FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 december 2012

[EL] Uitslag FC Twente - Helsingborgs IF

FC Twente heeft een mislukt Europees seizoen donderdag in stijl afgesloten. De koploper van de Eredivisie ging in de laatste wedstrijd van de groepsfase van de Europa League thuis kansloos met 3-1 onderuit tegen het Zweedse Helsingborgs IF. Een plaats in de volgende ronde was twee weken geleden na puntverlies tegen Levante al onhaalbaar geworden.

Het publiek was amper gaan zitten na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de maandag overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen toen Helsingborg de score opende. Een afstandsschot van Nikola Djurdjic was onhoudbaar voor keeper Filip Bednarek, een van de vele jongelingen in de basisopstelling van Twente.

De openingsgoal was voor Helsingborg geen sein om gas terug te nemen. Oud-Spartaan Rachid Bouaouzan raakte namens de Zweedse club de paal, waarna Alejandro Bedoya er in de 22e minuut alsnog 0-2 van maakte. Mirco Born zorgde pas op slag van rust voor de eerste echte kans voor de thuisploeg.

Na ruim een uur spelen, toen de van een blessure teruggekeerde Nacer Chadli net naar de kant was gehaald, sloeg Helsingborg een tweede keer toe. Na een mooie actie van Bouaouzan hoefde Thomas Sørum alleen zijn voet maar tegen de bal te zetten. Invaller Dusan Tadic gaf de stand voor Twente een kwartier voor tijd een iets draaglijker aanzien.

Twente belandt door de nederlaag tegen het eveneens uitgeschakelde Helsingborg als allerlaatste in groep L. Levante en Hannover 96 gaan door naar de knock-outfase.

Scarlett Johansson niet bang voor douchescène

Scarlett Johansson zal te zien zijn in haar nieuwe film genaamd Hitchcock waar ze dezelfde rol vertolkt als Janet Leigh in de klassieker Psycho. De iconische douchescène presenteerde een aantal uitdagingen, vertelt Johansson aan V Magazine.

"Er was maar een dag de tijd om de scène te filmen en iedereen was behoorlijk gespannen hiervoor, omdat er veel water bij komt kijken en niemand wil dat de actrice nat wordt," zegt ze. "Ze waren in al hun bescheidenheid bezorgd om me, maar dat was wat mij betreft nergens voor nodig, daar had Janet Leigh ook geen last van," voegt Scarlett eraan toe.

Hitchcock bevat acteurs als Anthony Hopkins in de rol van Alfred Hitchcock, Jessica Biel, Toni Collette, James D'Arcy, Ralph Macchio (Karate Kid) en Helen Mirren als de vrouw van Hitchock, Alma Reville.

Hitchcock wordt in Nederland op 14 maart 2013 verwacht.


Scarlett Johansson niet bang voor douchescène

 


'Jasper S. bekende al na 10 minuten'

Jasper S. heeft al in het eerste gesprek met zijn advocaat Jan Vlug de moord op Marianne Vaatstra bekend. Dat zei Vlug in Nieuwsuur.

Na 10 minuten zei S. dat ze wel in de goede richting zochten. "Goh, dat u mij nog bij wil staan. Ik heb het gedaan" zei S. in dat gesprek. "Dan stolt het bloed wel even in je aderen", zei Vlug. Er is bloed, sperma en haar op de kleding van Marianne gevonden.

S. heeft zichzelf laten betrappen, zei Vlug verder. Daarom deed hij mee aan het DNA-onderzoek. "Hij voelde dat het spel uit was", zei Vlug. S. heeft naar eigen zeggen 13 jaar gezwegen om zijn gezin te beschermen.

Britse 'hacker' veroordeeld om DoS-aanval

Een 22-jarige student en lid van hackers collectief Anonymous is donderdag in Londen veroordeeld voor deelname aan een cyberaanval op de computersystemen van diverse grote bedrijven. Zelfverklaard 'hacktivist' Christopher Weatherhead krijgt zijn straf later te horen.

De aanvallen waren gericht tegen financiële dienstverleners MasterCard, Visa, Paypal en andere bedrijven. Drie kornuiten van Weatherhead zeiden in januari en februari schuldig te zijn aan hetzelfde delict.

Volgens de aanklager hadden de hackers het gemunt op bedrijven in de muziekindustrie die ten strijde trekken tegen internetpiraterij en tegen bedrijven die weigerden de geldzaken van klokkenluiderswebsite Wikileaks nog langer te behartigen. Er zou met de cyberaanvallen voor 3,5 miljoen pond schade zijn aangericht.

De hackers legden de systemen van hun doelwitten plat met zogenoemde denial-of-service-aanvallen, waarmee websites worden overvoerd met informatieverzoeken. Via Facebook en Twitter rekruteerden ze aanhangers en hielden ze hun gevolg op de hoogte van hun acties.

Stephen Baldwin opgepakt om belastingontduiking

Stephen Baldwin is donderdag in New York opgepakt en aangeklaagd wegens belastingontduiking. De jongste telg van de acteursfamilie Baldwin zou de afgelopen jaren geen inkomstenbelasting hebben betaald.

Volgens openbaar aanklager Thomas Zugibe is Baldwin de staat meer dan 350 duizend dollar schuldig. Nadat de 46-jarige acteur werd opgepakt en zijn onschuld had betuigd, werd hij weer op vrije voeten gesteld. Volgens Zugibe kan Baldwin voor vier jaar achter de tralies verdwijnen als hij wordt veroordeeld.

Baldwin, die onder meer in The Usual Suspects speelde, moet op 5 februari voor de rechter komen.

Rutte ontkent falen rond Verdaas

Premier Mark Rutte (VVD) houdt vol dat hem iets te verwijten valt door Co Verdaas (PvdA) aan te stellen als staatssecretaris van Economische Zaken. In het debat over het aftreden van Verdaas zei Rutte dat toen hij als formateur zijn kabinet samenstelde hem niet de informatie bekend was die nu bekend is.

Verdaas lag als gedeputeerde in de provincie Gelderland al eerder onder vuur vanwege het gebruik van de dienstauto. "En de Provinciale Staten hebben daar politieke conclusies over getrokken."

In het gesprek dat Rutte als formateur had met Verdaas is deze kwestie ook aan de orde gekomen, zei de premier in het Kamerdebat. "Ik heb doorgevraagd waar ik moest doorvragen. Maar ik kan geen vragen stellen over zaken die mij niet bekend zijn."

Hij doelde hiermee op de kwestie rond de declaraties en de woonplaats van Verdaas. Verdaas woonde feitelijk in Zwolle, terwijl hij als gedeputeerde in Gelderland had moeten wonen. De declaraties die hij indiende voor zijn privéritten waren echter voor het traject Nijmegen naar Arnhem.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold was al lang bekend dat de werkelijke woonplaats van Verdaas werd betwist. Ook CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wreef het Rutte in dat hij had moeten weten dat er al discussie was over de woonplaats en de declaraties van Verdaas.

De gang van zaken toont volgens Rutte verder aan dat het 'systeem functioneert'. Kandiaat-bewindslieden zijn zelf verantwoordelijk voor het vertellen van alle relevante zaken. Doen zij dat niet en komen deze zaken alsnog naar boven, kan het ertoe leiden dat zij alsnog moeten vertrekken, zei de premier.

Hij voelt er niets voor om de verantwoordelijkheid hiervoor in toekomstige situaties bij de formateur neer te leggen, zoals Pechtold bepleitte. Dat is volgens hem 'niet werkbaar', omdat het de verantwoordelijkheid weghaalt bij de kandidaat.

De premier wilde niet zeggen of het aftreden van Verdaas terecht is geweest. Die 'politieke weging' is niet meer aan de orde, omdat Verdaas zelf is opgestapt. Rutte zei het 'buitengewoon onkies' te vinden om nog eens met een oordeel en een 'trap na' te komen, nadat Verdaas al 'de hoogste politieke prijs' heeft betaald.

Hartaanvallen McAfee in cel

Softwarepionier John McAfee is donderdag in Guatemala naar een ziekenhuis overgebracht. Volgens zijn advocaat had hij eerder op de dag twee lichte hartaanvallen gehad.

McAfee, die vecht tegen zijn uitlevering naar Belize - waar hij woont -, werd op een brancard een bureau van de immigratiedienst uitgedragen. Hij zat daar sinds woensdag vast nadat hij was opgepakt omdat hij illegaal het land was binnengekomen.

De regering van Guatemala is van plan McAfee uit te leveren aan Belize, zei minister Harold Caballeros van Buitenlandse Zaken donderdag. Belize wil McAfee horen over de moord op zijn buurman, de Amerikaanse zakenman Gregory Faull, op 11 november.

De antivirusontwikkelaar zei dat hij uit Belize vluchtte, omdat hij vreesde dat hij na zijn arrestatie in Belize zou worden vermoord. President Otto Pérez Molina zei donderdag dat Guatemala McAfee geen politiek asiel zou verlenen.

Vader Marianne Vaatstra 'heel blij' met bekentenis

De vader van Marianne Vaatstra is heel blij met de bekentenis die Jasper S., de verdachte van de moord op het meisje in 1999, heeft afgelegd. Dat zei hij donderdagavond in het NOS Journaal.

Bauke Vaatstra ziet de bekentenis als extra bewijslast, bovenop de dna-match. Hij werd donderdag thuis door politie en justitie op de hoogte gebracht van de bekentenis. Tevreden is Vaatstra echter nog niet. Hij wil nog van S. weten 'waarom en hoe', maar gaat ervan uit dat hij dat nog wel te horen krijgt.

Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de afgelopen dertien jaar in zijn programma veelvuldig aandacht aan de zaak besteedde, reageerde op de bekentenis. Hij noemt de bekentenis geen verrassing. "Bewijslast was te groot, ontkennen hielp niet meer", twitterde hij. "Zaak Vaatstra opgelost. Jasper S. is de dader die dit geheim dertien jaar verborgen hield."

KNVB zet poster tegen geweld in kranten

De KNVB plaatst vrijdag een poster tegen geweld in alle landelijke dagbladen. 'Zonder respect geen voetbal' staat op de poster, die donderdagavond al te zien is op de website van de voetbalbond. De poster is een reactie op de fatale mishandeling van een grensrechter afgelopen zondag.

De KNVB wil met de poster 'gehoor geven aan de behoefte van voetballiefhebbers om te laten zien dat zij ook vinden dat er een grens is bereikt'. Voetballiefhebbers en -clubs worden opgeroepen de poster achter het raam te hangen om te laten zien dat ze voor sportiviteit en tegen geweld zijn.

De bond heeft naar eigen zeggen talloze telefoontjes en e-mails ontvangen van mensen die wilden aangeven dat ze vinden dat het anders moet. "Deze poster geeft iedereen de mogelijkheid dit ook aan de buitenwereld te laten zien", aldus de KNVB. Het amateurvoetbal is als reactie op de gebeurtenis voor komend weekend afgelast.


KNVB zet poster tegen geweld in kranten (Foto: Novum)

Doellijntechnologie niets voor UEFA

Terwijl wereldvoetbalbond FIFA werk maakt van de invoering van doellijntechnologie en allerlei testen laat uitvoeren is het de Europese evenknie UEFA die nog steeds de voorkeur geeft aan twee paar extra ogen. Tijdens het EK onder 21 jaar zullen in 2013 een vijfde en zesde official aangesteld worden om het doelgebied in de gaten te houden.

Belangrijkste reden om te kiezen voor twee extra officials in plaats van camera's of magneten zijn volgens UEFA-voorzitter Michel Platini de hoge kosten. Daarom zal het EK onder 21, waar Jong Oranje ook aan deelneemt, net als de de Champions League en de Europa League zes leidsmannen per duel kennen.

Monteur gewond na val in Zeeuwse windmolen

In het Zeeuwse Rilland is donderdag een monteur in de schacht van een windmolen gevallen. Hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de Veiligheidsregio Zeeland.

De man was bezig met onderhoudswerkzaamheden in de molen toen hij viel. Hij kwam zo'n vijftien meter lager terecht op een plateau op 75 meter hoogte. Reddingswerkers hebben de man weten te bevrijden.

Wat er precies is gebeurd in de windmolen aan de Fortweg is nog niet duidelijk.


Monteur gewond na val in Zeeuwse windmolen (Foto: Novum)

Berlusconi trekt steun aan Monti in

De centrumpartij van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, PDL, heeft haar steun aan het zakenkabinet van Mario Monti ingetrokken, met mogelijk grote gevolgen voor de stabiliteit van de regering. De PDL onthield zich donderdag van stemming over een motie van wantrouwen tegen Monti en zei teleurgesteld te zijn dat de economie van Italië nog altijd niet op gang is gekomen.

Hoewel de regering de stemming met gemak doorstond, vrezen investeerders dat er een nieuwe periode van politieke onzekerheid is aangebroken nu Monti de steun van de PDL, het grootste blok in het parlement, kwijt is.

Monti volgde vorig jaar Berlusconi op, die onder druk van de financiële markten het veld moest ruimen. De premier geniet het nodige krediet, omdat hij het vertrouwen van de markten tenminste deels heeft herwonnen, maar de spanningen in de Italiaanse politiek nemen toe. Volgend jaar loopt het mandaat van Monti af en worden nieuwe verkiezingen gehouden. Tenzij president Giorgio Napolitano besluit dat de regering onvoldoende steun geniet in de volksvertegenwoordiging en een vervroegde stembusgang uitschrijft.

Berlusconi heeft eerder al laten doorschemeren een nieuwe termijn als premier wel te zien zitten.

Nederland stuurt Patriots naar Turkije

Nederland stuurt Patriot-raketten naar Turkije. De ministerraad gaat daar vrijdag mee akkoord. Dat hebben ingewijden donderdag tegenover het ANP bevestigd. Het luchtverdedigingssysteem moet de Turken beschermen tegen aanvallen uit Syrië.

Na het besluit van de ministerraad moet Kamer nog over de missie spreken. Daarna zal het nog enkele weken duren voordat de Patriots aan de Turks-Syrische grens zijn gestationeerd. Met de missie gaan enkele honderden Nederlandse militairen mee.

Nederland stuurt Patriots naar Turkije
Nederland stuurt Patriots naar Turkije (Foto: ANP)

Kim Kardashian traint tieten

Ons aller Kim Kardashian laat weer een deel van haar lichaam zien. Kim heeft gisteren aan haar lichaam gewerkt in de sportschool en moet dat uiteraard delen met haar fans.

Na een niet zo heel zware trainingssessie vond de rondborstige beroemdheid het nodig om haar tieten op Instagram te zetten. Onder het mom van 'ik ben zo lui dat ik mij nog niet omgekleed heb' zette ze haar royale voorgevel op de foto. Wellicht is dit juist het resultaat van haar training.

Omdat een mens op één been niet kan lopen moest er uiteraard nog een foto van haar harry's op het wijde web geslingerd worden. Hey, waarom zou ze het ook niet doen! Ze stond net als voor haar kont in ieder geval niet achteraan in de rij toen de borsten werden uitgedeeld.

[WRC] Loeb rijdt vier rally's in 2013

Veelvoudig rallywereldkampioen Sébastien Loeb zal in 2013 vier rally's gaan rijden. De Fransman kondigde in september al aan komend seizoen een stap terug te doen en in ieder geval in Monte Carlo te rijden. Daar komen de wedstrijden in Zweden, Argentinië en Frankijk nog bij.

Dat Zweden op zijn lijstje staat is niet vreemd, want de negenvoudig wereldkampioen Loeb zegevierde alleen in 2004 in de zware rally. Ook Frankrijk staat op de lijst, omdat hij graag voor eigen publiek wil schitteren met de Citroën. Het Franse merk heeft Dani Sordo aangetrokken als zijn vervanger. De Spanjaard zal in ieder geval elf van de dertien wedstrijden gaan rijden, zo is bekendgemaakt. Sordo keert terug bij Citroën na twee seizoenen voor Mini uit te zijn gekomen.

UEFA wil macht makelaars inperken

De Europese voetbalbond UEFA wil de macht van de makelaars en andere derde partijen inperken. Momenteel kan een derde partij deels eigenaar van een speler worden, maar de UEFA heeft bij de FIFA een verzoek ingediend om hier over vier jaar een eind aan te maken.

UEFA vindt dat makelaars en investeringsmaatschappijen vaak niet in het belang van de speler handelen, maar in eigen belang. Secretaris-generaal Gianni Infantino is duidelijk hierover. "Het is tijd dat we dit reguleren en een duidelijke positie innemen." Mocht de FIFA het verzoek negeren dan gaat de UEFA naar andere manieren zoeken. Dit kan zijn door een speler te verbieden te spelen in de eigen competities.

Kunstenaar gebruikt as holocaustslachtoffers

Makers van moderne kunst hebben al veel rare materialen gebruikt voor hun 'kunstwerken'. Zo zijn er Piss Christ, een Jezusbeeld in urine, Art Farm, getatoeëerde varkens, en wie kan de werkjes van Tinkebell vergeten? Nu is er een Zweedse artiest die hen allemaal wil overtreffen.

Carl Michael von Hausswolff heeft namelijk een schilderij gemaakt van de overblijfselen van holocaustslachtoffers. Naar eigen zeggen bracht hij de as in 1989 al mee uit voormalig concentratiekamp Majdanek, maar is er pas in 2010 mee aan de slag gegaan. Nu staat het uitgesteld in een galerie in het Zweedse Lund.

