Palestijnen willen actie van VN tegen Israël

De Palestijnen willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap snel actie ondernemen om de 'illegale nederzettingencampagne' van Israël te stoppen.

De Palestijnse zaakgelastigde Feda Abdelhady Nasser schreef woensdag in brieven aan de Veiligheidsraad, de Algemene Vergadering en secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de intensivering van de Israëlische campagne duidelijk onderdeel is van 'Israëls minachtende reactie' op de stemming van de Algemene Vergadering vorige week waarbij de Palestijnen met grote meerderheid de status van waarnemend niet-lid werd toegekend.

Een dag na de stemming kondigde Israël de bouw aan van drieduizend woningen in nederzettingen op bezet Palestijns gebied.

Volgens Abdelhady Nasser is de bouw van nederzettingen 'direct van invloed op de vooruitzichten om vrede en veiligheid in het Midden-Oosten te bewerkstelligen'. De Palestijnen hebben de Veiligheidsraad en het Midden-Oostenkwartet - de Verenigde Staten, de VN, de Europese Unie en Rusland - gevraagd 'onmiddellijk actie te ondernemen om een einde te maken aan de illegale activiteiten van Israël en om de hervatting van de vredesonderhandelingen te redden'.