Genomineerden Young Talent 2012

Dinsdag 18 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de Young Talent award.

Laura Smulders
Op zevenjarige leeftijd maakte Laura Smulders kennis met het fietscrossen bij een BMX-wedstrijd. Samen met haar broers was ze meteen verslingerd aan de sport. Ze kocht een fietsje en werd lid van F.C.V. Wycross in Wijchen, niet ver van haar woonplaats Horssen. Laura bleek talentvol en wist door te groeien naar de Europese top in haar leeftijdscategorieën. Na het afronden van haar middelbare school haakte ze in oktober 2011 aan bij de nationale selectie die traint op Papendal. Daar kon ze dagelijks trainen op een kopie van de baan die tijdens de Spelen in Londen gebruikt ging worden.

Smulders wist bij de wereldbekerwedstrijden op die baan in Papendal de finale te halen waarmee ze een olympische nominatie veilig stelde. Bondscoach Bas de Bever mocht voor Nederland één renster afvaardigen naar Londen. Hij verkoos de jonge Laura Smulders boven de meer ervaren Lieke Klaus. Op de Spelen in Londen bewees de 18-jarige Smulders echter het gelijk van Bever. In een geweldige finalerace wist de Nederlandse troef beslag te leggen op de bronzen medaille. Smulders meldde zich hiermee definitief aan de wereldtop bij de elite dames. Deze status bevestigde ze in september nogmaals door in Abbotsford, Canada een wereldbekerwedstrijd te winnen.

Tim Dekker
Waar Nederland in de atletiek over het algemeen maar een marginale rol speelt, brengen we wel goede meerkampers voort. De volgende meerkamper die zich aan het firmament meldde is Tim Dekker. Begin van dit jaar zette hij zich duidelijk op de kaart door op het Nederlands indoor meerkampkampioenschap het juniorenrecord van Eelco Sintnicolaas te verbeteren. 

Het doel voor Dekker was het wereldkampioenschap atletiek voor junioren in het Olympisch stadion van Barcelona. Samen met ploeggenoten Pieter Braun en Arne Broeders mikten ze op een topklassering. De jonge Dekker sloot de eerste dag van de tienkamp in Barcelona goed af met twee persoonlijke records. Hierdoor stond hij halverwege op de tweede plek. Op de tweede dag moest Tim echter een plaatsje prijs geven, hij sloot de tienkamp uiteindelijk als derde af. Met de verbetering van vijf persoonlijke records kon Dekker niet meer dan dik tevreden zijn. Met een totaal aantal punten van 7815 verbeterde hij zijn pr zelfs met bijna 400 punten.

Tim Dekker (foto: Pro Shots)
Tim Dekker (foto: Pro Shots)


Jeffrey Herlings
Het lijkt alsof er olie door de aderen van Jeffrey Herlings stoomt. Al op zijn achtste wist Herlings zijn eerste nationale titel op de crossmotor te behalen. In de jaren die daarop volgden wist de jonge Brabander nog vele nationale en internationale titels te verzamelen op de motorfiets. In 2010 maakte hij zijn debuut bij de wereldkampioenschappen in de MX2 klasse op 15-jarige leeftijd. Toen hij een paar weken na zijn debuut de thuis Grand Prix in Valkenswaard won, maakte hem dit de jongste GP winnaar ooit. Later dat jaar won hij ook nog de Grand Prix in Letland. In 2011 wist hij met vijf overwinningen beslag te leggen op de tweede plaats in het eindklassement.

In 2012 zou Herlings dus voor de titel gaan. Door maar liefst negen van de zestien wedstrijden te winnen wist Jeffrey, op zeventienjarige leeftijd de wereldtitel te veroveren in de op één na hoogste motorcrossklasse. Tijdens de Grand Prix van Engeland, één wedstrijd voor het einde, stelde hij zijn titel veilig. Een unieke prestatie. De laatste Nederlander die dat presteerde was Pedro Tragter in 1993. Volgend jaar zal The Bullit wederom uitkomen in de MX2 klasse, zijn doel is dan alle wedstrijden te winnen!