Zelf is hij heel ingenomen met z'n aquarelletje: "Het is alsof de as de energie, het geheugen of de "zielen" van mensen bevat [..] door andere mensen gemartelde, gekwelde en vermoorde mensen in een van de meest meedogenloze oorlogen van de twintigste eeuw." Maar vanzelfsprekend zijn andere mensen er niet zo blij mee dat Von Hausswolff met menselijke resten een kunstwerk maakte.

Zo zegt criticus Tor Billgren dat het schilderij 'volkerenmoord banaliseert'. Hij legt uit: "Het is alsof de slachtoffers van de ergste genocide in de geschiedenis gebruikt kunnen worden als souvenirs en handelswaar." Schrijver en schilder Salomon Schulman ziet het als provocatie, niet als kunst: "Nooit zal ik afdalen naar die keldergalerie om die schending van joodse lichamen te bekijken. Wie weet, wellicht komt een deel van die as wel van één van mijn verwanten."

Von Hausswolff is (of was) een gerespecteerde artiest, die door de New York Times ooit werd beschreven als 'bar en grappig'. Hij heeft ook Zweden vertegenwoordigd bij de Biënniale van Venetië.

PVV doet aangifte tegen Verdaas

De PVV zal aangifte toen tegen Co Verdaas, omdat hij heeft gesjoemeld met zijn declaraties. Dat kondigde PVV-leider Geert Wilders donderdag aan tijdens het debat met premier Mark Rutte (VVD) over de kwestie. Marjolein Faber van de Gelderse PVV zal aangifte doen.

Iemand die reizen declareert die niet zijn gemaakt, dat is gewoon een fraudeur en een oplichter, zei Wilders. Hij noemde het een gotspe dat Rutte niet heeft doorgevraagd naar de kwestie en weigert een politiek oordeel uit te spreken over het vertrek van Verdaas.

"Mijn conclusie is dat Verdaas de boel heeft belazerd en fraude heeft gepleegd." Verdaas moet daarom worden vervolgd. Als de commissaris van de koningin in Gelderland dat niet doet, dan zal de Gelderse PVV-fractie dat doen, aldus Wilders.

Kasumi in Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge

Team Ninja en Nintendo hebben aangekondigd dat Kasumi toegevoegd wordt bij een gratis DLC-update van Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge. Eerder was Momiji al aangekondigd als gratis DLC-personage.

Hieronder zie je enkele screenshots uit de Wii U-game van de rondborstige Kasumi uit de Dead or Alive-franchise. Wanneer de update voor Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge beschikbaar is, is nog niet bekend.

Kasumi

Kasumi

Kasumi

Kasumi

[EL] Uitslag S.S.C. Napoli - PSV

PSV heeft de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League met 1-3 van Napoli gewonnen. Tim Matavz was de grote man aan Eindhovense zijde en nam alle treffers voor zijn rekening. Stadio San Paolo was overigens vrijwel leeg, aangezien er van de 65.000 plaatsen slechts 7.000 bezet waren.

Napoli begon prima aan de wedstrijd tegen PSV en kreeg al snel een aantal goede mogelijkheden. Bij de vierde kans was het echter pas raak. Wie anders dan Cavani liet het net bollen. Tot dat moment waren de Eindhovenaren nog niet echt in het stuk voorgekomen, maar leken door de tegentreffer gemotiveerd te worden.

Twee fouten van doelman Rosati zorgden er namelijk voor dat Tim Matavz even zo vaak kon scoren, waardoor PSV alsnog met een voorsprong ging rusten. Ook na de thee bleef het tempo van de eerste helft, dat vrij hoog lag, gehandhaafd. Via Georginio Wijnaldum en Memphis Depay was de bezoekende ploeg dichtbij een derde treffer. Aan de andere kant schoot Cavani hoog over.

Nadat Maggio nog een grote kans om zeep had geholpen, liet Matavz aan de andere kant zien hoe het wél moest en bracht PSV op een 1-3 voorsprong. Toch bleef het spel ook na de derde goal op en neer gaan. Napoli kreeg nog een aantal goede mogelijkheden, maar werd er niet meer gescoord.

PSV zal zich nu helemaal op de competitie gaan richten en begint komende zondag met de topper tegen FC Twente. De voorgaande twee belangrijke duels tegen Vitesse en Ajax gingen beide verloren, dus drie punten zijn voor de Eindhovenaren bittere noodzaak.


S.S.C. Napoli

1 - 3

PSV

 18' Cavani    30' Matavz
 41' Matavz
 60' Matavz 
 
 Gele kaart: Campagnaro (S.S.C. Napoli), v.Ooijen, Depay, Wijnaldum (PSV)
 
Stadion: Stadio San Paolo, Napels
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Dean (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Rosati
Campagnaro
Fernández
Uvini
Maggio (Mesto/69)
Donadel
Inler (Pandev/57)
Dossena
Vargas
Cavani (Insigne/66)
El Kaddouri
  Waterman
Manolev
Zanka
Marcelo
Bouma
van Ooijen (Brenet/88)
Wijnaldum
Engelaar
Lens
Matavz
Depay

Gargamel haat smurfen

Beeline Interactive heeft Smurfs Life, een free-to-play opvolger voor Smurfs Village uitgebracht voor iOS. De boze Gargamel is weer bezig om de smurfen het flink lastig te maken.

De tovenaar heeft stormen richting het smurfendorp gestuurd. Jij, de door grote smurf gekozen held, moet het dorp helpen om de toverkunsten van Gargamel te stoppen. Door genoeg resources te verzamelen om ervaring en gereedschappen te maken kun je de stormen terug naar Gargamels huis sturen. Tijdens je avonturen zul je obstakels moeten overwinnen, gevangen smurfen redden en je kennis van bijvoorbeeld alchemie en bouwkunde vergroten.

Smurfs Life is gratis te downloaden in iTunes, maar heeft wel in-app aankopen. Let dus op voordat je het spel aan kinderen geeft. 

Belgische boerkawet houdt stand in rechtszaal

Het Grondwettelijke Hof van België heeft bepaald dat het zogenaamde 'boerkaverbod', een wet die het dragen van gezichtsbedekkende kleding op openbare plaatsen verbiedt, geen inbreuk is op grondwettelijke rechten.

Het Grondwettelijk Hof deed de uitspraak in een rechtzaak die tegen de Belgische staat werd aangespannen door een aantal vrouwen, de non-profit organisatie Justice and Democracy en de Liga voor Mensenrechten. Zij meenden dat de wet tegen de vrijheid van religie en de vrijheid van meningsuiting ingaat.

De godsdienstvrijheid wordt volgens het Hof niet geschonden omdat de vrijheid niet absoluut is, en op legitieme gronden wordt ingeperkt. De vrijheid van meningsuiting weegt volgens het Hof niet op tegen het belang van de individualiteit in de samenleving, waarbij zichtbaarheid van het gezicht belangrijk is: "Het verbod beantwoordt derhalve aan een dwingende maatschappelijke behoefte in een democratische samenleving".

Zelfs al zou het een volledig vrije keuze van de vrouw zijn om de boerka te dragen, dan zou het verbod nog steeds toegestaan zijn, omdat het dragen van een boerka niet te verzoenen is met de gelijkheid tussen man en vrouw: "Het dragen van een volledige sluier ontneemt de vrouw een fundamenteel element van haar individualiteit, dat noodzakelijk is voor het leven in een samenleving en het tot stand brengen van sociale betrekkingen."

Wel hebben ze besloten dat het verbod enigszins afgezwakt moet worden. Zo mag het verbod niet gelden op plaatsen waar erediensten gehouden worden. Dat zou volgens het Hof het grondwettelijk recht op vrijheid van geloofsuiting te ver inperken.

First Person-modus in Dead or Alive 5+

Team Ninja heeft de eerste screenshots van Dead or Alive 5 Plus uitgegeven. Dat ze niet heel veel verschillen van de consoleversie is hieronder te zien.

De 'Plus'-versie gaat gebruikmaken van functies van de PlayStation Vita. Zo is er multiplayer in ad-hoc en onlinemodus. Helemaal nieuw is de firstperson-modus. Door de handheld verticaal vast te houden en de motionsensor te gebruiken zie je de tegenstander door de ogen van een vechtersbaas in fullscreen.

De touchcontrols gaan verder dan de blijkbaar standaard sneltoetsen voor combo's of speciale aanvallen. Door te tikken, swipen en te pinchen kun je aanvallen doen. Daarnaast zal Dead or Alive 5 Plus gedetailleerde framedata bieden om je gevechten te analyseren.

Dead or Alive 5 Plus komt ergens in het eertse kwartaal uit voor PlayStation Vita.

Dead or Alive 5 PlusDead or Alive 5 Plus

Dead or Alive 5 PlusDead or Alive 5 Plus

Dead or Alive 5 PlusDead or Alive 5 Plus

Dead or Alive 5 Plus

KLM schrapt vluchten om verwachte sneeuwval

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt vrijdag 71 vluchten vanwege de verwachte sneeuwval, zo meldde KLM donderdag op haar website. Vooralsnog gaat het alleen om vluchten binnen Europa, die gepland stonden vóór vrijdagmiddag 13 uur.

KLM wil zich zo focussen op vluchten met een verdere bestemming. Omdat het tijd kost om sneeuw en ijs van de vleugels van de vliegtuigen te halen, zullen die vluchten waarschijnlijk vertraging oplopen.

Reizigers kunnen op de website van KLM informatie vinden over de geannuleerde vluchten, omboekmogelijkheden en het rapporteren van vertraagde bagage. "We doen ons best om iedereen te helpen zo snel mogelijk zijn reis voort te zetten, aldus KLM.

Bèta God of War Ascension voor PlayStation Plus

Sony Computer Entertainment Europe heeft vandaag aangekondigd dat de langverwachte multiplayerbèta van God of War: Ascension voor PlayStation 3 vanaf 8 januari 2012 beschikbaar is voor PlayStation Plus-leden.

Je hebt twee soorten multiplayerlevels in God of War: Ascension. Er zijn grote kaarten met enorme open omgevingen met klinkende namen zoals de Woestijn der verloren Zielen, en er zijn kleinere arena's waar de actie nog intenser is en je je reflexen kunt testen in man-tegen-mangevechten. 

Als de bèta uitkomt kun je je als PlayStation Plus-lid zelfs nog extra uitleven in de modus Gunst van de Goden, de God of War-variant van team deathmatch. Vecht om de gunst van de goden, zodat ze je de nodige punten gunnen. Daarmee speel je opties vrij waarmee je gladiator nog beter wordt. Er is ook een nog nooit eerder vertoonde singleplayerversie, speciaal voor krijgers die er het liefst in hun eentje op los hakken.

Het verhaal van God of War: Ascension gaat vooraf aan de drie eerder verschenen God of War-games. Nadat Kratos door een list van Ares zijn vrouw en kind heeft gedood, moet hij de eeuwigheid uitzitten in de titanengevangenis voor de levend verdoemden. Die straf kreeg hij omdat hij zijn bloedeed brak toen hij zwoer dat hij de enige mensen van wie hij ooit van had gehouden zou wreken. Gewapend met zijn trouwe zwaarden van chaos moet hij het opnemen tegen de gruwelijkste wezens uit de mythologie, maar tijdens zijn genadeloze zoektocht naar vrijheid en vergiffenis komt hij ook heel wat ingewikkelde puzzels tegen.

God of War: Ascension komt uit op 13 maart 2013 op PlayStation 3.

God of War: Ascension

Mikel bestraft voor belagen scheidsrechter

John Obi Mikel van Chelsea is voor drie wedstrijden geschorst. De Nigeriaanse middenvelder is schuldig bevonden aan het belagen van scheidsrechter Mark Clattenburg na de wedstrijd op 28 oktober tegen Manchester United. Daarnaast moet hij een boete van circa 75.000 euro betalen.

Mikel zocht Clattenburg na de wedstrijd op in de kleedkamer en sloeg dreigende en beledigende taal uit. De Nigeriaan verkeerde in de veronderstelling dat de scheidsrechter hem op het veld voor aap had uitgemaakt. Zijn ploeggenoot Ramires zou dat gehoord hebben. Na een onderzoek door de FA werd Clattenburg echter vrijgepleit.

De schorsing van Mikel gaat per direct in. Hij mist de competitiewedstrijden tegen Sunderland en Southampton en het bekertreffen met Leeds United.

Marussia heeft nog geen Concorde-deal afgesloten

Het Marussia F1 Team heeft als enige Formule 1-renstal nog geen Concorde Agreement afgesloten. Het Russische team staat wel op de voorlopige inschrijflijst voor 2013 van autosportfederatie FIA, maar heeft nog geen aanbod gekregen van Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

Het zou slecht nieuws voor Marussia kunnen betekenen, want de 82-jarige Brit zou de zogenaamde Column 3 willen schrappen. Deze was in 2009 ingevoerd om de drie teams die in 2010 de Formule 1 betraden financieel te ondersteunen. Hierdoor kregen deze renstallen een vergoeding van tien miljoen dollar, plus het vervoer van twee bolides en tien ton vracht, alsmede de vliegtickets voor wedstrijden die buiten Europa verreden worden.

Omdat Caterham inmiddels de status van Column 3 achter zich heeft gelaten met de tiende plaatsen in het constructeurskampioenschap en HRT weggevallen is, zou Ecclestone deze categorie nu willen afschaffen. Column 1 behelst de helft van het prijzengeld dat evenredig over de top tien in het constructeurs kampioenschap verdeeld wordt. De andere helft wordt in Column 2 via de behaalde positie in het afgelopen seizoen verdeeld. Alle teams hebben inmiddels een contract getekend, op Marussia na dat nog geen aanbod heeft gekregen.

Sportief directeur Graeme Lowdon zegt dat Marussia er in 2013 zeker bij zal zijn. Hij wacht nog op een aanbod van Ecclestone, maar maakt zich hier niet druk om.

Jessica Biel wil naaktzwemmen met Justin

Jessica Biel vindt het fijn dat ze als getrouwde vrouw allerlei avonturen kan beleven met haar kersverse man Justin Timberlake. "Er is nu altijd iemand die de pot augurken open kan maken en met wie ik van alles kan doen, zoals naaktzwemmen."

Daarnaast profiteert de 30-jarige Biel naar eigen zeggen van de kookkunsten van haar man. "Hij bakt taarten. Hij komt uit het zuiden en heeft van alles geleerd van zijn oma", zegt de actrice in het tijdschrift Elle over haar man, die werd geboren in Memphis. "Hij bakt cakes met drie lagen en maakt heerlijke blauwebessentaart."

Biel en de 31-jarige Timberlake trouwden anderhalve maand geleden in Italië. "Op huwelijksreis gaan is het grootste pluspunt van net getrouwd zijn", vindt de actrice. "Ik zou willen dat ik voor altijd op huwelijksreis kon."

Kritiek op Rutte om handelen rond Verdaas

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdag tijdens het debat over het aftreden van Co Verdaas (PvdA) als staatssecretaris van Economische Zaken van verschillende oppositiepartijen kritiek gekregen over zijn functioneren als formateur. De partijen verwijten hem dat hij te weinig onderzoek heeft gedaan naar de bonnetjes-affaire rond Verdaas.

Het aftreden is een drama voor de premier, zei SP-leider Emile Roemer. "Als je als coach na vijf minuten al je speler moet wisselen waarvan je tijdens het opstellen wist dat hij geblesseerd was, dan heb je een tactische blunder gemaakt." Volgens Bram van Ojik (GroenLinks) is Rutte 'overhaast' te werk gegaan.

Alexander Pechtold (D66) vroeg zich af of deze gang van zaken niet te voorkomen was geweest. "Was er tijdens het sprintje naar het bordes geen tijd voor een zorgvuldig proces?" Ook Sybrand Buma (CDA) vindt dat Rutte een steek heeft laten vallen. Vrijwel alle partijen vinden dat het aanzien van de politiek is geschaad.

In een verklaring die Rutte aan het begin van het debat uitsprak, legde hij de verantwoordelijkheid bij Verdaas neer. Die had melding moeten maken van 'alle relevante feiten' tijdens het gesprek dat hij met hem had tijdens de benoemingsprocedure.

Dat zei ook VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. "We moeten echter concluderen dat Verdaas tijdens het gesprek verzuimd heeft de informatie te geven die nadien wel degelijk relevant bleek te zijn." Hij vindt niet dat de procedures rond de benoeming van nieuwe bewindslieden moeten worden aangepast.


Kritiek op Rutte om handelen rond Verdaas (Foto: Novum)

[Upd] FOK! wat een weer...Code oranje.

Goedemorgen! De winter laat zich deze dagen op veel plaatsen al van zijn onrustige kant zien. Afgelopen weekend was er in de Limburgse heuvels sprake van het eerste sneeuwdek van dit seizoen en gisteren was het ook in het noorden raak, terwijl er in de kustprovincies soms enkele zware klappen onweer werden waargenomen. Op andere plaatsen scheen de zon gewoon en zodoende was er voor elk wat wils gisteren. Vandaag doen we het even kalmpjes aan.

Er kan in de ochtend nog een laatste winterse bui vallen, maar de rest van de dag blijft het op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon geregeld. In de loop van de middag zal de bewolking gaan toenemen vanuit het westen op nadering van het sneeuwgebied dat morgen niet alleen voor plezier kan gaan zorgen, maar ook voor chaos op de wegen en op het spoor. Later op de avond kan de eerste sneeuw gaan vallen in het westen. De temperatuur loopt vanmiddag op naar waarden die tussen de 2 en 5 graden zullen liggen. Aan zee zal het uiteraard het warmst worden. De wind neemt in eerste instantie ook af, maar zal in de avond  weer gaan aanwakkeren tot windkracht 7of 8 langs de kust.

