Twaalf jaar cel voor overval Leidse juwelier

Een man die in januari een gewapende overval pleegde op een juwelier in het centrum van Leiden, is woensdag door de rechtbank in Den Haag tot twaalf jaar cel veroordeeld. Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Een tweede verdachte moet acht jaar de gevangenis in.

De twee mannen overvielen 11 januari juwelierszaak Has Gold in de Haarlemmerstraat. Ze bedreigden drie aanwezige klanten en de juwelier. Toen de overvallers er met een groot aantal sieraden en horloges vandoor gingen, schoten zij op de politie en de juwelier. Meerdere mensen in de winkelstraat werden met een vuurwapen bedreigd.

De rechters achten bewezen dat de zwaarst bestrafte man, geboren in 1990, op de juwelier schoot. De man kreeg de relatief zware straf ook opgelegd omdat hij in het verleden al werd veroordeeld voor meerdere overvallen, waarbij ook geweld werd gebruikt.

De mannen moeten naast hun celstraf ook een schadevergoeding van in totaal ruim negenduizend euro betalen aan de slachtoffers die zij bedreigden en beschoten. Het Openbaar Ministerie laat weten tevreden te zijn met de uitspraak van de rechtbank.