VVD wil zendtijd regionale omroep op Nederland 3

Regionale omroepen moeten zendtijd krijgen op Nederland 3. Op die manier kunnen kosten worden bespaard zonder op kwaliteit in te leveren, zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing maandag. In de nieuwsvoorziening moet volgens hem meer worden samengewerkt.

In iedere regio moet de eigen regionale omroep op Nederland 3 worden uitgezonden. "Je ziet nu vaak dat regionale omroepen een nieuwsuitzending van een uur hebben en die de hele dag herhalen. Als dat op Nederland 3 gebeurt wordt het bereik van de omroep veel groter dan wanneer dat op zender 20 gebeurt."

De uitzending op Nederland 3 betekent volgens hem niet dat de eigen zenders van de regionale omroepen moeten worden geschrapt. "Dat moeten deskundigen maar beoordelen. Dit lijkt me in ieder geval een goede manier om de zendtijd op Nederland 3 tegen lagere kosten met goede programma's te blijven vullen."

Hoeveel zendtijd de regionale omroepen moeten krijgen moet ook nog blijken. "Er zullen altijd mensen zijn die zeggen dat dit tot verarming van het aanbod leidt, maar ik denk daar anders over."

Ook bij verslaggeving kan volgens hem beter worden samengewerkt. "Het is eigenlijk merkwaardig dat Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen vaak met elkaar concurreren. Vaak zie je nationale en regionale verslaggevers bij hetzelfde evenement. De NOS zou ook regionale omroepen verslag kunnen laten doen zonder zelf ter plaatse te gaan."

Dat gebeurt volgens hem al bij incidenten waar de NOS snel over berichten terwijl er nog geen mensen aanwezig zijn. "Dan hoor je een verslaggever van een regionale omroep een toelichting geven op Radio 1. Dat zou vaker kunnen gebeuren."

Huizing gaat staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) maandag bij het debat over de mediabegroting vragen hoe hij hierover denkt.