Update 19.00:

Goedenavond! Inmiddels begint de situatie er steeds duidelijker uit te zien. In het noordoosten van het land lijkt het allemaal wel mee te gaan vallen, want de meeste sneeuw lijkt op dit moment voor het midden en zuiden van het land bestemd te zijn. De eerste sneeuw zal rond middernacht in het westen gaan vallen en zal zich dan geleidelijk over het land gaan uitbreiden. Gedurende de nacht zal de sneeuw ook steeds actiever gaan worden en gaat het er ook erg hard bij waaien. Windkracht 7 tot 8 aan de kust en in het binnenland soms zware windstoten. Dit gaat absoluut voor veel overlast zorgen. Als je niet per se weg hoeft morgenvroeg dan kan ik je het beste aanraden om gewoon thuis te blijven, want de combinatie van sneeuw en harde wind gaan echt voor gevaarlijke toestanden op de wegen zorgen en dan spreek ik nog niet eens over het spoor en de luchtvaart,

In het noordoosten lijkt het dus mee te gaan vallen, want zoals het er nu naar uitziet zal daar niet meer dan 1 tot 4 cm gaan vallen. In het midden, westen en zuiden kan dit al snel oplopen naar 10 tot 15 cm en misschien nog wat meer. Het zóu kunnen zijn dat er in het zuidwesten even wat zachtere lucht binnenstroomt, zodat de neerslag daar in de middag tijdelijk even over kan gaan in regen of natte sneeuw. Pas in de middag zal het langzaam droger gaan worden. We zullen dit morgen zeer nauwgezet blijven volgen.

Het KNMI heeft inmiddels code ORANJE uitgegeven en ik denk dat we hier allemaal serieus rekening mee moeten houden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

WinterlandschapEen prachtige foto van KlapMongeaul uit Eemnes van afgelopen winter. Aanstaande zaterdag kunnen we deze plaatjes op veel meer plaatsen in het land gaan maken met misschien nog wel een dikker sneeuwdek...

Jasper S. bekent moord op Marianne Vaatstra

Jasper S. heeft de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra bekend. Het Openbaar Ministerie liet dat donderdag weten. De 45-jarige man uit Oudwoude verklaarde donderdag tijdens een verhoor bij de politie dat hij Marianne in de nacht van 1 mei 1999 in een weiland aan de Keningswei in Veenklooster heeft verkracht en van het leven heeft beroofd.

Hij verklaarde dat hij Marianne niet kende maar haar toevallig die nacht tegen is gekomen. Hij heeft Marianne onder bedreiging van een mes meegenomen het weiland in.

De familie van Marianne Vaatstra is inmiddels op de hoogte gebracht van wat de verdachte tijdens het verhoor heeft verklaard.

Jasper S. bekent moord op Marianne Vaatstra
Jasper S. bekent moord op Marianne Vaatstra (Foto: ANP)

'Code oranje' voor combi sneeuw en veel wind

Het KNMI heeft zijn waarschuwing voor overlast door winterweer donderdag opgeschaald naar code oranje. Het weerinstituut vindt een strengere waarschuwing nodig omdat er langdurige sneeuwval in combinatie met veel wind wordt verwacht. Alleen voor Groningen en Drenthe geldt voorlopig nog het lichtere 'code geel'.

Naar verwachting van het KNMI valt rond middernacht de eerste sneeuw in het zuidwesten van het land. De buien drijven vervolgens naar het noordoosten.

Ook luchtvaartmaatschappij KLM neemt de nodige maatregelen. Ze schrappen 71 vluchten vanwege de verwachte sneeuwval, zo meldde KLM donderdag op haar website. Vooralsnog gaat het alleen om vluchten binnen Europa, die gepland stonden vóór vrijdagmiddag 13 uur.

KLM wil zich zo focussen op vluchten met een verdere bestemming. Omdat het tijd kost om sneeuw en ijs van de vleugels van de vliegtuigen te halen, zullen die vluchten waarschijnlijk vertraging oplopen.

Reizigers kunnen op de website van KLM informatie vinden over de geannuleerde vluchten, omboekmogelijkheden en het rapporteren van vertraagde bagage. "We doen ons best om iedereen te helpen zo snel mogelijk zijn reis voort te zetten", aldus KLM.

'Code oranje' voor combi sneeuw en veel wind
'Code oranje' voor combi sneeuw en veel wind (Foto: ANP)

FOK! Movie Trivia bestaat 10 jaar

Al sinds 2002 wordt op het FOK!forum het spel FOK! Movie Trivia gespeeld door een selecte groep users die veel van films (denken te) weten. Degene die een vraag goed beantwoordt verdient een punt en heeft vervolgens de eer om de daarop volgende vraag te stellen. Zo gaat dat steeds maar door, dag en nacht.

Hoe is dit ooit begonnen? Welaan, het begon op 6 december 2002 toen een jongeman een topic opende waar je een punt kon scoren als een goed antwoord op een filmvraag. De desbetreffende moderator vond het direct een bar slecht idee. Een meesterlijk topic-reeks zou derhalve al in de kiem worden gesmoord. Ten onrechte, want deze reeks is tot op de dag van vandaag nog steeds in leven onder de naam FOK! Movie Trivia. Het is een roemruchte reeks met op dit moment Sands als de grootste filmkenner. Maar in de "overall" stand staat hij slechts 6e met 1293 punten. Aan de top staan Patch en SamuelofSEK met het enorme puntenaantal van 2631 (dat is bijna 3/4 punt per dag, over een leven gesproken). Voor de geïntresseerden: dit is het huidige deeltje.

Vandaag, 6 december 2012, bestaat FOK! Movie Trivia precies 10 jaar. Om dat te vieren komt er een speciaal jubileum topic waar we een een uitgebreide jubileumversie van FOK! Movie Trivia gaan spelen. Met meer punten, meer tijd…meer alles! Bekijk hier dat speciale jubileum topic! Met nog veel meer informatie over de ontstaansgeschiedenis. Het zou leuk zijn als er nog users zijn die mee willen doen of zelf een grote (creatieve) vraag willen stellen.

Felicitaties mogen ook altijd. En dan het liefst in de posts hieronder.

Eerste officiële still Ender's game

De eerste officiële still van de aankomende sci-fi Ender's Game is verschenen online, met een streng kijkende Harrison Ford die Asa Butterfield de grond in staart.

De film is een adaptatie van het gelijknamige boek van Orson Scott Card uit 1985. Het verhaal speelt zich af in de toekomst en de aarde is in tweeën verdeeld door toedoen van buitenaardse wezens die in oorlog verkeren. Er dreigt vervolgens een derde ras aliens aan de horizon te verschijnen voor wie vond dat twee nog niet genoeg was. 

Vastberaden om opstand te bieden tegen dit buitenaardse tuig, besluit een internationale militaire vloot een academie op te richten om 's werelds meest getalenteerde kinderen te trainen in het vernuft van de opdrachtgerichte commandovoering die noodzakelijk is om terug te vechten. Butterfield speelt Ender Wiggin, wiens deelname aan de actieve militaire dienst wordt versneld vanwege de toenemende noodzaak voor de bevrijding van de aarde. Ford speelt Hyrum Graff, een van de militaire officials die toeziet om het potentieel van Ender en hem in de spotlight dwingt.

Geregisseerd door Gavin Hood en hoofdrollen voor o.a. Ben Kingsley, Abigail Breslin en Hailee Steinfeld. Ender's Game wordt op 13 november 2013 verwacht.

Ender's Game eerste still
Ender's Game

Schoofs meldt zich af voor KNLTB Masters

Bibiane Schoofs heeft zich afgemeld voor de KNLTB Masters. Dat maakte de tennisster donderdag bekend. De 24-jarige Schoofs kampt met een longontsteking. Ze wordt in het schema vervangen door Jaimy-Gayle van de Wal.

Eerder meldde Michaëlla Krajicek zich al af. Dinsdag maakte Thomas Schoorel bekend niet mee te doen bij de mannen vanwege elleboogproblemen.

Schoofs bezet de 210e plaats op de wereldranglijst. De de KNLTB Masters staan van 11 tot 15 december op het programma in het Rotterdamse Topsportcentrum.

Geen grote aerodynamische veranderingen voor 2014

Autosportfederatie FIA heeft de grote aerodynamische veranderingen die gepland stonden voor het Formule 1-seizoen 2014 teruggedraaid. Hierdoor zullen de regels weinig verschillen met die zoals ze dit en volgend jaar gehanteerd worden.

In 2014 treedt een geheel nieuw motorenreglement in werking en de FIA wilde daar een nieuw aerodynamisch reglement aan vast koppelen. De World Motor Sport Council van de FIA besloot gisteren echter om de regels die voor minder downforce moesten zorgen terug te draaien.

Joden geschokt door omroepplannen

Vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap zijn geschokt over de kabinetsplannen voor kleine levensbeschouwelijke omroepen. Rabbijn Awraham Soetendorp laat in een persbericht weten te vrezen voor het veiligheidsgevoel van de joodse gemeenschap, nu het kabinet heeft bekendgemaakt dat het budget vanaf 2016 op nul wordt gezet.

Volgens de rabbijn wordt de 'de nesjomme, de ziel van de joodse gemeenschap, wederom in de kou' gezet. "Zeker voor de joodse gemeenschap geldt dat nu opnieuw het gevoel van innerlijke veiligheid wordt aangetast. Want hoe veiliger men zich voelt in de eigen identiteit, des te opener men staat ten opzichte van de gehele samenleving."

Ook de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité reageerde donderdag ontsteld. "Ik weet uit ervaring hoeveel ons al is afgepakt. Nu dit ook nog?" Het Centraal Joods Overleg is evenmin te spreken over het plan van staatssecretaris Sander Dekker (VVD). "Religieuze minderheden worden zo monddood gemaakt en hun maatschappelijke positie ernstig ondergraven", zegt voorzitter Willem Koster.

Voor het stichten van een eigen omroepvereniging, zoals de VARA of de EO, zou de Joodse Omroep minstens vijftigduizend leden nodig hebben. "Door tragische ontwikkelingen in de vorige eeuw kan de joodse gemeenschap nooit de vereiste drempel halen. Kwantiteit mag nooit allesbepalend zijn voor een fatsoenlijke overheid", reageert journalist Frits Barend in het persbericht.

De Joodse Omroep zendt, net als de andere zogeheten 2.42-omroepen, religieuze programmering uit voor de eigen achterban. Naast joden hebben moslims, hindoes, boeddhisten, christenen en humanisten eigen zendtijd op de publieke netten. Alle kleine omroepen hebben ontzet en geschokt gereageerd op de kabinetsplannen om hun budget te schrappen.

EK 2020 in verschillende landen

Het EK voetbal vindt in 2020 plaats in verschillende Europese landen. Dat heeft het uitvoerend comité van de UEFA donderdag besloten. Voorzitter Michel Platini lanceerde het idee een tijd geleden en vond veel bijval. De bedoeling is om de eindronde in twaalf of dertien landen te houden.

In het voorjaar van 2014 wordt bekeken hoeveel speelsteden er precies nodig zijn. Ook Nederland mag mogelijk een of meerdere wedstrijden organiseren. De kans is groot dat de landen die het hoogst staan op de Europese ranglijst, mits gekwalificeerd, de organisatie krijgen toegewezen.

Het is voor het eerst dat het EK in zoveel verschillende landen zal worden gehouden. Tot nu toe was twee het maximum. Voor het eerst gebeurde dat in 2000, toen Nederland en België de organisatie voor hun rekening namen. Oostenrijk en Zwitserland (2008) en Polen en Oekraïne (2012) deden later hetzelfde.

Bijna alle UEFA-landen reageerden donderdag enthousiast op het voorstel. Alleen Turkije stemde tegen. Dat land had gehoopt het EK alleen te mogen organiseren.

Sly Cooper toont vette artwork

Ontwikkelaar Sucker Punch Productions heeft nieuwe artwork vrijgegeven van Sly Cooper: Thieves in Time. Tevens is dit de artwork van de laatste fase in het ontwikkelingsproces van de game. 

Hierdonder kun je enkele afbeeldingen bekijken en hier kun je de gehele artwork collectie bekijken dankzij VG247.

Sly Cooper: Thieves in Time wordt verwacht maart 2013 in Europa verwacht. 

Sly Cooper: Thieves in Time artwork (Bron: VG247)
Sly Cooper: Thieves in Time artwork (Bron: VG247)

Sly Cooper: Thieves in Time (Bron: VG247)
Sly Cooper: Thieves in Time artwork (Bron: VG247)

Sly Cooper: Thieves in Time artwork (Bron: VG247)
Sly Cooper: Thieves in Time artwork (Bron: VG247)


De dikke en de dunne

Al eerder schreef ik een column over mijn overgewicht. Dat is iets waar ik al lang mee worstel. Soms heb ik er last van en denk ik: nu ga ik afvallen, maar vaker wint het lekkere snacken het. Het schuldgevoel komt pas nadat de zak chips leeg is. Op het moment zelf denk ik nergens aan, erger nog 's morgens kan ik al denken aan de chips die in de kast op mij ligt te wachten. Lastig te begrijpen? Ja, dat snap ik als je daar geen last van hebt is dat niet te vatten.

Voetbalverdachten mogen weer met ouders praten

De drie spelers van Nieuw Sloten die vastzitten omdat ze zondag een grensrechter met fatale gevolgen mishandelden, mogen vrijdag weer met hun ouders praten. Contact met vrienden is voorlopig niet aan de orde, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Lelystad donderdag weten.

De drie voetballers van 15 en 16 jaar zitten sinds ze maandag werden aangehouden in volledige beperkingen, wat inhoudt dat ze alleen met hun advocaat en de politie mogen praten. Hun hechtenis werd donderdag met twee weken verlengd. Het trio wordt verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. Of ze worden berecht volgens het jeugd- of volwassenstrafrecht is nog onbekend.

De spelers van de Amsterdamse club schopten en sloegen zondag in Almere de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen na de wedstrijd tussen de B3 van de Almeerse club Buitenboys en de B1 van SV Nieuw Sloten. Het slachtoffer overleed maandag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Marcelo inzetbaar tegen Twente na afwijzen straf

PSV-verdediger Marcelo legt zich niet neer bij het schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing, waarvan een voorwaardelijk. De 25-jarige Braziliaan is daardoor inzetbaar in de Eredivisietopper tegen FC Twente van zondag. De tuchtcommissie van de KNVB buigt zich volgende week over de zaak.

De aanklager wil Marcelo schorsen voor een slaande beweging naar tegenstander Danny Hoesen in de uitwedstrijd van zaterdag tegen Ajax. De actie werd niet waargenomen door scheidsrechter Björn Kuipers, maar op basis van de tv-beelden werd een vooronderzoek ingesteld.

Naast Twente stuit PSV voor de winterstop in de Eredivisie op N.E.C. en NAC Breda. In het bekertoernooi wacht nog een ontmoeting met Rijnsburgse Boys.


Marcelo inzetbaar tegen Twente na afwijzen straf (Foto: Novum)

Snellere wagens in Need for Speed: Most Wanted-uitbreiding

Need for Speed: Most Wanted krijgt op 18 december een nieuwe uitbreiding in de vorm van the Ultimate Speed Pack. De DLC kost 800 Microsoft Points of 9,99 euro en voegt, samen met 25 events, vijf van de snelste wagens op onze planeet aan de game toe.

De Pagani Zonda R, McLaren F1 LM, Lamborghini Aventador J, Hennessey Venom GT Spyder en de Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse zijn inbegrepen in de DLC. Een nieuwe Most Wanted-rivaal en 70 extra multiplayer milestones zitten eveneens in het pakket.

Need for Speed: Most Wanted
Need for Speed: Most Wanted


Vrijdag fors minder treinen in en om Randstad

De treinen van de NS rijden vrijdag in en om de Randstad volgens een aangepaste dienstregeling. NS en Prorail hebben dat besloten vanwege de verwachte sneeuwval.

Door de dienstregeling aan te passen denken NS en Prorail de kans zo groot mogelijk te maken dat de treindienst, ondanks het voorspelde winterweer, beheersbaar blijft en daarmee voor de reiziger voorspelbaar.


Vrijdag fors minder treinen in en om Randstad (Foto: Novum)

Tweede Trials Evolution DLC bekendgemaakt

De tweede DLC van Trials Evolution is vandaag voorgesteld, met een post-apocalyptische wereld als thema. Voor de prijs van 400 Microsoft Points worden er veertig nieuwe levels en tien Skill Games aan de game toegevoegd, en wordt de level editor uitgebreid met honderden extra voorwerpen.

De DLC verschijnt ergens in december op Xbox Live Marketplace. Verder heeft Microsoft een trailer voor de uitbreiding vrijgegeven:

Dishonored Dunwall City Trials-gameplaytrailer

Vandaag is er een trailer vrijgegeven van Dishonored Dunwall City Trials. De trailer toont gameplaybeelden en laat voornamelijk zien wat de DLC allemaal bieden heeft.


De DLC bevat 10 challenge maps waarin jouw vaardigheden op de proef worden gesteld. Je prestaties worden vastgelegd via leaderboards en er zijn nieuwe achievements te behalen.

Vanaf 11 december is Dishonored Dunwall City Trails verkrijgbaar voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De DLC kost €4,99 of 400 MS Points.

Hieronder kun je de trailer bekijken.


