CBP onderzoekt nieuw patiëntendossier

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat kijken naar de regels rondom de de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Aanleiding is het bericht dat de Amerikaanse overheid inzage zou kunnen eisen in medische dossiers. Dat meldt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aan de Tweede Kamer.

"Voor mij staat buiten kijf dat niemand, noch een persoon, noch een natie, in het medisch dossier van een patiënt moet kunnen kijken als deze daarvoor geen toestemming heeft gegeven. Daaraan valt niet te tornen", schrijft Schippers. Om er zeker van te zijn dat de dossiers geheim blijven, laat de minister het CBP de zaak beoordelen.

De NOS meldde vorige week dat het Landelijk Schakelpunt, zoals het nieuwe EPD heet, wordt gemaakt door het Amerikaanse bedrijf CSC. Dat zou vallen onder de Patriot Act, waarmee Amerikaanse bedrijven kunnen worden gedwongen gegevens af te staan. Volgens de VZVZ, de organisatie achter het patiëntendossier, is dit niet het geval.

Het CBP heeft eerder gemeld geen privacyrisico's te zien rondom het nieuwe patiëntendossier, maar zei erbij de verdere ontwikkelingen goed in te gaten te houden. Het oorspronkelijke EPD sneuvelde in de Eerste Kamer, onder meer wegens zorgen over de privacy.