Vallende sterren nauwelijks te zien

De vallende sterren die van de Geminiden-meteorenzwerm komen zijn dit jaar nauwelijks te zien. Bewolking gooit roet in het eten, zegt een woordvoerder van weeronline.nl maandag. Alleen de komende nacht zijn er wat opklaringen, maar dan is de meteorenregen nog lang niet op een hoogtepunt.

Het hoogtepunt wordt donderdag bereikt. Er is dan geen storend maanlicht, waardoor de sterrenregen bij helder weer goed is te zien, jubelt de Werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde maandag in een persbericht.

Maar van helder weer is dus geen sprake. "We zien alleen maar meer bewolking het land intrekken. Donderdagnacht is er misschien een enkel helder momentje in het noorden van het land, maar zelfs daar zijn we niet zeker over", zegt de woordvoerder van weeronline.nl.

Ieder jaar doorkruist de aarde in december de baan van de komeet Phaeton. In die baan zitten veel stof- en gruisdeeltjes, die in de atmosfeer van de aarde verbranden en een lichtspoor geven.

Bij goed zicht zijn van 7 tot en met 17 december vallende sterren te zien. Als het helder weer was geworden, zouden donderdagnacht per uur tientallen tot wel honderd vallende sterren per uur te zien zijn. De meeste vallende sterren zijn na middernacht te zien.

De vallende sterren lijken voor de argeloze kijker uit de richting van het sterrenbeeld Tweelingen te komen. Daarom heten ze ook wel Geminiden, Latijn voor tweelingen. De werkgroep raadt kijkers aan zich warm te kleden.