Werkstraf voor hacker website Heerhugowaard

Een 24-jarige man uit Heerhugowaard die vorige week woensdag de website van zijn gemeente platlegde, heeft een werkstraf van veertig uur opgelegd gekregen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Alkmaar woensdag. Voor zover bekend heeft de Heerhugowaarder geen informatie gestolen.

De man brak een week geleden in op de website van de gemeente en blokkeerde deze vervolgens. Hij had de gemeente al eerder gewaarschuwd dat de beveiliging onvoldoende was en toen daar geen actie op werd ondernomen, besloot hij de site te hacken.

De Heerhugowaarder meldde zich vrijdag zelf bij de politie nadat hij eerder over zijn daad had getwitterd. Vervolgens werd hij aangehouden en werden zijn laptop en een usb-stick in beslag genomen. De man claimde lid te zijn van hackersgroep Anonymous, maar dat is uit onderzoek van de politie niet gebleken.

Om de hacker zo snel mogelijk te kunnen bestraffen, legde het OM de werkstraf zaterdag op volgens een speciale regeling zonder tussenkomst van de rechter. De man, die een nacht in de cel heeft gezeten, is hier kennelijk mee akkoord gegaan.