Slachtoffer mag niet skypen met rechtszaal

Een ernstig ziek slachtoffer van een zedenzaak mag de behandeling van zijn hogerberoepzaak niet bijwonen via een Skype-verbinding. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag in een kort geding bepaald, meldt het hof in Amsterdam. Het hof had skypen vanuit de rechtszaal eerder geweigerd, waarop het slachtoffer het kort geding aanspande.

Omdat het slachtoffer vanwege zijn ernstige gezondheidsproblemen in een ziekenhuis moet blijven, verzocht advocaat Anne-Marie Wolf het hof om haar cliënt de zitting via een internetverbinding bij te laten wonen. Ook het opnemen van de zitting en het later terugkijken van de beelden op het gerechtshof behoorde tot de verzoeken van verdachte.

Het hof weigerde echter, omdat werd gevreesd dat de privacy van andere slachtoffers in het geding zou komen. Ook was het hof bang dat het nu toestaan van een beeld- of geluidsverbinding ervoor zou zorgen dat meer slachtoffers daar in de toekomst gebruik van willen maken. Daarop besloot het slachtoffer en zijn advocaat tot een kort geding. De slachtoffers en verdachte hadden zelf overigens géén bezwaar.

De kortgedingrechter oordeelde maandag ook dat skypen vanuit de rechtszaal niet mag. Vlak voor de zitting liet het hof weten alsnog toestemming te geven om beeld-en geluidsopnames te laten maken, die het slachtoffer later terug mag kijken. De beelden worden daarna vernietigd, laat het hof weten.

Advocaat Wolf laat weten gemengde gevoelens over te hebben gehouden aan de zaak. "Helaas is de verbinding via Skype afgewezen omdat de kortgedingrechter de beslissing aan de voorzitter van het hof wilde laten. Maar er is nu een alternatief." Geheel tevreden is Wolf echter niet. Haar cliënt moet opdraaien voor de kosten van het kortgeding en hij kan geen gebruik maken van zijn spreekrecht.

De zitting bij het hof vindt dinsdag plaats.