Kabinet blijft bij opheffing Mediafonds

Het kabinet blijft bij zijn besluit het Mediafonds op te heffen. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) is tevreden met de veertien miljoen euro die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) reserveert om in het gat te springen dat het fonds achterlaat. Hij wil dat bedrag echter niet afbakenen of reserveren, zei hij maandag bij de bespreking van de mediabegroting.

Eerder op de dag overhandigde het fonds, dat onder meer dramaseries, jeugdprogramma's en documentaires financiert, een petitie met achtduizend handtekeningen tegen de opheffing. De handtekeningenactie kon Dekker niet overtuigen. Hij vindt de rol van het Mediafonds belangrijk, maar denkt dat die kan worden overgenomen door de NPO.

Dekkers besluit gaat in tegen een ongevraagd advies van de Raad voor Cultuur eerder deze maand. "Waarom een nieuwe systematiek optuigen als het Mediafonds al een goed functionerende heeft?", schreef het adviesorgaan van de regering.

De staatssecretaris voor mediazaken wil zich wel inzetten om de rol van het fonds zo goed mogelijk onder te brengen bij het publieke bestel. De staatsecretaris wil geen 'hekje' om het documentaire- en dramabudget zetten. Hij vraagt zich af in hoeverre dat wel 'nodig of gewenst' is.

Het Mediafonds verstrekt nu nog zestien miljoen euro aan subsidies. Met het geld werden documentaires als Wrong Time Wrong Place en televisieseries als A'dam-E.V.A. en Annie M.G. gefinancierd. Daar komt in 2017 een einde aan.