Total War-makers in zee met Warhammer

De Britse gamestudio Creative Assembly gaat naast Total War-strategiespellen ook games maken die zich afspelen binnen het universum van Warhammer. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met bordspelfabrikant Gamesworkshop. De eerste game wordt in 2014 uitgegeven door Sega. Het is niet bekend wat voor een soort spel het wordt.

Creative Assembly is verheugd met de samenwerking. "We putten uit onze 25 jaar ervaring in het maken van games om een Warhammer-­ervaring te leveren die spelers geweldig zullen vinden", laat het bedrijf weten in een verklaring. Creative Assembly is vooral bekend dankzij de strategiereeks Total War, maar maakte ook enkele actiegames.

De Warhammer-licentie is voorheen gebruikt om de futuristische strategiereeks Warhammer 40.000: Dawn of War te maken. Deze serie werd uitgegeven door THQ en gemaakt door Relic. De samenwerking met Sega en Creative Assembly staat hier los van.

'Vader verdachte is zelf grensrechter'

De vader van een van de verdachten van het doodschoppen van een grensrechter in Almere is zelf trainer en grensrechter. Dat meldt het EO-programma De Vijfde Dag, dat donderdagavond aandacht besteedt aan de zaak.

De verdachten speelden in het B1-elftal van Nieuw Sloten. Volgens het programma, dat sprak met spelers, is de vader van de 15-jarige verdachte Yassin D. trainer van de A2-spelers en fungeert hij af en toe als scheids- en grensrechter. De secretaris van Nieuw Sloten bevestigt dat en zegt dat de vader van Yassin 'zeer betrokken' is bij de club.

Yassins vader zelf zegt in het programma dat de familie verslagen is en dat berichten in de media over de gang van zaken niet kloppen. "Misschien is vijf procent waar, maar 95 procent klopt niet".

Volgens spelers van Nieuw Sloten is een van de andere verdachten, Soufyan B., geen lid van de club. Hij zou zondag onder een andere naam hebben meegespeeld tegen Buitenboys in Almere.

De rechter-commissaris bepaalde donderdag dat de drie verdachten nog zeker twee weken in de cel blijven. Ze worden onder meer verdacht van doodslag.

Dennis Haysbert vervangt Michael Clarke Duncan in Sin City 2

Michael Clarke Duncan is helaas niet meer onder ons. De boomlange acteur overleed eerder dit jaar aan complicaties na een eerder doorgemaakte hartstilstand. Dat betekent dat ook een aantal projecten de acteur moeten missen. Voor Sin City: A Dame To Kill For heeft regisseur Robert Rodriguez nu vervanging gevonden: Dennis Haysbert.

Duncan speelde in de eerste Sin City-film de boosaardige Manute. Hij zou de rol in deel twee weer op zich nemen, maar nu valt die beurt dus te eer aan Haysbert, die voornamelijk bekend is als de Amerikaanse president in de serie 24. Ook de moordenares Miho krijgt een andere vertolkster: Jamie Chung neemt de rol over van Devon Aoki.

Over het verhaal is nog weinig bekend, maar duidelijk is wel dat Clive Owen weer een verhaallijn krijgt, net als Jessica Alba. De productie van Sin City: A Dame To Kill For gaat deze maand van start, waarbij de bulk van het filmen in januari volgend jaar moet plaatsvinden.

Micheal Clarke Duncan als Manute
Micheal Clarke Duncan als Manute

Meldpunt voor verspilling in de zorg

Er komt een platform met een meldpunt om verspilling in de zorg tegen te gaan. Dat kondigde minster van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag aan in de Tweede Kamer tijdens het debat over haar begroting.

Het gaat om een 'breed platform' waar alle zorgverleners bij zijn betrokken, onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid. Zo kunnen zij elkaar aanspreken op verspilling van ongebruikte medicijnen, verbandmiddelen of incontinentiemateriaal. De verspilling in de zorg is volgens Schippers 'zo divers' dat dit de beste manier is om het probleem aan te pakken.

Schippers is sinds de zomer bezig met de verspilling in de zorg, nadat verpleegkundigen daarover de noodklok luidden. De minister wil met het platform en het meldpunt de verspilling 'veel robuuster' aandacht geven.

Het platform moet ertoe leiden dat iedereen elkaar gaat aanspreken op verspilling, om te voorkomen dat iedereen naar elkaar wijst. Ook de zorgverzekeraars krijgen een rol in het platform. Zij zijn verantwoordelijk voor het doelmatig inkopen van zorg.

Schippers komt met het meldpunt tegemoet aan de wens van de Kamer. Lea Bouwmeester van coalitiepartij PvdA pleitte deze week ook al voor de instelling van een landelijk meldpunt. Bouwmeester reageerde dan ook verheugd op de aankondiging en gaf Schippers een 'groot compliment'.

Regering VS bereid om van fiscale klif te duiken

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama is 'absoluut' bereid te accepteren dat de Verenigde Staten van de 'fiscal cliff' duiken, anders gezegd: een reeks belastingverhogingen en automatische bezuinigingen op overheidsuitgaven te accepteren. Dat is altijd nog beter dan het sluiten van een overeenkomst met de Republikeinen waar geen belastingverhoging voor de allerrijksten in is opgenomen. Dat heeft de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner gezegd.

De regering meent volgens Geithner dat de tekorten op de overheidsbegroting zo groot zijn, dat die niet kunnen worden gedicht als de belastingen voor de rijkste twee procent in de VS niet worden verhoogd. De uitlatingen van Geithner leidden tot grote woede in het Republikeinse kamp. "Dit is een van de meest verbijsterende en onverantwoordelijke dingen die ik in tijden heb gehoord", zei senator Orrin Hatch. "Van de fiscal cliff afduiken brengt onze economie, onze banen, de loonstrookjes en pensioenen van mensen in gevaar. Maar dat is wat het Witte Huis, volgens minister Geithner, wil als het zijn zin niet krijgt."

De automatische bezuinigingen en belastingverhogingen worden op 1 januari van kracht, tenzij de Democraten en Republikeinen het eens worden. Donderdag sprak president Obama met de Republikein John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Het telefoongesprek is mogelijk een teken dat de onderhandelingen tussen het Congres en het Witte Huis binnenkort hervat worden. Ook Geithner verklaarde donderdag dat er vooruitgang geboekt wordt en dat de omtrekken van een akkoord duidelijk beginnen te worden.


Regering VS bereid om van fiscale klif te duiken (Foto: Novum)

Netanyahu wuift kritiek op bouwplannen weg

Het gebied op de Westelijke Jordaanoever waarin Israël meer dan drieduizend woningen zegt te gaan bouwen blijft in om het even welke toekomstige vredesovereenkomst met de Palestijnen sowieso in handen van de joodse staat. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag in Berlijn gezegd in reactie op de scherpe internationale kritiek op de bouwplannen.

Volgens de Palestijnen staat het omstreden bouwproject E1 een levensvatbare Palestijnse staat in de weg. Bebouwing van de strook land zou het noorden van de Westoever scheiden van het zuiden. Bovendien wordt de verbinding met Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen zien als de hoofdstad van hun toekomstige staat, verbroken.

In Europa ontlokten de bouwplannen veel kritiek, onder meer van Duitsland, van oudsher een naaste bondgenoot van Israël. Desondanks probeerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel na overleg met Netanyahu donderdag de indruk weg te nemen dat er storing is op de lijn tussen Berlijn en Jeruzalem. "We zijn het erover eens dat we het oneens zijn", zei ze met gevoel voor understatement.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloot vorige week tot opwaardering van de Palestijnse status tot die van waarnemend niet-lid. Hiermee werd besloten dat 'iedere centimeter in Jeruzalem en op de Westoever Palestijns land is', zei Nabil Abu Rdeneh, adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. "Iedere Israëlische nederzetting is illegaal."

Ondanks de kritiek zei Netanyahu dat zijn regering niet zal buigen. De betreffende strook land is smal, aldus de premier, en 'opeenvolgende regeringen, van Yitzhak Rabin tot mijn voorganger, de heer (Ehud) Olmert, hebben ook gezegd dat deze wordt opgenomen in een definitief vredesakkoord'.

In Europa bestaat grote verontwaardiging over de Israëlische bouwplannen, die worden gezien als wraakoefening voor de Palestijnse gang naar de VN. Zes bevriende Europese landen riepen de Israëlische ambassadeur op het matje. Ook de Verenigde Staten leverden kritiek op de plannen. De Palestijnen verzochten de VN woensdag de bouw van woningen tegen te houden.


Netanyahu wuift kritiek op bouwplannen weg (Foto: Novum)

2 Unlimited geeft optreden in Antwerpen

2 Unlimited geeft 30 maart voor het eerst een liveconcert in het Sportpaleis in Antwerpen. Dat heeft het danceduo donderdag bekendgemaakt. 2 Unlimited brengt dan met een liveband op een nieuwe manier de grootste hits ten gehore. Kaarten zijn donderdag in de verkoop gegaan.

Ook komt een aantal gastartiesten langs voor een optreden. Na het concert vindt de vijfde editie van het evenement MNM Back to the 90's plaats.

"Ik kijk er enorm naar uit om het Sportpaleis te 'rocken', toch een van de mooiste concertzalen van Europa", laat zangeres Anita Doth weten, die met rapper Ray Slijngaard hits scoorde als No Limit en Twilight Zone. "Zo veel grote sterren zijn ons voorgegaan. Antwerpen, are you ready for this?"


2 Unlimited geeft optreden in Antwerpen (Foto: Novum)

Sponsor redt Nederlandse basketbalploeg

Het Nederlandse basketbalteam kan toch internationale wedstrijden blijven spelen. De basketbalbond NBB en de Federatie Eredivisie Basketball FEB hebben Sport1 gestrikt als sponsor. De betaalzender prijkt de komende twee jaar op de shirts van Oranje en zal daarnaast de wedstrijden van het mannenteam live gaan uitzenden.

Door de steun van Sport1 kunnen de Nederlandse basketballers deelnemen aan de EK-kwalificatiewedstrijden. De loting voor dat toernooi is zaterdag.

De basketbalbond NBB maakte vorige week bekend dat het zo'n vijf ton moet bezuinigen, waardoor er geen geld meer was voor de nationale ploeg en Oranje onder 20 jaar. De andere jeugdteams zouden wel blijven bestaan.

Sport1 zendt momenteel alleen duels uit van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA en de Euroleague basketbal. "Alhoewel dit internationaal topbasketbal betreft, dragen we ook het Nederlands basketbal een zeer warm hart toe", zegt vicepresident van de sportzender Wil Moerer.

"Met Sport1 als sponsor kan het Nederlandse basketbal weer vooruitkijken en wordt voorkomen dat we straks geen nationaal team meer kunnen laten deelnemen aan internationale wedstrijden."

Sneeuwruimers staan paraat op Schiphol

Een paar honderd sneeuwruimers staan paraat om luchthaven Schiphol vrijdag sneeuwvrij te houden. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse luchthaven gezegd. Voor vrijdag wordt flinke sneeuwval verwacht. Weeronline.nl liet donderdag weten 'totale ontwrichting' van al het verkeer te verwachten.

Zowel Schiphol als luchtvaartmaatschappijen adviseren mensen op tijd van huis te gaan, aangezien het winterweer ook op de weg en op het spoor waarschijnlijk voor problemen gaat zorgen. "We zijn afhankelijk van de infrastructuur in Nederland", lichtte de zegsvrouw toe. Ze adviseerde reizigers actuele informatie in de gaten te houden en rekening te houden met annuleringen of vertragingen.

Ecclestone: "Comeback Schumacher was niet verstandig"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone vindt dat Michael Schumacher achteraf niet aan zijn comeback had moeten beginnen. De inmiddels 43-jarige Duitser kwam bij lange na niet in de buurt van de successen uit zijn eerste gedeelte van zijn F1-loopbaan.

Schumacher stapte in 2010 in bij Mercedes dat zo weet Ecclestone geen winnende auto had, zo laat hij ESPNF1 weten. "Het was misschien wel heel anders gelopen als hij weer bij Ferrari was ingestapt of bij Red Bull aan de slag was gegaan. Ik denk dat Michael toen hij bij Mercedes tekende de verwachting had dat het team een stuk beter zou presteren dan uiteindelijk het geval was."

Dat de zevenvoudig wereldkampioen zijn helm aan de wilgen hangt is dan ook niet meer dan logisch. De 82-jarige Brit denkt zelfs dat de keuze van Lewis Hamilton voor Mercedes het stoppen niet bespoedigd heeft. "Ik denk dat Michael sowieso weer wilde stoppen."

Messi traint binnen bij Barcelona

Lionel Messi heeft donderdag in de fitnessruimte van Barcelona getraind. De 25-jarige Argentijn liep woensdagavond in het Champions Leagueduel tegen Benfica een kneuzing op aan de buitenkant van zijn linkerknie, maar de schade lijkt mee te vallen. Verder onderzoek moet uitwijzen of hij zondag tegen Real Betis alweer van de partij kan zijn.

Messi viel tegen de Portugezen (0-0) een halfuur voor tijd in. Kort voor het einde van de wedstrijd kwam de aanvaller bij een doelpoging in contact met Benfica-keeper Artur. Hij maakte zijn actie nog wel af en schoot op doel, maar viel daarna op de grond en werd per brancard naar de kant gebracht.

De Argentijnse dribbelaar is op jacht naar het record van de Duitser Gerd Müller, die in 1972 85 keer scoorde. Messi staat vooralsnog op 84 goals.

Voor Barcelona was er meer goed nieuws uit de ziekenboeg. Andres Iniesta, Jordi Alba, Dani Alves en Alexis Sanchez trainden voor het eerst deze week met de groep mee.


Messi traint binnen bij Barcelona (Foto: Novum)

KLPD zoekt uit wie scheepsongeluk moet onderzoeken

Het Korps Landelijke Politiediensten zoekt uit wie onderzoek gaat doen naar het scheepsongeluk woensdagavond op de Noordzee. Het is niet duidelijk of Nederland daarvoor het aangewezen land is, omdat het ongeluk buiten de Nederlandse territoriale wateren plaatsvond en er geen Nederlandse schepen bij betrokken waren.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft in ieder geval al hulp aangeboden bij het onderzoek. Volgens internationale regels zijn de betrokken vlaggenstaten verplicht onderzoek te doen naar het ongeluk. De raad heeft woensdagavond meteen contact opgenomen met de autoriteiten van die betrokken vlaggenstaten, Cyprus en de Bahama's.

Bij het ongeluk kwamen in ieder geval vijf opvarenden van het gezonken vrachtschip Baltic Ace om het leven. Zes bemanningsleden van het onder de vlag van de Bahama's varende schip worden nog vermist. Het schip uit Cyprus maakte geen water maar liep wel schade op.

Het KLPD verwacht in de loop van donderdag meer te weten over wie het onderzoek moet doen.

Donderdag nog debat met Rutte over Verdaas

De Tweede Kamer houdt later donderdag een debat met premier Mark Rutte over het aftreden van Co Verdaas als staatssecretaris van Economische Zaken. Rutte wordt wel gevraagd daar eerst een brief over naar de Kamer te sturen.

Het debat werd aangevraagd door PVV-leider Geert Wilders en zijn verzoek kreeg steun van alle andere fracties. Wilders wil van Rutte weten wat er precies is gebeurd, waarom Verdaas precies aftreedt en waarom Rutte als formateur niet wist wat er aan de hand was.

Ook D66-leider Alexander Pechtold verwijst naar Ruttes rol als formateur, waarin hij voor het aantreden van het debat met alle toekomstige bewindslieden een 'sollicitatiegesprek' hield. Verdaas zei na afloop van dat gesprek begin november dat hij met Rutte niet gesproken had over de mogelijk verkeerde declaraties die hij als gedeputeerde in Gelderland zou hebben ingediend.

Donderdag nog debat met Rutte over Verdaas
Donderdag nog debat met Rutte over Verdaas (Foto: ANP)

Legervliegtuig Zuid-Afrika neergestort: elf doden

Een vliegtuig van het Zuid-Afrikaanse leger is neergestort in het Drakensberg-gebergte. Alle elf inzittenden van de Douglas Dakota zijn bij de crash om het leven gekomen. Dat heeft het leger donderdag bekendgemaakt.

De Douglas Dakota was woensdag opgestegen vanaf de luchtmachtbasis Waterkloof in Pretoria. Het toestel kwam onderweg naar Mthatha, vlakbij de plaats waar de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela woont, in zwaar weer terecht. Sindsdien was niets meer van het toestel vernomen. Donderdag vonden militairen het wrak in de buurt van Ladysmith in de provincie KwaZulu-Natal.

Het toestel was onderweg naar Mthatha. Mandela woont in het vlak bij gelegen Qunu. Het Zuid-Afrikaanse leger is grotendeels verantwoordelijk voor de medische zorg voor Mandela. Aan boord van de Douglas Dakota waren zes bemanningsleden en vijf passagiers. Over de aard van hun missie werd niets bekendgemaakt.

Spelers langer in cel voor doodslag grensrechter

De drie spelers van SV Nieuw Sloten, die zondag een grensrechter dusdanig mishandelden dat hij overleed, blijven nog zeker twee weken in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Lelystad donderdag bepaald. Het drietal, 15 en 16 jaar oud, wordt verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging.

