Cel voor cokedealer die weigert winst af te staan

Een veroordeelde cocaïnehandelaar uit Purmerend is voor bijna drie jaar in de cel gezet omdat hij weigert de twaalf miljoen euro die hij verdiende met zijn drugshandel aan de staat te betalen. De 48-jarige man kreeg de zogeheten ontnemingsmaatregel al in maart 2010 door het gerechtshof in Den Haag opgelegd, maar heeft nog altijd niets betaald.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag denkt dat hij wel kan, maar niet wil betalen en heeft hem daarom voor 1080 dagen laten vastzetten. De betalingsverplichting blijft bestaan.

De Purmerender zat opnieuw vast voor cocaïnehandel, maar zijn voorlopige hechtenis werd onder voorwaarden geschorst. Justitie was bang dat hij zou vluchten als hij op vrije voeten zou komen en eiste lijfsdwang, een drukmiddel dat een rechtbank of hof kan opleggen als iemand een opgelegde ontnemingsmaatregel wel kan, maar niet wil betalen.

Twee weken voor de behandeling van zijn nieuwe strafzaak wees het hof de eis van justitie toe. De man werd vervolgens op de zitting in zijn nieuwe zaak bij de Rotterdamse rechtbank aangehouden om de 1080 dagen uit te zitten.