Israël presenteert bouwplannen

Een Israëlische militaire commissie heeft woensdag plannen onthuld voor de omstreden bouw van nieuwe woningen in bezet Palestijns gebied. Het is een teken dat Israël het bouwplan ondanks zware internationale druk toch wil uitvoeren.

De plannen voor het bouwproject E1 werden officieel gepresenteerd. Daarmee is een periode van zestig dagen ingegaan waarin bezwaren tegen het plan kunnen worden ingediend. Als de bouw doorgaat zal Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hoofdstad van hun toekomstige staat zien, worden afgesneden van de Westoever.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei alle wettelijke en diplomatieke middelen te zullen aangrijpen om een stokje te steken voor de bouwplannen. "De plannen voor nederzettingen die Israël heeft aangekondigd, en dan vooral E1, zijn een rode lijn", aldus Abbas.

De Palestijnse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd wat voor mogelijkheden er zijn om de plannen voor de nederzettingen te laten veroordelen door de Veiligheidsraad. De Verenigde Staten stemden twee jaar geleden tegen een dergelijke veroordeling terwijl alle andere leden van de Veiligheidsraad voor waren. De VS zeiden toen dat hoewel ze de nederzettingen als onwettig beschouwen, een veroordeling van de Veiligheidsraad de vredesonderhandelingen zou schaden.

Een medewerker van Abbas zei dat als de VS niet voor een veroordeling in de Veiligheidsraad willen stemmmen, ze direct druk op Israël moeten uitoefenen om de bouwplannen tegen te houden. Als de nederzettingen worden gebouwd 'is het einde verhaal voor het streven naar vrede en het idee van een tweestatenoplossing', aldus Saeb Erekat.

De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liggen al vier jaar stil. De Palestijnen willen pas weer praten als Israël stopt met bouwen in de Palestijnse gebieden. Israël wil niet onderhandelen als er vooraf voorwaarden worden gesteld. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken benadrukte het Israëlische standpunt woensdag nog eens. "Dit is waar het gebeurt, niet in New York", zei de zegsman in een verwijzing naar de Verenigde Naties. "Als ze iets te zeggen hebben, moeten ze het hier direct tegen ons zeggen."

Update 21:10
De Europese Commissie heeft de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen. Het dagelijks bestuur van de EU heeft ernstige zorgen over de plannen van Israël om de Joodse nederzettingen uit te breiden.

Het gesprek heeft nog niet plaatsgehad, zo zei een woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton woensdag.

Israël wil onder meer gaan bouwen in een zeer omstreden gebied bij Jeruzalem. Daarmee zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet afgesneden kunnen zijn van Oost-Jeruzalem, dat in Palestijnse ogen de hoofdstad van Palestina moeten worden.


De reactie van de EU zal afhangen van de manier waarop de handelingen van Israël een gevaar vormen voor een levensvatbare staat Palestina met Jeruzalem als hoofdstad. De EU riep alle partijen op om geen stappen te ondernemen die het vredesproces schaden.