Arnhem schoonste winkelgemeente

Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem is uitgeroepen tot het schoonste van Nederland. Het winkelend publiek vindt Arnhem ook de gemeente met de schoonste winkelgebieden. Dat meldt Stichting Nederland Schoon, die ruim veertienduizend bezoekers van 346 winkelcentra in Nederland ondervroeg.

Hoe minder zwerfafval, graffiti en sporen van vandalisme bij een winkelcentrum, hoe hoger de waardering van het winkelend publiek. Een opgeruimd winkelgebied geeft consumenten het gevoel dat winkeliers meer betrokken zijn bij de staat van hun winkelstraat. Ook ervaren shoppers in een nette omgeving dat ze sneller hulp krijgen van anderen bij het boodschappen doen.

De middenstand profiteert van een schone winkelbuurt, omdat consumenten die als prettig en veilig ervaren, blijkt verder uit de enquête. Ze blijven daar langer hangen en geven meer geld uit. Lege winkelpanden hebben een negatieve invloed op het gevoel van veiligheid. Bezoekers verblijven daar korter en tasten minder diep in de buidel.

Winkelcentra Brouwhorst in Helmond en Meerhoven in Eindhoven eindigden op de tweede en derde plek. Wat betreft de gemeenten met de schoonste winkelgebieden bezetten Zwolle en Apeldoorn de plaatsen twee en drie.