Nieuwe online universiteit biedt gratis colleges

Internetondernemer Alexander Klöpping begint zijn eigen online 'universiteit'. Vanaf volgend jaar nodigt hij onder de naam de Universiteit van Nederland hoogleraren van Nederlandse universiteiten uit voor gratis internetcolleges. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt.

In totaal gaan 36 docenten inleidende colleges geven over hun vakgebied. De helft van hen is al gevraagd mee te doen. Over de andere helft kan het publiek meebeslissen door hoogleraren te nomineren.

"We hebben in Nederland veel tophoogleraren", zegt Klöpping. "Ik vind het ontzettend jammer dat slechts een paar honderd studenten toegang hebben tot de briljante colleges van die docenten."

De colleges duren vijftien minuten. Elke hoogleraar krijgt een week om zijn vakgebied aan de wereld te presenteren. Overigens hebben 'studenten' geen collegekaart nodig, hoeven ze geen tentamen af te leggen en geen diploma te halen.

De opnames vinden plaats in Paradiso en worden vanaf september 2013 elke avond uitgezonden. De Universiteit van Nederland is een initiatief van Klöpping en journalist Marten Blankesteijn, die zichzelf rector magnificus noemt.