'Bijna crash op weg naar Schiphol'

Twee passagiersvliegtuigen van KLM en Garuda zijn vorige maand bijna op elkaar gebotst ten zuiden van Alkmaar. Ze vlogen op dezelfde hoogte recht op elkaar af, blijkt uit transpondergegevens die door de site inzicht.bezoekbas.nl worden bijgehouden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld, schrijft de Volkskrant woensdag.

Een ongeluk werd volgens de krant voorkomen doordat de piloten op het laatste moment een uitwijkmanoeuvre uitvoerden. Als ze elkaar vijftien seconden later hadden opgemerkt, waren de vliegtuigen op elkaar geklapt. De vliegtuigen, een Boeing 738 van KLM en een A332 van Garuda, vervoerden samen vijfhonderd passagiers.

De kans op overlevenden bij een botsing in de lucht is nihil. De brokstukken hadden op de grond nog voor slachtoffers kunnen zorgen. De vliegtuigen waren op weg naar twee verschillende landingsbanen die naast elkaar liggen. Die van Garuda kwam vanuit het oosten en moest naar links afbuigen, die van KLM vanuit het westen en moest naar rechts afbuigen.

Normaal zit er een hoogteverschil tussen de aanvliegroutes om botsingen te voorkomen, maar het toestel van Garuda vloog precies op de aanvlieghoogte voor de landingsbaan van het KLM-toestel. Ook zette het de bocht te laat in, waardoor het lijkt dat de piloten dachten dat ze op de andere landingsbaan, de Polderbaan, moesten landen.

Nadat de toestellen elkaar opmerkten, zijn ze op dezelfde hoogte naast elkaar verder gevlogen en geland. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt waarom de piloten van Garuda dachten dat ze op de Polderbaan moesten landen.


Frontale botsing passagiersvliegtuigen voorkomen (Foto: Novum)