Regeringleiders in Oslo voor Nobelprijs-uitreiking

OSLO - Europese regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, verzamelen zich maandag in Oslo voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede van 2012, die is toegekend aan de Europese Unie. De ceremonie in het stadhuis van de Noorse hoofdstad begint om 13.00 uur Nederlandse tijd.

De prijs wordt uitgereikt door de voorzitter van het Nobel-comité, Thorbjörn Jagland. Namens de EU zijn voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en de voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz in Oslo. Daarnaast zijn zo'n twintig regeringsleiders, naast Rutte ook onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Britse vicepremier Nick Clegg, van de partij.

De Unie wordt onderscheiden omdat de lidstaten na decennia van oorlog er in zijn geslaagd duurzame vrede te bewerkstelligen. Critici stellen daarentegen dat de EU op militaire kracht vertrouwt om veiligheid te verzekeren. Demonstranten hielden zondag in de straten rond het Noorse parlement een fakkeloptocht tegen de toekenning van de Nobel-vredesprijs aan de Unie.

De EU wil het geld dat aan de prijs is verbonden, 930 duizend euro, verdubbelen en aan projecten schenken om kinderen in conflictzones te helpen.

De winnaars van de Nobelprijzen voor geneeskunde, scheikunde, natuurkunde en literatuur worden in Stockholm onderscheiden.