Samsom: 'Europa kost meer dan beloofd'

Europa gaat meer geld kosten dan ooit was beloofd. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom maandagavond in Amsterdam gezegd tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de 25ste sterfdag van partij-icoon Joop den Uyl.

"Ja, Europa gaat meer geld kosten dan ooit was beloofd. En ja, we gaan meer bevoegdheden met elkaar delen dan we comfortabel vinden", zei Samsom tijdens de bijeenkomst in De Rode Hoed. "Omdat we voor onze kinderen dat Europa willen dat problemen oplost, in plaats van creëert."

Samsom vindt het belangrijk om het 'echte verhaal' over Europa te vertellen, omdat anders mensen afhaken. Van de opgaven waar Nederland voor staat, zorgt Europa bij Samsom voor de 'meeste hoofdbrekens'. "Europa wordt onze zwaarste beproeving." Volgens de PvdA-leider moeten nu belangrijke besluiten worden genomen zoals de vorming van een bankenunie.

"Nu. Tenzij we bereid zijn onze kinderen uit te leggen dat we het project uit onze handen hebben laten vallen; dat ze onderdeel uitmaken van een Europa waar de geschiedenis werd geschreven", zei Samsom. "Daar pas ik voor. Ik wil dat onze kinderen opgroeien in een Europa waar de toekomst wordt gemaakt."

De andere opgaven die 'het uiterste' vragen van de PvdA zijn de hervorming van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten en de problemen op MBO-scholen. Volgens Samsom zijn het juist de 'erfgenamen van Den Uyl' die als enigen deze uitdagingen nu vorm kunnen geven zonder mensen 'tussen wal en schip' te laten vallen.

Samsom wil daarbij wel samenwerken met de oppositie. Louter regeren op basis van 'toevallige verkiezingsuitslagen en daarmee verbandhoudende coalities' volstaat niet om toekomstbestendige besluiten te nemen. "We hebben lange adem nodig. Dat betekent een politiek waarin tegenstellingen niet worden weggepoetst, maar wel worden overbrugd. Niet alleen tussen coalitiepartijen, maar ook tussen coalitie en oppositie."

"U heeft daar nog niet veel van kunnen zien, we zijn nog maar net begonnen, maar neemt u van bij aan: het bijzondere karakter van deze coalitie is wat mij betreft niet de samenwerking VVD - PvdA, maar de samenwerking coalitie-oppositie", zei hij. "Alleen zo komen we de lastige jaren door."

Het doel is daarbij belangrijker dan de 'exacte route ernaartoe'. Voor de hervormingen moet worden gezocht naar de breedst mogelijke samenwerking, 'ook als daarvoor de plannen enigszins moeten worden aangepast', aldus Samsom.


Samsom: 'Europa kost meer dan beloofd' (Foto: Novum)