Langere celstraf voor per ongeluk doodschieten zus

Een man uit Roermond die op zijn broer schoot, maar zijn zus dodelijk raakte toen zij tussenbeide sprong, moet langer de cel in. De 29-jarige man kreeg vorig jaar drie jaar cel voor een poging tot moord op zijn broer, maar het gerechtshof in Den Bosch legde woensdag 5,5 jaar op voor dood door schuld.

De man was op Moederdag 2010 met een pistool naar de woning van zijn moeder en zijn zus gegaan. Daar kreeg hij ruzie met een broer. Toen hij een pistool trok en op zijn broer schoot, werd zijn zus geraakt. Dat gebeurde voor de ogen van haar dochter. De zus overleed later in een ziekenhuis.

De rechtbank in Maastricht oordeelde eerder dat de Limburger de dood van zijn 25-jarige zus niet te verwijten valt. Het voorval zou moeten worden gezien als een tragisch ongeval. Daarom werd hij alleen veroordeeld voor poging tot doodslag op zijn broer. Dat hij zijn zus had doodgeschoten, was volgens de rechter misschien wel zijn zwaarste straf.

Het hof kijkt er anders tegenaan. Dat vindt dat de man roekeloos heeft gehandeld door in een woning te schieten terwijl er anderen dichtbij waren. Daarmee heeft hij schuld aan de dood van zijn zus, ook al geloven de rechters wel dat hij niet de bedoeling had haar te raken. Hij heeft zijn eigen familie 'intens diep leed' aangedaan, oordeelt het hof.

Justitie had in beide gevallen tien jaar cel geëist. Het hof komt op een lagere straf uit omdat de man door zijn slechte fysieke gezondheid meer onder een langdurige celstraf lijdt.