De 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd zondag in Almere na de wedstrijd tussen de B3 van de Almeerse club Buitenboys en de B1 van SV Nieuw Sloten geschopt en geslagen door de drie spelers van de Amsterdamse club. Maandag overleed het slachtoffer in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Alle wedstrijden in het amateurvoetbal zijn als gevolg van het overlijden komend weekeinde afgelast. Het betaald voetbal gaat wel door. Voor alle wedstrijden wordt een minuut stilte in acht genomen en teams en arbitrage dragen rouwbanden. De KNVB riep eerder al zijn leden op mee te denken over oplossingen om incidenten in het amateurvoetbal terug te brengen.

Zondag wordt een stille tocht georganiseerd voor Nieuwenhuizen. Daaraan nemen naast alle voetbalverenigingen uit Almere alleen genodigden deel, op verzoek van de familie van de overleden grensrechter. Het incident zorgde voor opschudding in binnen- en buitenland. Onder meer FIFA-president Sepp Blatter reageerde geschokt.

'Catwoman krijgt een spin-off'

Anne Hathaway haar personage Catwoman in The Dark Knight Rises staat centraal in de superheldengeruchtenmolen van deze week. Geruchten gaan dat de kattenvrouw een eigen spin-off krijgt.

De meest recente Catwoman-film met Halle Barry was…om het netjes te verwoorden: de film voldeed bij niemand aan de verwachtingen. Hoe denkt Hathaway zelf over een film met de sexy en lenige oplichtster in de spotlights?

"Niemand heeft het er nog met me over gehad, maar ik zou het geweldig vinden", zo zegt de actrice. "Ik was bij een persconferentie voor een screening van The Dark Knight Rises en de moderator vroeg aan me: 'Hoe voelt het om gedag te zeggen tegen jouw personage?'. Toen barste ik uit in tranen, want ik mis haar."

Het is bekend dat Christopher Nolan zich niet meer waagt aan een film uit de Batman-franchise, maar wellicht dat een andere regisseur het idee oppikt. Mocht de spin-off niet verschijnen, dan is er voor Hathaway nog hoop met het project Justice League. Joseph Gordon-Levitt wordt volgens andere geruchten gelinkt aan een cameo, dus wellicht dat Hathaway na The Dark Knight Rises ook weer van zich laat horen. We wachten geduldig af.

Rechter vergeet dossiers in trein

Een plaatsvervangend rechter van de rechtbank in Haarlem heeft woensdag zijn rolkoffer met daarin twee dossiers van vreemdelingenzaken laten liggen in een trein. Dat heeft de rechtbank in Haarlem donderdag bekendgemaakt. De rechtbank is 'geschokt' en hoopt dat de vinder van de koffer zich meldt.

De rechter zat in de trein van 17.38 uur van Den Haag Centraal naar Almere. Toen hij op station Duivendrecht uitstapte vergat hij zijn koffer mee te nemen. De rechter doet donderdag aangifte bij de spoorwegpolitie en staat in contact met de Nederlandse Spoorwegen. De mensen wier dossiers zijn verloren zijn op de hoogte gesteld. De rechtbank roept de vinder van de koffer op contact op te nemen.

'Zwangere vrouw moet geen worst eten'

Zwangere vrouwen doen er beter aan geen ham, spek en worst te eten. Deze vleeswaren zijn behandeld met nitriet en dat geeft mogelijk een verhoogde kans op kinderleukemie. Dat zegt de Gezondheidsraad in een donderdag verschenen advies.

Artsen moeten verder zo weinig mogelijk röntgenfoto's en ct-scans maken bij zwangere vrouwen en jonge kinderen, omdat de straling de kans op leukemie verhoogt. De Gezondheidsraad ontraadt ook zogenoemde pretecho's die zwangere vrouwen laten maken om hun ongeboren kind te kunnen zien. Dat echo's leukemie veroorzaken is onwaarschijnlijk, maar niet uitgesloten.

Vrouwen die zwanger zijn of het willen worden, moeten niet werken met bestrijdingsmiddelen. Ook roken en drinken kan een verhoogde kans geven op leukemie, maar dat werd toch al ontraden voor zwangere vrouwen. Het is aan te raden om borstvoeding te geven tot een kind minstens zes maanden is, omdat dit de kans op leukemie mogelijk verkleint.

De Gezondheidsraad heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van kinderleukemie, omdat het aantal gevallen van de ziekte in de jaren negentig opeens steeg. Jaarlijks krijgen nu ongeveer vijf op de honderdduizend kinderen de ziekte, een vorm van kanker aan het bloedvormende systeem van het lichaam. De meeste kinderen overleven, maar de behandeling is zeer zwaar.

Geen steun voor debat over 'Marokkanengeweld'

De PVV krijgt geen steun voor een debat over geweld door Marokkanen. De partij van Geert Wilders wilde zo'n debat naar aanleiding van het doodschoppen van een grensrechter in Almere, maar geen enkele andere partij heeft er behoefte aan, bleek donderdag in de Tweede Kamer.

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren noemde het 'zeer teleurstellend' dat de Tweede Kamer niet wil spreken over 'een onderwerp dat zo veel mensen bezighoudt'. De Kamer gedraagt zich als 'een stel lafaards', voegde hij eraan toe.

De PVV bestrijdt dat het doodschoppen van de grensrechter een probleem is van het voetbal, en vindt ook dat het geen incident genoemd kan worden. Volgens de partij wordt voetbalgeweld vooral gepleegd door Marokkanen.

Twee van de drie verdachten van het doodschoppen van de grensrechter zijn naar verluidt van Marokkaanse afkomst.

Jackman sloeg rol James Bond af

Hugh Jackman heeft in 2006 de rol van James Bond afgeslagen vanwege verplichtingen rondom zijn personage Wolverine. Dit laat de acteur weten in een interview met The Sun.

Toen hij werd benaderd om de geheim agent te spelen in de film Casino Royale heeft hij vanwege Wolverine besloten om de rol te laten schieten. Hierdoor ging de rol naar zijn goede vriend Daniel Craig, die tevens naast Jackman te zien was in de Broadway-voorstelling A Steady Rain in 2009.

Jackman blikt terug op dat moment. "Op dat moment was het verkeerd voor mij, maar ik zag Daniel in de film en dacht toen pas dat ik meer interesse had moeten tonen, want het was geweldig." Toch toont Jackman geen wrok. "Ik ben goede vrienden met Daniel. Toen hij in Australie was hebben we bij kunnen praten en, weet je, niemand kon Bond beter spelen."

De acteur houdt echter nog enigszins grappend hoop op de rol van 007. "Ik wacht gewoon. Het goede aan Daniel is dat hij, wat, 62 jaar oud is? Hij valt uitelkaar waar je bij staat. Dus ik blijf tegen hem zeggen 'Ik ben er klaar voor, als jij de rol wil loslaten, ik ben klaar'. (…) Het is maar goed dat ik ook een Brits paspoort heb."

Hugh Jackman
Hugh Jackman (foto: Novum)

Garde herstelt rust rond paleis Caïro

De Egyptische Republikeinse Garde heeft donderdag met inzet van tanks en pantservoertuigen de orde hersteld in de straten rond het presidentieel paleis in Caïro. Gevechten tussen voor- en tegenstanders van president Mohammed Morsi kostten in de nacht van woensdag op donderdag aan vijf mensen het leven. Meer dan zeshonderd mensen raakten gewond.

De oppositie, verbolgen over het besluit van Morsi vrijwel absolute macht naar zich toe te trekken, probeerde een nieuwe demonstratie te organiseren. De Garde, belast met de verdediging van paleis en president, greep echter in en sommeerde beide kijvende partijen zich niet langer in de nabijheid van het paleis op te houden. Het samenscholingsverbod geldt voor alle presidentiële paleizen in het land.

In de straten rond het paleis stonden op strategische punten tanks en pantservoertuigen opgesteld. Deze zullen echter niet tegen demonstranten worden ingezet, beloofde generaal Mohammed Zaki, commandant van de Garde.

Morsi zelf was donderdag gewoon in het paleis aan het werk, meldde een zegsman.

Hans Kesting scoort als Sinterklaas

Paul de Leeuw scoorde woensdagavond met zijn Sinterklaasuitzending meer dan 1 miljoen kijkers. Maar Hans Kesting stal de show als Sinterklaas.

Kesting volgde Bram van der Vlugt op als Sinterklaas bij Paul de Leeuw. Bram deed dat heel wat jaren maar nam dit jaar echt afstand van de Sint. Twee jaar geleden stopte hij al als IntochtSint voor de Publieke Omroep. De Leeuw koos er voor om de nieuwe IntochtSint Stefan de Walle niet te boeken maar een programma te maken met goede vriend Kesting.

Op Twitter kreeg Kesting alle lof toebedeeld. Velen willen hem nu ook als 'officiële' IntochtSint. De NTR was overigens boos op de Leeuw dat hij De Walle niet boekte. Zij vinden dat er maar één Publieke Omroep-Sint mag zijn. 

[WK clubs] Sanfrecce Hiroshima door naar kwartfinale

Sanfrecce Hiroshima is donderdag doorgedrongen tot de kwartfinales van het WK voor clubteams in Japan.  De kampioen van Japan won het  voorrondeduel met 1-0 van Auckland City uit Nieuw-Zeeland. Toshihiro Aoyama maakte halverwege de tweede helft de winnende treffer.

Scheidsrechter Djamel Haimoudi uit Algerije had een primeur. Hij had voor het eerst de beschikking over doellijntechnologie. Tijdens het WK voor clubteams wordt er getest met diverse systemen. Voorafgaand aan wedstrijd  werd een minuut stilte gehouden voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Beide teams hadden zich rond de middencirkel verzameld om Nieuwenhuizen te herdenken.

Sanfrecce Hiroshima neemt het op 9 december op tegen Al Ahly, de kampioen van Afrika. De winnaar van dat duel zal in de halve finale aantreden tegen het Braziliaanse Corinthians, dat zich plaatste voor het WK door de Copa Libertadores te winnen. De andere halve finale gaat tussen Champions League winnaar Chelsea en Ulsan Hyundai uit Zuid-Korea of het Mexicaanse Monterrey.

Austin wil andere datum voor F1-race

Als het aan de organisatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin, Texas ligt dan wordt de datum van de race verplaatst. Een belangrijke American Football-wedstrijd gooit in het weekend van 17 november roet in het Formule 1 eten.

De universiteit van Texas speelt dat weekend een belangrijke thuiswedstrijd en er wordt gevreesd dat er rond Austin niet genoeg hotelkamers beschikbaar zijn. Er komen bij duels tussen universiteiten namelijk regelmatig meer toeschouwers dan bij duels in de professionele National Football League. Veel mogelijkheden om de F1-race van datum te verplaatsen zijn er niet. Alleen een ruil met met de GP van Brazilië, die een week later gehouden zal worden, behoort tot de mogelijkheden.

Geen fouten bij bewijs rondom vuurwerkramp

In de bewijsvoering tegen de voormalige verdachte van de vuurwerkramp in Enschede, André de V., zaten geen onjuistheden. Dat concludeert het Openbaar Ministerie op basis van nieuw onderzoek door de Rijksrecherche.

Het OM meldde ruim een jaar geleden dat nieuw onderzoek geen aanwijsbare oorzaak van de ramp aan het licht had gebracht. Wel waren vragen gerezen over de rol van De V., die in 2002 werd veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens brandstichting, maar later in hoger beroep werd vrijgesproken omdat het bewijs te dun was.

Het OM spreekt van 'losse eindjes' die zijn onderzocht. "Uit dit onderzoek blijkt dat er geen sprake is van onjuistheden in de bewijsvoering destijds", meldt het OM. Er is onder meer opnieuw gekeken naar de sportbroek van De V., waarop vuurwerksporen werden aangetroffen.

Ook was een vraag hoe de politie destijds aan de tipgever kwam die de naam van De V. noemde. De Rijksrecherche concludeert nu dat de tipgever zichzelf bij de politie heeft gemeld.

Als gevolg van de explosie bij het vuurwerkbedrijf SE Fireworks in de wijk Roombeek. Kwamen 23 mensen om het leven. Bijna duizend mensen raakten gewond. De complete wijk werd weggevaagd.

Vijfde dode aangetroffen na scheepsongeluk Noordzee

Bij de zoektocht naar de vermiste bemanning van het vrachtschip Baltic Ace, dat woensdagavond zonk in de Noordzee, is een vijfde stoffelijk overschot aangetroffen. Dat meldt de kustwacht. Het aantal vermisten is nu nog zes. Er wordt niet verwacht zij nog levend uit het water worden gehaald. Dertien opvarenden werden eerder gered.

Rond 11.45 uur heeft een Belgische helikopter het stoffelijk overschot aan boord genomen. De zoektocht, met reddingsschepen, helikopters en vliegtuigen, wordt voorlopig voortgezet totdat het donker wordt, meldt een woordvoerder van de kustwacht.

Onder de vijf dodelijke slachtoffers zijn in ieder geval twee Polen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Poolse ambassade in Den Haag. Van de 24 opvarenden waren in totaal elf bemanningsleden van Poolse afkomst. Zes van hen zijn gered en zijn overgebracht naar ziekenhuizen in België en Nederland. Zij verkeren in goede gezondheid, meldt de zegsman.

Naar drie Poolse bemanningsleden wordt nog gezocht. De overige bemanningsleden van de Baltic Ace komen uit de Filipijnen, Bulgarije en Oekraïne.

Het ongeluk gebeurde rond 19.20 uur op 65 kilometer van de kust van Zeeland. Door onbekende oorzaak raakte de Baltic Ace het containerschip Corvus J uit Cyprus, dat geen water maakte.

Het vrachtschip, dat vanuit het Belgische Zeebrugge onderweg was naar Finland, vervoerde ruim veertienhonderd auto's. Rijkswaterstaat houdt contact met de eigenaar van het vrachtschip over de berging van het wrak. Zodra de weersomstandigheden het toelaten, wordt de ligging van het wrak onderzocht door een incidentenschip van Rijkswaterstaat, dat nu nog het overige scheepvaartverkeer op de plaats van het ongeluk begeleidt.

SGP wil minder abortussen

De SGP wil dat het kabinet het aantal abortussen gaat terugdringen. Fractieleider Kees van der Staaij zal hierover donderdag een motie indienen tijden het debat over de zorgbegroting. "Wie beseft dat abortus het afbreken van menselijk leven is, kan nooit wennen aan de huidige abortuspraktijk."

Van der Staaij vindt dat de huidige wet niet strikt genoeg wordt toegepast. Hij wijst erop dat volgens de wet zwangerschap alleen mag worden afgebroken als de 'noodsituatie van de vrouw deze onontkoombaar maakt'. Met dertigduizend abortussen per jaar kan hiervan geen sprake zijn, concludeert hij. Dat aantal noemt hij 'schokkend'.

Hij vraagt het kabinet daarom per motie om duidelijk kleur te bekennen en 'met overtuiging' in te zetten op het terugdringen van het aantal abortussen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet op zoek gaan naar 'minder vergaande oplossingen' voor ongewenste zwangerschappen, vindt Van der Staaij.

De SGP strijdt al langer tegen het abortusbeleid. De orthodox-christelijke partij is tegen abortus onder alle omstandigheden. Tijdens de verkiezingscampagne kwam Van der Staaij nog in opspraak, nadat hij had gezegd dat de kans op zwangerschap bij verkrachting relatief klein is. Hij wilde hiermee aandacht trekken voor het abortusbeleid. Na een storm van kritiek nam hij zijn uitspraak terug.

Geen pijn

Ashlyn Blocker is nogal bijzonder. Ze heeft een rare genetische afwijking waardoor ze geen pijn voelt. De meeste kinderen met deze ziekte worden niet ouder dan 3 jaar. Voornamelijk omdat ze het niet merken als er iets ernstigs aan de hand is en de doktoren er dan niet op tijd bij zijn. Ashlyn is inmiddels al een tiener en laat zich niet kisten.

Carly Rae Jepsen warmt publiek Bieber op in Arnhem

Carly Rae Jepsen staat op 13 april in het voorprogramma van Justin Biebers optreden in het Arnhemse Gelredome. Dat heeft concertorganisator Greenhouse Talent bekendgemaakt.

Jepsen, die net als Justin Bieber Canadese wortels heeft, vergezelde het tieneridool ook tijdens zijn Amerikaanse tournee. Het concert in het Gelredome is inmiddels al uitverkocht.

De zangeres zegt dat ze haar succes voor een deel aan Bieber te danken heeft. Bieber nam een parodie op haar single Call Me Maybe op en liet zijn miljoenen volgers via Twitter weten dat hij het een goed nummer vindt. Jepsens videoclip bij Call Me Maybe is inmiddels op Youtube meer dan 352 miljoen keer bekeken. Jepsen en Bieber namen samen het duet Beautiful op.


Carly Rae Jepsen warmt publiek Bieber op in Arnhem (Foto: Novum)

'Champions Leaguefinales naar Berlijn en Milaan'

De Champions Leaguefinale wordt in 2015 in Berlijn gespeeld. Dat weet Bild donderdag te melden. Volgens de Duitse krant vindt de eindstrijd van het miljoenenbal een jaar later waarschijnlijk plaats in Milaan. De officiële toewijzing van de finales door de Europese voetbalbond UEFA is echter pas in maart.

Voorzitter Wolfgang Niersbasch van de Duitse voetbalbond houdt zich nog enigszins op de vlakte. "We hebben heel goede hoop dat de finale naar Berlijn komt", laat hij wel weten. Afgelopen seizoen was de finale al in Duitsland. In eigen stadion verloor Bayern München na strafschoppen van Chelsea.

