Amerikaanse filmcritici vinden Amour beste film

Amour is de beste film van het jaar volgens de Los Angeles Film Critics Association. De recensenten benoemden hoofdrolspeelster Emmanuelle Riva tot beste actrice. De Française moest haar prijs delen met Jennifer Lawrence, die wordt gelauwerd voor haar rol in het romantische drama Silver Linngs Playbook.

De film van de Oostenrijker Michael Haneke gaat over een bejaard echtpaar, van wie de vrouw een beroerte krijgt. Het Franstalige drama won al een Gouden Palm in Cannes en kreeg vorige week drie European Film Awards. Amour is ook de Oostenrijkse inzending voor de Oscars.

Het drama The Master won zondagavond in Los Angeles vier prijzen. Paul Thomas Anderson won voor beste regie, Joaquin Phoenix voor zijn hoofdrol en Amy Adams voor haar bijrol. De film sleepte ook de prijs voor beste productieontwerp in de wacht.

De Amerikaanse critici hebben vooral onafhankelijke en buitenlandse filmproducties bekroond. Opvallend was dat het epische drama Lincoln van Steven Spielberg buiten de boot is gevallen.

De prijzenregen in Hollywood is weer in gang gezet. Woensdag worden de nominaties voor de Screen Actors Guild Awards bekendgemaakt, gevolgd door de Golden Globe-nominaties op donderdag. Op 10 januari zijn de Oscarnominaties aan de beurt.