Baankansen voor kappers en chauffeurs

Lager opgeleiden in de stad hebben de komende jaren meer kans op een baan, doordat er meer vraag is naar persoonlijke diensten onder hoger opgeleiden. Dat ziet het Centraal Planbureau (CPB) in een maandag gepubliceerd onderzoek.

"Hoger opgeleiden hebben meer geld om uit te geven, en dat biedt kansen voor diensten zoals een kapper of een chauffeur", legt auteur Bas ter Haar uit. Dat geldt vooral in de stad, waar hoger opgeleiden steeds vaker naartoe trekken.

De baankans voor lager opgeleiden is een van de mogelijke oplossingen voor een groeiende kloof tussen hoger opgeleiden en gemiddeld opgeleiden. Nederlanders met een mbo-opleidingsniveau hebben de afgelopen jaren minder kans gekregen op het vinden of behouden van een baan, constateert het CPB in het rapport.

De oorzaak van de slechte baankans voor mbo'ers is volgens het planbureau dat in de huidige economische crisis werk zoals boekhouden en processen bewaken steeds vaker wordt uitbesteed of geautomatiseerd. Ook klantcontact is verdwenen ten faveure van bijvoorbeeld internetbankieren. In de jaren zeventig en tachtig waren het juist vooral lager opgeleiden die hun baan verloren, omdat toen veel machinale werkzaamheden werden geautomatiseerd.

Tegelijkertijd ziet het CPB dat de loonongelijkheid tussen hoogopgeleiden en andere werknemers toeneemt. De verschillen zijn ongeveer vijftien procent hoger dan in de jaren negentig. Dat komt doordat de vraag naar hoogopgeleiden de afgelopen vijftien jaar sneller is gestegen dan het aanbod.

Om het gat te dichten is naast de groei van persoonlijke diensten doorstroming via het onderwijs van mbo- naar hbo-niveau en hoger een oplossing. "Als het aanbod van goed opgeleide mensen hoog genoeg wordt, neemt de loonongelijkheid dan ook af", schrijven de onderzoekers. Dat steeds meer mensen hoogopgeleid zijn, is volgens het planbureau een 'bemoedigend´ teken tegen de ongelijkheid.


Baankansen voor kappers en chauffeurs (Foto: Novum)