Dit seizoen is het Wembley-stadion in Londen de uitverkorene om de ontknoping van het belangrijkste Europese clubtoernooi te huisvesten. In 2014 wordt de finale in Estadio da Luz in Lissabon gespeeld.

Oud-Ajacied Grygera stopt met voetballen

Oud-Ajacied Zdenek Grygera heeft besloten per direct te stoppen met voetbal. Dat maakte Fulham-trainer Martin Jol donderdag bekend. De Engelse club was de laatste werkgever van de 32-jarige Tsjechische verdediger, die door een beschadigde kruisband al ruim een jaar niet in actie kwam. Volgens Jol sluit Grygera een rentree in eigen land niet helemaal uit.

De Tsjech begon zijn carrière bij Petra Drnovice en verhuisde in 2000 naar Sparta Praag. Ajax trok Grygera in 2003 naar verluidt voor ongeveer 3,5 miljoen euro aan. Na vier seizoenen vertrok hij naar Juventus, waar de verdediger eveneens vier jaar speelde. Sinds vorige zomer was hij actief voor Fulham. Dit seizoen was Grygera clubloos.

Grygera speelde 65 interlands voor Tsjechië. Hij was erbij op de EK's van 2004 en 2008 en op het WK van 2006. Zijn laatste interland speelde hij in september 2009.

Start golftoernooi Durban uitgesteld door regenval

De openingsronde van het Nelson Mandela Championship is uitgesteld naar vrijdag. Het golftoernooi in het Zuid-Afrikaanse Durban, dat donderdag zou beginnen, geldt als de start van de Europese PGA Tour van 2013. Door de hevige regenval is de baan deels onbespeelbaar geworden. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

Het evenement is het eerste toernooi dat meetelt voor de Race to Dubai in 2013. Er doen geen Nederlandse golfers mee.

Vervolg op Tron: Legacy stap dichterbij

Het vervolg op Tron: Legacy lijkt eraan te komen. Filmmaatschappij Disney heeft Jesse Wigutow gevraagd het scenario te herschrijven. Joseph Kosinski, die Tron: Legacy regisseerde, heeft al getekend voor het vervolg op de sciencefictionfilm. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het vervolg op Tron: Legacy ligt al een tijdje in de planning. Die film was een vervolg op Tron uit 1982 met Jeff Bridges in de hoofdrol. In de film uit 2010 speelt Garrett Hedlund de zoon van zijn personage, die op zoek gaat naar zijn vader. Tron: Legacy deed het goed in de bioscopen, maar het vervolg komt stroef op gang.

Wigutow werkt voor Disney al aan een bewerking van Peter and the Starcatchers en heeft eerder met de filmmaatschappij gewerkt. De schrijver gaat aan de slag met het scenario dat zijn voorganger David DiGilio schreef. Hij werkte vorig jaar aan het script, maar is om onbekende redenen gestopt.


Vervolg op Tron: Legacy stap dichterbij (Foto: Novum)

Willem II moet aanvaller Lumu maand missen

Jeroen Lumu komt dit jaar niet meer in actie voor Willem II. De 17-jarige aanvaller heeft een spierscheurtje opgelopen in zijn linkerhamstring, meldt de Tilburgse eredivisionist. Lumu is daardoor vier tot zes weken uitgeschakeld. Hij liep de kwetsuur zaterdag op voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen (3-1).

Lumu beleefde vorig jaar zijn doorbraak bij Willem II, de hekkensluiter in de Eredivisie. Dit seizoen mocht hij tot dusverre drie keer in de basis beginnen. Daarnaast viel hij vier keer in.

Naast Lumu kan Willem II nog niet beschikken over Kevin Brands en Ruud van der Rijt. De Belgische middenvelder Robbie Haemhouts heeft donderdag wel de groepstraining hervat.

Voedselbank slaat alarm over voeding arme kinderen

Steeds meer kinderen in Nederland leven onder de armoedegrens, waardoor ze niet de voedingstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Aan de andere kant wordt jaarlijks 9,5 miljoen ton voedsel weggegooid. Dat meldt Voedselbank Nederland, die hierover alarm slaat.

Het aantal kinderen dat opgroeit in armoede is tussen 2010 en 2012 gestegen van 327 duizend naar 367 duizend, aldus de Voedselbank. Een gebrek aan goede voeding kan ernstige gevolgen hebben voor kinderen, zoals verminderd concentratievermogen, ontwikkelingsstoornissen en depressie.

De trend heeft ook gevolgen voor de lange termijn. Kinderen die zonder goede voeding opgroeien zijn ongezonder, waardoor ze later in hun leven meer zorg nodig hebben. "Uiteindelijk zal de samenleving de stijgende kosten die verbonden zijn met gezondheidszorg niet meer kunnen dragen", waarschuwt de Voedselbank.

De helft van de voedselverspilling vindt plaats bij bedrijven, waaronder supermarkten. Als slechts tien procent van al het voedsel dat wordt verspild wordt gebruikt voor het voeden van mensen zou iedereen die op of onder de armoedegrens leeft gezond en genoeg te eten kunnen krijgen, aldus de Voedselbank.

'Verdaas treedt af als staatssecretaris'

Staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) treedt af vanwege zijn declaraties als gedeputeerde in Gelderland. Verdaas maakt zijn aftreden om 13.30 uur bekend. Dat meldt RTL Nieuws.

De 46-jarige Verdaas, die van 2003 tot 2006 Kamerlid was, zou als gedeputeerde jarenlang ritten van Arnhem naar Zwolle hebben gedeclareerd. Daar mocht hij eigenlijk niet wonen, omdat gedeputeerden in de provincie moeten wonen die zij besturen. Hij kocht weliswaar een woning in Nijmegen, maar afgaande op zijn bonnetjes woonde hij nog steeds in Zwolle.

De Raad van State liet eind oktober weten zich te buigen over het declaratiegedrag van de gedeputeerden in de provincie Gelderland. Ook de reiskostendeclaraties van andere gedeputeerden worden door de raad onder de loep genomen.


'Verdaas treedt af als staatssecretaris' (Foto: Novum)

'Eurolanden dieptepunt crisis voorbij'

De eurolanden zijn het dieptepunt in de schuldencrisis voorbij. Dat stelt Europees Commissaris Olli Rehn in een interview met Financial Times Deutschland.

"De crisis bereikte zijn laatste piek in juni, rond de Griekse verkiezingen. Nu zien we een omgekeerde trend", aldus Rehn. Volgens de Finse commissaris is dit vooral te danken aan maatregelen die overheden en de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen zomer hebben genomen.

Rehn is daarom 'minder pessimistisch dan in de zomer'. Het grootste gevaar is nu echter zelfgenoegzaamheid, stelde hij. De eurolanden moeten de muntunie nu zien te versterken en hun eigen concurrentiepositie verbeteren.

Rehn: eurolanden dieptepunt crisis voorbij
Rehn: eurolanden dieptepunt crisis voorbij (Foto: ANP)

Zwangere Kate Middleton uit het ziekenhuis

Kate Middleton heeft het ziekenhuis verlaten. De vrouw van de Britse prins William, die maandag bekendmaakte in verwachting te zijn, lag enkele dagen in het ziekenhuis vanwege acute ochtendmisselijkheid.

Middleton had een lach op haar gezicht toen ze donderdag het King Edward VII-ziekenhuis in Londen verliet. Ze werd vergezeld door haar man William. Kate verblijft de komende tijd in Kensington Palace om uit te rusten.

Een woordvoerder van het Britse koningshuis liet dinsdag al weten dat het beter ging met de 30-jarige hertogin van Cambridge. Ze is nog geen twaalf weken zwanger.

Oostenrijkse vergeet 390.000 euro in bus

Een Oostenrijkse dame heeft een tas met daarin 390.000 euro in de bus laten liggen. Daar kwam de buschauffeur achter toen hij aan het eind van de dag zijn bus aan het schoonmaken was. Hij heeft het geld naar de politie gebracht.

"Ik dacht dat er boodschappen of medicijnen in zouden zitten," verklaarde de buschauffeur tegenover dagblad Kronen Zeitung. De tas bleek gevuld met een veelvoud aan briefjes van 500 euro.

De politie heeft de eigenaresse van de tas opgespoord, het bleek een oudere dame te zijn. Het is niet bekend of ze de buschauffeur een beloning heeft gegeven.

Oostenrijkse vergeet 390.000 euro in bus
Oostenrijkse vergeet 390.000 euro in bus (Foto: ANP)

Steden openen daklozenopvang om winterkou

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bieden vanaf vrijdag extra slaapplaatsen aan voor dak- en thuislozen. De gemeenten bieden elk jaar meer opvangplekken aan wanneer het te koud wordt om buiten te slapen vanwege bevriezingsgevaar.

De GGD's van de vier grote steden hebben bepaald dat de zogeheten winterkouderegeling vrijdag van start gaat. Vanaf dat moment kunnen dak- en thuislozen zich melden.

In Amsterdam werkt de GGD samen met het Leger des Heils om maximaal 220 personen extra te herbergen. Dat gebeurt in een voormalig kantoorpand in Amsterdam-West. Het kantoor wordt alleen tijdelijk gebruikt als opvang. Mocht het aantal slaapplekken in dit pand onvoldoende blijken, dan worden extra bedden bijgeplaatst op andere locaties.

Als het volgens de landelijke richtlijn van de GGD te koud wordt om buiten te slapen, bijvoorbeeld als de gevoelstemperatuur meerdere dagen onder het vriespunt ligt, wordt de winterkoudeopvang geopend. Als de temperatuur weer oploopt eindigt de winterregeling en dus ook de extra opvang.

Vorig jaar was de winterkouderegeling in Amsterdam zeventien dagen van kracht. Toen maakten op het hoogtepunt 283 mensen tegelijk gebruik van de winteropvang

Mexicaanse rechter: verbod homohuwelijk ongrondwettig

Het Mexicaanse hooggerechtshof heeft donderdag bepaald dat een wet in de zuidelijke deelstaat Oaxaca die het homohuwelijk verbiedt in strijd is met de grondwet. Het hof heeft daarmee de weg vrijgemaakt voor homoseksuele stellen om in de deelstaat met elkaar te trouwen. De uitspraak kan ertoe leiden dat in heel Mexico het homohuwelijk wordt toegestaan.

De rechters van het hooggerechtshof waren unaniem in hun oordeel dat de wet, waarin staat dat 'een van de doelen van het huwelijk het voortzetten van de soort is', indruist tegen de grondwet. Het inperken van het huwelijk als de verbintenis tussen één man en één vrouw is in strijd met het grondbeginsel van gelijkheid, aldus de rechters.

Op dit moment zijn homohuwelijken alleen in Mexico-Stad mogelijk. Daartoe werd in 2010 een wet aangenomen.

De allerslechtste echtgenoot van Nederland

Ik zag een oproep in de Metro van afgelopen dinsdag. ‘BNN zoekt de allerslechtste echtgenoot van Nederland! Heeft jouw echtgenoot altijd hoofdpijn op het moment dat hij moet presteren en kan hij jouw verjaardag maar niet onthouden? Is jouw echtgenoot dag in dag uit met zijn hobby bezig? Flirt hij met elke vrouw en hangt hij de Don Juan uit in de kroeg? Of is hij van mening dat het enige recht van zijn vrouw het aanrecht is? Dan is BNN naar hem op zoek!  In dit nieuwe programma gepresenteerd door Ruben Nicolai en onder begeleiding van een professionele jury nemen acht mannen het tegen elkaar op om te bewijzen dat ze lang niet zo’n slechte echtgenoot zijn als hun vrouw iedereen wil doen geloven.’

Ali B hekelt 'haatcampagne' Wilders

Rapper Ali B hekelt de opmerkingen van PVV-leider Geert Wilders op Twitter over de fatale mishandeling van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen. "Alle Marokkanen die ik spreek veroordelen wat er is gebeurd. Geen haatcampagne voeren over de rug van het slachtoffer aub", twitterde Ali B. woensdag.

De rapper met Marokkaanse roots doelt op de tweet van Wilders waarin hij liet weten dat er geen sprake is van een probleem op en om de voetbalvelden, maar van een Marokkanenprobleem. "Politiek en media blind voor racistisch geweld Marokkanen. We hebben geen voetbalprobleem maar een Marokkanenprobleem", liet Wilders twee dagen nadat Nieuwenhuizen was overleden weten op Twitter.

Wilders baseerde zich op een stuk uit De Telegraaf, waarin voorzitter Marcel Oost van Buitenboys, de club uit Almere waarvoor de grensrechter vrijwilliger was, in zijn beschrijving van het incident aangeeft dat 'alleen de drie Marokkaanse spelers van onze club naar de grensrechter liepen'. Overigens ontkent Oost dit te hebben gezegd.

Acteur Achmed Akkabi sluit zich bij het commentaar van Ali B. aan. "Waar waren je tweets bij de rellen in Haren, Geert? Of wacht, daar waar geen Marokkanen bij, nevermind", sneert hij op Twitter.

Voor de dood van de grensrechter zitten drie spelers, van 15 en 16 jaar, van de Amsterdamse club SV Nieuw Sloten vast. Naar verluidt gaat het om twee jongens van Marokkaanse afkomst en een jongen van Antilliaanse komaf.


Ali B hekelt 'haatcampagne' Geert Wilders (Foto: Novum)

[CT] Australië treft India in halve eindstrijd

Australië maakt nog altijd kans om voor de vijfde keer op rij het toernooi om de Champions Trophy te winnen. Het gastland rekende in de kwartfinale met 2-0 af met Engeland. In de halve eindstrijd nemen de Australische hockeyers het op tegen India, dat het België van de Nederlandse coach Marc Lammers met 1-0 versloeg.

Eerder donderdag drong Nederland ten koste van Nieuw-Zeeland door tot de laatste vier. De volgende tegenstander van Oranje is Pakistan. De halve finales worden zaterdag gespeeld in Melbourne.

Wielercoach bekent verstrekken epo aan Leipheimer

Wielercoach Rick Crawford heeft toegegeven Levi Leipheimer aan epo te hebben geholpen. Dat bekende de Amerikaan tegenover Velonews. Crawford voorzag de renner in 2000 en 2001, toen hij voor US Postal reed, van doping. Leipheimer verhuisde na 2001 naar de Rabobankploeg.

Leipheimer gaf in een verklaring in het USADA-rapport over Lance Armstrong zijn dopinggebruik toe. De Amerikaan verklaarde ook in zijn Rabo-periode verboden middelen te hebben gebruikt. Hij kreeg een schorsing van zes maanden opgelegd.

Als gevolg van de verjaring van de feiten kan Crawford niet meer gestraft worden. "Ik ben niet trots op wat ik heb gedaan en verwacht niet dat mensen het begrijpen. Ik probeer alleen nu het juiste te doen en neem daarom de volledige verantwoordelijkheid op mij. Ik respecteer de gevolgen van mijn acties."

De coach, die eerder Lance Armstrong begeleidde in zijn jonge jaren als triatleet, werkte met meer Amerikaanse profrenners. Onder hen Tom Danielson, die eveneens het gebruik van doping toegaf en net als Leipheimer voor zes maanden werd geschorst. Crawford ontkent echter Danielson van epo te hebben voorzien.

Crawford was vorig jaar nog werkzaam als verzorger van de opleidingsploeg van wielerformatie Garmin-Sharp. Hij werkt momenteel op de universiteit van Colorado.

Eerbetoon Willems voorafgaand aan Opium

De AVRO zendt zaterdag een 12 minuten durend eerbetoon uit aan de deze week overleden acteur Jeroen Willems. Het eerbetoon komt voorafgaand aan de special van Opium die over de oudejaarsconference gaat. Dat heeft de omroep donderdag laten weten.

De 50-jarige Willems overleed afgelopen maandag. De afgelopen jaren was hij regelmatig te gast in het tv-programma Opium.

Eerbetoon Willems voorafgaand aan Opium
Eerbetoon Willems voorafgaand aan Opium (Foto: ANP)

Kristen Wiig overweegt rol in Anchorman 2

Kristen Wiig zou wel zin hebben in een rol in de komedie Anchorman 2. De actrice is volgens de Amerikaanse filmsite The Wrap in onderhandeling over de voorwaarden. De Bridesmaids-ster zou een liefje spelen van Steve Carell.

Over het scenario van Anchorman 2 is nog niets bekend. De film is het vervolg op de komedie Anchorman: The Legend of Ron Burgundy met Will Ferrell uit 2004. Een groot deel van de cast keert terug voor het tweede deel. Zo zijn Christina Applegate, Paul Rudd, Ferrell en Carell wederom te zien.

De 39-jarige Wiig en Ferrell zijn beiden verbonden aan het Amerikaanse improvisatieprogramma Satuday Night Live. De actrice heeft momenteel veel komedies op het programma staan, waaronder The Secret Life of Walter Mitty en The Skeleton Twins.

Adam McKay regisseert de film. Judd Apatow, die de komedie Bridesmaids uit 2010 produceerde waarin Wiig haar doorbraak had als filmactrice, produceert ook Anchorman 2. De komedie moet in oktober in de bioscopen draaien.


Kristen Wiig overweegt rol in Anchorman 2 (Foto: Novum)

Ruiz pas volgend jaar terug bij Fulham

Fulham kan pas volgend jaar weer beschikken over Bryan Ruiz. De hamstringblessure van de 27-jarige oud-speler van FC Twente is verergerd, liet coach Martin Jol donderdag weten. Ruiz is daardoor nog vier weken uitgeschakeld. Hij kwam 18 november in het Premier Leagueduel tegen Sunderland voor het laatst in actie.

