Rusland staakt gebruik radarstation Azerbeidzjan

Rusland maakt niet langer gebruik van een radarstation in Azerbeidzjan. De twee landen hebben geen overeenstemming weten te bereiken over het verlengen van de gebruikersovereenkomst. Dat heeft het Azerbeidzjaanse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. Het Gabala-radarstation werd door Rusland gebruikt om mogelijke aanvallen vanuit het zuiden van Azerbeidzjan, dat grenst aan Iran, te detecteren.

Volgens Russische media zijn de twee landen het niet eens geworden over de financiële kant van de zaak. Sommigen meldden dat Azerbeidzjan jaarlijks 230 miljoen euro wilde voor het gebruik van het radarstation. Eerder was dat nog 11,6 miljoen. Op dit moment betaalt Rusland 5,4 miljoen euro.

Militaire experts denken dat de ingebruikname van het nieuwere Voronezj-DM-radarstation in Armavir, in de zuidelijke Russische regio Krasnodar, het radarstation in Azerbeidzjan overbodig heeft gemaakt. Het nieuwe station kan hetzelfde gebied in de gaten houden als het Gabala-radarstation, dat het grootste deel van het Midden-Oosten bestrijkt.

Het Russische persbureau Interfax meldt op basis van een bron bij het leger dat het besluit niet langer het Gabala-radarstation te gebruiken de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Rusland geen schade toebrengt.