AEX weet recordstand vast te houden

De Amsterdamse beurs heeft na een lastige start uiteindelijk toch het groen weten te vinden. De AEX sloot 0,1 procent hoger op 342,91 punten, gesteund door winsten op Wall Street.

"Na het verlies in de ochtendhandel en de lage volumes iets om tevreden over te zijn", aldus Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer. Vermeulen blijft geloven in een hogere beurs en mikt voor de aanvang van de kerstvakantie nog op 350 punten op de borden. Ook handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital kijkt omhoog nadat de AEX vorige week technisch uitbrak.

Een tegenvaller was de nieuwe economische raming van De Nederlandsche Bank. De krimp in 2012 komt met 1,0 procent sterker uit dan voorzien en in plaats van groei in 2013, wordt dit nu pas in 2014. De verslechterende economische vooruitzichten betekenen dat de Maastrichtnorm eveneens niet wordt gehaald.

Verder liet de Italiaanse premier Mario Monti weten op te stappen als premier zodat de begrotingswet is aangenomen. Oud-premier Silvio Berlusconi liet op zijn beurt weten zich weer verkiesbaar te stellen.

In de AEX waren de stijgers beter vertegenwoordigd dan de dalers. De grootste koerswinsten kwamen voor rekening van KPN en Fugro met 1,7 en 1,1 procent. Een directe aanleiding voor de winsten ontbraken.

De grootste dalers waren de financials Aegon en ING. De fondsen leveren respectievelijk 1,2 en 1,4 procent in. Ook financials op de andere Europese beursvloeren waren vandaag de kop van jut na "de onrust in Italië", aldus Vermeulen. Zo leverde het Duitse Commerzbank 1,8 procent in en het Franse Credit Agricole 2,6 procent.

In de midkap viel USG People op met een koerswinst van 1,3 procent zonder directe aanleiding. Imtech en Vopak deden het een stuk minder met elk een koersverlies van 4,4 procent. Vopak verloor na "negatieve" analistencommentaren, aldus Vermeulen. Zo zette Kepler Capital Markets het fonds volgens de vermogensbeheerder op Reduceren bij een lager koersdoel.

Imtech kampte met berichtgeving rondom een rechterlijke uitspraak inzake dochterbedrijf Ventilex. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen een kleine boekhoudaffaire die wordt opgeblazen. Corne van Zeijl van het SNS Nederlands Aandelenfonds voegde daaraan toe dat de technische dienstverlener opnieuw blijk geeft van slecht communicatiemanagement.

De Dow Jones Index noteerde bij het sluiten van de markten in Europa 0,3 procent hoger op 13.187,50 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won 0,2 procent en de Nasdaq koerste zelfs meer dan een half procent hoger.