"Dit is een grote teleurstelling, want Ruiz is een belangrijke speler voor ons", zei Jol. De aanvoerder van Costa Rica scoorde dit seizoen een keer in negen competitiewedstrijden. Met Fulham, dat het maandag opneemt tegen Newcastle United, staat hij voorlopig dertiende.


Ruiz pas volgend jaar terug bij Fulham (Foto: Novum)

Trailer Star Trek Into Darkness

Denk je dat de wereld veilig is? Als we de trailer van Star Trek Into Darkness mogen geloven is dit slechts een illusie.

Na de eerder vrijgegeven poster is vandaag de eerste trailer van de ruimtefilm gepresenteerd. Als de crew van de Enterprise terug naar huis wordt geroepen, vinden ze een sterke kracht van terreur binnen de eigen organisatie die alles en iedereen vernietigt. Met een persoonlijke vete leidt kapitein Kirk een klopjacht door een door oorlog opgebroken wereld om een allesvernietigende man te pakken. De helden van de Enterprise starten zo een spannend avontuur waar leven, dood en liefde op het spel staan, vriendschappen op de proef worden gesteld en offers genoodzaakt zijn voor de enige familie die Kirk nog heeft: zijn crew.

Star Trek Into Darkness verschijnt op 6 juni 2013 in de bioscoop.

[NBA] Bryant doorbreekt grens van 30.000 punten

Kobe Bryant is woensdag de vijfde speler geworden in de NBA die de grens van 30.000 punten is gepasseerd. De 34-jarige basketballer hielp Los Angeles Lakers aan een 103-87 zege op New Orleans Hornets. Bryant, bezig aan zijn zeventiende profseizoen, is de jongste speler ooit die de mijlpaal bereikt.

Bryant werd voorgegaan door Wilt Chamberlain (35 jaar), Kareem Abdul-Jabbar (36), Karl Malone (36) en Michael Jordan (38). In New Orleans was hij woensdagavond goed voor 29 punten. Dwight Howard maakte achttien punten voor de Lakers.

New York Knicks boekte een zwaarbevochten zege op Charlotte Bobcats 100-98. J.R. Smith zette de bezoekers pas in de slotseconden op voorsprong. Carmelo Anthony nam 23 punten voor zijn rekening bij de Knicks, die nog altijd aan de leiding gaan in de Eastern Conference.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Portland Trail Blazers 99-92
Boston Celtics - Minnesota Timberwolves 104-94
Detroit Pistons - Golden State Warriors 97-104
Atlanta Hawks - Denver Nuggets 108-104
Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls 85-95


Bryant doorbreekt grens van 30 duizend punten (Foto: Novum)

Slachtoffers Alphen aan den Rijn krijgen rapport

De slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn krijgen nog voor het einde van het jaar inzage in een onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Dat beloofde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag in het Kamerdebat over het schietincident in het winkelcentrum Ridderhof, vorig jaar in april.

De advocaat van de slachtoffers en nabestaanden maakte donderdagochtend bekend een kort geding aan te spannen om inzicht te krijgen in het rapport. Ze hebben alleen een samenvatting gekregen, maar willen alle informatie over hoe schutter Tristan van der V. een wapenvergunning heeft gekregen terwijl bekend was dat hij psychische problemen had.

"De slachtoffers hebben absoluut het recht om te weten wat er is gebeurd", zei Opstelten. "We hebben altijd maximale transparantie nagestreefd. Er is veel onderzocht en veel naar buiten gebracht. Er is niets om te verbergen."

Wat Opstelten betreft is het kort geding van de baan nu hij heeft toegezegd het rapport openbaar te maken. "Iedere gedachte dat er iets voor de slachtoffers wordt achtergehouden moet worden weggenomen. En dat doe ik ook."

Moisander vindt zichzelf niet goed genoeg

Ajax-verdediger Niklas Moisander heeft na de 4-1 nederlaag tegen Real Madrid in de groepsfase van de Champions League voor zichzelf een harde conclusie getrokken. De Fin vindt zichzelf (nog) niet goed genoeg voor het niveau dat het kampioenenbal vereist.

"Voor dit niveau ben ik nog niet goed genoeg. De late tegentreffer in Dortmund (waardoor Ajax met 1-0 verloor red.) vind ik nog steeds mijn fout en tegen Real Madrid zag ik er bij de eerste twee doelpunten niet goed uit. Over de andere duels ben ik wel tevreden, in de confrontaties met Manchester City heb ik zelfs goed gespeeld. Maar dat het in totaal beter moet, is duidelijk."

Hij wil de uitdaging aangaan om beter te worden. "Om een completere voetballer te worden is de Champions League belangrijk. Daar meet je jezelf met de beste voetballer ter wereld. Een duel op dat niveau staat ongeveer gelijk aan tien competitiewedstrijden. Het maakt de drang om dit jaar weer kampioen te worden nóg groter!"

Zeker vijf doden bij rellen Caïro

Tegenstanders en aanhangers van de Egyptische president Mohammed Morsi zijn in de nacht van woensdag op donderdag bij het presidentieel paleis in Caïro slaags geraakt. Daarbij vonden zeker vijf mensen de dood. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie donderdag gemeld. Een kleine vijfhonderd mensen raakten gewond, onder wie 35 agenten. Het leger heeft donderdag tanks opgesteld en een elite-eenheid bij het paleis geposteerd om de president en het gebouw te beschermen.

De straatgevechten braken woensdagavond uit toen toen duizenden aanhangers van Morsi en de Moslimbroederschap optrokken naar het paleis. Daar hielden zo'n driehonderd tegenstanders van de president een sit-downprotest. De betogers werden door de Moslimbroeders weggejaagd en het tentenkamp van de betogers werd aan flarden gesneden. Daarop keerden honderden demonstranten terug die het gevecht met de Moslimbroeders aangingen. De beide kampen bekogelden elkaar met molotovcocktails en gingen elkaar te lijf met stenen en stokken. De rellen hielden tot na middernacht aan en breidden zich uit naar de straten rondom het paleis.

Er werden honderden agenten van de oproerpolitie ingezet, maar die wisten de gevechten niet te beëindigen. De politie zette daarop traangas in. Tegen het ochtendgloren was de rust teruggekeerd. Het lijkt er echter op dat beide kampen niet van zins zijn zich neer te leggen bij de situatie. De tegenstanders van Morsi hebben voor donderdag protesten aangekondigd, terwijl Morsi zijn omstreden plannen voor een nieuwe grondwet gewoon doorzet.

Ook elders in Egypte was het onrustig. In Suez en Ismailia werden kantoren van de Moslimbroederschap bestormd en in brand gestoken en er waren ongeregeldheden in de industriestad Mahallah en in de provincie Menoufiyah. In Moqatam, een voorstad van Caïro, hielden beide kampen betogingen.


Zeker vijf doden bij rellen Caïro (Foto: Novum)

Schippers voorziet 'gigantische' omslag in de zorg

Nederland staat aan de vooravond van een 'gigantische omslag' in de zorg. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag gezegd tijdens het debat over haar begroting.

De bewindsvrouw wees erop dat de zorg zoals die nu in Nederland georganiseerd is 'ondoelmatig' is en onbetaalbaar wordt als er niets gebeurt. Daarom moet de zorg 'slimmer en beter' worden georganiseerd, zodat goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft.

"We moeten de zorg versoberen. Dat is onontkoombaar", zei de minister. "Maar door het anders te organiseren gaan we de zorg ook verbeteren. Iedereen in Nederland die echt zorg nodig heeft, kan daarop blijven rekenen." Het ideaalbeeld van de minister is een 'zorgpiramide', met een brede basis in de wijken en buurten, maar die aan de top smal en gespecialiseerd is.

Dit betekent dat mensen zo veel mogelijk voor zichzelf gaan zorgen. Door meer technologische hulpmiddelen kan dat steeds beter. Zorg die meer in de buurten en wijken is georganiseerd levert niet alleen de patiënten voordeel op maar is ook goedkoper. Wijkverpleegkundigen moeten de huisarts werk uit handen nemen. Ook dat is goedkoper.

Alleen als er echt complexe medische hulp nodig is, kunnen zij naar de specialist. En ziekenhuizen moeten zich toeleggen op zorg waar ze goed in zijn en stoppen met zorg die van matige kwaliteit is. Schippers vroeg zich in dit opzicht af waarom Den Haag vijf spoedeisende hulpen heeft, Amsterdam zes en Rotterdam vijf. "Is dat nodig?"

Ook het basispakket ontkomt niet aan bezuinigingen. In totaal moet daar anderhalf miljard euro op worden bezuinigd. Schippers probeerde het beeld weg te nemen dat het pakket wordt 'uitgekleed'. "We zijn vergeten wat er in het pakket is gekomen." Er worden voortdurend nieuwe medicijnen en therapieën toegevoegd, stelde de bewindsvrouw.

"Het pakket is niet gekrompen, maar fors uitgebreid", zei Schippers. "Maar dat neemt niet weg dat we voor een fikse opgave staan."

'Kabinet schrapt kleine religieuze omroepen'

De kerkdiensten en religieuze programma's van IKON/Zendtijd voor Kerken en de RKK verdwijnen van het scherm. Het kabinet heeft besloten de zendmachtiging van de omroepen in te trekken. Dat meldt het Nederlands Dagblad donderdag op basis van bronnen binnen de omroepen.

De maatregel moet vanaf 2016 in werking treden. Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD), die mediazaken in zijn portefeuille heeft, geeft donderdagochtend een persconferentie. De zogeheten 2.42-omroepen komen in de middag met een gezamenlijke verklaring.

Betrokkenen reageren volgens de krant geschokt op het besluit. Eerder dit najaar waren de kleine levensbeschouwelijke omroepen nog verheugd dat het kabinet had besloten dat zij ook in de toekomst deel blijven uitmaken van het omroepbestel. Dat is dus kennelijk toch niet het geval. Het kabinet zou van mening zijn dat 'religie achter de voordeur hoort'. Het besluit is naar verluidt onomkeerbaar.

Een woordvoerder van RKK liet donderdagochtend weten dat vorige week een gesprek heeft plaatsgevonden met Dekker. Daar zijn wel 'moeilijke dingen gezegd', maar over de details worden nog geen uitspraken gedaan.

Benzineprijzen drukken inflatie

De inflatie is in november licht gedaald door lagere benzineprijzen. De benzine kostte 2,2 procent minder dan de maand ervoor. Daardoor komt de inflatie uit op 2,8 procent, tegenover 2,9 een maand eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

De inflatiecijfers over oktober en november zijn de hoogste in vier jaar tijd. Het CBS publiceert ook een inflatiecijfer dat kan worden vergeleken met andere Europese landen. Dat cijfer lag op 3,2 procent, een procent hoger dan het Europees gemiddelde.

Zoekactie naar vermisten Noordzee hervat

De zoektocht naar zeven opvarenden die sinds een aanvaring tussen twee schepen op de Noordzee worden vermist, is donderdagochtend rond 09.00 uur hervat. De kans dat overlevenden worden gevonden acht de kustwacht nihil, meldt een woordvoerder.

Bij het ongeluk woensdagavond kwamen in ieder geval vier opvarenden van het gezonken vrachtschip Baltic Ace om, de overige dertien bemanningsleden konden worden gered. Enkelen van hen hebben onderkoelingsverschijnselen.

De kustwacht zet naast twee reddingsboten ook twee vliegtuigen en twee helikopters in voor de zoekactie. In totaal zijn zo'n dertig man op zee op zoek naar overlevenden. Woensdagavond werd ook al met groots materieel gezocht. Rond 02.00 uur werd de zoekactie gestaakt.

De weersomstandigheden bemoeilijkten de zoekactie van afgelopen nacht. Doordat de wind donderdagochtend iets is afgenomen en er geen sneeuw meer valt, zijn de omstandigheden nu beter, meldt een woordvoerder. Hoelang de zoekactie gaat duren is nog niet bekend. Mogelijk wordt nog de hele dag naar de zeven bemanningsleden gezocht.

Door de temperatuur van het water, de weersomstandigheden en de kleding die de opvarenden droegen, is de kans zeer klein dat de vermisten nog levend uit het water komen. "Maar uitsluiten dat er nog overlevenden zijn, kunnen we nooit."

Het ongeluk gebeurde rond 19.20 uur op 65 kilometer van de kust van Zeeland. Het gezonken schip is een 148 meter lange autocarrier die onder de vlag van de Bahama's voer. Het schip, de Baltic Ace, kwam door nog onbekende oorzaak in aanvaring met het 134 meter lange containerschip Corvus J uit Cyprus. Dat schip maakte geen water, maar liep wel schade op.

Van Lexmond kan prima alleen zijn

Lieke van Lexmond heeft er geen moeite mee dat ze als vrijgezel door het leven gaat. "Ik kan best goed alleen zijn", zegt de 30-jarige actrice in het AD. "Lekker muziek luisteren, een goede film kijken of iets doen met eten."

Nadat haar relatie met Jurriaan Oerlemans strandde, ging ze afgelopen zomer in haar eentje op vakantie. "Tijdens die twee weken Thailand, waar ik aanvankelijk best tegenop zag, verdween de onrust uit mijn lijf", aldus Lieke.

Van Lexmond besteedde tijdens haar trip veel aandacht aan zichzelf. "Ik heb goed over van alles en nog wat nagedacht en me geen seconde alleen gevoeld", vertelt de presentatrice. "Toen ik weer terugkeerde in Nederland was ik weer blij met mezelf."

Ace of Spades volgende week verkrijgbaar

Het online schietspel Ace of Spades is vanaf volgende week woensdag tegen betaling te downloaden voor de pc. Dat heeft uitgever Jagex, bekend van het online rollenspel Runescape, woensdagnacht bekendgemaakt. In Ace of Spades strijden twee teams van zestien spelers tegen elkaar in een wereld die ze zelf kunnen vormgeven.

In Ace of Spades kunnen gamers zelf spelwerelden bouwen, tunnels graven om vervolgens alles in de strijd kapot te schieten. De spelwereld is opgebouwd uit blokken, wat doet denken aan het bouwspel Minecraft.

Het online schietspel moet tien euro kosten. Het prototype, dat sinds april door tweeënhalf miljoen gamers is gedownload, wordt naar alle waarschijnlijkheid offline gehaald.

Winnaar Britse loterij haalt geld niet op

Een onbekende gokker heeft zijn lot uit de loterij ter waarde van bijna 64 miljoen pond (ongeveer 80 miljoen euro) in Groot-Brittannië niet verzilverd. De National Lottery deed een verwoede poging om de koper van het miljoenenlot te vinden, maar tevergeefs. Dat meldden Britse media donderdag.

Kopers van loten uit de National Lottery krijgen 180 dagen de tijd om het papiertje te verzilveren. Die deadline is inmiddels verstreken. Het lot werd 8 juni verkocht in het graafschap Hertfordshire, in het forenzengebied rond de hoofdstad Londen.

De miljoenen plus rente gaan nu naar een fonds voor goede doelen.

Winnaar Britse loterij haalt geld niet op
Winnaar Britse loterij haalt geld niet op (Foto: ANP)

Danny DeVito probeert huwelijk te reanimeren

Danny DeVito doet een poging om zijn huwelijk te redden. De 68-jarige acteur liet twee maanden geleden weten dat hij en zijn vrouw Rhea Perlman na dertig jaar een punt hadden gezet achter hun huwelijk.

Volgens de acteur geven de twee hun relatie mogelijk een nieuwe kans. "We werken eraan", zegt de acteur tegen entertainmentwebsite Extra Tv. DeVito heeft drie kinderen met Perlman, met wie hij samen in de serie Taxi en de comedy Matilda speelde.

"Rhea en ik zijn erg close", vertelt de acteur. "We zijn eigenlijk nog samen. Uit elkaar, maar toch samen."

'Bied scheidsrechters zelfverdedigingscursus aan'

Scheidsrechters en grensrechters in het amateurvoetbal moeten zelfverdedigingscursussen aangeboden krijgen. Dat vindt voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw West Achmed Baâdoud, schrijft Metro donderdag. In Nieuw West is de voetbalclub SV Nieuw Sloten gevestigd, waarvan drie spelers zondag een grensrechter dusdanig mishandelden dat hij overleed.

De stadsdeelvoorzitter reageert op een oproep van de KNVB om ideeën aan te dragen die geweld op en rond het voetbalveld helpen uitbannen. De zelfverdedigingscursus die Baâdoud wil aanbieden, wordt nu al gegeven aan hulpverleners. Behalve van zich afslaan, leren cursisten ook af te komen van de neiging om slechts toe te kijken. "Het gaat erom dat omstanders hun angst overwinnen om in te grijpen", licht Baâdoud toe.

Volgens de stadsdeelvoorzitter zijn er veel incidenten bij het voetbal in zijn stadsdeel. "Het zijn vaak jongens met een Marokkaanse achtergrond, dat verbloem ik niet", zegt Baâdoud, zelf van Marokkaanse afkomst. Maar dat moet volgens hem ook in perspectief worden gezien. "Nieuw West heeft het grootste aandeel jeugd van Amsterdam, het grootste aantal sportclubs. We zijn pioniersgebied. Hier gebeuren veel dingen als eerst, ook de botsingen."

Baâdoud wil snel met de KNVB praten over zijn plan. De voetbalbond laat aan de krant weten nog niet in te willen gaan op het voorstel, maar er 'in beginsel positief tegenover te staan'.

John: "Beter met kansen om moeten gaan"

Voor Ola John en Benfica kwam er woensdag een einde aan het Champions League-seizoen. Door het 0-0 gelijkspel tegen Barcelona eindigden de Portugezen als derde.

