA-bestuursvoorzitter Jan-Kees Goet in een persbericht van de gemeente Amsterdam. "Bestuursovereenkomsten met gemeenten kunnen aflopen, waardoor vervanging noodzakelijk is."

Het stadsdeel gaat naar eigen zeggen veel aandacht besteden aan het informeren van de omgeving. "Natuurlijk begrijp ik dat de toekomstige omwonenden en de bewoners van de naastgelegen Spaarndammerbuurt best veel vragen en onzekerheden kunnen hebben bij dit nieuws", laat portefeuillehouder Dirk de Jager van stadsdeel West weten. "Samen met het COA zullen wij er echter voor zorgen dat deze asielzoekers op een goede manier actief deel gaan uitmaken van deze wijk in Amsterdam."

De opvanglocatie moet ook werkgelegenheid creëren en een impuls geven aan de middenstand. In de Houthaven worden de komende jaren bijna tweeduizend woningen en allerlei voorzieningen gebouwd.


Asielzoekers in Amsterdams nieuwbouwproject (Foto: Novum)