Belastingdienst gaat ook 's avonds schulden innen

De deurwaarders van de Belastingdienst gaan ook 's avonds en in het weekend op pad om beslag te leggen op goederen van mensen met een belastingschuld. Ook komen er experimenten waarbij het innen van kleinere schulden wordt uitbesteed, schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) maandag in een Kamerbrief.

Voor het innen van ingewikkelde schulden waar veel werk bij komt kijken worden ruim honderd nieuwe medewerkers in dienst genomen. Het totaal aantal toezichtmedewerkers wordt met zestienhonderd mensen uitgebreid. Dat zijn niet allemaal nieuwe medewerkers, een deel werkt al bij de Belastingdienst en krijgt een andere taak.

De operatie kost 157 miljoen euro per jaar en moet de schatkist jaarlijks 663 miljoen euro opleveren. Een bezuiniging op de Belastingdienst van 400 miljoen euro is volgens Weekers voor een groot deel al uitgevoerd door efficiënter te werken en gebouwen af te stoten. Ook zou geld worden bespaard door eenvoudigere regelgeving die tegen lagere kosten is uit te voeren.