"We zijn uitgeschakeld, daar gaat het om", zei John na afloop tegen de NOS. "Het spel ging heen en weer. Bij Barcelona weet je dat er ruimtes liggen omdat ze aanvallend voetbal spelen. Ik vond 0-0 een terechte uitslag maar ik denk dat we beter met onze kansen moeten omgaan."

"We moeten echt naar onszelf kijken", vervolgde John. "We wisten dat Celtic voor stond dus moesten we scoren. Dat is helaas niet gelukt. Ik ben trots op mijn eigen optreden, maar het kan altijd beter." Benfica moet na de winterstop verder in de Europa League.

Tomic uit Davis Cupteam Australië gezet

Bernard Tomic is voorlopig uit het Davis Cupteam van Australië gezet. De 20-jarige tennisser is volgens captain Pat Rafter niet voldoende toegewijd aan zijn sport. Tomic ontbreekt daardoor begin februari tijdens de ontmoeting met Taiwan in de eerste ronde van het landentoernooi.

Tomic, die nog geen titels behaalde op de ATP-tour, bereikte afgelopen zomer de 27e positie op de wereldranglijst, maar is door tegenvallende resultaten afgegleden naar de 52e plaats.

Landgenote Samantha Stosur, de mondiale nummer negen bij de vrouwen, zei donderdag dat Tomic zijn prioriteiten moet verleggen. "Waar ben je mee bezig? Als je tennis wilt spelen, moet je er honderd procent voor gaan. Je krijgt maar een kans."


Tomic uit Davis Cupteam Australië gezet (Foto: Novum)

Verbij beëindigt judocarrière

Judoka Luuk Verbij stopt per direct met topsport. "Na de Olympische Spelen van afgelopen zomer heb ik, na een break, besloten om een stapje terug te doen in het topjudo. Dit heeft diverse redenen op zowel sportief, maatschappelijk en persoonlijk vlak", aldus de judoka uit Alphen aan den rijn. 

"Ik ga me nu vooral richten op een maatschappelijke carriere, waarbij ik judo op een recreatief niveau zeker zal blijven beoefenen. Ik kan terug kijken op een mooie periode, waarin ik heel veel ervaringen heb kunnen opdoen. Naast mijn deelname aan de Olympische Spelen beschouw ik mijn zege op de Universiade (2009) in Belgrado als mijn sportieve hoogtepunt."

De 26-jarige Verbij werd tijdens de Olympische Spelen in Londen in de eerste ronde door de Hongaar Barna Bor. De zwaargewicht werd driemaal kampioen van Nederland, zegevierde op de Universiade van 2009 en eindigde dit voorjaar als zevende op de EK judo.

Honderden doden en vermisten door tyfoon Filipijnen

De krachtige tyfoon Bopha die de Filipijnen dinsdag en woensdag geselde heeft bijna 350 dodelijke slachtoffers gemaakt. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten donderdag bekend gemaakt. Er worden ruim vierhonderd mensen vermist.

In de zwaargetroffen provincie Compostela Valley kwamen zeker tweehonderd mensen om het leven, onder wie 78 dorpelingen en militairen die dinsdag verdronken toen een legerbasis, een school en een gemeentehuis in de plaats New Bataan werden overspoeld.

In de provincie Davao Oriental verloren zeker 115 mensen het leven. De meeste slachtoffers verdronken of werden verpletterd door omvallende bomen. Drie stadjes werden zo zwaar gegeseld door de wind dat er amper een gebouw of huis te vinden was waar het dak niet vanaf was geblazen.

De tyfoon kwam het eerst aan land in Davao Oriental en Compostela Valley en trok vervolgens verder het land in. Twee provincies kwamen zonder stroom te zitten en door zware regenval ontstonden aardverschuivingen en overstromingen. In totaal hebben meer dan 170 duizend mensen hun heil gezocht in opvangcentra.

De Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halvemaan hebben een oproep gedaan voor omgerekend 3,7 miljoen euro voor hulpverlening in het gebied.

Bopha is inmiddels verder getrokken en bevond zich woensdagavond plaatselijke tijd boven de Zuid-Chinese Zee. De tyfoon trekt verder naar het noordwesten en doet mogelijk Vietnam of het zuiden van China nog aan.


Honderden doden en vermisten door tyfoon Filipijnen (Foto: Novum)

Politie schiet man neer in Rotterdam

In Rotterdam is donderdagochtend een man neergeschoten door de politie. Het slachtoffer is opgenomen in een ziekenhuis, laat de politie weten.

Agenten gingen rond 02.40 uur op een melding af van een ruzie in een woning in de Kerkhofstraat, waarbij een mes in het spel zou zijn. De agenten raakten de man, wiens identiteit nog niet bekend is gemaakt, in ieder geval met één kogel.

De Rijksrecherche stelt een onderzoek in, zoals gebruikelijk wanneer de politie iemand neerschiet.

'Ziekenhuis bespoedigde dood niet-terminale patiënten'

Cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis hebben de dood van patiënten bespoedigd, terwijl ze niet terminaal waren. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van een onderzoeksbureau dat in handen is van het AD.

Het ziekenhuis in Spijkenisse raakte vorige maand in opspraak toen de afdeling cardiologie onder druk van de inspectie werd gesloten. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde.

De onderzoekers van onderzoeksbureau Medirede, die door het ziekenhuis werden ingeschakeld naar aanleiding van de hoge sterftecijfers, geven in het rapport aan dat het opvallend is dat al heel snel aan familie van hartpatiënten wordt doorgegeven dat geen herstel mogelijk is. In een aantal gevallen is die inschatting voorbarig of ten onrechte, zo oordelen de onderzoekers.

Een groot deel van de twintig hartpatiënten die morfine krijgen, overlijdt binnen een of twee dagen door het snel verhogen van de dosis. Als dat gebeurde na een verkeerde diagnose, dan moeten er mogelijk gerechtelijke stappen worden ondernomen tegen de cardiologen, stellen de onderzoekers verder.

Volgens strafrechtsdeskundige Klaas Rozemond kunnen de cardiologen vervolgd worden voor dood door schuld of zelfs moord. "Als de dosis morfine ook voor gezonde mensen dodelijk is en de artsen wisten dat, dan is het mogelijk moord. Als door een foute diagnose de dood van een patiënt is bespoedigd met morfine, is dit misschien dood door schuld."

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zegt donderdag in het AD naar aanleiding van het onderzoek geen reden te zien om aangifte te doen tegen de cardiologen. Ze wachten het onderzoek van een externe onderzoekscommissie af. Het Openbaar Ministerie, dat acht aangiftes tegen het ziekenhuis onderzoekt, kon niet reageren, meldt de krant.

Doden door tornado in Nieuw-Zeeland

Twee voorsteden van de Nieuw-Zeelandse stad Auckland zijn donderdag getroffen door een tornado. Drie mensen kwamen om het leven en meer dan 250 mensen moesten hun beschadigde huizen verlaten. Dat hebben de autoriteiten gezegd. Zeven mensen hebben verwondingen opgelopen en moesten zich laten behandelen in een ziekenhuis.

De tornado trof de voorsteden Hobsonville en Whenuapei. Twee van de doden vielen op een bouwplaats bij een lagere school in Hobsonville. Toen de tornado langsraasde viel een betonnen plaat op twee bouwvakkers. Een derde persoon kwam onder een boom terecht en stierf ter plekke.

Verder raakten honderden gebouwen beschadigd en waaiden er bomen om. Ook ontstonden her en der overstromingen. Ongeveer honderdvijftig huizen zijn door de tornado onbewoonbaar geworden.

Jaarlijks wordt Nieuw-Zeeland getroffen door zo'n zeven tornado's. De meeste stormen zijn klein, duren slechts enkele minuten en richten weinig schade aan. De tornado van donderdag was de dodelijkste in meer dan zestig jaar.

Minuut stilte voor Nieuwenhuizen bij start WK Clubs

Voor aanvang van de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal voor clubteams zal een minuut stilte worden gehouden voor de maandag overleden Richard Nieuwenhuizen. Dat maakte de wereldvoetbalbond donderdag bekend. 

"We willen hiermee deze tragedie herdenken en een teken van respect afgeven aan zijn familie, vrienden en Nederlandse voetbalwereld", aldus de FIFA in een verklaring. FIFA-voorzitter Joseph Blatter liet dinsdag weten diep geschokt te zijn door het overlijden van Nieuwenhuizen, die zondag als grensrechter bij een jeugdwedstrijd werd aangevallen door voetballers van 15 en 16 jaar. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Het openingsduel wordt vandaag gespeeld in de Japanse stad Yokohama. Het duel gaat tussen Sanfrecce Hiroshima en Auckland City FC. 

[CT] Oranjemannen naar halve finale na zege op Nieuw-Zeeland

De Nederlandse hockeymannen hebben op overtuigende wijze de halve finale van de Champions Trophy bereikt. In Melbourne werd Nieuw-Zeeland met 2-0 verslagen.

Nieuw-Zeeland zorgde voor het eerste gevaar door al snel een strafcorner te halen, maar Oranje trok daarna meteen het initiatief naar zich toe en creëerde een paar kansen en versierde een strafcorner. Een Nederlandse treffer hing in de lucht en viel dan ook in de dertiende minuut. Invaller Glenn Schuurman haalde een strafcorner, die door Jeroen Hertzberger in het doel werd gepusht: 1-0.

Vijf minuten later kwam Nederland goed weg toen Simon Child de bal voor het intikken had, maar hopeloos miste. Daarna waren er nog kansen voor beide ploegen, maar gescoord werd er in het vervolg van het eerste bedrijf niet meer, waardoor de Oranjemannen met een kleine voorsprong gingen rusten.

Na de pauze ging Nederland door met aanvallen en na een kleine tien minuten viel dan eindelijk de 2-0 waar de ploeg van bondscoach Paul van Ass zo naar verlangde. Sander de Wijn zorgde voor de schitterende assist en Billy Bakker schoot keurig raak.

Het bleek de beslissing van de wedstrijd, want de Kiwi’s waren niet bij machte om Oranje nog serieus onder druk te zetten. Er waren nog wel wat Nieuw-Zeelandse kansjes, maar de betere kansen vielen aan de andere kant te noteren. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor het bij 2-0 bleef. Nederland treft in de halve finale Pakistan, waar eerder dit toernooi met 3-1 van werd gewonnen.

Duitsers akkoord met missie Turkije

Het Duitse kabinet gaat akkoord met het sturen van Patriot-luchtverdedigingsraketten en militairen naar Turkije. De Duitse inzet is onderdeel van de NAVO-acie om het land te beschermen tegen aanvallen vanuit Syrië. Dat hebben bronnen rond het kabinet donderdag laten weten.

Het gaat om maximaal 400 militairen. Nederland en de Verenigde Staten zullen vrijwel zeker ook meedoen aan de missie. Turkije heeft de NAVO om hulp gevraagd na herhaaldelijke granaatinslagen in het grensgebied met Syrië.

Grammy-nominatie voor Journey

De soundtrack van Journey is genomineerd voor een Grammy Award. De soundtrack staat al tijden in de top van iTunes en is daarnaast verkrijgbaar in een speciale collector's edition. “Well I don’t really have words right now.” aldus Austin Wintory, componist van de soundtrack.

Journey is genomineerd in de categorie 'Best Score Soundtrack For Visual Media' samen met The Adventures Of Tintin, The Artist, The Dark Knight Rises, The Girl With The Dragon Tattoo en Hugo. Het is afwachten of Journey hiervan gaat winnen. Op 10 februari weten we meer, want dan vindt de uitreiking plaats voor de 55ste Grammy Awards.

One Piece: Pirate Warriors 2 aangekondigd

One Piece: Pirate Warriors heeft het blijkbaar erg goed gedaan voor Namco Bandai en Tecmo Koei. De uitgevers hebben namelijk aangekondigd dat de opvolger One Piece: Pirate Warriors 2 in ontwikkeling is.

De aankondiging is gedaan in het mangatijdschrift Shonen Jump. In dit magazine zit One Piece ook als comic verwerkt. Er zijn nog geen verdere details bekendgemaakt anders dan de platforms. Het spel gaat uitkomen op PlayStation 3 en PlayStation Vita. Het is ook nog onzeker of One Piece: Pirate Warriors 2 überhaupt buiten Japan beschikbaar gaat komen.

John McAfee opgepakt

Softwarepionier John McAfee is woensdag in Guatemala gearresteerd door de politie. Dat liet de minister van Binnenlandse Zaken van het Latijns-Amerikaanse land, Mauricio Lopze Bonilla, weten. McAfee is opgepakt voor het illegaal binnentreden van het land.

De antivirusontwikkelaar was naar Guatemala gevlucht omdat de autoriteiten in het naburige Belize hem op de hielen zaten inzake een moordonderzoek. De politie in Belize wil McAfee ondervragen over de dood van zijn buurman. Hij vluchtte omdat hij bang is dat hij wordt vermoord als hij wordt opgepakt.

Minder treinen door sneeuwval

Van en naar het noorden van het land worden donderdagochtend minder treinen ingezet in verband met de sneeuwval in de regio. Dat meldt de NS in de nacht van woensdag op donderdag. Er wordt daarmee ingespeeld op de plotselinge weersomslag in het noorden.

Tussen Zwolle en Utrecht zullen minder intercity's rijden. Ook in de kop van Noord-Holland zijn er aanpassingen in de dienstregeling, daar rijden sprinters in plaats van intercity's.

Hoe lang de aangepaste dienstregeling blijft gelden, is niet bekend.

Minder treinen door sneeuwval
Minder treinen door sneeuwval (Foto: ANP)

Armoede in Nederland sterk toegenomen

Het aantal Nederlanders dat moet rondkomen van een laag inkomen is vorig jaar gestegen tot boven de zeshonderdduizend. Dat is het hoogste armoedecijfer in zes jaar tijd. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat donderdag is gepubliceerd. De verwachting is dat de armoede blijft doorstijgen.

In 2011 moest 8,7 procent van de huishoudens rondkomen van een inkomen onder de lage-inkomensgrens van het CBS. Voor alleenstaanden lag deze grens op 960 euro per maand, voor een gezin met twee kinderen op 1810 euro. De armoede is relatief het hoogst onder eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar en bij niet-westerse huishoudens.

Volgens de beide organisaties neemt de armoede de komende jaren toe tot 9,4 procent van alle huishoudens in 2013. De gevolgen van de plannen van het nieuwe kabinet op de armoedecijfers zijn niet meegenomen. Het SCP en het CBS gaan ervan uit dat de plannen pas in 2014 gevolgen gaan hebben voor het armoedecijfer.

De armoede is vooral toegenomen bij mensen met een uitkering en bij zelfstandigen. Het aantal arme zelfstandigen steeg met 52 duizend tot 175 duizend. tweeënhalf procent van de huishoudens moet al langer dan vier jaar rond komen van een inkomen onder de armoedegrens.

Kneuzing aan knie Messi

Barcelona-aanvaller Lionel Messi heeft tijdens het Champions Leagueduel met Benfica een kneuzing aan de buitenkant van zijn linkerknie opgelopen. Dat meldt zijn club woensdagavond op Twitter. Er volgen nog verdere onderzoeken volgen om de ernst van de kwetsuur vast te stellen.

Messi viel woensdag tegen Benfica ruim een half uur voor tijd in. Kort voor het einde van de wedstrijd kwam de aanvaller bij een doelpoging in contact met Benfica-keeper Artur. De Argentijn maakte zijn actie nog wel af en schoot op doel, maar viel daarna op de grond en werd per brancard naar de kant gebracht.


Kneuzing aan knie Lionel Messi (Foto: Novum)

[Upd] Doden bij scheepsramp Noordzee

Op de Noordzee is een vrachtschip gezonken na een aanvaring met een containerschip. De twee schepen botsten door nog onbekende oorzaak op elkaar, zegt een woordvoerder van de kustwacht.

De bemanning van het zinkende schip werd in vier verschillende reddingsvlotten op het water aangetroffen. Het gaat in totaal om 24 personen. 13 van hen zijn inmiddels gered, een helikopter probeert de rest nog van het water te redden.

Een viertal opvarenden wordt naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. De rest wordt eerst naar Rotterdam Airport gevlogen. Of er mensen gewond zijn geraakt, kan de woordvoerder niet zeggen.

Het ongeluk gebeurde rond 19.20 uur ongeveer 65 kilometer voor de kust van Zeeland. De kustwacht stuurde direct drie reddingsboten voor een reddingsactie. Ook zijn drie helikopters ingezet en is er assistentie van twee fregatten van de marine. Daarnaast boden schepen die in de buurt waren hulp aan. Op zee stond ten tijde van het ongeluk een straffe noordwestenwind met golven van twee tot drie meter hoog.

Het gezonken schip is een autocarrier die vaarde onder de vlag van de Bahama's. Het was eerder woensdag vertrokken uit Zeebrugge in België en onderweg naar het Finse Kotka. Het andere schip is de Corvus J uit Cyprus. Dit schip was onderweg van het Schotse Grangemouth naar Antwerpen.

Hoe groot de schade aan het tweede schip is, is nog niet duidelijk. Volgens de kustwacht heeft de Corvus J schade opgelopen maar maakt het geen water. De bemanning blijft voorlopig op het schip. Verder is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor het overige scheepvaartverkeer.

Update 00.24 uur
Inmiddels is duidelijk geworden dat er vier dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Naar de andere slachtoffers wordt nog gezocht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.