Animator Gerrit van Dijk (73) overleden

De Haarlemse animatiefilmer Gerrit van Dijk is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Haarlems Dagblad woensdag. Voor die krant maakte hij jarenlang cartoons.

Van Dijk werd werd geboren in het Brabantse Uden en trok op zijn 22e naar Haarlem. Naast cartoonist was hij ook tekenleraar en beeldend kunstenaar. Van Dijk won twee keer de Gouden Beer (voor Pas à Deux in 1989 en I Move, So I Am in 1998) en een maal het Gouden Kalf (A Good Turn Daily in 1984). In 1998 werd Van Dijk, toen hij 25 jaar actief was, benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van Dijk was een meester in de animatiefilm, maar tegelijkertijd een veelzijdig kunstenaar. Zo was hij de grote inspirator achter de totstandkoming van het Holland Animation Film Festival en het Nederlands Instituut voor Animatiefilm. Eind jaren zeventig was hij een van de drijvende krachten achter het maatschappijkritische multidisciplinaire kunstproject Jute. Als cartoonist en columnist leverde hij via Haarlems Dagblad gedurende zeventien jaar bijdragen aan het maatschappelijk debat; hij oogstte internationale prijzen met een vuurwerkshow in Montreal en exposeerde zijn fotoproject Zeek in onder meer het Frans Halsmuseum in Haarlem, het IDFA alsook in Lissabon en Hiroshima.

Enkele maanden geleden reisde hij ondanks de ziekte waar hij aan is overleden nog naar een filmfestival in Midden-China, waar een centrale plaats voor zijn werk was gemaakt. Half oktober werd in Haarlem zijn laatste werk tentoongesteld genaamd The Last Picture Show. Hier maakte Van Dijk bekend dat hij niet lang meer te leven had.