'Afspraak tweede studie verlengen'

De regeringspartijen VVD en PvdA willen dat het mogelijk blijft dat excellente studenten hun tweede studie tegen hetzelfde collegegeld mogen afmaken, mits ze die begonnen zijn vóór het behalen van hun eerste diploma. De partijen willen het convenant dat daarvoor een aantal jaar geleden werd afgesloten tussen ministerie, hogescholen en universiteiten wordt verlengd.

Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) zullen daar woensdag voor pleiten tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs. VVD en PvdA bevestigen berichtgeving daarover woensdag in het AD.

"Iemand die ambitieus genoeg is en het vermogen in huis heeft om twee studies tegelijk te volgen mogen we niet afstraffen maar moeten we juist stimuleren", zegt VVD-Tweede Kamerlid Duisenberg. PvdA-Tweede Kamerlid Mohandis is het daarmee eens. "Wij willen iedere student stimuleren om zijn of haar talenten maximaal te benutten en het beste uit zichzelf te halen. Door middel van het verlengen van het convenant geven we talentvolle studenten de middelen om dit optimaal te doen."

Het convenant werd in 2007 afgesproken omdat het collegeld voor een tweede bachelor- of masteropleiding bij wet is vrijgegeven.